Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 [quote name='ice_t']ja od 5 lat jak jestem po ślubie ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia nie spędziłam w swoim mieszkaniu, tylko w rozjazdach u swoich i męża rodziców. czasem to jest fajne a czasem chciała bym zostac w domu i zrobić swięta kameralne tylko dla nas nie no na dłuższą mete to faktycznie męczące ;) ale raz za jakiś czas fajnie ;) myślę , że w przyszłym roku uda Wam sie kameralne świeta zrobić ;) [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Przyszłam ściągnąć przepis na rogaliki i sernik :cunao:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] :Rose: ściągaj kochana :) Kupiłam sobie fajną książeczke z przepisami ...wiem wiem , jest era internetu ...ale ja lubie mieć na papierze :lol:Książka to Ciastka , ciasteczka i babeczki . -Hilary Walden . Jak zacznę piec z niej to dam przepisy na to co się uda ;) http://nakanapie.pl/book/384969/ciastka-ciasteczka-i-babeczki.htm i wpadłam w osłupienie ...ja w naszej księgarni ORBITA w Rybniku kupilam ją za 12.50 ....a ceny w linku mnie powaliły :shock: Quote
rufusowa Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Ala a nie zagęszczasz moczki stężonym wywarem rybnym? :diabloti: Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 rufusowa napisał(a):Ala a nie zagęszczasz moczki stężonym wywarem rybnym? :diabloti: never .....w życiu warszawy ...nie przełkłabym takiego czegoś :shock: aczkolwiek wiem że robią na wywarze z karpich głów i na pasternaku .... bleeeeeeee Quote
rufusowa Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 hihi no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol: Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 rufusowa napisał(a):hihi no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol: [FONT=Comic Sans MS]Moja babcia taką robiła .... smak tego obrzydlistwa czuję do dzisiaj, a minęło z 15 lat :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Jedna łyżka starczyła na lata :diabloti:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 [quote name='rufusowa']hihi no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol: myśle że co dom , co rodzina to inna tradycja przygotowania potraw ...nasza jest zdecydowanie na słodko ( słodko -kwaśno ;)) a np makówki wiem ze ludzie gotują mak , a ja sypię suchy -zmielony i dopiero zalewam wrzącym mlekiem , wtedy sie zaparzy już z bułeczkami i cukrem :) ZUZOLANDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zapomniałam o kompocie ze śliwek do moczki !!!!!!! Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 Ania! napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]Moja babcia taką robiła .... smak tego obrzydlistwa czuję do dzisiaj, a minęło z 15 lat :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Jedna łyżka starczyła na lata :diabloti:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] :lol: :lol: ja na szczęście nie mialam okazji :lol: Quote
Darianna Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 ja zrobiłam kapuste z grzybami do pierogów, wyszła pyszna, może jej do jutra nie wyjem :D Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 Darianna napisał(a):ja zrobiłam kapuste z grzybami do pierogów, wyszła pyszna, może jej do jutra nie wyjem :D ja własnie gotuję :lol: ale to do karpika ...pierożki w tym roku gotowe ...ale pyszne jak domowe ...za to uszka do barszczu , takie maleńkie TZ właśnie od mojej mamy przywiózł ...wczoraj tworzyła :) Quote
zuzolandia Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 [quote name='Alicja']myśle że co dom , co rodzina to inna tradycja przygotowania potraw ...nasza jest zdecydowanie na słodko ( słodko -kwaśno ;)) a np makówki wiem ze ludzie gotują mak , a ja sypię suchy -zmielony i dopiero zalewam wrzącym mlekiem , wtedy sie zaparzy już z bułeczkami i cukrem :) ZUZOLANDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zapomniałam o kompocie ze śliwek do moczki !!!!!!! hmmmmmmm a moze być truskawkowy??? bo sliwkowego u nas ni ma..... zreszta będą suszone sliwki to chyba styknie co????????????????????????? ja dzis zrobiłam kapuche z grzybami i boczkiem zielone sledzie w zalewie octowej oprawiłam rybki jutro ta nieszczesna moczka hihihihihi witankoo;-) Quote
Alicja Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 [quote name='zuzolandia']hmmmmmmm a moze być truskawkowy??? bo sliwkowego u nas ni ma..... zreszta będą suszone sliwki to chyba styknie co????????????????????????? ja dzis zrobiłam kapuche z grzybami i boczkiem zielone sledzie w zalewie octowej oprawiłam rybki jutro ta nieszczesna moczka hihihihihi witankoo;-) daj kilka śliweczek , ino wcześniej troszke wymocz ...truskawkowy możesz dać w razie jak będziesz miala za gęstą ;) Ja dziś kapustkę zrobiłam , śledziki są ;) , TZ przywiózł rybki , szyneczkę ...jutro sernik , moczka i makówki :) Quote
Gonitwa Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Alu dziękuję :* http://www.dogomania.pl/threads/198776-Szczeniaki-asta-wyrzucone-na-śmietnik.?p=15980318#post15980318 Quote
Alicja Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 [quote name='Gonitwa']Alu dziękuję :* http://www.dogomania.pl/threads/198776-Szczeniaki-asta-wyrzucone-na-śmietnik.?p=15980318#post15980318 nie ma za co :) Quote
Canaveral-staff Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 dzisiaj w pytanii na śniadanie mówili o moczku ,to reginalna potrawa - deser szczerze mówiąc pierwszy raz o niej słyszała a krótko nie żyję :) zaraz zerknę jeszcze na przepis na rogaliki może zdążę zrobić przed chwilą znalazłam zamarzniętą sarnę tuż pod domem:(:( Quote
Alicja Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 Canaveral-staff napisał(a):dzisiaj w pytanii na śniadanie mówili o moczku ,to reginalna potrawa - deser szczerze mówiąc pierwszy raz o niej słyszała a krótko nie żyję :) zaraz zerknę jeszcze na przepis na rogaliki może zdążę zrobić przed chwilą znalazłam zamarzniętą sarnę tuż pod domem:(:( o moczce ;) .... uwierz ze to smaczne :) a rogaliki to naprawde łatwe ciasteczko i uniwersalne bo samo ciasto nadaje sie i na słodkie nadzienie i na nadzienie pikantne Nieżywą sarenkę znalazłaś ?? :( ...albo z głodu i mrozu ...albo chora ...albo goniły ją jakies zwierza i nie dała rady .... :( Quote
Alicja Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 Dziewczyny zajrzyjcie proszę : http://www.dogomania.pl/threads/198776-Szczeniaki-asta-wyrzucone-na-%C5%9Bmietnik. Quote
zuzolandia Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Hejoo.. zrobione :multi: nie licząc dwóch przyjaranych garnków i fleków na kuchennych szafkach :evil_lol: większych strat nie było :evil_lol: smak moczki BEZCENNY :multi::loveu::multi::loveu: Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Dzisiaj robię sernik ze ściągniętego przepisu ;):multi::multi:[/FONT] Quote
ATLANTYDA Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Alicja napisał(a):ja własnie gotuję :lol: ale to do karpika ...pierożki w tym roku gotowe ...ale pyszne jak domowe ...za to uszka do barszczu , takie maleńkie TZ właśnie od mojej mamy przywiózł ...wczoraj tworzyła :) Hejo świątecznie:x-mas: . Ale tu u Was smacznie na głodniaka to nie ma co w chodzić:eating::santagri: Się uśmiałam niezastąpione te nasze mamy u nas tyż TZ uszka od mamy przytargał bo tworzyła :cool3:. Quote
Gioco Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 [quote name='Alicja']Dziewczyny zajrzyjcie proszę : http://www.dogomania.pl/threads/198776-Szczeniaki-asta-wyrzucone-na-%C5%9Bmietnik. Zrobione ;-) Quote
