Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

DAGMARA_75 napisał(a):
Witam :) Ocelot - a co z PEPSI? Jestem ciekawa bo to pies z mojej ulicy.

Pepsi będzie miał badania krwi i serduszka, następnie jedzie na operację oka do Warszawy. Operacja będzie dość kosztowna, ale nie będzie już cierpial. A oko boli go bardzo.
Ma sponsora. I spore szanse na do w Holandii, ale trochę minie czasu zanim tam trafi.

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety nie udalo się uratować Rebusa....
to kolejny psiak, który ma takie same objawy, a my nie wiemy co to jest....

Przepraszam kochanie [']
tak strasznie boli, jak odchodzi młody, radosny psiak.

Posted

ocelot napisał(a):
To 5 psiak w przeciągu kilku miesięcy.... Tylko Bolek z tego wyszedł....
teraz objawy ma Nocka:(

jakie to sa objawy i na co wet leczy..?

Rebusku (*):-(

Posted

Początkowo mysleliśmy, że to zatrucie, że sunia która do nas trafiła była podtruta. Potem że ostre zatrucie pokarmowe. Teraz wet myśli, ze albo jakas paskudna odmiana nosówki, albo leptospiroza.

W ciągu kilku godzin psiak się robi osowiały, przestaje jeść, chudnie nie pije. Ma wymioty ostre, i bardzo krwawe biegunki.
problem jest taki, że nie wiemy gdzie wysłać próbki do badań.

Posted

Może to być i parwowiroza, w postaci nadostrej choroba trwa kilkanaście godzin, w ostrej do 2 dni - i śmierć, rzadko leczenie przynosi efekt (stałe nawadnianie, ale i tak jelita to jedna wielka krwawa miazga).......

Posted

malagos napisał(a):
Może to być i parwowiroza, w postaci nadostrej choroba trwa kilkanaście godzin, w ostrej do 2 dni - i śmierć, rzadko leczenie przynosi efekt (stałe nawadnianie, ale i tak jelita to jedna wielka krwawa miazga).......

To może być parvo w takim razie.... Postęp choroby idzie błyskawicznie.
udało się uratować 1 psiaka.
Ale chorują na to psiaki u nas dorosłe. No Rebus był młodziutki, niecały rok, Nocka 10 misięcy, ale reszta to dwulatki mniej więcej

Posted

o tym samym pomyslalam.. na to sa szczepionki ale w schronach nie podaja,
nie mozna znalesc przez internet takiej lecznicy z laboratorium gdzie przebadali by probki wymiocin czy biegunki-pewnie w Wawie jest cos takiego...

mojej kolezanki szczeniaczek na to odszedl i piesek 3 letni -chyba wiek nie ma znaczenia w tej chorobie

Posted

[quote name='ocelot']Początkowo mysleliśmy, że to zatrucie, że sunia która do nas trafiła była podtruta. Potem że ostre zatrucie pokarmowe. Teraz wet myśli, ze albo jakas paskudna odmiana nosówki, albo leptospiroza.

W ciągu kilku godzin psiak się robi osowiały, przestaje jeść, chudnie nie pije. Ma wymioty ostre, i bardzo krwawe biegunki.
problem jest taki, że nie wiemy gdzie wysłać próbki do badań.
znalazlam klinike:

Klinika Epizootiologii i Klinika Chorób Zakaźnych
ul.Glęboka 30
20-612 Lublin

laboratorium bakteriologiczne
tel. (81) 445-67-94, (81) 445-60-43.

Posted

Nocka już dzisiaj lepiej , myślę ,że wyjdzie z tego , jest kontaktowa , załatwia się (tzn sika , a Rebus miał z tym problem ) , spaceruje . Musi być dobrze !

I dzisiejsze foty :

Teta (nie chciała wstać jak zobaczyła aparat , do boksu niosłam ją na rękach bo położyła się przed bramą i nie było szans , żeby wstała )

Posted

Rude wystraszone bardzo

I moje małe (wydaje mi się ,że to mix stafika (czy jak to się tam pisze ) , bardzo fajny psiak , świetnie chodzi na smyczy , wystarczyła jedna korekta i szedł na luźnej przy nodze . Z psami w boksie ok , ale na obce reaguje agresją , do ludzi super , dostałam nawet buziaka , zero agresji , raz go przydepnęłam przypadkiem tylko zapiszczał , a mógł mi oddać :) ma czym , uśmiech ma boski . Nie udało mi się uśmiechu złapać bo jak tylko widział rękę w zasięgu pyska chciał się miziać , bardzo był ruchliwy i dlatego zdjęcia kiepskie .

