Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...

no to ja cos wrzucę :p
[CENTER][SIZE=4][B] napoleonka [/B][/SIZE]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images50.fotosik.pl/113/11674349c1ce03c7.jpg[/IMG][/URL]

[/CENTER]
- 2 szklanki mąki
- 1 margaryna/masło (250 g)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- mały budyń waniliowy



[FONT=Georgia]Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy w 190-200 st. C przez okolo 20-25min
[/FONT]

[FONT=Georgia][/FONT]
[FONT=Georgia] [/FONT]
[FONT=Georgia]Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.[/FONT]

[FONT=Georgia]Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną, ziemniaczaną oraz budyniem. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.[/FONT]

warto włożyć do lodówki , najlepiej smakuje na 2 dzień :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

halloo jest tu ktooo????

[B]łosoś zapiekany z truskawkami i serem [/B]

[FONT=&quot]*[/FONT]Łosoś w dzwonkach lub filet
[FONT=&quot]*[/FONT]Truskawki
[FONT=&quot]*[/FONT]Ser żółty
[FONT=&quot]*[/FONT]Sól, pieprz, olej


Łososia solimy i pieprzymy a następnie lekko obsmażamy z 2 stron na patelni.
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images40.fotosik.pl/146/c82cd9bd48584679.jpg[/IMG][/URL]
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy łososia a następnie zasypujemy truskawkami.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( ja nagrzewam na maxa ) pieczemy póki truskawki nie puszczą sok, gdy truskawki są już gorące obsypujemy żółtym startym serem i ponownie wkładamy do piecyka.
Pieczemy do momentu roztopienia się sera.


[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images38.fotosik.pl/146/a36d2eb300860b53.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images43.fotosik.pl/150/abc3ce61be8d7a2c.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images39.fotosik.pl/147/02a21685e62654c3.jpg[/IMG][/URL]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='jabuba']O raju, ale dziwne połączenie smaków (jak dla mnie) !!
Ale na zdjęciach wygląda super pysznie.[/quote]
hmm czy dziwne... nie raczej nie :evil_lol:
truskawki robia sie kwaskowate wiec to tak jak bys sobie skropila rybe cytryna :razz:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

[CENTER][B][FONT=Arial]Smazak
[/FONT][/B][/CENTER]
[B][FONT=Arial]


[/FONT][/B] [B][FONT=Arial]składniki: [/FONT][/B][B][FONT=Arial][I]4 krążki sera camembert
jajko
6 czubatych łyżek bułki tartej
4 łyżki przesmażonej żurawiny lub 4 połówki brzoskwiń z syropu
sól
olej[/I][/FONT][/B] [URL="http://go.arbopl.bbelements.com/please/redirect/670/2/2/6/"][IMG]http://go.arbopl.bbelements.com/please/showit/670/2/2/6/?typkodu=img[/IMG][/URL]
[B][FONT=Arial] [/FONT][/B] [B][FONT=Arial]przyrządzanie: [/FONT][/B][B][FONT=Arial]Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Serki maczać z obu stron w jajku, obtoczyć w bułce mocno dociskając panierkę. Kłaść delikatnie na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawinami lub brzoskwiniami wedle uznania. [/FONT][/B] [B][FONT=Arial]
[/FONT][/B] [B][FONT=Arial]
[/FONT][/B][B][FONT=Arial]Z serkami należy obchodzić się bardzo ostrożnie, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wtedy bowiem wypłynie zawartość i cała potrawa się nie uda. [/FONT][/B]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Alicja'][CENTER][B][FONT=Arial]Smazak [/FONT][/B][/CENTER]





[B][FONT=Arial]składniki: [/FONT][/B][B][FONT=Arial][I]4 krążki sera camembert[/I][/FONT][/B]
[I][B][FONT=Arial]jajko[/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Arial]6 czubatych łyżek bułki tartej[/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Arial]4 łyżki przesmażonej żurawiny lub 4 połówki brzoskwiń z syropu[/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Arial]sól[/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Arial]olej[/FONT][/B][/I] [URL="http://go.arbopl.bbelements.com/please/redirect/670/2/2/6/"][IMG]http://go.arbopl.bbelements.com/please/showit/670/2/2/6/?typkodu=img[/IMG][/URL]
[B][FONT=Arial]przyrządzanie: [/FONT][/B][B][FONT=Arial]Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Serki maczać z obu stron w jajku, obtoczyć w bułce mocno dociskając panierkę. Kłaść delikatnie na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawinami lub brzoskwiniami wedle uznania. [/FONT][/B]

[B][FONT=Arial]Z serkami należy obchodzić się bardzo ostrożnie, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wtedy bowiem wypłynie zawartość i cała potrawa się nie uda. [/FONT][/B][/quote]
Uwielbiam takie serki, są pyszne :loveu: :loveu:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

[quote name='dbsst']niesamowite pierwszy post w tym topiku jest z 18 grudnia 2005 roku!!!!
Teklunia osobiście go pisała
ja myślałam, że galeria padła a tu.......................ciagle tak pysznie i pachnaco[/QUOTE]

ja się zbiorę w koopę ;) to zrobię porządek z wątkiem bo linki są tutaj nieaktualne

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...