Canaveral-staff Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Alicja napisał(a):o moczce ;) .... uwierz ze to smaczne :) a rogaliki to naprawde łatwe ciasteczko i uniwersalne bo samo ciasto nadaje sie i na słodkie nadzienie i na nadzienie pikantne Nieżywą sarenkę znalazłaś ?? :( ...albo z głodu i mrozu ...albo chora ...albo goniły ją jakies zwierza i nie dała rady .... :( MOCZCE - zapamietam :) :) składniki na rogale przygotowane jak zdążę to upiekę a sarenka raczej z zimna padła bo leżała po drzewem w wymoszczonym legowisku ,z głodu raczej nie bo zaraz za rogiem ma sianko które podbierają sarny mojemu Maksiowi a temat szczeniaczków ze śmietnika to poprostu zwalił mnie z nóg :(:(:( Quote
ice_t Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 [quote name='Alicja'] nie no na dłuższą mete to faktycznie męczące ;) ale raz za jakiś czas fajnie ;) myślę , że w przyszłym roku uda Wam sie kameralne świeta zrobić ;) no męczące i to zarówno tyczy się bożego narodzenia jak i wielkanocy. Też mam nadzieję na kameralne święta w przyszłym roku :) To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha - w serca złamane i smutne, cicha wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu już wieków, pod dachem tkliwej kolędy, Bóg się rodzi w człowieku. Radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia życzy Iza Quote
Alicja Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 [quote name='zuzolandia']Hejoo.. zrobione :multi: nie licząc dwóch przyjaranych garnków i fleków na kuchennych szafkach :evil_lol: większych strat nie było :evil_lol: smak moczki BEZCENNY :multi::loveu::multi::loveu: a ja zapomniałam o kompocie z wieprzków ....grrrrrrr...nawet zamrożone mi sie skończyły ...ale cieszę sie ze udała ci sie moczka [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Dzisiaj robię sernik ze ściągniętego przepisu ;):multi::multi:[/FONT] daj znaka czy smakował :) [quote name='ATLANTYDA']Hejo świątecznie:x-mas: . Ale tu u Was smacznie na głodniaka to nie ma co w chodzić:eating::santagri: Się uśmiałam niezastąpione te nasze mamy u nas tyż TZ uszka od mamy przytargał bo tworzyła :cool3:. nie ma jak mama ;) [quote name='Gioco']Zrobione ;-) :) [quote name='Canaveral-staff']MOCZCE - zapamietam :) :) ;) składniki na rogale przygotowane jak zdążę to upiekę łatwe i pyszne :) a sarenka raczej z zimna padła bo leżała po drzewem w wymoszczonym legowisku ,z głodu raczej nie bo zaraz za rogiem ma sianko które podbierają sarny mojemu Maksiowi smutno :( a temat szczeniaczków ze śmietnika to poprostu zwalił mnie z nóg :(:(:( no ja sie wczoraj podłamałam bo już wczoraj w nocy wiedziałam o maleństwach [quote name='ice_t']no męczące i to zarówno tyczy się bożego narodzenia jak i wielkanocy. Też mam nadzieję na kameralne święta w przyszłym roku :) To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha - w serca złamane i smutne, cicha wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu już wieków, pod dachem tkliwej kolędy, Bóg się rodzi w człowieku. Radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia życzy Iza dziękuję Izuniu :calus: Quote
Alicja Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 [FONT=Georgia]Nasze życzenia dla WAS [/FONT] [FONT=Georgia]Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Wam szczerze Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei By spełniło się choć jedno z Waszych marzeń Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń![/FONT] Quote
zuzolandia Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 [quote name='Alicja'][FONT=Georgia]Nasze życzenia dla WAS [/FONT] [FONT=Georgia]Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Ci szczerze Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei By spełniło się choć jedno z Twoich marzeń Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń![/FONT] Dziękujemy kochana !!!! i buziamy świątecznie!!! Quote
Recommended Posts