Posted

i chyba największa metamorfoza naszego schroniska - Biblios (znałam go bardzo dobrze , a teraz nie poznałam ) , mógł by robić reklamę schronu :)Aniu błagam zmień ten wiek bo on 10 lat nie ma , 7 to max .

Tak wyglądał Biblios jak go widziałam jakiś czas temu :

Tak wygląda teraz :

Posted

Donald

I buba która też przeszła niesamowitą metamorfozę ale psychicznie nie fizycznie , z psa przerażonego , agresywnego stała się kochanym przytulakiem

Posted (edited)

Nie wiem jak to cudo się zwie , ale ja w nim widzę akitę :) ale ja różne dziwne rzeczy widzę więc czekam na opinię znawców :)

Rudzielec:

Psiak przywiązany w autobusie , maleństwo (z 5 kg może waży )

Grafit

Koniec !

Edited by Anja2201
Posted

I po koleii... teta to i tak sukces, bo pierwszy spacer spędziła pod bramą, drugi przeszła sto metrów i ze mna na trawie leżała, a dzisiaj calutka trasa na smyczy:)

Czekoladowe to Adaś, następne to Dżet:)

Stafikowe to Czaruś, łaciate to Amik, podobne do Akity to Nordi:)Rudzielec To chyba Opal, nowe malutkie jeszcze bez imienia... I to na samym dole myslałam, że nowe a to Grafit:)

Posted

ocelot napisał(a):
Pepsi będzie miał badania krwi i serduszka, następnie jedzie na operację oka do Warszawy. Operacja będzie dość kosztowna, ale nie będzie już cierpial. A oko boli go bardzo.
Ma sponsora. I spore szanse na do w Holandii, ale trochę minie czasu zanim tam trafi.

Trzymam za niego kciuki - bo to bardzo fajny psiak :) Każdy go na ulicy ganiał,a On bidulek tylko jedzenia szukał - bo widać w domu zapomnieli że mają psa - i uwielbiał szczekanie przy obcych bramach za którymi byli kumple do pogadanki ;D Mam nadzieje że resztę życia uda mu się spędzić z godnością. Pozdrawiam :)

Posted

Padła nam następna młodziutka suczka. Nocka ['].
Azja i Łapuś zaczęły chorować.
Nosówka wykluczona, dzisiaj będzie pobrana surowica od Bolka, który jako jedyny przeżył i podana Azji i Łapusiowi. jeśli to parvo powinno pomóc.

Posted

[quote name='ocelot']Rozmawialam z Dominiką. parvo wykluczyła przy wcześniejszych przypadkach testem.

Testy by nie wykazały?........

Posted (edited)

[quote name='ocelot']Padła nam następna młodziutka suczka. Nocka ['].
Azja i Łapuś zaczęły chorować.
Nosówka wykluczona, dzisiaj będzie pobrana surowica od Bolka, który jako jedyny przeżył i podana Azji i Łapusiowi. jeśli to parvo powinno pomóc.
a bylo juz lepiej... ech
Nocka(*)
rozmawialam z wetem naszym-to typowe objawy dla parvo-biegunka z krwia i wymioty-najbardziej atakuje szczeniaki i to te nie szczepione na parvo..
dlaczego to wczesniej na testach nie wyszlo..a wogole jakie testy byly robione bo wet mowi,ze tylko probkakrwi wyslana do laboratoriu wykaze-a troche to trwa wiec itak trzeba leczyc jak najszybciej a nie na wyniki czekac
no i zla wiadomosc -nie ma teraz oryginalnych szczepionek na parvo-tak mi powiedzial. chyba ze Bolus mia te same objawy i byo to parvo to wtedy pomoze.

Ja podawalam surowice dla swojego psa ( tzn osocze z krwi ludzkiej -to co zostaje po odwirowaniu-wzielam od kolezanki z aboratorium szpitanego i podawaam jak wet zaleci w zastrzykach)ale na nosowke i faktycznie wyleczyl sie z nosowki..ale to byo bardzo dawno dawno temu..nie byo wtedy zadnych surowic i szczepionek

odn. nosowki -najczestszymi objawami sa- suchy nos, wyciek ropny z oczu i nosa, ciezkie oddychanie- czyi takie objawy obejmujace uk. oddechowy. wiec zupenie inne niz w przypadku parvo -tyle sie od weta wywiedzialam to pisze.

tu mozna wyslac probke krwi do badan:

Klinika Epizootiologii i Klinika Chorób Zakaźnych
ul.Glęboka 30
20-612 Lublin

laboratorium bakteriologiczne
tel. (81) 445-67-94, (81) 445-60-43.

Edited by beataczl
Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...