Alicja Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 [quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia][COLOR=olive][B]cześć mamuśka :loveu: przyszłam się z Tobą przywitać i Cię troszkę wyściskać :calus:[/B][/COLOR][/FONT][/QUOTE] [B]oć Córcia :calus:[/B] Quote
Tengusia Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 a tu znow o samych pysznosciach :grins: Quote
Alicja Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 [quote name='Tengusia']a tu znow o samych pysznosciach :grins:[/QUOTE] a teraz mam w piecu zapiekankę na jutro na obiadek .... bo wszyscy idziemy na rano i wracamy ok 15 :roll: .... Ozzy biedny o 5 musi na spacer rano wstać Quote
Asiaczek Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Zrobi swoje i wróci do łóżeczka, a Wy - do pracy... nie ma sprawiedliwości...oj, nie ma... Pzdr. Quote
Tengusia Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Alicja']a teraz mam w piecu zapiekankę na jutro na obiadek .... bo wszyscy idziemy na rano i wracamy ok 15 :roll: .... Ozzy biedny o 5 musi na spacer rano wstać[/QUOTE] pysznosci :loveu: Quote
ice_t Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 przyszłam się przywitac i zobaczyć co tu słychać, a tu jak zwykle o pysznościach i słodkościach :) ślinka cieknie od samego czytania ja jade do rodzinki na święta więc nic nie robię , no poza rybą po grecku dla teściowej bo prosiła :) Quote
anetta Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Rany, przeczytałam o Klocusiu :( To straszne....[SIZE="1"]Dlaczego?[/SIZE]:-( Od tego czytania już jestem najedzona....heh Quote
Canaveral-staff Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 fiu fiu jakie tu pyszne przepisy u Ciebie Quote
Alicja Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 [quote name='Asiaczek']Zrobi swoje i wróci do łóżeczka, a Wy - do pracy... nie ma sprawiedliwości...oj, nie ma... Pzdr.[/QUOTE] [B]było jak napisałaś ;)[/B] [quote name='Tengusia']pysznosci :loveu:[/QUOTE] :) [quote name='ice_t']przyszłam się przywitac i zobaczyć co tu słychać, a tu jak zwykle o pysznościach i słodkościach :) ślinka cieknie od samego czytania ja jade do rodzinki na święta więc nic nie robię , no poza rybą po grecku dla teściowej bo prosiła :)[/QUOTE] [B]zazdraszczam ... sama bym się gdzieś wbiła na wyżerkę ;)[/B] [quote name='anetta']Rany, przeczytałam o Klocusiu :( To straszne....[SIZE=1]Dlaczego?[/SIZE]:-( Od tego czytania już jestem najedzona....heh[/QUOTE] [B] no niestety ...nikt się nie spodziewał ze to już :([/B] [quote name='Canaveral-staff']fiu fiu jakie tu pyszne przepisy u Ciebie[/QUOTE] [B]nic tylko spisać i piec ;) Znalazłam fajny bazarek jakby ktoś był zainteresowany ...psiowe ciuszki , bizuteria [url]http://www.dogomania.pl/threads/198563-Srebro-Apart-bi%C5%BCu-smyczki-szelki-obro%C5%BCe-Vichy-cude%C5%84ka-%29-na-Mielec-23.12?p=15955663&viewfull=1#post15955663[/url] [/B] Quote
zuzolandia Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 [I][B]oooooooooooo dzizyss.........ślinotoku człek dostaje.........;-) witankoo koffana....robisz moczka?[/B][/I] Quote
Alicja Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 [quote name='zuzolandia'][I][B]oooooooooooo dzizyss.........ślinotoku człek dostaje.........;-) witankoo koffana....robisz moczka?[/B][/I][/QUOTE] [B]KOffaniutka :) robia moczka , makówki , piekę serniczek , miała być strucla , ale chyba na Nowy Rok bedzie i keks lub jabłkowo -bakaliowy Placek włoski [/B] Quote
zuzolandia Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 [quote name='Alicja'][B]KOffaniutka :) robia moczka , makówki , piekę serniczek , miała być strucla , ale chyba na Nowy Rok bedzie i keks lub jabłkowo -bakaliowy Placek włoski [/B][/QUOTE] [I][B]to napisz mi jak robisz moczka i co tam dowosz....plissssssssssssss;-) makówki wycyganiłam od znajomej hihih ale moczka musza sie zrobić ;-) [/B][/I] Quote
Alicja Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 [quote name='zuzolandia'][I][B]to napisz mi jak robisz moczka i co tam dowosz....plissssssssssssss;-) makówki wycyganiłam od znajomej hihih ale moczka musza sie zrobić ;-) [/B][/I][/QUOTE] moczę piernik w wodzie :) miksuję co by sie mi kluchi nie porobili ....gotuję dodając :rodzynki , orzeszki laskowe i włoskie , migdały , morele suszone , figi ...wszystko ładnie pokrojone a migdałki obrane ze skórki ; w trakcie gotowania dodaję kompot z agrestu lub agreściki w sosie własnym , cukier , sok z cytryny , i trochę czekolady ; dosmaczam wedle miarkunku ;) ..nie robię zasmazki , nie dają masła . Quote
zuzolandia Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 [quote name='Alicja']moczę piernik w wodzie :) miksuję co by sie mi kluchi nie porobili ....gotuję dodając :rodzynki , orzeszki laskowe i włoskie , migdały , morele suszone , figi ...wszystko ładnie pokrojone a migdałki obrane ze skórki ; w trakcie gotowania dodaję kompot z agrestu lub agreściki w sosie własnym , cukier , sok z cytryny , i trochę czekolady ; dosmaczam wedle miarkunku ;) ..nie robię zasmazki , nie dają masła .[/QUOTE] [I][B]yhy... a ile tego piernika sie daję????? [/B][/I] Quote
