_KanaR_ Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Ta suczka jest bardzo chudziutka, ledwo chodzi. Niedawno trafiła do schroniska w takim stanie... Mieszka razem z maluchami: [IMG]http://img382.imageshack.us/img382/4813/25015378ke5.jpg[/IMG] A to druga lokatorka... ona też jest chuda ale za to bardzo energiczna mimo tego, że jest przeziębiona ("kicha" ale nosówkę wykluczono): [IMG]http://img517.imageshack.us/img517/3192/91340059ig7.jpg[/IMG] Quote
lika Posted April 2, 2007 Posted April 2, 2007 Stowarzyszenie Niczyje wygrało w marcowym głosowaniu w Krakvecie. :multi: 100 (na 229 oddanych w głosowaniu) głosów dało 43 %. Lada moment będzie ogłoszenie wyników. :multi: [URL]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3903[/URL] A tu nikt nie świętuje .... Quote
KingaW Posted April 2, 2007 Posted April 2, 2007 Ja się mogę nawet upić...Każdy powód dobry, a taki zwłaszcza... ;-) Quote
ronja Posted April 2, 2007 Posted April 2, 2007 [quote name='lika']Stowarzyszenie Niczyje wygrało w marcowym głosowaniu w Krakvecie. :multi: 100 (na 229 oddanych w głosowaniu) głosów dało 43 %. Lada moment będzie ogłoszenie wyników. :multi: [URL]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3903[/URL] A tu nikt nie świętuje ....[/quote] :laola: :popcorn: :BIG: Quote
Fela Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Właśnie dostałam oficjalne powiadomienie z Krakvetu o wygranej. Możemy zrobić tam zakupy dla naszych ostrowskich psów za kwotę 2920 zł!! Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy głosowali i zmobilizowali swoich znajomych do głosowania ;-) I jeszcze większe dla klientów Krakvetu, którzy zrezygnowali ze swoich rabatów i przekazali je na rzecz sierot schroniskowych. No i dla samego Krakvetu, który dorzucił cos od siebie. :loveu: Co zamówić? Czekamm na sugestie i propozycje. Mam jeszcze prośbę: tak jak pisała Magdarynka, pilnie potrzebny transport z Ostrowi (lub Warszawy) do Świnoujścia. Sunia Kajko (miała w schronisku poród z wielkimi komplikacjami, była sterylizowana) znalazła dom w Szwecji. jej przyszła pani ma rodzinę w Świnoujściu, będzie tam przed świętami, może sunię zabrać. Nie przeraziła się tym, że Kajko ma bardzo powiększoną nerkę, będzie ubezpieczona, leczona, karmiona odpowiednią karmą. Tylko musi pojechać do Świnoujścia. Quote
KingaW Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Sugeruję jakieś takie bardziej 'wysublimowane' te zakupy zrobić.... Czyli nie jakąś zwykła karmę tylko specjalistyczne karmy dla szczeniąt, dla seniorów i rekonwalescentów oraz preparaty witaminowe. Tylko jeszcze by warto było znać daty przydatności - najlepiej, żeby jak najdłuższe były.... No i Fiprex (podobno tak samo skuteczny jak Frontline a sporo tańszy) - bo się sezon na robale zaczął...Może jeszcze jakiś obcinacz do pazurów dla dużych ras i kilka zgrzebeł....Mogę przechować u siebie w przepastnej piwnicy, jakby trzeba było. Quote
KingaW Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 I jakieś najtańsze adresówki!!! Mają tam takie Trixie plastikowe... 24 szt. po 16,90 zł... Quote
Lara Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='KingaW']I jakieś najtańsze adresówki!!! Mają tam takie Trixie plastikowe... 24 szt. po 16,90 zł...[/quote] Kupilam za swoje i przekazalam swego czasu takie adresowki, chyba 5 "palet" po 24 sztuki, ktorejs z Was... nie pamietam komu, komus kto mial jechac z tym do Ostrowi. Nie wiem czy te adresowki dojechaly do Schroniska, jesli nie to ktos je ma, prosze przypomnijcie sobie u kogo one leza.... i sie marnuja. Jesli nie sa potrzebne, to chyba nie ma sensu kolejnych kupowac... ale sie nie wtracam, przepraszam. Quote
gdgt Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Proponuję po pierwsze preparaty na kleszcze, po drugie preparaty witaminowe. Quote
