Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='sleepingbyday']golf, dzięki...

a jak byście jechali z telewizja, to od razu do kamery powiedziec, ze obawiacie sie że burmistrz rozwiąże sprawę zabijając psy - zeby nie było problemu... może to jakos zwiąże mu ręce?[/QUOTE]

tylko zawsze może uśpić większość i powiedzieć że tylko 10 się błąka....a tak naprawdę resztą się już zajęli...
Ale może faktycznie trochę się przestraszy....i pomyśli 2 razy zanim uśpi....

Posted

Straszne, szczególnie zdjęcia kociaków :-(

Finansowo nie pomogę, bazarków też nie wystawię... Jeżeli chcecie, mogę przekazać trochę karmy dla tych psiaków i może będziemy mogli pomóc w transporcie, tylko muszę wiedzieć, kiedy dokładnie tam jedziecie.

[B]Taubi[/B], [B]Madallena[/B], a skąd w ogóle mieliście info o tym miejscu?

Posted

[B]Asiaf...golf.[/B]..wysłałam Wam na pw maila do siebie.Jak już będziecie miały fotki,to wyślijcie! Przydałby się też mały opis(nazwy,wymiary,z czego,nowe,używane...takie tam info).
Czekam.:lol:

[B]dana[/B]...o ile się nie mylę,to ten psiak jest już w azylu...ale to najlepiej będzie mogła potwierdzić Madallena i taubi.

[B]dzidda[/B]...wpisz w wyszukiwarkę:Spółdzielnia zamyka piwnice,a znajdziesz natychmiast link do miau z tym wątkiem...otworzy się...ja już przeczytałam.

[B]enia.[/B]..dzięki za linka...warto się z nim zapoznać...

Posted

[quote name='koosiek']Straszne, szczególnie zdjęcia kociaków :-(

Finansowo nie pomogę, bazarków też nie wystawię... Jeżeli chcecie, mogę przekazać trochę karmy dla tych psiaków i może będziemy mogli pomóc w transporcie, tylko muszę wiedzieć, kiedy dokładnie tam jedziecie.

[B]Taubi[/B], [B]Madallena[/B], a skąd w ogóle mieliście info o tym miejscu?[/QUOTE]

[B]Nie mieli info.[/B]..tylko jechali na kawę do zaprzyjaźnionych psiarzy...zakochanych w Milordziku...jechali i nie dojechali- rzeczywistość stanęła im na drodze!:-(

[B]koosiek[/B]...bardzo prawdopodobne jest,że będzie potrzebna pomoc w dowożeniu wyłapanych już psiaków na bieżące zabiegi w Warszawie...
polecam i to Waszej uwadze...

Posted

na naszą klasę na szybko zrobiłam taki obrazek..marności wiem,ale póki co wstawię chociaż może u siebie taki apelik z linkiem do wątku może ktoś pomoże i wpłaci chociaż grosik:(
[IMG]http://i33.tinypic.com/2j362xv.jpg[/IMG]

Posted

pismo ktore wlasnie wyslalam faxem do burmistrza

adresat[B][FONT=Arial] :golf[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]Pan[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]Andrzej Jarzyński[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]Burmistrz Miasta i Gminy Szydłowiec[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]Urząd Miejski w Szydłowcu[/FONT][/B]
[B]Rynek Wielki 1[/B]

[B][FONT=Arial]26-500 Szydłowiec[/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]fax: 048 617-05-10[/FONT][/B]

[FONT=Arial]Warszawa, dnia 30.10.2009[/FONT]
[FONT=Arial]Szanowny Panie Burmistrzu,[/FONT]

[FONT=Arial]Pozwolę sobie na nietypowe rozpoczęcie tego listu. Warto czasem zmienić perspektywę i zastanowić się jak jesteśmy widziani przez osoby z zewnątrz. Co sądzą o nas ludzie, którzy widzą nas po raz pierwszy. Takie spojrzenie ponad codziennymi problemami i działaniami pozwala na pełniejsze zrozumienie tego co jest naprawdę ważne i co faktycznie ma wpływ na nasz wizerunek w oczach innych.[/FONT]