Alicja Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 [quote name='zuzolandia'][I][B]yhy... a ile tego piernika sie daję????? [/B][/I][/QUOTE] zależy ile chcesz tej moczki ... na was 2 to 1/3 ...ew 1/2 piernika wystarczy :) Quote
fioneczka Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 :hmmmm: tak sobie czytam co Wy tu wypisujecie i pojęcia nie mam o so biega z tą moczką ... tym moczkiem ... cokolwiek to jest :oops: Quote
Alicja Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 [quote name='fioneczka']:hmmmm: tak sobie czytam co Wy tu wypisujecie i pojęcia nie mam o so biega z tą moczką ... tym moczkiem ... cokolwiek to jest :oops:[/QUOTE] TA moczka ;) no widzisz ...musisz przyjechać , to spróbujesz Quote
zuzolandia Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 [quote name='Alicja']zależy ile chcesz tej moczki ... na was 2 to 1/3 ...ew 1/2 piernika wystarczy :)[/QUOTE] ..[I][B]taaaaaaa ..u nas ów piernik na kilogramy sprzedawany ...kupiłam pół kilo hihihihi ...wszelkie suszki tez już zakupiłam plus orzechy migdały i kompot agrestowy ... ..mam te produkty gotowac do miękkości ? powiedz mi jeszcze jak długo mam ten piernik moczyć? i potem taki zmiksowany wrzucić do wywaru owocowego ? czy na odwrót najpierw zmiksowany piernik gotowac ( ile? ) w wodzie w ktorej sie moczył? czy jak .... wiesz mnie to trza lopatologicznie ;-) buziam popoludniowo;-) [/B][/I] Quote
Alicja Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 [quote name='zuzolandia']..[I][B]taaaaaaa ..u nas ów piernik na kilogramy sprzedawany ...kupiłam pół kilo hihihihi ...wszelkie suszki tez już zakupiłam plus orzechy migdały i kompot agrestowy ... ..mam te produkty gotowac do miękkości ? powiedz mi jeszcze jak długo mam ten piernik moczyć? i potem taki zmiksowany wrzucić do wywaru owocowego ? czy na odwrót najpierw zmiksowany piernik gotowac ( ile? ) w wodzie w ktorej sie moczył? czy jak .... wiesz mnie to trza lopatologicznie ;-) buziam popoludniowo;-) [/B][/I][/QUOTE] wkładasz piernika do gara i zalewasz wodą rozmaczasz jak są grudki mixujesz zapalasz ogień pod garem i sie gotuje wrzucasz pokrojone bakalie gotujesz :hmmmm: z godzinkę wrzucasz czekoladkę wlewasz agrestowy kompot wlewasz kompot ze śliwek węgierek sok z cytryny słodzisz do smaku musisz sama sobie określić jakiej konsystencji chcesz mieć moczkę czy taką jak lekki budyń czy jak gęsty kompot ;) wtedy decydujesz czy rozrzedzasz czy nie lejesz np soku z kompotu ;) Quote
ice_t Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 [quote name='Alicja'] [B]zazdraszczam ... sama bym się gdzieś wbiła na wyżerkę ;)[/B] [/QUOTE] ja od 5 lat jak jestem po ślubie ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia nie spędziłam w swoim mieszkaniu, tylko w rozjazdach u swoich i męża rodziców. czasem to jest fajne a czasem chciała bym zostac w domu i zrobić swięta kameralne tylko dla nas Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Przyszłam ściągnąć przepis na rogaliki i sernik :cunao:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] :Rose: Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 [quote name='ice_t']ja od 5 lat jak jestem po ślubie ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia nie spędziłam w swoim mieszkaniu, tylko w rozjazdach u swoich i męża rodziców. czasem to jest fajne a czasem chciała bym zostac w domu i zrobić swięta kameralne tylko dla nas[/QUOTE] [B] nie no na dłuższą mete to faktycznie męczące ;) ale raz za jakiś czas fajnie ;) myślę , że w przyszłym roku uda Wam sie kameralne świeta zrobić ;)[/B] [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Przyszłam ściągnąć przepis na rogaliki i sernik :cunao:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] :Rose:[/QUOTE] [B]ściągaj kochana :) Kupiłam sobie fajną książeczke z przepisami ...wiem wiem , jest era internetu ...ale ja lubie mieć na papierze :lol:Książka to Ciastka , ciasteczka i babeczki . -Hilary Walden . Jak zacznę piec z niej to dam przepisy na to co się uda ;) [url]http://nakanapie.pl/book/384969/ciastka-ciasteczka-i-babeczki.htm[/url] i wpadłam w osłupienie ...ja w naszej księgarni ORBITA w Rybniku kupilam ją za 12.50 ....a ceny w linku mnie powaliły :shock:[/B] Quote
rufusowa Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Ala a nie zagęszczasz moczki stężonym wywarem rybnym? :diabloti: Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 [quote name='rufusowa']Ala a nie zagęszczasz moczki stężonym wywarem rybnym? :diabloti:[/QUOTE] never .....w życiu warszawy ...nie przełkłabym takiego czegoś :shock: aczkolwiek wiem że robią na wywarze z karpich głów i na pasternaku .... bleeeeeeee Quote
rufusowa Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 hihi no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol: Quote
Recommended Posts