Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[LEFT](Tekst napisany przez tymczasową opiekunkę pieska, sunia ma teraz na imię Tara)[/LEFT]

[LEFT]TARA całe swoje życie spędziła przy budzie, mocno do niej przytwierdzona, (żeby się nie szarpała bo każdy duży pies musi mieć kolczatkę...) i solidnym krótkim łańcuchu (po co ma biegać? Pies jest od szczekania)W efekcie czego dochowała się fascynujących, głębokich na pół palca, ropiejących dziur na szyi. Jej koszmar trwał by nadal gdyby wczoraj w nocy kolczatka nie pękła i Tara wydostała się za teren swoich "opiekunów". Na taką radośnie biegającą psice napatoczyła się Urocza Blondynka (hmmm to chyba o mnie;-) Chciała złapać psa za obroże ale zamiast niej było posklejane, śmierdzące ropą coś. Od razu została wezwana policja. Policjant nie zrozumiał od razu o co chodzi, przecież to normalne, że tak się dzieje z psami przy budzie. [/LEFT]

[LEFT]Tara była już u weterynarza. Po bliższych oględzinach okazało się, że oprócz wymienionego ropnego zapalenia skóry i ran, ma też przewlekła grzybice i zmacerowane małżowiny uszne. I całą, wielką hodowle pcheł.
Nie jest szczenna więc wkrótce będzie wysterylizowana.
Charakter ma iście angielski. Jest cierpliwa i bardzo optymistycznie nastawiona do świata. Bardzo lubi ludzi i zwierzęta (a w szczególności koty – wącha je, ogląda i liże) Nie przejawia żadnych oznak dominacji ani agresji. Szukamy DS, który zapewni jej miłość i opiekę, na którą zasłużyła.[/LEFT]

Posted

Pomimo późnej pory udało mi się zamieścić kilka zdjęć. Próbuje sobie wyobrazić jak ja bym się czuła gdyby mnie coś tak dusiło w szyje. To jest okropne:-(

Posted

Jak się dziś dowiedziałam suczka wygląda jak labrador i podobnież również jej zachowanie jest takie same jak labradora.

Rany na szyi są dziurami prawdopodobie po kolczatce, brzydki zapach pochodzi z zapalenia ropnego. Dostała antybiotyk, została też odpchlona i nie jest w ciąży. Sunia pójdzie do adopcji po zabiegu sterylizacji więc jeżeli ktoś jest zainteresowany adopcją polecam, jest naprawde świetna. Dodatkowo nie załatwia się w domu i jest bardzo strachliwa.

Posted

Przeciesz to jest Saba ja znam tego psa mieszkam obok jej ogródka.Ten pies jest bardzo biedny,bude ma nieocieploną, cały czas na łańcuchu siedziała a w dodatku niedożywiona.Saba wyła całymi dniami i nocami z zimna, głodu i z bólu. Jak jej właściciel mógł ją doprowadzic do takiego stanu przeciesz to jest znęcanie się nad zwięrzętami:placz::placz:.Ja się ciesze bardzo że Saba znajdzie nowy dom,ona jest bardzo przyjazna i bardzo spokojna.:multi::multi:

Posted

vvnatalkamisvvv napisał(a):
Przeciesz to jest Saba ja znam tego psa mieszkam obok jej ogródka.Ten pies jest bardzo biedny,bude ma nieocieploną, cały czas na łańcuchu siedziała a w dodatku niedożywiona.Saba wyła całymi dniami i nocami z zimna, głodu i z bólu. Jak jej właściciel mógł ją doprowadzic do takiego stanu przeciesz to jest znęcanie się nad zwięrzętami:placz::placz:.Ja się ciesze bardzo że Saba znajdzie nowy dom,ona jest bardzo przyjazna i bardzo spokojna.:multi::multi:

Na pewno znajdzie nowy dom, tylko jak powstrzymać właściciela przed przywiązaniem następnego psa do budy? :-(

Posted

Iwona77 napisał(a):
Na pewno znajdzie nowy dom, tylko jak powstrzymać właściciela przed przywiązaniem następnego psa do budy? :-(

a policja, która była u niego nie pomoże?