[FONT=Arial]Czy zastanawiał się Pan, Panie Burmistrzu, co widzi osoba, która jadąc drogą E-77 powodowana nagłym impulsem, lub przez przypadek zjedzie z obwodnicy Szydłowca i wjedzie do miasta? Co zobaczy ktoś, kto nie bywa często w tym mieście i go odwiedzi? Czy pierwsze co zobaczy to piękny renesansowy ratusz, a może urokliwy Zamek? Czy zachwyci go renesansowe wnętrze kościoła farnego? Czy z doceni pasaż na ul Radomskiej? A może zaduma się nad historią przy opuszczonym cmentarzu żydowskim?[/FONT]

[FONT=Arial]Chcielibyśmy żeby tak było. Niestety pierwsze wrażenie po wjeździe do Szydłowca jest inne. O wiele bardziej przejmujące i zapadające w pamięć. Otóż pierwsze na co zwrócimy uwagę przyjeździe do Szydłowca to widok dziesiątków zaniedbanych, chorych, okaleczonych i wygłodzonych zwierząt, psów i kotów. To w niczym nie przypomina uroczego miasta w samym centrum czterdziestomilionowego kraju należącego do Unii Europejskiej. To raczej widok jaki znamy z filmów podróżniczych opisujących wioski trzeciego świata, gdzie dotarły pierwsze sygnały współczesnej techniki, ale jeszcze nie cywilizacji. Skala chorób, kalectwa i głodu wśród zwierząt chodzących po ulicach miasta jest szokująca. Zabytkowy cmentarz żydowski, którym chwali się miasto, stał się miejscem gdzie gromadzą się i śpią bezpańskie psy. Ten kto nie miał okazji zobaczyć tego samemu może obejrzeć w internecie [B]zdjęcia pokazujące jak umierają zwierzęta na ulicach Szydłowca[/B].[/FONT]

[FONT=Arial]Oczywiście [B]na gminie ciąży ustawowy obowiązek opieki nad bezdomnymi zwierzętami[/B]. Narzucającą się metodą jest stworzenie schroniska dla zwierząt i opieka nad nimi (względnie odesłanie zwierząt do już funkcjonujących schronisk), gdzie będą żywione, a przede wszystkim leczone! Pozostawienie problemu w stanie jaki jest będzie nie tylko niedopełnieniem obowiązków wynikających z „Ustawy o ochronie zwierząt”, ale również narażeniem na niebezpieczeństwo ludzi (szczególnie mieszkańców) i zwierząt domowych. [B]Wygłodniałe psy będą się stawały agresywne, chore będą zarażały inne.[/B] Problem sam się nie rozwiąże - psy będą się rozmnażać, a te szczeniaki, które nie umrą na ulicy, dołączą do sfory.[/FONT]

[FONT=Arial]Istnieje również trzecie rozwiązanie – eksterminacja zwierząt. Pragnę jednak zaznaczyć, że ilość wolontariuszy, która zajęła się tą sprawą, ilość materiału fotograficznego zgromadzonego na ten temat powinna raczej skłonić władze gminy do działań humanitarnych. Już w tej chwili na forach internetowych Szydłowiec został okrzyknięty „miastem śmierci”. Potęga internetu sprawi, że za kilka tygodni każdy kto będzie szukał informacji na temat Szydłowca najpierw zapozna się artykułami, dyskusją i zdjęciami przedstawiającymi problem bezpańskich psów i kotów w mieście oraz sposobie rozwiązania go przez samorząd.[/FONT]

[FONT=Arial]Wolontariusze, którym los zwierząt nie jest obojętny, dostrzegli skalę problemu. Są zwierzęta, które zostały już zabrane z ulic miasta na leczenie. [B]Relacje z akcji wolontariuszy i drastyczne zdjęcia obrazujące skalę problemu znaleźć można pod adresem: [URL="http://tiny.pl/hq3kf"]HORROR W SZYDLOWCU! konajace zwierzeta na ulicach !DRASTYCZNE ZDJECIA! - Strona 11 - Dogomania Forum[/URL][/B][/FONT]

