BabyP Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Witam serdecznie :). Niecałe dwa dni temu przygarnęłam szczeniaka ze schroniska dla psów. Piesek jest kundelkiem, ma ok 3-4 miesięcy i jest dosyć grubego kośćca. Ma 40 cm w kłębie i ok 45cm długości mierzonych od kłębu. Waży ok 6 kg. Jego łapki są długie i bardzo grube. Wyglądem przypomina mi mix owczarka niemieckiego i rodezyjskiego ridgebacka. Niestety niczego nie mogę napisać o jego rodzicach gdyż nie było ich w kojcu :). Czy możecie pomóc mi w sprecyzowaniu przypuszczalnej wielkości mojego psa w wieku dorosłym?? Czy będzie duży? Umieram z ciekawości :). Z góry bardzo dziękuję. Oto kilka fotek: [IMG]http://www.voila.pl/283/xs9oz/index.php?get=1&f=1[/IMG] [IMG]http://www.voila.pl/286/6mmyq/index.php?get=1&f=1[/IMG] [IMG]http://www.voila.pl/289/diejg/index.php?get=1&f=1[/IMG] Quote
Agniecha93 Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Czy ta niewiedza nie jest cudowna? :loveu: Będzie dużym psem (ale bez przesady nie dorówna dogowi ;) ) Quote
filodendron Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Będzie duży. Warto przy żywieniu i spacerach/zabawie brać pod uwagę ochronę stawów. Jest śliczny :) Quote
black spirit Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Jak dla mnie psem średnio dużym, coś jak suka owczarka niemieckiego, tak myślę, no chyba że się mylę :-) Daj lepszej jakości zdjęcia, najlepiej w siadzie i z boku w stójce, następnie jeszcze zębiska :-) Quote
Gienia Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Przypomina mi sczeniora CP Charta Polskiego .Obojętnie jak wyrośnie a widać ze maleńki nie będzie,jest przepięknym psiakiem,ktory obdarzy was sczerą prawdziwa psią miłością Quote
Darianna Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 dla mnie to kopia Lary z forum: tu link do niej: [url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=131619[/url] Quote
Mameczka Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Mi sie zdaje ze bedzie mniej wiecej wielkosci owczarka niemieckiego , moze nawet troche wyzszy.Jest sliczniutki:lol: Quote
Cieplutkaa. Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Twój piesek bardzo mi przypomina moją Larę (oczywiście za czasów, kiedy też była taka maleńka :p) . Larka jest po mamie seterce irlandzkiej, tata nn . Wszyscy jednak porównują ją do rhodesiana . Moja psina ma 62 cm w klebie i juz pewnie nie urosnie . Quote
Shetanka Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Grube łapki, więc pewnie trochę urośnie ;) Quote
fruttella Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Oj urośnie i to bardzo. Widać już po tych chudziutkich łapkach że psisko z niego będzie duże. Quote
O1us_89 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Sorry za offa [url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/pomocy-mala-kudlatata-sunia-3-mies-psie-dziecko-prosi-o-domek-fotki-172197/index2.html[/url] Quote
Mameczka Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 A ja przygarnelam psiaka w typie pudla i zastanawia mnie czy bedzie miniaturka czy raczej srednim pieskiem.Ma 5 miesiecy i wazy 4.700 i ma 33cm w klebie, przez ostatnie 2 tyg urosl ze 3 cm i 700gr. Co o tym myslicie? Quote
filodendron Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 [quote name='Mameczka']A ja przygarnelam psiaka w typie pudla i zastanawia mnie czy bedzie miniaturka czy raczej srednim pieskiem.Ma 5 miesiecy i wazy 4.700 i ma 33cm w klebie, przez ostatnie 2 tyg urosl ze 3 cm i 700gr. Co o tym myslicie?[/QUOTE] Stawiam na średniaka. Miniatury "kończą się" na 35 cm ;) Quote
