Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja sp. sunia po kazdym spacerze czekala z wielka niechecia az przyniose z lazienki garnuszek z woda do mycia lapek. Nie znosila tego, a ja nie znosilam, jak ona w odwecie mi ten garnuszek z blotnista woda rozlewala na caly przedpokoj. A i tak do konca skuteczne to nie bylo, bo w lapach i tak zostawalo zawsze troche piasku.

Posted

Mój pies jest nie dość że długowłosy to jeszcze mały i biały dlatego dłuższe spacery w brzydką pogodę zawsze kończą się długą kąpielą i z tego powodu w taką pogodę na spacery raczej nie chodzimy. Najczęściej jak jest brzydko to wynoszę go przed dom na rękach i kładę w miejscu gdzie najczęsiej się załatwia a on chwilę się pokręci i zrobi siku, poczym wracamy do domu, i mimo że zajmuje to 5 min to i tak czasami muszę mu wycierać łapki.

Zrobiliśmy mu też taki domowy kibelek w kotłowni (

może to się wydać mało wychowawcze ale on już raczej się do tego przyzwyczaił i wie że załatwiać się można tam albo na dworze ) i tam załatwia się gdy np. na dworze bardzo pada deszcz i jest wielkie błoto lub gdy był niedawno kąpany.

Posted

Rotti: A może poprosić krawcową aby uszyła? Tak jak człowiek chodzi do krawca(-cowej), tak możnaby z psem, co nie? Może wówczas uszycie wyszłoby taniej? Kwestia tylko kupna materiału... No nie wiem... Tak mi przyszło do głowy :-?

Posted
Katerinas

Kurka, Ty to masz łeb :o :lol: Tylko jeszcze zaufana krawcową...

Ja się u krawcowych nie obszywam, ale pies ma prawo :lol: :lol: :lol:

Ja tyż się nie obszywam, ale mam znajomą co robi to regularnie... :) dlatego tak mi to wpadło do głowy :)

A wiesz jaki to byłby ubaw dla krawcowej :lol:

Posted

:lol: ja jestem na etapie szukania materialu.. nie jest latwo :( (tzn znalezc cos odpowiedniego o odpowiedniej cenie...

ale ta kobita od tego sklepiku pisze, ze szyje nietypowe rozmiary. Ja tez chcialam na cockera (kule sniegu :evil: ) ale troche inne niz na zdjeciu ;)

Posted

Katerinas -na cockerze kule robia sie na calym podwoziu. Niezaleznie od tego jak bardzo go przed spacerem natluszcze. :( w koncu pies nie moze isc dalej, kule sa zbyt twarde zeby je rekami rozkruszyc, dopiero pod ciepla woda w wannie..

(to na wsi, w krakowie nie ma raczej takich warunkow, alei tak to bardzo upierdliwe: latem za goraco na dlugie spacery, zima kule sniegu :-? )

Posted

Masza: Na całym podwoziu? o rany... :o

No to rzeczywiście jest problemo ...

Mojej sukałce (briardzica) też się robią kule śniegowe. Zimą często łazimy po lesie gdzie Gaja biega po zaspach. Natłuszczamy sierść między opuszkami i przy pazurach, a mimo to Gaja zatrzymuje się co jakiś czas i musimy rozkruszać śniegowe kuleczki...

Posted

Ja mam z Rottim to samo, a przedwczoraj to i Borysowi się przytrafiły kule na spodzie łap. Ale na to chyba nie ma rady. Mozna najwyżej wycinać włosy między opuszkami.

Posted
kule robia sie na calym podwoziu

U mnie jest to samo :-? :( :evil: jak wraca do domu od razu pod ciepły prysznic.

A ja tak się nie mogłam tego śniegu doczekać :roll: , myślałam że będzie mniej mycia i wycierania tego błota z łap bo w końcu śnieg jest czysty :wink: ...... i wszystko by było super gdyby nie te kulki :evil:

Posted

na kuleczki miedzy opuszkami tluszcz pomaga w przypadku mojego psa, a stosuję oliwke dla niemowlat firmy Ziaja... (najtansza i nie zawiera wody)ale tyle, ze doslownie kapie, niestety na calego psa nie ma jak wylac tyle oliwki (tudziez odzywki dla psow) bo bylby caly mokry, a zmyc to mozna tylko szamponem, wiec po kazdym spacerz...no bez sensu, nie opitole go tez, bo byloby mu zimno, no i taki problem upierdliwy :evil:

aha i uszy od polowy do konca tak samo, bo oczywiscie na uszach tez mial kule :placz:

Rotti wycinanie wlosow miedzy poduszkami nic nie daje, probowalam nieraz, nawet wygolilam :roll: o raczej chodzi o gatunek siersci- zajommeu sznaucerowi kule sie nie robia, chocby brodzil caly w sniegu.

na same poduszki polecam duuuzo tluszczu, najlepsza wlasnie taka oliwka (6zl) ale duuzo, ja to robie juz na zewnatrz, zeby nie zrobil tlustych sladow w domu.