dzidda Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 może straż dla zwierząt poprosić o pomoc? pomogliby wyłapać psy? mają sprzęt.... Quote
basia0607 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Dobry pomysł. Mają swoje oddziały w całej Polsce, fajni ludzie. Moja organizacja nawiązała z nimi wsółpracę. Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 Z relacji mieszkancow watahy psow sa rowniez w okolicznych lasach, na dzialkach WSZEDZIE! Samo miasto to maly pikus w porownaniu do tego co dzieje sie na obrzezach miasta. Podobno psy (te poranione i te zdrowe) maja swoje miejsce na opuszczonym cmentarzu i wylaza po zapadnieciu zmroku. Bylismy tam, scena jak z horroru (czekam az taubi wklei zdjecia :) ) mroczno, ciemno, mglisto - ale zandego nie znalezlismy. Ludzie w Szydlowcu maja psy, a i owszem, ale TYLKO te w typie rasy, modne! Malo bo malo ale czesc ma kundle. Najczesciej te psiaki puszczane sa samopas, wiec trudno okreslic czy sa to psy czyjes czy niczyje. Mieszkancy skarza sie, ze psy zabijaja kury, indyki. Nie przepadaja za nimi w zwiazku z tym. Skarza sie rowniez, ze psy sa czasem agresywne. No coz, ne dziwie sie suce, ktora broni swoich 9 szczeniakow! POMOZCIE ROZSYLAC WATEK! Czy ktos moze napisac mocny tekst? Porobic ogloszenia? [B]POTRZEBNE SA FUNDUSZE! Dziewczyny, prosze o bazarki, wplaty nawet groszy! PIES Z POTQWORNYM ZAPALENIEM SKORY W SCHRONISKU! UMIERAJACY KOT!!!![/B] [B]POTRZEBNE SA DT[/B]! na razie trzy bez zwierzat. Reszte zdrowych mozna umieszczac w domach z psami. Powiatowy nie pamietam jak ma na nazwisko ale sprawdze. To niezbyt mily czlowiek...nie obchodzi go to co dzieje sie na ulicach tylko paragrafy! Z reszta wszyscy pracownicy Powiatowego proszeni przez nas o pomoc powiedzieli: MY MAMY INNE OBOWIAZKI. POMOZCIE OGLASZAC WATEK! Trzeba poruszyc cala Polske!!! Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 [quote name='basia0607']Dobry pomysł. Mają swoje oddziały w całej Polsce, fajni ludzie. Moja organizacja nawiązała z nimi wsółpracę.[/QUOTE] ALE MY Nie mamy co zrobic z rzesza psow! Jak je utrzymac? Gdzie je umiescic??? Odlapiemy i co dalej? Quote
golf Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Samozwańczo napisałam do Echa Dnia wyd radomskie, i opisałam problem. Nie wiem co to da, ale może chociaż nagłośnienie sprawy, i lekki wstyd wśród powiatowego lek.wet i Burmistrza.. Mam nadzieje, że pojawi się wzmianka w Echu- jeśli nie będę pisać do skutku! jak już pisałam: Mogę w przyszłym ew w przyszłym tyg służyć trans Szydłowiec -Wawa Quote
dzidda Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 [quote name='Madallena']ALE MY Nie mamy co zrobic z rzesza psow! Jak je utrzymac? Gdzie je umiescic??? Odlapiemy i co dalej?[/QUOTE] Te najbardziej chore to straz chyba leczy u siebie i pewnie tez znalazła by miejsce żeby je gdzies przetrzymać.... Trzeba by było zadzwonić i się popytać czy są w stanie pomóc nie tylko odłowić te nabardziej chore ale pomóc w leczeniu też. Chodzi nam jak na razie o te najbardziej potrzebujące prawda? Quote
malagos Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Powiatowego to bym mniej obarczała winą, bo to burmistrz jest odpowiedzialny za opiekę nad bezdomnymi zwierzętami . Powiatowy sprawuje opiekę nad schroniskiem, przytuliskiem i każdym miejscem, w którym gromadzone są zwierzęta (np. jakiś "chomik". kolekcjoner). Czy rozmawiałyscie z burmistrzem? Quote
basia0607 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Małgosiu po woli, wiesz , że zwierzeta mogą zniknąć w dziwny sposób. Musi byc dobry plan działania. Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 Trzeba rzeczywiscie naglosnic sprawe w mediach., To jest skandal 21 wiek!!! SPOJRZCIE NA PIERWSZA STRONE! Zaktualizowalam posty :( Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 Nie bylismy u burmistrza. Nie bylo na to czasu. (pisze BYLISMY bo taubi to FACIO :P ) POMOZCIE ROZSYLAC WATEK! Wchodzimy na cmentarz: [url]http://img340.imageshack.us/img340/2863/dsc03257.jpg[/url] BRRRRR :) [url]http://img257.imageshack.us/img257/3258/dsc03258c.jpg[/url] Ta piekna sunia strasznie chciala z nami jechac. A my nie moglismy jej wziac ;(;( [IMG]http://img21.imageshack.us/img21/7044/dsc03268mh.jpg[/IMG] Quote