KingaW Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='Lara']Kupilam za swoje i przekazalam swego czasu takie adresowki, chyba 5 "palet" po 24 sztuki, ktorejs z Was... nie pamietam komu, komus kto mial jechac z tym do Ostrowi. Nie wiem czy te adresowki dojechaly do Schroniska, jesli nie to ktos je ma, prosze przypomnijcie sobie u kogo one leza.... i sie marnuja. Jesli nie sa potrzebne, to chyba nie ma sensu kolejnych kupowac... ale sie nie wtracam, przepraszam.[/quote] Nawet jeśli na co nam te wszystkie adresówki w schronisku, w W-wie bardziej są potrzebne... Dla psów, które idą do adopcji, albo DT.A w ogóle to takie gołe adresówki w schroinisku są na kit... Już widzę, że ktokolwiek je będzie wypełniał.... Quote
gdgt Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 To ja jeszcze dodam, że trzeba kupić karmę dla Fina. Fin przebywa w hoteliku na koszt mój, Ronji i Beam, ale proszę o pomoc w kupieniu karmy. Chodzi o Trovet ASD - opakowanie 10 kg starcza mu na 3 tygodnie [URL]http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_201_202_204_262&products_id=2329[/URL] Quote
wanda szostek Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [I]Mieszkańcy Siedlec nie orientują się, gdzie szukać psów. Druga sprawa to do Ostrowi z Siedlec nie dojedziesz.Kiedy chodziło o tego foksterierka z bielmem, to sąsiadka sprawdzała dojazdy na wszelkie sposoby. Wyszło jej tak, że musiałaby przenocować. Pies wrócił do domu tylko dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności. Wasz wątek jest szalenie długi. Przekopać się jest niemożliwością. Załóżcie dla psów siedleckich i okolicy nowy wątek tylko informacyjny o tych psach.Nie wiem co się stało z tym rudym z poprzedniej łapanki. Nie mogłam dojść czyj to, ale na pewno czyjś i wyrwał się tylko na randki. Ze strony forum Siedleckiego nie będzie chyba pożytku [/I] Przypominam , bo nikt z Was na to nie zareagował. Gdyby powstał taki wątek psów siedleckich, może bym coś mogła zrobić w tym temacie. __________________ Jestem ciekawa ile razy przyjdzie mi wklejać moje posty, aby wreszcie ktoś zareagował. Quote
jayo Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='wanda szostek'] Przypominam , bo nikt z Was na to nie zareagował. Gdyby powstał taki wątek psów siedleckich, może bym coś mogła zrobić w tym temacie. [/quote] Wanda, odezwe sie ja - choc ostatnio mniej tu zagladam i w schronie dawno nie bylam, ale rozmawialysmy na ten temat. Nie wiem czy kolejny watek nam w czymkolwiek pomoze - mieszkancy Siedlec pewnie tu nie zagladaja, a poniewaz mam nadzieje, ze na Twoja pomoc w sprawie siedleckich zwierzakow mozemy liczyc, pewnie wystarczyloby bylo po kazdej wizycie w schronie dac Ci znac co nowego sie tam z odlowu z Siedlec pojawilo. Raczej myslalysmy o podjeciu kontaktu z lokalnymi gazetami i Radiem Podlasie. Gdyby udalo sie zalatwic mala rubryke w gazetach (Tygodnik Siedlecki, Zycie Siedleckie, Echo Katolickie) i wstawiac tam raz w tygodniu ogloszenia o psach i/albo kontakt do wolontariuszy z Ostrowii - mozna byloby pewnie trafic do wlascicieli szukajacych swoje psy. Mozna tez wywiesic taka notke w lecznicach w Siedlcach - z info o schronisku w Ostrowii i namiarach na nas. Wanda, co o tym sadzisz? Quote
Osiolek Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='Fela'] Mam jeszcze prośbę: tak jak pisała Magdarynka, pilnie potrzebny transport z Ostrowi (lub Warszawy) do Świnoujścia. Sunia Kajko (miała w schronisku poród z wielkimi komplikacjami, była sterylizowana) znalazła dom w Szwecji. jej przyszła pani ma rodzinę w Świnoujściu, będzie tam przed świętami, może sunię zabrać. Nie przeraziła się tym, że Kajko ma bardzo powiększoną nerkę, będzie ubezpieczona, leczona, karmiona odpowiednią karmą. Tylko musi pojechać do Świnoujścia.