Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• shanti

1381

• alina71

1089

• szafra

1011

• monika55

947

Top Posters In This Topic

Posted

Ale mi brakuje schroniska :( ale mam sesje i bilanse, nie wyrabiam.
Byle do połowy lipca.
Dzięki Szafra za info, chociaż trochę orientuje się w tym co się dzieje.

Posted

Jutro nie ma Grzesia - z tego wynika, że nie mogę przyjechać :shake:. Co z tymi grupami ?????
Mają być czy nie czy co ??? Czy cisza ..........

A jak przez miesiąc we wszystkie weekendy go nie będzie to też nie mogę przyjechać?

Jeżeli nie mogę to bardzo proszę kogoś, kto będzie w schronisku o poświęcenie czasu dla psiaka na nowych kojcach w drugim rzędzie - trzeci kojec (chyba) - taki młody, co ucieka do budy na widok człowieka.
Ostatnio u niego przesiedziałam trochę i już pomalutku się poznajemy.
Za dwa tygodnie (za miesiąc) będzie trzeba zaczynać od początku :shake:.
Ostatnio wyszedł z budy i położył się obok mnie, więc może komuś uda się też do takiego momentu doprowadzić ... to
i tak bardzo dużo.
O głaskaniu na razie nie ma mowy ... przynajmniej w zeszłą niedzielę tak było.
Może teraz już jest jakiś postęp.

W każdym razie dziękuję :p temu komuś, jeżeli ktoś z Was jutro będzie.

W weekendy nikogo nie ma i prawie żadne psy nie wychodzą na spacery ...czy o to chodzi? Nie wiem.

Jak tam sunia bez oczka i Reks?

Bardzo proszę również o zdjęcia nowych psów, jak będzie taki zastój jak ostatnio to nie damy rady.

Acha i jak ONkowata Sara po sterylce na nowych kojcach ( ostatnio kubraczek bardzo jej przeszkadzał) :shake:?

Posted

Ja nie bardzo rozumiem o co zamieszanie i po co jakieś grupy. Jest jak było. Warunek jeden - żeby przestrzegać regulaminu.
O dobku tu nie mogę pisać. Opowiem jak sie spotkamy. Na paskudne sprawy ostatnio natrafiłam i żeby nie było - nic wspólnego z naszym schronem nie mają.

Posted (edited)

monika55 napisał(a):
Ja nie bardzo rozumiem o co zamieszanie i po co jakieś grupy. Jest jak było. Warunek jeden - żeby przestrzegać regulaminu.

Ktoś tu pisał o grupach ...
A regulaminu nie widziałam jeszcze, więc nie mogę się odnieść w żaden sposób. No chyba, że chodzi o stary regulamin, który znam.

Edited by szafra
Posted

Z grupami chodzi o to że pracownik jest odpowiedzialny za wolontariuszy i to co oni robią. Niektórzy wolontariusze nie umieją się dogadać z niektórymi pracownikami, więc siłą rzeczy dlaczego np. dany pracownik ma brać za tego konkretnego wolontariusza odpowiedzialność i za niego ręczyć? Wolontariat ma pomagać a nie szkodzić schronisku. Dopóki niektórzy tego nie zrozumieją, będą dwie grupy, moja i G.
Po niedzieli wracam już do pracy. Chwilę mi zajmie ogarnięcie wszystkiego,nie było mnie prawie miesiąc. Do następnego weekendu będzie już konkretniej.

Posted

Tylko że nie można powiedzieć A a potem nie powiedzieć B -same się mamy domyślać ? czas płynie a psy czekają...
Gdzie jest regulamin który obowiązuje?
do jakiej grupy należę skoro wydaje mi się że dogaduję się ze wszystkimi.
Chociaż kwestia "dogadywania" to takie pojęcie martwe w moim wypadku.
Jak przyjeżdżam do schroniska to nie mam czasu na rozmowy, a po prostu staram się nie robi niczego co bedzie złym postępowaniem według pracowników - wszystkich.
Słucham poleceń i zakazów i się do nich stosuję.
Możliwe że popełniłam jakieś błędy jednak tylko dla tego ze wynikały z niewiedzy. Dla tego chętnie przeczytam regulamin, by takie sytuacje się nie zdarzały.
Mam nadzieję ze już za tydzień będą jasne zasady, jednak do tej pory postaram się przyjechać ze 2 razy. Bo od 14 wyjeżdżam :/
SZAFRA ! Przyjedź jutro - wygląda na to że właściwie nie ma żadnych przeciwwskazań ;) jeszcze nic konkretnie nie ustalono.
Ja też powinnam jutro być.