dzidda Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 [quote name='Madallena']Trzeba rzeczywiscie naglosnic sprawe w mediach., To jest skandal 21 wiek!!! SPOJRZCIE NA PIERWSZA STRONE! Zaktualizowalam posty :([/QUOTE] Proszę zastanówcie się nad pomocą straży dla zwierząt. Dzięki nim mogłoby pójść to znacznie szybciej a dla tych najbardziej schorowanych każdy dzień się liczy. Poza tym myślę że dzięki straży można by było też nagłośnić sprawę. Bo wyłapanie najbardziej potrzebujących nie zakończy sprawy.... Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 Trzeba dokladnie przemyslec sprawe z jakakolwiek wspolpraca. Odleglosc jest dosc duza, powiatowy przeciwny jakimkolwiek dzialaniom. My bylismy tam dwa dni pod rzad. Nie moglismy znalezc tych samych psow co dnia poprzedniego, no oprocz ANIOLA. Dni sa krotkie, psy po zmroku gdzies sie chowaja. Miasto umiera po 17 bo wiekszosc sklepow czynna jest do 17 Quote
dzidda Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 [quote name='Madallena']Trzeba dokladnie przemyslec sprawe z jakakolwiek wspolpraca. Odleglosc jest dosc duza, powiatowy przeciwny jakimkolwiek dzialaniom. My bylismy tam dwa dni pod rzad. Nie moglismy znalezc tych samych psow co dnia poprzedniego, no oprocz ANIOLA. Dni sa krotkie, psy po zmroku gdzies sie chowaja. Miasto umiera po 17 bo wiekszosc sklepow czynna jest do 17[/QUOTE] jesli faktycznie tak jest to trzeba jeszcze szybciej dzialac....żeby nie zniknęły wszystkie nagle.... Moim zdaniem potrzebna jest pomoc ale to tylko propozycja moja.... zastanowić się trzeba na pewno.... Quote
golf Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 jestem z Wawy, więc do Burmistrza nie pójdę,ale wysłać jeszcze dziś pismo faksem mogę. Nie chce zaszkodzić psom (wyłapanie i uśpienie), wiec proszę o Waszą opinię- czy pisać, w jakim tonie pisać i na co położyć największy nacisk. Czekam na opinie!! Quote
elmira Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Boże, to jakiś koszmar. To sie w głowie nie mieści. Cały czas myślę o tych zwierzakach, choć płakać mi się chce z bezsilności, bo nie moge pomóc. Co za cholerny ciemnogród i niewiedza. Quote
Madallena Posted October 30, 2009 Author Posted October 30, 2009 [quote name='golf']jestem z Wawy, więc do Burmistrza nie pójdę,ale wysłać jeszcze dziś pismo faksem mogę. Nie chce zaszkodzić psom (wyłapanie i uśpienie), wiec proszę o Waszą opinię- czy pisać, w jakim tonie pisać i na co położyć największy nacisk. Czekam na opinie!![/QUOTE] Skontaktuj sie z Mariuszem (numer w pierwszym poscie). Fundacja tez pisze i nie wiem jakie maja plany i dzialania. Czy atakowac, czy zalatwiac sprawe ugodowo. Ja tylko przeklejam zdjecia i pisze na dogo :) A najlepsze to jest to, ze byl facio, ktory opowiadal nam o kumplu, ktory chcial zalozyc schron na swojej dzialce. Schronu nie ma,. Z tego co opowiadal to wina powiatowego, bo rzuca klody pod nogi!!! golf. Dziekuje za propozycje transportu. Na pewno bedziemy jeszcze tam jechac. Trzeba zebrac sily i spotkac sie tam na miejscu. Potrzebujemy DUZO ludzi! Ale zeby tam jechac potrzebujemy sprzet i pieniadze na ewentualne HOTELE i DOMY TYMCZASOWE!!! POMOZCIE!!! Quote
elmira Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 [quote name='Madallena']Elmira, to gorzej niz koszmar...:( Lepiej tego nie widziec :([/QUOTE] Masz racje, że lepiej tego nie widzieć:shake: Ale my już tak mamy, ze oczywiście zauważymy. Nienawidzę traktowania zwierzat jak rzeczy, a taki rozjechany pies, czy kot, jest potraktowany jak śmieć. Czy myslicie, że na tych półmózgów, włodarzy Szydłowca wpłynęło by to, gdyby nagłośnić akcję, że np. jeśli uszkodzisz auto (siebie) w kolizji ze zwierzęciem, to ubiegaj się o odszkodowanie od Pana burmistrza? Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale oni mają w doo.. zwierzęta, więc może złą reklamą i widmem kar finansowych można do nich trafić? Czy Szydłowiec ma jakieś miasto partnerskie w UE? Można nasmarować pismo z informacją jak oni załątwiaja sprawę bezdomnych zwierząt. Quote
ewatr Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Jak na to patrze to jakos tak mi sie skojarzyły[URL="http://www.dziennik.pl/nauka/article365838/Bezdomne_psy_opanowaly_metro_w_Moskwie.html"] psy z Moskwy [/URL]:-( sorry wiem ze to nie całkiem na temat ale tak własnie sie dzieje jak nikt sie psiakami i ich rozrodem nie zajmuje ...faktycznie koszmar ! Quote
rita60 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Masakra:-(to chyba nie dzieje sie naprawde:shake: Quote
sleepingbyday Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 kużwa mater dolorosa :angryy:. widze rózne scenariusze - mały sznatazyk - nie uregulują sytuacji (powstanie schronu, a na razie pokrycie kosztów leczenia i hotelikowania psów), to robicie doniesienie o nie realizowaniu obowiązków przez burmistrza - do góry. albo od razu doniesieniei nie martwiłabym sie o to, że zaczną gadać, że te psy mają właścicieli. w takim razie, niech ich wskażą i podejmą kroki u prokuratury stosowne o zaniedbania. ciekawe, ilu chętnych mieszkańców będzie na beknięcie za burmistrza. tak czy siak - uwaga na hycla, ale to już niestety ryzyko, którego nie obniżymy.... dużo filmików z psami. duzo obdukcji, dużo świadków.... jestem do dyspozycji, jka coś będzie pilnie trzeba i będe mogła (godizny pracy odpadają). najważniejszego, czyli dt, kasy - nie mam :-( ale postaram się coś ogarnąć... [COLOR=black]z racji zawodu zastanawiam się,c zy oni tam nie pokpili sprawy z ochrona zabytków - ten cmentarz wygląda na zabytkowy (czy jest wpisany do rejestru?) -powinnam znać jego nazwę, chocby zwyczajową i lokalizację, to sprawdzę, zobaczymy, kto jest właścicielem i ma obowiązek dbać.[/COLOR] Quote
taubi Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Niestety :-( musimy pożegnać się z Mańkiem :placz: Został poddany eutanazji. Miał robione prześwietlenie kręgosłupa, który okaszał się masakryczne pogruchotany. Weterynarze nie widzieli szans dla niego, po zapytaniu naszym czy wchodzi w szanse jakaś operacja odpowiedzieli że nie ma nawet co tu składać. Maniek także kropelkował ponieważ sam nie mógł oddawać moczu nie trzymał kału. także miał straszne rany i odparzenia na tylnych łapach. Kot nie miał szans NA NORMALNE ŻYCIE TYLKO W BÓLU I CIERPIENIU BY ODCHODZIŁ DLATEGO PODJĘLIŚMY DECYZJE HUMANITARNEJ EUTANAZJI MAŃKA. Quote
elmira Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 I chwała Wam za pomoc. Maniek już nie cierpi. Biegaj malutki z TM. Quote
taubi Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Cmentarz jest zabytkowy i należy do żydów. Podobno żydzi robili sprawy o ten cmentarz i jest zamknięty i jest ZAKAZ wchodzenia na jego teren. Wątpię że żydzi dadzą jakąś kasę oni są bardzo pazerni, wiem sam to po sobie jak znalazł się właściciel kamienicy gdzie mieszkam i z czynszu 600zł miesięcznie podniósł do 1200zł. Quote
malagos Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Pismo do burmistrza dobre, ale najważniejsza jest rozmowa i to zarejstrowana. A mozę zadzwonic do Celownika czy innej Interwencji, teraz Świeto Zmarłych, tu temat cmentarza i rozjechanych na jezdnaich psiaków, jakos tak tematycznie by może sie zgrało, by z kamerą pojechali i pana burmistrza na rozmówkę wzieli? Quote
Recommended Posts