[FONT=Arial]W związku z powyższym apeluję do władz miasta i gminy Szydłowiec o rozwiązanie problemu bezpańskości psów i kotów w gminie poprzez:[/FONT]
-[FONT=Arial]współpracę z organizacjami pozarządowymi i wolontariuszami [/FONT]
-[FONT=Arial]znalezienie dla zwierząt schroniska w którym będą mogły przezimować i być leczone[/FONT]
-[FONT=Arial]organizację schroniska dla zwierząt na terenie gminy, zatrudnienie tam mogą znaleźć np. pracownicy interwencyjni, co zmniejszy koszt przedsięwzięcia, i przyczyni się do zmniejszenia problemu bezrobocia. [/FONT]
-[FONT=Arial]sterylizację i znakowanie zwierząt[/FONT]
-[FONT=Arial]opracowanie programu walki z bezdomnością zwierząt[/FONT]
-[FONT=Arial]edukację dzieci i młodzieży, a także dorosłych o opiece nad zwierzętami i obowiązkach z niej wynikających[/FONT]
-[B][FONT=Arial]bieżące informowanie w serwisie internetowym miasta i gminy Szydłowiec o planach i działaniach zmierzających do zapobieżeniu problemowi bezdomnych zwierząt.[/FONT][/B]

[FONT=Arial]Liczę na szybkie i zdecydowane działania, które pozwolą nazwać Szydłowiec „miastem przyjaznym zwierzętom” i przyczynią się do chwały tego jednego z najstarszych polskich miast.[/FONT]

[FONT=Arial]Z poważaniem[/FONT]

[FONT=Arial]Do wiadomości:[/FONT]
-[FONT=Arial]Przewodniczący i członkowie rady miasta Szydłowiec[/FONT]
-[FONT=Arial]Starosta powiatu szydłowickiego[/FONT]
-[FONT=Arial]Rada powiatu szydłowieckiego[/FONT]
-[FONT=Arial]Marszałek województwa mazowieckiego[/FONT]
-[FONT=Arial]Wojewoda mazowiecki[/FONT]

[U][B][FONT=Arial][COLOR=red][/COLOR][/FONT][/B][/U]

Posted

golf, wow!

czyli de facto nikt tego nie zgłosił? nie ma w tym mieście ani jeden osoby, ktorą by to przejęło?

czy już można rozgłaszać wątek wśród osób spoza dogo, czy czekamy?

Posted

Super list.
Najsmutniejsze jest to ze w zasadzie w miejsce Szydłowiec mozna byłoby wstawić prawie każdą nazwę polskiego miasta:shake:

[quote name='jagoda1403']List jest świetny i oby zrobiła wrażnienie na władzach tego miasta takie jakie robi na nas i spowodował rozpoczęcie działań na jakie wszscy tu w głebi serac liczymy ...[/QUOTE]

Posted

a ja mam pytanie czy jesli znajde dt dla tej sunki z postu nr 73 tej onkowatej to czy ktos pomoze w jej transporcie..?i czy wogole uda sie ja ponownie namierzyc?:((kiedy nastepny wyjazd tam?

Posted

[IMG]http://img21.imageshack.us/img21/7044/dsc03268mh.jpg[/IMG]

Oby biedactwu się udało jak najszybciej opuścić to miasto...