Posted

Nie wiem jak przebiegała rozmowa bo ja poszłam z psem do domu a policjanci sami tam pojechali, myśle czy nie skontaktować się z TOZem by mi pomogli w tej sprawie.

Ale są dwie dobre wiadomości. Piesek już na jakiś czas "zabunkrowany" u znajomej. Wymieniłam go na 6 maleńkich kociaków, których mame przejechało auto.

A druga dobra wiadomość to suczka nie jest w ciąży i sterylizacja już w czwartek.

Posted

kaja555 napisał(a):
a policja, która była u niego nie pomoże?

Właśnie rozmawiałam z TOZem, będzie ich poparcie i pomoc. Postępowanie ma być wstrzęte, mam dzwonić na policje i pytać co też zrobie.

Posted

Iwona77 napisał(a):
Właśnie rozmawiałam z TOZem, będzie ich poparcie i pomoc. Postępowanie ma być wstrzęte, mam dzwonić na policje i pytać co też zrobie.

super!!!!!!! Trzymam kciuki za sunię!

W Polsce nie ma jeszcze dla takich ludzi zakazu brania nowych zwierząt, ale w innym przypadku, jak Policja postraszyła takich właścicieli to pomogło ;)

Posted

Oto kilka dzisiejszych zdjęć. Tare przywiązaliśmy do zdjęcia ale bardzo jej się to nie podobało. Rany powierzchownie zasychają ale trzeba je otwierać i spuszczać rope. Oczywiście nadal bierze antybiotyk.

Posted

Ludzie są okrutni jak tak można doprowadzić niewinne zwierze do takie stanu!!!!! Zwierze to nie zabawka! Mam nadzieje że znajdzie dom który zapewni jej lepsze warunki niż poprzedni właściciel:-(:-(:-( POZDRAWIAM!

Posted

vvnatalkamisvvv napisał(a):

wiesz, dziwię ci się, piszesz że znasz sunię więc niejako znasz jej "życie" (zresztą o tym piszesz) i nie zareagowałaś ??:shake: przecież widziałaś ją na co dzień, widziałas co się dzieje (a przynajmniej słyszałaś) i nigdzie tego nie zgłosiłaś :shake: - to smutne ......

Posted

Sprawa nie jest taka prosta, Niejednokrotnie rodzice zakazują młodzieży reagować. Policjant powiedział to samo, sąsiad nie powie na sąsiada, potem są powybijane szyby, farba na drzwiach, otrute zwierzęta z zemsty, porysowane samochody. Każdy boi się o swoje ....

Z tego co wiem Tara była dokarmina przez sąsiadów ale nawet ja choćby z racji tego, że była dość daleko nie widziałam tej kolczatki. Miałam poruszyć temat nieocieplonej budy i łańcucha i myśle, że dobrze się stało, że pies się zerwał zanim zdążyłam to zrobić.

Posted

Ja chciałam to zgłosic ale moi rodzice na to nie pozwolili więc tego nie zrobiłam a zresztą nie wiedziałam że ona ma kolcztke na szyji i że się jej wbiła. Właściciele tego psa mają furtke zamykaną na klucz i nie mogłam wejśc do tego ogródka dlatego nie wiedziałam co ona ma na tej szyji. :angryy::angryy::angryy:Ja sobie nie życze żeby ktoś tak mówił chodz sam niewie jaka jest parwda...

Posted

Też uważam, że aby kogoś ocenić powinno się znać wszystkie fakty.

PS. piesek szuka domku:-) Chętni do rozklejenia ogłoszeń? ;-)
Fajnie gdyby np, ktoś z Krakowa lub Katowic zechciał rozkleić po lecznicach, znajdzie się ktos? my mamy za daleko:-(

Posted

Iwona czy napisalyscie powiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popelnienia przestepstwa ( znecania sie nad zwierzetami) z ust. o ochronie zwierzat, czy bedziecie wystepowac jako osoba pokrzywdzona w imieniu tej suni, czy bedzie ktos z was oskarzycielem posilkowym :crazyeye: Przeciez tego nie mozna zostawic tak bez echa.:shake: