Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='an3czka'][B][I]Marysiu wykończysz mnie. Gdzie nie wejdę, to widzę słodkie maluszki. Zwariuję zaraz[/I][/B]:loveu: :loveu: :loveu:[/quote]

Nie wariuj :cool3: ( z wariatami nikt nie lubi sie zadawac :evil_lol: )

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]olcho[/B] i to chodzi! Ma charrakterrr typowy dla rasy :cool3:

[B]Paula[/B] Una też nie musi mieć tego spaceru, ale jak go nie ma, to oprócz próśb o posmyranie zawsze pojawiają się jakieś dodatkowe wątki :lol:

[B]an3czko[/B] ale te maluszki już dawno są duże :lol: Jeden z nich pojawia się czasem na konkursach o zdjęcie miesięca - taka czekoladowa wariatka :cool3:

[B]Honey[/B] święte słowa :razz:
Choć z drugiej strony, czy my, psiarze, jesteśmy normalni? :evil_lol:

[B]Tośko[/B] nie pożyczę :mad: Na takie koleżanki to trzeba pracować :razz:

Super-koleżanka pozdrowiona!

I ja Was pozdrawiam!
Marysia i cieknąca Una

PS [URL="http://www.dogomania.pl/gallery/pl/213/47/547.html"][SIZE=4][B][I]TUTAJ[/I][/B][/SIZE][/URL] są zdjęcia Uny w galerii "rasowej" dogomanii - wszystkie znacie (bądź powinniście znać :razz:), ale i tak zapraszam do zobaczenia tych najlepszych z najlepszych - razem :)

Posted

[quote name='Honey']Powiem krotko WOW ! [COLOR=#ffffff])[/COLOR][/quote]

Rozumiem, że to o galeryjce :cool3:
Ale tam nie wszystkie fotki moje - użyczyła swoich [B]Hania[/B] oraz [B]Wind[/B].

[quote name='Honey']Howgh ! [COLOR=white]( czy jak to tam sie pisze ;) )[/COLOR][/quote]

A to o "normalności" psiarzy? :cool1:

[quote name='alive']super zdjęcia :razz:[/quote]

Dziękuję :multi:

A ja nagrałam dziś filmik z Uną w roli głównej, ale zgrać go na kompa nie mogę, bo koleżanka pożyczyła mi aparacik, a zapomniała o kabelku :shake: Kiedy więc dotrze do mnie kabelek, zgram i pokażę :razz:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Marysiu - robisz takie cudowne zdjecia,m ze odejsc od monitora nie moge! :loveu: Na 50 stron dzis zobaczylam juz 24! Chyba stad nie odejde, dopoki nie skoncze :loveu:

Posted

[B]Gucio[/B] i jak? Wszystko obejrzane? :razz:
Cieszę się z nowego gościa w naszej galerii!! :multi: :multi: :multi:

Poza tym - nareszcie mam kabelek! :B-fly:

1. Zmiany pozycji stoj - siad. Cel: utrzymanie przy takich zmianach przednich łap w jednym miejscu (normalnie pies siada przesuwając przednie łapy do tyłu). Wykonanie: zmiany pozycji, pochwała słowna za zmianę pozycji, K/S (dużo dobrych S) jeśli przednie łapy zostały w miejscu. Problemy: przytup lewą przednią łapą.
Filmik:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=ouO-3bBgadc[/URL]

2. Wstęp do kroku hiszpańskiego. Cel: podnoszenie wysoko przednich łap. Wykonanie: w tej chwili dotykanie moich nóg przy odpowiednim sygnale optycznym. Szczególny powód do dumy: praca prawą łapą (uczyłam Unę dawania lewej, a potem się okazało, że prawej nie umie, usiłowałam jej to wytłumaczyć na tysiąc sposobów i nic... i kiedy już chciałam się poddać - załapała!). Problemy: silne związanie zachowania z dotykaniem nogi, a więc i problem z ćwiczeniem na odległość, czyli przejściem do czystego kroku hiszpańskiego.
Filmik:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=h-j_TD7JOZ8[/URL]

3. Łapki. Cel: stanie na tylnych łapakach. Wykonanie: na komendę słowną i optyczną stanie na tylnych łapkach. Problemy: dla psa jej budowy nie jest to łatwe, więc idziemy do przodu baardzo powooli.
Filmik (niestety dźwięk jest przesunięty, drugi klik słychać za późno):
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=JYNhgMeTOPw[/URL]

Miłego oglądania!
Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Super, super i super :loveu:.
My ostatnio ćwiczymy targetowanie wycieraczki tylnymi łapami. A dawania łapy nie możemy przeskoczyć. Stania na tylnych też próbujemy, ale widzę, ze Gawry to ćwiczenie nie zachwyca.

Posted

[QUOTE]Zmiany pozycji stoj - siad. Cel: utrzymanie przy takich zmianach przednich łap w jednym miejscu (normalnie pies siada przesuwając przednie łapy do tyłu). Wykonanie: zmiany pozycji, pochwała słowna za zmianę pozycji, K/S (dużo dobrych S) jeśli przednie łapy zostały w miejscu. Problemy: przytup lewą przednią łapą.[/QUOTE]
O kurczę ja mam problem, żeby Na małą odległość Bandzior wogóle został w miejscu, a nie przysuwał się do mnie, a tu taka dokładność :-o :razz: No, no.

[QUOTE]Problemy: silne związanie zachowania z dotykaniem nogi, a więc i problem z ćwiczeniem na odległość, czyli przejściem do czystego kroku hiszpańskiego.[/QUOTE]
Melduję, iż posiadam identyczny problem:razz: Znalazłaś jakieś rozwiązanie?:eviltong:
Dodam, że od niedawna także zdecydowałam się na klikanie i stopniowo wprowadzam to w życie Bandzika:p

Ale widze, że się nie nudzicie :lol: Jak na wiosnę wyjdziecie na światło dzienne to strach się bać :eviltong:

Posted

[B]alive[/B] cudów uczy się psa po to, że zrobić coś wspólnie :) Wspólna praca daje więź, wzajemne zaufanie, uczy psa jak pracować, uczy człowieka jak uczyć :) Zajmuje czas, zmusza do intelektualnego wysiłku :)
W obedience - posłuszeństwie sportowym - przy zmianach pozycji pies powinien pozostać w tym samym miejscu (nadmierne przesunięcie może nawet wyzerować ćwiczenie). Więc postanowiłam sobie nauczyć Unę sekwencji stój - siad bez przesuwania przednich łap :) Dla frajdy :loveu:

[B]Haniu[/B] jak idzie targetowanie tyłeczkiem? :cool3:
Dawanie łapy było takie trudne i takie proste zarazem :lol: Zaczynałam od targetowania łapą kartki papieru :p A stanie na tylnych nie jest łatwe, z Uną robimy po trochu, a i tak czasem ma dzień, w którym mówi, że nie chce tego robić :)

[B]Paula[/B] najpierw pies powinien robić dobrze - idealnie - w miejscu, tuż przed właścicielem. Dopiero potem uczy się na odległość :razz:
Co do kroku hiszpańskiego na razie nie znalazłam rozwiązania, ale też nie szukałam go jeszcze zbyt intensywnie, bo i to podnoszenie łap nie do końca opanowane.
Klikera gratuluję :multi:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[QUOTE][B]Paula[/B] najpierw pies powinien robić dobrze - idealnie - w miejscu, tuż przed właścicielem. Dopiero potem uczy się na odległość :razz:
Co do kroku hiszpańskiego na razie nie znalazłam rozwiązania, ale też nie szukałam go jeszcze zbyt intensywnie, bo i to podnoszenie łap nie do końca opanowane.[/QUOTE]
No ja jak na razie też jeszce pracuję nad podnoszeniem przy mnie, bo dopiero niedawno udało nam się z siadu wstać ;-)

[QUOTE]Klikera gratuluję :multi: [/QUOTE]
Dziękuję :) Jak na razie jesteśmy w fazie rozruchowej :lol:

Posted

Co do kroku hiszpańskiego - ja robiłam tak samo jak przy wszystkich innych komendach na odległość - dawałam komendę zostań i odsuwałam się dwa kroczki (na tyle, żeby mnie pies nie mógł dosięgnąć). Trzymając palec w górze (to jest taka moja dodatkowa optyczna komenda na zostań) dawałam sygnał nogami, i jak tylko Vigo tak nieśmiało podniósł łapkę do góry, to sygnał i nagroda. I potem już podnosił wyżej.

A co do targetowania tylnymi łapami, to Sunday przełom nastąpił jak zastosowałam wyższy target. Na początku próbowałam na taki płaski segregator i dla Vigo to było wystarczające, Sunday załapała dopiero jak wzięłam takie płaskie pudełko (może z jakieś 10 cm wysokości). Myślę, że wycieraczka może być dla psa trudno uchwytna, że te tylne łapy stoją na czymś innym niż na ziemi. Przynajmniej mam wrażenie, że z Sunday tak było.

Posted

[quote]
1. Zmiany pozycji stoj - siad. Cel: utrzymanie przy takich zmianach przednich łap w jednym miejscu (normalnie pies siada przesuwając przednie łapy do tyłu). Wykonanie: zmiany pozycji, pochwała słowna za zmianę pozycji, K/S (dużo dobrych S) jeśli przednie łapy zostały w miejscu. [/quote]
Czy zrobiłaś coś konkretnego w celu wytłumaczenia jej, że przednie łapy mają być w miejscu? Czy ona losowo raz siada do przodu, raz do tyłu, a Ty wzmacniasz tylko prawidłowe siady?

[quote]2. Wstęp do kroku hiszpańskiego.
Problemy: silne związanie zachowania z dotykaniem nogi, a więc i problem z ćwiczeniem na odległość, czyli przejściem do czystego kroku hiszpańskiego.[/quote]
Saba też ma to silnie związane z dotykaniem moich nóg. Ale ćwiczymy już od jakiegoś czasu i podnoszenie łap stało się mocnym zachowaniem, i jak się suka nakręci na to ćwiczenie, wzrasta entuzjazm, spada precyzja => nie zawsze mnie dotyka.
My się bardziej skupiamy na wziększeniu liczby kroczków i ruszeniu do przodu (jak się cofam, też suka rzadziej paca mnie łapą).

A&PSy

Posted

[quote]A stanie na tylnych nie jest łatwe, z Uną robimy po trochu, a i tak czasem ma dzień, w którym mówi, że nie chce tego robić :)[/quote]

A u Wiki to jest zachowanie naturalne :-) Wstawiłam do galerii:
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=35870&page=4[/url]

Ćwiczymy to też na komendę, ale ona ostatnio codziennie i prawie do wszystkiego mówi mi, że nie chce nic robić, więc się lenimy :-)

Posted

Marysiu filmiki swietne... tak ci pozazdroscilam ze zaraz sama pewnie cos nagram :p
extra widac Uny skupienie w trakcie wykonywania poszczegolnych cwiczen. ja tez mam ten problem przy nauce kroku hiszpanskiego ze psisko daje lape tylko na noge... i niewiem co z tym dalej poczac, ale za to stanie na tylnych nogach wychodzi nam calkiem niezle ( zreszta widzialas sama)
czekam na wiecej filmikow z postepami :lol:

pozdrawiam

Posted

[B]Paula[/B] no to ze spokojem, myślę, że pewne rzeczy przyjdą z czasem :)

[B]Rauni[/B] ja nie mam komendy "zostań" :) Wcale nie mam :) I jak postawie Unę dalej i wystawię nogę, to Una podejdzie i mnie pacnie w nogę :lol:
A Una targetowanie tyłem to robi bez problemu nawet na kartce papieru ;)

[B]Nugatowa[/B] to skupienie jest złudne :cool1:

[B]APSA[/B] próbowałam robić zmiany pozycji z przednimi łapami na podkładce, ale wtedy Una zawsze się cofała, ja klikałam tylko wtedy, kiedy pomimo cofnięcia przodu łapy zostały na podkładce. No ale raz wyszło, że nie cofnęła łap -> jackpot. I potem jakoś poszło. Choć nadal mam ok. 30% siadów takich, jak na filmku :)
Z krokiem hiszpańskim też tak myślę, że trzeba pójść przez entuzjazm i auto-machanie łapami ;)

[B]Marto[/B] no widzisz, a dla Uny to trudne :) Tylko, że ona baaardzo rzadko odmawia współpracy ;) w każdym razie w domu :evil_lol:

[B]shangri_la[/B] - specjalnie dla Ciebie: filmik - targetowanie brodą:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=0ZQ9HpSvlAo[/URL]
Cel: dotykanie brodą wierzchu ręki. Problemy: zachowanie myli jej się z podawaniem łapy.

[B]Gucio[/B] gratuluję! :multi: :multi: :multi:
I zabieraj się do roboty :razz:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[quote name='Rauni']
A co do targetowania tylnymi łapami, to Sunday przełom nastąpił jak zastosowałam wyższy target. Na początku próbowałam na taki płaski segregator i dla Vigo to było wystarczające, Sunday załapała dopiero jak wzięłam takie płaskie pudełko (może z jakieś 10 cm wysokości). Myślę, że wycieraczka może być dla psa trudno uchwytna, że te tylne łapy stoją na czymś innym niż na ziemi. Przynajmniej mam wrażenie, że z Sunday tak było.[/quote]

A u mnie właśnie wycieraczka jest super. Tylko, że wybrałam taką z "igiełkami", szorstką zewnętrzną. Myślę, ze jest bardzo łatwo opuszkami wyczuć psu, czy stoi na ziemi czy na niej.

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']

[B]shangri_la[/B] - specjalnie dla Ciebie: filmik - targetowanie brodą:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=0ZQ9HpSvlAo[/URL]
Cel: dotykanie brodą wierzchu ręki. Problemy: zachowanie myli jej się z podawaniem łapy.
[/quote]
jaaaaaa super, jak zaczelas tego uczyc? musze tez sprobowac :eviltong: ale moge sie zalozyc ze za kazdym razem bede dostawala lape a nie brode :diabloti:

[B]Honey[/B]- to jest tak ze pies idzie bardzo wysoko unoszac przednie lapy

pozdrawiam

Posted

[B]Haniu [/B]- no właśnie, grunt to dobrać metodę do psa :loveu:

[B]Gucio[/B] jak mi przyślesz skan dowodu wpłaty, to będę mogła słać wczesniej :cool1:

[B]Honey[/B] w takich sytuacjach najłatwiej stosować "pismo obrazkowe" ;) naszukałam się jednak jak dziki osioł, ale filmiku (który pamiętam, że widziałam!!), znaleźć mi się nie udało. A więc wyobraź sobie, że Una podnosi łapy tak, jak na filmiku, ale nie dotyka moich nóg, bo stoi metr przede mną - i oto masz krok hiszpański :)

[B]shangri_la[/B] zaczynałam od tego, że dotykałam wierzchem dłoni jej brody :lol:

A teraz UWAGA! UWAGA!
Pani z mojego oddziału Związku Kynologicznego w Polsce poinformowała mnie dziś, że mojemu nazwisku przypisany został[COLOR=red] [SIZE=3][B]przydomek hodowlany[/B][/SIZE][/COLOR] :cunao: :cunao: :cunao:

Pozdrawiam
Marysia i Una
hodowla [B]z Wiatrem w Zawody FCI[/B]
:laola: :laola: :laola: :popcorn: :knajpa: :eating: :cunao: :drink1: :drinka: :drinking: :drinking: :laola: :beerchug: :beerchug: :popcorn: :knajpa: :cunao: