Koma Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Nor(a)']Tak jednoznacznie to raczej trudno stwierdzić, no chyba że mówisz o dość nagłym zwrocie (po cieczce) w tym kierunku, o jakim ja pisałam jeśli chodzi o zachowanie suczek (czyli tydzień, dwa i mamy jakby innego psa ;) )[/quote] Nie wiem czy aż tak nagła zmiana, już pod koniec cieczki, kiedy ciągnęła to psów, suki z początku omijała szerokim łukiem, z czasem zrobiła się "wredna" jak to nazwała Flaire, a ostatnio zdarza jej się być zaczepną :roll: Ponowię pytanie czy jakieś badania potwierdzają że suki po sterylce są jeszcze bardziej zaczepne? Quote
Flaire Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Koma']Ponowię pytanie czy jakieś badania potwierdzają że suki po sterylce są jeszcze bardziej zaczepne?[/quote] Suki agresywne przed sterylką, jeśli zostały wysterylizowane przed pierwszą cieczką, potrafią zrobić się bardziej agresywne. Natomiast zmian u suk wysterylizowanych później w ogóle nie zaobserwowano. Również nie zaobserwowano zmian u suk, które wcześniej nie wykazywały agresji. Quote
Nor(a) Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Flaire']To też całkiem normalne zmiany u suk, i tych sterylizowanych, i tych "całych". Na przykład moja Misia, zawsze niezwykle pokojowo nastawiona do świata, z upływem lat zaczęła się robić, jak ja to nazwałam, bardziej "wredna". Tak jak dawniej nigdy nie odpowiadała na żadne zaczepki, tak od wieku ok. 3 lat zaczęło jej się zdarzać, że się odgryzała (sama nadal nic nie zaczyna). [/quote] Jeśli chodzi o Vegę to tego nie wiążę raczej ze sterylką. Podejrzewam, że z cieczkami zachowywałaby się podobnie. No może trochę energii "traciła by" na odzyskiwanie sił po cieczce, bo jednak ta pierwsza (i ostatnia) jednak tak sobie na nią wpływała. Mnie chodziło wczesniej o ten zwrot w dojrzałości, taki dość szybki. Podobnie jak zastanawiam się nad "rozrastaniem" się suk po sterylce, tych które jeszcze potem rosły. Vega rosła i wydaje mi się że rozrosła się wręcz nienaturalnie (bardzo szeroka klatka, szeroko rozstawione żebra), ale ponieważ jest kundlem, więc nie wiem czy jako przodek nie zaplątał się tam jakiś np. bernadryn :p . Musiałabym mieć dwie identyczne Vegi (jedną wysterylizowaną drugą nie) żeby to stwierdzić. Quote
Flaire Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Nor(a)']Podobnie jak zastanawiam się nad "rozrastaniem" się suk po sterylce, tych które jeszcze potem rosły. Vega rosła i wydaje mi się że rozrosła się wręcz nienaturalnie (bardzo szeroka klatka, szeroko rozstawione żebra), ale ponieważ jest kundlem, więc nie wiem czy jako przodek nie zaplątał się tam jakiś np. bernadryn :p .[/quote] Nawet jeśli żaden taki przodek się nie zaplątał, to różnice w danej rasie potrafią być niebotyczne. Mam tego przykład u siebie obecnie... :roll: pomimo że suki, o których mowa są obydwie "bardzo" rodowodowe i po doskonałych przodkach, to jednak są bardzo różne. W mojej rasie, suki w wieku ok. 2 lat potrafią bardzo zmężnieć - tak się stało np. z córką Misi, która do tego wieku wyglądała bardzo "suczo" (chociaż była duża i mocno zbudowana), a właśnie ok. dwóch lat zaczęła wyglądać dosyć samczo. Jest to niezależne od sterylizacji (ta akurat suczka nie jest wysterylizowana) - badacze nie zauważyli takiego efektu sterylizacji. Quote
Nor(a) Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Flaire']Nawet jeśli żaden taki przodek się nie zaplątał, to różnice w danej rasie potrafią być niebotyczne. Mam tego przykład u siebie obecnie... :roll: pomimo że suki, o których mowa są obydwie "bardzo" rodowodowe i po doskonałych przodkach, to jednak są bardzo różne.[/quote] Bo przodkowie też byli pewnie różni. Ja to widzę na wystawach jeśli chodzi o Blue i inne gordony. A wracając do Vegi to uwierz, że dziwnie jest "beczułkowata". I nie jest to tłuszcz bo odchudziłam znacznie ;) ..a wielka monsturalna klata została. Nie ma osoby która nie pytałaby się czy Vega jest szczenna :roll: , a to nie ciąża tylko żebra :roll: Ale tak jak pisałam..nie mogę stwierdzić czy to efekt wczesnej (jak na nią) sterylki. Gdybym chociaż znała jej rodzeństwo..ale nie znam i raczej niewykonalne jest żebym poznała. [quote] Jest to niezależne od sterylizacji (ta akurat suczka nie jest wysterylizowana) - badacze nie zauważyli takiego efektu sterylizacji.[/quote] no ok..a w takim razie jak byli to w stanie stwierdzić badacze? :niewiem: Quote
Flaire Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Nor(a)']Bo przodkowie też byli pewnie różni. [/quote] I tak, i nie. ;-) Tzn. ogromne różnice można również zauważyć wśród rodzeństwa, które ma przodków identycznych (czyli w jednym sensie nie różnych ;-) ), ale prawdopodobnie bardzo różniących się od siebie (czyli w innym sensie bardzo różnych). Generalnie rzecz biorąc, mioty z bliskich kryć liniowych z reguły są dosyć równe, bez znacznych różnic pomiędzy osobnikami, podczas gdy mioty z outcrossów potrafią być bardzo zróżnicowane. [quote name='Nora']a w takim razie jak byli to w stanie stwierdzić badacze? [/quote]Na podstawie badań grup psów i prawa wielkich liczb. Z grubsza, porównujesz przeciętne w grupach psów niewysterylizowanych z przeciętnymi w grupach wysterylizowanych, ew. w sterylizowanych w różnych terminach. Im większe badane grupy, tym większa wiarygodność uzyskanych wyników. Quote
Nor(a) Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Flaire']I tak, i nie. ;-) Tzn. ogromne różnice można również zauważyć wśród rodzeństwa, które ma przodków identycznych (czyli w jednym sensie nie różnych ;-) ), ale prawdopodobnie bardzo różniących się od siebie (czyli w innym sensie bardzo różnych). [/quote] Będę uparta..;) , ale wszystkie mieszczą się w jakimś przedziale, uznanym za normę. Jeden jest niższy nieco, inny masywniejszy itd., ale raczej wszystkie wyglądają na przedstawicieli swojej rasy. Natomiast Vega stanowi..nawet nie umiem określić co stanowi. Z kundelków-seterków które znam bądź poznałam wszystkie są normalnej budowy (nie ciężkiej). Wiekowa, siwa seterka ze schroniska którą przygarneliśmy parę dni temu również jest normalnej ładnej budowy. Vega wygląda przy nich jak jakiś wybryk natury. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dyskutujemy tu o kundlu do którego jakbym miała "pretensję", że nie wyrósł na wzorcowego setera, więc argumenty w tym przypadku mam słabe :p . Jednak wydaje mi się dziwne trochę to rozrośnięcie się jej w klatce (wazy tyle samo co w dzień sterylki, tyle że jest 2x szersza :roll: ). Quote
Flaire Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Nor(a)']Będę uparta..;) , ale wszystkie mieszczą się w jakimś przedziale, uznanym za normę. [/quote] Nie znam ani Vegi, ani wzorca setera irlandzkiego, więc nie wiem, jak ona ma się do tej "uznanej" normy... Ale powiem Ci, że z tą "uznaną normą" to różnie bywa. W mojej rasie wiem o jednym psie, który waży 36 kg (nie będąc otyłym), a znam innego, który waży mniej jak 20 (nie jest chudy) (a bywają i mniejsze). Ponieważ obydwa są championami, to można by powiedzieć, że mieszczą się w jakiejś tam normie :roll: - a jednak różnica we wzroście i budowie owocuje ogromną różnicą wagi - ten większy waży prawie o 100% więcej niż ten mniejszy!!! :crazyeye: Oczywiście tak skrajne rozmiary nie mają się nijak do tego, co jest napisane we wzrocu :roll: - ale takie różnice - i większe! - zdarzają się i to nierzadko (i oczywiście psy, o których piszę nie były sterylizowane). Quote
Flaire Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Nor(a)']Jednak wydaje mi się dziwne trochę to rozrośnięcie się jej w klatce (wazy tyle samo co w dzień sterylki, tyle że jest 2x szersza :roll: ).[/quote] Nie wiem, w jakim wieku to się u niej stało - w mojej rasie, zależnie od osobnika, klata rozrasta się w wieku ok. 1,5-2 lat, a u wolno dojrzewających osobników, nawet do 3 lat. Quote
Nor(a) Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 [quote name='Flaire']Nie znam ani Vegi, ani wzorca setera irlandzkiego, więc nie wiem, jak ona ma się do tej "uznanej" normy... Ale powiem Ci, że z tą "uznaną normą" to różnie bywa. W mojej rasie wiem o jednym psie, który waży 36 kg (nie będąc otyłym), a znam innego, który waży mniej jak 20 (nie jest chudy) (a bywają i mniejsze). [/quote] Tu się zgadzam, że masa (w kg) nie oddaje wszystkiego. Moja gordonka wazy dokładnie tyle co Vega, mają dokładnie ten sam wzrost. Ostatnio sędzia na wystawie określił Blue jako "nieco zbyt lekką w budowie", a 5 minut wczesniej poza ringiem ktoś pytał nas czy Vega jest szczenna :p . Takie samo zdziwienie jest też za każdym razem w oczach weta, przy okazji dobierania dawki tabletek na odrobaczenie czy fiprexu. Vedze klatka i tułów zaczał się "poszerzać" w czasie kilku miesięcy po sterylce, zaczeła też tyć w zastraszającym tempie (to ostatnie udało mi się odwrócić i wrócić do wagi jaką miała w wieku 13 miesięcy). Ale tak jak mówiłam wcześniej..to kundelek i chociaż jej matkę widziałam, nie mogę stwierdzić nic na pewno. Quote
myszol88 Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='coztego']Zasadniczo rzecz biorąc, po zdjeciu szwów kończy się okres rekonwalescencji. Ale niektórzy weci wolą, żeby ze 3 tygodnie po zabiegu suka nie szalała nadmiernie i nie wysilała się zbyt mocno.[/quote] Rozmawiałam z mamą i udało się ją przekonać heh :multi: a tacie powiem jak już będzie zabieg umówiony :eviltong: tak będzie lepiej heh. Myślałam o feriach, ale w domu będę tylko 2 tygodnie, a jak będa duże mrozy, nie moge Danuśke wypchnąć na dwór :shake: Dianka w marcu kończy 2 latka, w maju będzie miała cieczkę, więc mama zaproponowała, żeby zabieg zostawić na koniec maja-początek czerwca. Będzie ciepło, a jeszcze nie gorąco no i będę mogła Danuśki pilnować nie tylko przez 2 tygodnie, ale dużo dłużej :p pozdrawiam Quote
coztego Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='myszol88']Będzie ciepło, a jeszcze nie gorąco no i będę mogła Danuśki pilnować nie tylko przez 2 tygodnie, ale dużo dłużej :p pozdrawiam[/QUOTE] Ale przecież, kiedy ma cieczkę to też musisz jej pilnować? :niewiem: Quote
myszol88 Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 [quote name='coztego']Ale przecież, kiedy ma cieczkę to też musisz jej pilnować? :niewiem:[/quote] No tak, ale kiedy ma cieczkę a nikogo nie ma w domu to jest zamknięta w kojcu na dworze. Może tam siedzieć sama. A jak będzie po sterylce to nie mogę jej zaraz wywalić na dwór bo skończą się ferie i bede musiała jechać do budy. A nie chce żeby po zabiegu zaraz siedziała na dworku jak bedzie zimno. No i poza tym po zabiegu wolałabym ją kontrolować co do ruchu, żeby nei biegała za dużo itp. Mam nadzieje, ze jasno sie wyraziłam ;) pozdrawiam Quote
Vectra Posted November 5, 2006 Posted November 5, 2006 A ja podnosze temat ;) Mój onkowaty sucz lada chwila będzie mieć cieczke :placz: to jest 3 cieczka w tym roku :shake: ,a jej 4 w niespałna 2 letnim życiu. Czy to jest normalne że ona ma cieczke co 3-4 miesiące ?? Kiedy ja mam ją wysterylizować :placz: jak tylko w planie mam udac się z nią na zabieg to ona zaczyna mieć cieczke :placz: Pierwszą cieczke miała w pażdzierniku 2005 ,a potem w lutym , lipcu no i teraz - zaras. A i jeszcze jedno pytanko :grins: bo się nie znam na sukach ;) Czy to możliwe że przed cieczką sucz może robić się nadpobudliwa , nerwowa i jej zachowanie maksymalnie odbiegać od normy :razz: Tesa normalnie ma ADHD ,ale od jakiś 3 tygodni ma giga ADHD :angryy: Czy to możliwe że tak hormony w niej dudnią że ją rozwala na wszelkie możliwe sposoby :razz: druga sucz jak jeszcze była "kobietą" ;) przed i w czsie cieczki była spokojna , markotna nie miała apetytu ,a ten diabeł :angryy: odwrotnie - jest non stop aktywna , mało sypia ,pożarła by konia z koptyami i jest nie do zamęczenia.(codziennie biega 2-3 godziny po polach dodatkowo spędza większość doby na podwórku i jest cały czas w biegu) Quote
Dobermania Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 A weterynarz ją badał? Może ma zaburzenia hormonalne? Chociaż jeszcze młodziutka jest... Quote
Vectra Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 [quote name='Dobermania']A weterynarz ją badał? Może ma zaburzenia hormonalne? Chociaż jeszcze młodziutka jest...[/quote] Badania hormonów nie miała jeszcze :oops: Wizyty u weta ograniczamy do minimum ;) bo to żadna atrakcja mając psa histeryka :shake: :evil_lol: [SIZE=1]mój sucz to jest ciężki przypadek ;) [/SIZE] Quote
Gosiara Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 moja ma 5 miesiecy i bedzie malym pieskiem wielkosci kota dachowca,kiedy sterylka? Quote
Flaire Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 [quote name='Gosiara']moja ma 5 miesiecy i bedzie malym pieskiem wielkosci kota dachowca,kiedy sterylka?[/quote] Gosiara, odpowiedź znajdziesz jeśli przeczytasz ten topik, jak również na vetserwisie: [URL]http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html[/URL]. Wiem, że jesteś tu nowa - więc proszę, zapoznaj się z regulaminem forum; zanim zadasz pytanie, sprawdź, czy nie ma już na nie odpowiedzi i nie zadawaj tego samego pytania kilka razy. Dzięki! Quote
Cortina Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 u ONków to często się zdarza, że mają cieczki 3 razy w roku, obie moje sunie przed cieczką i w trakcie zawsze były bardzo pobudzone, uspakajały się dopiero po niej Quote
Gosiara Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 [quote name='Flaire']Gosiara, odpowiedź znajdziesz jeśli przeczytasz ten topik, jak również na vetserwisie: [URL]http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html[/URL]. Wiem, że jesteś tu nowa - więc proszę, zapoznaj się z regulaminem forum; zanim zadasz pytanie, sprawdź, czy nie ma już na nie odpowiedzi i nie zadawaj tego samego pytania kilka razy. Dzięki![/quote]Dzięki za info:) Quote
Śnieżynka Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Ja mam pytanie gdyż link z vetserwisu nie działa, macie może jakies inne źródła ?? Znajoma chce wysterylizować sune, ale ile wetów tyle opini kiedy to zrobić, chciałam jej podsunąć pare artykułów do poczytania, żeby sama podjeła decyzje :) Quote
Recommended Posts