Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie :).
Niecałe dwa dni temu przygarnęłam szczeniaka ze schroniska dla psów.
Piesek jest kundelkiem, ma ok 3-4 miesięcy i jest dosyć grubego kośćca.
Ma 40 cm w kłębie i ok 45cm długości mierzonych od kłębu.
Waży ok 6 kg.
Jego łapki są długie i bardzo grube.
Wyglądem przypomina mi mix owczarka niemieckiego i rodezyjskiego ridgebacka.
Niestety niczego nie mogę napisać o jego rodzicach gdyż nie było ich w kojcu :).

Czy możecie pomóc mi w sprecyzowaniu przypuszczalnej wielkości mojego psa w wieku dorosłym??
Czy będzie duży? Umieram z ciekawości :).
Z góry bardzo dziękuję.

Oto kilka fotek:

[IMG]http://www.voila.pl/283/xs9oz/index.php?get=1&f=1[/IMG]

[IMG]http://www.voila.pl/286/6mmyq/index.php?get=1&f=1[/IMG]

[IMG]http://www.voila.pl/289/diejg/index.php?get=1&f=1[/IMG]

Posted

Jak dla mnie psem średnio dużym, coś jak suka owczarka niemieckiego, tak myślę, no chyba że się mylę :-) Daj lepszej jakości zdjęcia, najlepiej w siadzie i z boku w stójce, następnie jeszcze zębiska :-)

Posted

Przypomina mi sczeniora CP Charta Polskiego .Obojętnie jak wyrośnie a widać ze maleńki nie będzie,jest przepięknym psiakiem,ktory obdarzy was sczerą prawdziwa psią miłością

Posted

Twój piesek bardzo mi przypomina moją Larę (oczywiście za czasów, kiedy też była taka maleńka :p) . Larka jest po mamie seterce irlandzkiej, tata nn . Wszyscy jednak porównują ją do rhodesiana .
Moja psina ma 62 cm w klebie i juz pewnie nie urosnie .

• 1 month later...
Posted

A ja przygarnelam psiaka w typie pudla i zastanawia mnie czy bedzie miniaturka czy raczej srednim pieskiem.Ma 5 miesiecy i wazy 4.700 i ma 33cm w klebie, przez ostatnie 2 tyg urosl ze 3 cm i 700gr. Co o tym myslicie?

Posted

[quote name='Mameczka']A ja przygarnelam psiaka w typie pudla i zastanawia mnie czy bedzie miniaturka czy raczej srednim pieskiem.Ma 5 miesiecy i wazy 4.700 i ma 33cm w klebie, przez ostatnie 2 tyg urosl ze 3 cm i 700gr. Co o tym myslicie?[/QUOTE]
Stawiam na średniaka. Miniatury "kończą się" na 35 cm ;)

Posted

tez tak mi sie zdaje ale zglupialam jak mi wet powiedziala ,ze on raczej nie urosnie "to bedzie cos jak Toy albo miniaturka" chyba durnowata jakas ;)Przeciez Toya to juz przerosl a stwierdzenie ,ze 5 miesieczny psiak nie urosnie troche mnie zaskoczylo

Posted

Jak to psiak w typie, to można tylko zgadywać.
I tu cię zaskoczę, bo moja suczka z avatarku, duża dość, od wieku 5 miesięcy właściwie już nie rosła, jak już to kilka cm ;) Więc może wetka niekoniecznie zaraz "durnowata"...

Posted

No to mnie zaskoczylyscie. Moze niektore tak maja.Ja sie zdziwilam bo kiedys bralismy psa ze schroniska i mial juz nie rosnac (mial okolo5 miesiecy i byl tak do kolana) chcilismy wtedy nieduzego bo mieszkalismy w bloku.No i urosl ;) byl ze 20cm wyzszy od owczarka.

Posted

też mam do was pytanko jak myślicie czy mój szczeniak (8miesięcy) jeszcze urośnie czy już nie jeśli tak to czy dużo urośnie? o to fotki ( porównanie z moim drugim psem który ma 3-4lata)
[url]http://img23.imageshack.us/i/pc180440.jpg/[/url]
[url]http://img685.imageshack.us/i/pc180439.jpg/[/url]

Posted

[quote name='Mameczka']tez tak mi sie zdaje ale zglupialam jak mi wet powiedziala ,ze on raczej nie urosnie "to bedzie cos jak Toy albo miniaturka" chyba durnowata jakas ;)Przeciez Toya to juz przerosl a stwierdzenie ,ze 5 miesieczny psiak nie urosnie troche mnie zaskoczylo[/QUOTE]
Bo to właśnie zależy, co mu tam w genach siedzi. Mój rósł jakoś tak do 7-8 miesiąca życia. Tak dokładnie tego nie określę, ale patrząc na zdjęcia (a mam ich mnóstwo ;)) to dopiero w 8-9 miesiącu wyglądał mniej więcej tak, jak teraz. Ale Ty przecież chciałaś, żeby urósł trochę większy niż tabela przewiduje, prawda?

Posted

moja suka przyszla do mnie jak miala 6 meisiecy i 9kg i miala juz nie rosnac
ale nie wyszlo ;D przestala rosnac na wysokosc jak miala 12 miesiecy alemasy nabiera jesczze teraz a ma juz rok i 7 meisiecy
ma 17kg i 47cm w klebie , jak przyszla miala 40 w klebie
wiec to zalezy od psa :)

Posted

Jak moja suczka do mnie przybyła (kundelek) miała 2 mies i mierzyła może max 18-20 cm i ważyła ok 6-8 kg, teraz ma już 1 rok i 8 mies i urosła do 54 cm i 21 kg. Przestała rosnąć jak skończyła chyba właśnie też 12 mies. :lol:

Posted

Wlasnie zwykle mi sie zdaje ,ze tak do 12go rosna.Hmm zobaczymy.Chcialabym zeby urosl jak najwiecej ale jak nie urosnie wcale to tez sie nie obraze sa plusy i minusy zarowno srednich jak i malutkich.

Posted

Ale chodzi ci o plusy i minusy wielkości w sensie psychiki pudelków mniejszych i średnich, czy bardziej zdrowotne?
Bo w sumie ani jedne ani drugie mogą się nie sprawdzić u psiaka w typie, więc chyba najlepiej po prostu czekać na miłe niespodzianki ;)