Posted

shanti napisał(a):
Z grupami chodzi o to że pracownik jest odpowiedzialny za wolontariuszy i to co oni robią. Niektórzy wolontariusze nie umieją się dogadać z niektórymi pracownikami, więc siłą rzeczy dlaczego np. dany pracownik ma brać za tego konkretnego wolontariusza odpowiedzialność i za niego ręczyć? Wolontariat ma pomagać a nie szkodzić schronisku. Dopóki niektórzy tego nie zrozumieją, będą dwie grupy, moja i G.
Po niedzieli wracam już do pracy. Chwilę mi zajmie ogarnięcie wszystkiego,nie było mnie prawie miesiąc. Do następnego weekendu będzie już konkretniej.

Shanti, delikatnie przypominam ze na terenie waszego schroniska nie ma oficjalnych wolontariuszy, sa to osoby prywatne ktore chca pomagac zwierzetom i to sie chwali. Niemniej jednak sprawa wolontariatu nie moze byc rozstrzygana przez Ciebie lub G. a powinna byc prawenie zalatwiona przez JZK, ktore tez musi przygotowac regulamin dla wolontariuszy. Moja rada dla Ciebie nie bierz na siebie odpowiedzialnosci do ktorej nie jestes zobligowana, nie masz jej na pismie, nie nalezy do Twoich obowiazkow wynikajacych z umowy o prace.

Posted (edited)

A ja bym chciała być w grupie G, S lub M :diabloti:.
Przecież jest więcej osób pracujących w schronisku.

Przypominam o bazarku dla Gromka, nikogo tam nie ma, nikt nie zagląda.
Gromek już truchta troszkę szybciej, nawet obszczekał ostatnio rowerzystę :evil_lol:.
I odchudza się ...

http://www.dogomania.pl/forum/threads/228564-Ciuszki-i-jeszcze-inne-takie-tam-i-Grom-będzie-miał-swój-dom-!!!!/page2

Edited by szafra
Posted

Ada-jeje napisał(a):
Shanti, delikatnie przypominam ze na terenie waszego schroniska nie ma oficjalnych wolontariuszy, sa to osoby prywatne ktore chca pomagac zwierzetom i to sie chwali. Niemniej jednak sprawa wolontariatu nie moze byc rozstrzygana przez Ciebie lub G. a powinna byc prawenie zalatwiona przez JZK, ktore tez musi przygotowac regulamin dla wolontariuszy. Moja rada dla Ciebie nie bierz na siebie odpowiedzialnosci do ktorej nie jestes zobligowana, nie masz jej na pismie, nie nalezy do Twoich obowiazkow wynikajacych z umowy o prace.

Kurcze no nie czepiajmy się słówek
Wolontariusz - to my się za takich uważamy mimo ze nie ma oficjalnie wolontariatu.
Odpowiedzialność za wolontariuszy - znaczy tylko to że ktoś nas musi kontrolować co wyczyniamy po za schroniskiem. My tu na forum jesteśmy wszystkie pełnoletnie i każda z nas wie że wchodzi do schroniska wyłącznie na swoją odpowiedzialność. Tu nie chodzi o odpowiedzialność w razie wypadku.
Wolontariat - temat nie do przeforsowania w JZK więc działamy tak.

Proszę nam nie przeszkadzać, załatwiamy tu sprawy organizacyjne. Nie ma możliwości sie spotkać to dyskutujemy tu. Jednak by zabierać głos w tej sprawie trzeba by jednak być przynajmniej w temacie, by właśnie wiedzieć co znaczą pojęcia przez nas używane tu na forum.

My chcemy pomagać psiakom, a zawsze się znajdzie ktoś kto rzuca nam kłody pod nogi. I o ile to zrozumiałe u ludzi którzy nie kochają zwierząt to kompletny dla mnie rebus gdy robią to osoby działające podobnie tylko oficjalnie :roll:
Ja bardzo chętnie zostanę wolontariuszem oficjalnie, by tylko wreszcie się ktoś ode mnie odczepił i mogła bym robić to co jest potrzebne.

Posted

Tak sie sklada Kajk@ ze jestem blizej tematu inizeli Ci sie wydaje, i nie tylko tematu w jastrzebskim schronisku ale rowniez w innych schroniskach i o ich dzialaniach. Pochwalam wolontariat, jest to ogromna pomoc dla zwierzat w schronskach, ale jestem za przesterzeganiem prawa zwlaszcza jesli chodzi o bezbronne zwierzeta.

Posted

:roll: a na temat ?

Kto będzie jutro w schronisku, za gorąco będzie na długie spacery i pomyślałam ze zrobię fotki tym psiakom które jeszcze nie mają - trzeba uzupełnić bazę na FB. przyda się pomoc ;)
Szafra będziesz jutro ?

Posted (edited)

Dzisiaj był dobry dzień - schronisko opuściły cztery. Labrador, czarna krótkowłosa suńka, biało - brązowy Łatek i starszy psiak (ten z przetoką). Pięknie mu się to zagoiło!
Trzymajcie kciuki :multi:. Jamniczek też w tygodniu pojechał do domku!

Będzie trochę nowych zdjęć.
Na spacerach były też dwa ogólne kojce - tam, gdzie Tin Tinek, Bejli, Atos ... 15- tka i 16-ka
( jeżeli się nie mylę).

Szantula zdziczała na ogólnych :-(, bała się podejść do nas ... ogon cały czas podkulony pod siebie ... kiedyś była domowym i kanapowym psem. Serce boli ...

Edited by szafra
Posted

Czekam na zdjecia, wczoraj i dziś byłam na GWSH na egzaminach. Może w następny weekend mi się uda choć na 2 godz wpaść.
Dziewcyzny a jest Fryga jeszcze?
Ja też chce regulaminu/zasad co mogę robić w sensie jak pomagać żeby nie przeszkadzac a coś pożytecznego zrobić.

Posted (edited)

Nowy psiaczek - bardzo fany :)

Bardzo fajna onka - sunia Kojec B26 nr3485

Onek-pies Kojec B28 nr3439

Onek-pies Kojec B29 nr3477

Czarno beżowa - sunia - Szura nr3490

Mikel-pies kojec B27 nr3256

Czarna-sunia kojec B27 nr3307

Łapek- pies kojec B27 nr3274

Husky - pies 3459 niezwykłej urody i bardzo grzeczny i cierpliwy

Edited by kajk@
Posted

Kojec 17
Tin Tin -pies 3204

Bejli-sunia2603

Dingo-pies 1582

Beżowy-pies 3281

Czarna podpalana -sunia 2556

Czarny -pies 3280

Kojec 15
Szanti -sunia 3267

Mały tricolor -pies 2097

Biało czarny -pies 3268

Atos- pies 3317

Czarny -pies 2830

Posted

W schronisku jest dużo psów, ale nie wszystkie sobie tak dobrze radzą jak większość.
Zawsze są jakieś psiaki, które potrzebują domu bardziej z tego względu lub z innych.
Chore, stare, ślepe, agresywne.
Wklejam te cholerne fotki uśmiechniętych, radosnych i wesołych, myśląc o tych innych.

Posted (edited)

[quote name='alina71']A pare słów o tych psiakach?

To psiaki z węgla w większości a ja tam rzadko zaglądam.
Mamuśka ma opis na FB. O owczareczce moge Ci coś niecoś napisać, na watku owczarków jest coś napisane o owczarkach.

http://www.dogomania.pl/forum/threads/227344-Owczarki-niemieckie-i-psy-w-typie-ON-schronisko-w-Jastrzębiu-Zdroju

Haszczaka miała na spacerze Ula i kajk@ to Ci coś napiszą.

A ten psiak jest ze schroniska adoptowany:
To zdjęcie przed adopcją :

A to jest teraz zrobione. Jest na kojcach ogólnych :

Edited by szafra