Kurcze, jak jechałąm w wakacje przez Rumunię i widziałam te gromady bezpańskich psów na każdym kroku, to myślałam sobie, że w Polsce jednak jest troszkę lepiej, że nie widać aż tylu psów na ulicach - a tu proszę, dokładnie to samo...eghh

Posted

no czekam na odp astaroth...jelsi zgodzi sie ja przyjac to bedzie super albo jesli znacie jakis inny dobry dt to bardzo prosze zaplacimy za jej utrzymanie

Posted

[B]RZECZY NA BAZAREK:[/B]
[B]CENA[/B] 30ZŁ- SZT
[B]ROZMIARY:[/B]
T-SHIRT - S, M, L, XL
TAKŻE KOSZULKI TYPOWO KOBIECE DOPASOWANE DO CIAŁA: S, M, L
I KOSZULKI DZIECIĘCE: L (140) XL (152)

[IMG]http://img442.imageshack.us/img442/9025/psianio1.jpg[/IMG]

[IMG]http://img406.imageshack.us/img406/2048/psianio2.jpg[/IMG]

[IMG]http://img213.imageshack.us/img213/9880/azylwizual.jpg[/IMG]

Posted

O żesz w mordę :-(:placz::shake: to się nie da ubrać w słowa .Nigdzie nie widziałam takeij ilości bezpańskich psów szok !!! Szydłowiec to jakieś co miasto na marsie do cholery i rządzi się swoimi prawami ... no tak w Polsce nie ma praw dla zwierząt nie ma nic ulica i śmietnik . Niech to szlak trafi . Póki co to tylko porozsyłac mogę ...

Posted

Matko, aż się poryczałam, jak zobaczyłam te koty:placz:
Roześlę.
A może by osobny wątek zrobić dla odłowionych psów, a ten niech będzie organizacyjny?
Macie już jakieś ogłoszenia?

Posted

i koniecznie zapisujmy propozycje tymczasow,deklaracje kto moze pomoc dac schronienie itd boze..no koszmar jak ci ludzie moga tam spac spokojnie!!!to jakies potwory wynaturzone tam mieszkaja...

Posted

LAMPO ten labkowaty piesek jest w azylu. Jego stan jest na tyle powazny, ze moze zarazac inne zwierzeta! a azyl to azyl. To ponad setka psow w jednym miejscu!

MANIEK za TM :( i dobrze kochany. Zrobilismy wszystko zeby Ci pomoc, wiecej nie moglismy :(

GILDA - sunia w ciazy. a szczenikow to ma chyba ze 100 taka jest gruba!!! Obecnie jest w klinice. Czy zrobili jej juz sterylke aborcyjna czy nie nie wiem.TAUBI masz jakies info o niej? Sunia jest bardzo lagodna,. Kladzie sie na ziemi i porsi o pieszczoty...
taubi, masz jakies inne fotki GILDY Grubasicy :) ?
[B]Wiemy jedno, klinika sie konczy a my nie mamy co z nia zrobic!POTRZEBNY DT PILNIE!!![/B]

[IMG]http://img217.imageshack.us/img217/6535/dsc03278u.jpg[/IMG]

MUMMY & BABY - ta sunia z 3 tyg szczeniaczkiem przebywa obecnie w azylu. To nie jest miejsce dla niej! [B]PILNIE SZUKAMY DT![/B]

[IMG]http://img229.imageshack.us/img229/3481/dsc03199v.jpg[/IMG]

[IMG]http://img215.imageshack.us/img215/3181/dsc03221z.jpg[/IMG]

BABSI - ta sunia jest bezpieczna. U mnie i eve-w na DT. U eve-w spi a ja z nia wychodze. W niedziele sunka zmienia tymczas, jedzie do mojego kolegi do momentu az nie znajdzie DS

[IMG]http://img203.imageshack.us/img203/8485/dsc03217r.jpg[/IMG]

jest kochana cudowna i wspaniala. Zakleszcozna po pachy i widac skaczace pchly :) Jeszcze troche wystraszona nowa sytuacja ale sie ogarnie.
Jako jedyna z calego towarzystwa wyglada na zdrowa

POTRZEBUJUEMY WPLAT! Rozsylajcie watek gdzie sie da!

golf -= list rewelacja.

Umowmy sie na przyszly tydzien na jakis dzien, zeby tam wparowac i zaczac odlawiac te psiaki. Mamy jeszcze troche czasu na znalezienie DT i pieniedzy!

[B]BARDZO WAM DZIEKUJE ZE JESTESCIE. [/B]
JA juz wysiadlam psychicznie...