Mameczka Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 tez tak mi sie zdaje ale zglupialam jak mi wet powiedziala ,ze on raczej nie urosnie "to bedzie cos jak Toy albo miniaturka" chyba durnowata jakas ;)Przeciez Toya to juz przerosl a stwierdzenie ,ze 5 miesieczny psiak nie urosnie troche mnie zaskoczylo Quote
Martens Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 Jak to psiak w typie, to można tylko zgadywać. I tu cię zaskoczę, bo moja suczka z avatarku, duża dość, od wieku 5 miesięcy właściwie już nie rosła, jak już to kilka cm ;) Więc może wetka niekoniecznie zaraz "durnowata"... Quote
Yorkomanka Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 mój szczyl też przestał rosnąć w wieku 5 miesięcy Quote
Mameczka Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 No to mnie zaskoczylyscie. Moze niektore tak maja.Ja sie zdziwilam bo kiedys bralismy psa ze schroniska i mial juz nie rosnac (mial okolo5 miesiecy i byl tak do kolana) chcilismy wtedy nieduzego bo mieszkalismy w bloku.No i urosl ;) byl ze 20cm wyzszy od owczarka. Quote
anusia1666 Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 też mam do was pytanko jak myślicie czy mój szczeniak (8miesięcy) jeszcze urośnie czy już nie jeśli tak to czy dużo urośnie? o to fotki ( porównanie z moim drugim psem który ma 3-4lata) [url]http://img23.imageshack.us/i/pc180440.jpg/[/url] [url]http://img685.imageshack.us/i/pc180439.jpg/[/url] Quote
Martens Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 Dużo już na pewno nie urośnie, najwyzej troche. Mniejsze psy dorastają do docelowej wielkości szybciej niż duże i olbrzymie. Quote
filodendron Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 [quote name='Mameczka']tez tak mi sie zdaje ale zglupialam jak mi wet powiedziala ,ze on raczej nie urosnie "to bedzie cos jak Toy albo miniaturka" chyba durnowata jakas ;)Przeciez Toya to juz przerosl a stwierdzenie ,ze 5 miesieczny psiak nie urosnie troche mnie zaskoczylo[/QUOTE] Bo to właśnie zależy, co mu tam w genach siedzi. Mój rósł jakoś tak do 7-8 miesiąca życia. Tak dokładnie tego nie określę, ale patrząc na zdjęcia (a mam ich mnóstwo ;)) to dopiero w 8-9 miesiącu wyglądał mniej więcej tak, jak teraz. Ale Ty przecież chciałaś, żeby urósł trochę większy niż tabela przewiduje, prawda? Quote
gops Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 moja suka przyszla do mnie jak miala 6 meisiecy i 9kg i miala juz nie rosnac ale nie wyszlo ;D przestala rosnac na wysokosc jak miala 12 miesiecy alemasy nabiera jesczze teraz a ma juz rok i 7 meisiecy ma 17kg i 47cm w klebie , jak przyszla miala 40 w klebie wiec to zalezy od psa :) Quote
vege* Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 Jak moja suczka do mnie przybyła (kundelek) miała 2 mies i mierzyła może max 18-20 cm i ważyła ok 6-8 kg, teraz ma już 1 rok i 8 mies i urosła do 54 cm i 21 kg. Przestała rosnąć jak skończyła chyba właśnie też 12 mies. :lol: Quote
Mameczka Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 Wlasnie zwykle mi sie zdaje ,ze tak do 12go rosna.Hmm zobaczymy.Chcialabym zeby urosl jak najwiecej ale jak nie urosnie wcale to tez sie nie obraze sa plusy i minusy zarowno srednich jak i malutkich. Quote
Martens Posted December 19, 2009 Posted December 19, 2009 Ale chodzi ci o plusy i minusy wielkości w sensie psychiki pudelków mniejszych i średnich, czy bardziej zdrowotne? Bo w sumie ani jedne ani drugie mogą się nie sprawdzić u psiaka w typie, więc chyba najlepiej po prostu czekać na miłe niespodzianki ;) Quote
Recommended Posts