[/QUOTE] Czy moge zadac kilka pytan? Czy sunia ma zrobiony test na przeciwciala wscieklizny w 120-365 dni po szczepieniu? Bo jesli nie - to jesli ja zlapia na granicy - zostanie uspiona bez pytania, sluze zdjeciami jej poprzednikow jesli ktos jest zainteresowany. Jesli nie zlapia jej na granicy - to zeby byc ubezpieczona w Szwecji musi przejsc badanie weterynaryjne, a tam sie trzeba wykazac skad pies jest. No i znowu - kazdy weterynarz zglosi ja do ministerstwa rolnictwa, i znow - uspienie. Poza tym nie wierzcie w leczenie w Szwecji - ubezpieczenie pokrywa wylacznie uszkodzenia powstale PO przegladzie weterynaryjnym, wiem cos o tym bo mam sunie ktora ma wybita nozke z biodra - za ewentualne leczenie musze placic sama. Pare przykladow cen weterynaryjnych - wizyta 500koron (200zl) - jesli nic nie robia tylko np weterynarz obejrzy psa. Ostatnio bylam z moja sunia na sprawdzeniu dlaczego ma lyse plamy na skorze - za 15 minut zaplacilam 2000koron (800zl). Nie chce Was martwic - wysylacie psa na pewna smierc... Jesli koniecznie chcecie jej znalezc domek - moge Wam dac namiary na szwedzkie organizacje ktora pomagaja polskim psom - moga sprawdzic dom. [B]Do Szwecji nie wysyla sie psow bez przygotowania. To jest rowne skazaniu ich na uspienie!!!!!![/B] Przewiozlam 8 psow - i za kazdym razem mialam wszystkie papiery w porzadku. Quote
Lara Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='KingaW']Nawet jeśli na co nam te wszystkie adresówki w schronisku, w W-wie bardziej są potrzebne... Dla psów, które idą do adopcji, albo DT.A w ogóle to takie gołe adresówki w schroinisku są na kit... Już widzę, że ktokolwiek je będzie wypełniał....[/quote] do schroniska te adresowki raczej nie dotarly wiec sa w W-wie, i tez na kit ... Quote
Lara Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='Osiolek'] [B]Do Szwecji nie wysyla sie psow bez przygotowania. To jest rowne skazaniu ich na uspienie!!!!!![/B] Przewiozlam 8 psow - i za kazdym razem mialam wszystkie papiery w porzadku.[/quote] ciesze sie, ze mnie uprzedzilas w zwroceniu na to uwagi... :cool1: Quote
esperanza Posted April 3, 2007 Author Posted April 3, 2007 Dzięki wielkie Osiołek za cenne rady. Cieszę się z wygranej na Krakvecie. Gdyby nie głos Loozerki zapewne niewiele osób by zauważyło, że jesteśmy tam zgłoszeni. Co do zamówienia, obstawiam preparaty witaminowe, ale tylko w formie proszku, lepsze karmy, szczególnie dla szczeniąt, dla Fina i karmy dla psów z parwo lub nosówką, czyli delikatne, obcinacze do pazurów, szczotki do czesania ze 2-4 i środki na kleszcze i pchły. Quote
Osiolek Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Esperanza i Lara - nie ma za co :-) Jesli w przyszlosci pojawi sie dom w Szwecji - moge podac Wam kontakt do organizacji (lub sama sie z nimi skontaktowac) zeby sprawdzic dom, te organizacje od razu sprawdzaja czy osoba bioraca psa wie jakich formalnosci trzeba dokonac. No i sprawdza czy ten dom faktycznie ma szanse dotrzymac tego, co obiecuje. :-) Quote
Fela Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 Osiołek, dzięki za info. O tym wszystkim wiedziałam po rozmowie z osobą, która jest zdecydowana na adopcję Kajko. Testy mają być przeprowadzone przez lekarza w Świnoujściu, a pies po przyjeździe ubezpieczony. Tym niemniej podam Ci kontakt mailowy do tej osoby i bardzo poproszę o pomoc w sprawdzeniu. Quote
Fela Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='jayo']pewnie wystarczyloby bylo po kazdej wizycie w schronie dac Ci znac co nowego sie tam z odlowu z Siedlec pojawilo. Raczej myslalysmy o podjeciu kontaktu z lokalnymi gazetami i Radiem Podlasie. Gdyby udalo sie zalatwic mala rubryke w gazetach (Tygodnik Siedlecki, Zycie Siedleckie, Echo Katolickie) i wstawiac tam raz w tygodniu ogloszenia o psach i/albo kontakt do wolontariuszy z Ostrowii - mozna byloby pewnie trafic do wlascicieli szukajacych swoje psy. Mozna tez wywiesic taka notke w lecznicach w Siedlcach - z info o schronisku w Ostrowii i namiarach na nas. [/quote] Owszem, tylko do kogo podawać namiary? Na kogoś, kto regularnie jeździ do schroniska. Czyli?.. Rozmawiałam na temat psów z Siedlec przewożonych do Ostrowi z siedleckim Amicusem (Wanda, znasz na pewno - dla niezorientowanych: stowarzyszenie podobne do naszego, tyle że działające). Będą od nas dostawać informacje i ogłaszać na miejscu. O ile takie informacje będziemy mieli. Niestety, ja wypadam na jakiś czas z działalności. Mój ojciec jest od 4 dni nieprzytomny, na granicy życia. Quote
Osiolek Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='Fela']Osiołek, dzięki za info. O tym wszystkim wiedziałam po rozmowie z osobą, która jest zdecydowana na adopcję Kajko. Testy mają być przeprowadzone przez lekarza w Świnoujściu, a pies po przyjeździe ubezpieczony. Tym niemniej podam Ci kontakt mailowy do tej osoby i bardzo poproszę o pomoc w sprawdzeniu.[/QUOTE] Felu, testy maja byc przeprowadzone w Pulawach a nie w Swinoujsciu - jest tylko jedno laboratorium w Polsce ktore moze to robic. Czy sunia jest zaczipowana? Czy ma swiadectwo szczepienia przeciw wsciekliznie? Kiedy byla szczepiona? Po szczepieniu [B]MUSI[/B] odczekac conajmniej 120 dni zanim pobiora testy. Jesli Pani sie spieszy testy powinny byc pobrane przed jazda do Swinoujscia. Przepraszam za stwierdzenie, ale mnie to smierdzi przemytem....... Szwecja to nie kraj, to system, tu sie nie wywiniesz, nic sie nie "zalatwi". Sunia moze byc ubezpieczona, ale [B]Ubezpieczenie nie obejmuje chorob ktore powstaly przed jego podpisaniem[/B], czyli jej aktualna choroba nie podejdzie pod ubezpieczenie... Wybor nalezy do Was - ale wyslanie suki w tej sytuacji, bez sprawdzenia powyzszych punktow jest wysoce nieodpowiedzialne i ryzykowne dla suni. Quote
Fela Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='Osiolek']Felu, testy maja byc przeprowadzone w Pulawach a nie w Swinoujsciu - jest tylko jedno laboratorium w Polsce ktore moze to robic.[/quote] Tak, to akurat wiem, że w Puławach. Jednak gdzieś powinna być pobrana próbka do badania i przesłana do Puław. Lekarz w Świunoujściu ma się tym zająć, rodzina adopcyjna poniesie koszty. Tam (czyli w Świnoujściu) sunia powinna poczekać do wyników. Chyba lepiej jej będzie niż w schronisku. [quote name='Osiolek'] Wybor nalezy do Was - ale wyslanie suki w tej sytuacji, bez sprawdzenia powyzszych punktow jest wysoce nieodpowiedzialne i ryzykowne dla suni.[/quote] A kto powiedział, że bez sprawdzenia? Poza tym Osiołku, deklarowałaś pomoc w sprawdzeniu domu, i ja o tę pomoc poprosiłam przecież. Dlaczego z góry zakładasz, że działam nieodpowiedzialnie? Quote
gdgt Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 A z dobrych wiadomości - nowe zdjęcia z domu Salmonka, vel Sajmonka: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=4561772#post4561772[/URL] Quote
Osiolek Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='Fela']Tak, to akurat wiem, że w Puławach. Jednak gdzieś powinna być pobrana próbka do badania i przesłana do Puław. Lekarz w Świunoujściu ma się tym zająć, rodzina adopcyjna poniesie koszty. Tam (czyli w Świnoujściu) sunia powinna poczekać do wyników. Chyba lepiej jej będzie niż w schronisku. A kto powiedział, że bez sprawdzenia? Poza tym Osiołku, deklarowałaś pomoc w sprawdzeniu domu, i ja o tę pomoc poprosiłam przecież. Dlaczego z góry zakładasz, że działam nieodpowiedzialnie?[/QUOTE] Z Twojego postu zrozumialam ze Pani przyjezdza na Swieta i wracajac ma sunie ze soba zabrac. Pobranie krwi i czekanie na wyniki trwa conajmniej 2 tygodnie, a w okresie Swiat dluzej. Czyli jesli jutro testy beda pobrane to beda gotowe dopiero pod koniec kwietnia, przypuszczam ze Pani wraca do domu zaraz po Swietach. Poza tym nie dostalam odpowiedzi na najwazniejsze pytanie - czy sunia jest czipowana (tzn czy byla zaczipowana w momencie szczepienia na wscieklizne) i kiedy ostatnio byla szczepiona, bo od tej daty liczy sie 120 dni. Bardzo chetnie sprawdze domek (a raczej polece to osobom znajacym sie na tym) - ale nie dostalam zadnych namiarow. Jeszcze jedno - co sie stanie z pieskiem jesli Pani z jakichs wzgledow nie bedzie go mogla dluzej miec? Bo tutaj schronisk nie ma - pierwszy lepszy weterynarz za drobna oplata psa uspi, nie pytajac o powody (wlasnie sie dowiedzialam ze moja znajoma miala dosyc psa, 4-letniego, nie chciala zeby poszedl do innych ludzi, poszla do weta i uspila). Macie jakis plan na te okolicznosc? W Polsce macie mozliwosc kontroli poadopcyjnej i odebrania psa, a tutaj? Quote
Recommended Posts