Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ice_t']ja od 5 lat jak jestem po ślubie ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia nie spędziłam w swoim mieszkaniu, tylko w rozjazdach u swoich i męża rodziców. czasem to jest fajne a czasem chciała bym zostac w domu i zrobić swięta kameralne tylko dla nas

nie no na dłuższą mete to faktycznie męczące ;) ale raz za jakiś czas fajnie ;)
myślę , że w przyszłym roku uda Wam sie kameralne świeta zrobić ;)

[quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Przyszłam ściągnąć przepis na rogaliki i sernik :cunao:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][/FONT]
:Rose:

ściągaj kochana :)

Kupiłam sobie fajną książeczke z przepisami ...wiem wiem , jest era internetu ...ale ja lubie mieć na papierze :lol:Książka to Ciastka , ciasteczka i babeczki . -Hilary Walden . Jak zacznę piec z niej to dam przepisy na to co się uda ;)
http://nakanapie.pl/book/384969/ciastka-ciasteczka-i-babeczki.htm

i wpadłam w osłupienie ...ja w naszej księgarni ORBITA w Rybniku kupilam ją za 12.50 ....a ceny w linku mnie powaliły :shock:

Posted

rufusowa napisał(a):
Ala a nie zagęszczasz moczki stężonym wywarem rybnym? :diabloti:

never .....w życiu warszawy ...nie przełkłabym takiego czegoś :shock: aczkolwiek wiem że robią na wywarze z karpich głów i na pasternaku .... bleeeeeeee

Posted

hihi

no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol:

Posted

rufusowa napisał(a):
hihi

no właśnie wczoraj w gazecie jedna ślązaczka podawała przepis na moczkę, którą u niej w domu się robi od pokoleń no i właśnie gotowała wywar z karpich głów :evil_lol:

[FONT=Comic Sans MS]Moja babcia taką robiła .... smak tego obrzydlistwa czuję do dzisiaj, a minęło z 15 lat :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Jedna łyżka starczyła na lata :diabloti:[/FONT]

Posted

[quote name='rufusowa']hihi

myśle że co dom , co rodzina to inna tradycja przygotowania potraw ...nasza jest zdecydowanie na słodko ( słodko -kwaśno ;))
a np makówki wiem ze ludzie gotują mak , a ja sypię suchy -zmielony i dopiero zalewam wrzącym mlekiem , wtedy sie zaparzy już z bułeczkami i cukrem :)

ZUZOLANDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zapomniałam o kompocie ze śliwek do moczki !!!!!!!

Posted

Ania! napisał(a):
[FONT=Comic Sans MS]Moja babcia taką robiła .... smak tego obrzydlistwa czuję do dzisiaj, a minęło z 15 lat :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Jedna łyżka starczyła na lata :diabloti:[/FONT]

:lol: :lol: ja na szczęście nie mialam okazji :lol:

Posted

Darianna napisał(a):
ja zrobiłam kapuste z grzybami do pierogów, wyszła pyszna, może jej do jutra nie wyjem :D

ja własnie gotuję :lol: ale to do karpika ...pierożki w tym roku gotowe ...ale pyszne jak domowe ...za to uszka do barszczu , takie maleńkie TZ właśnie od mojej mamy przywiózł ...wczoraj tworzyła :)

Posted

[quote name='Alicja']myśle że co dom , co rodzina to inna tradycja przygotowania potraw ...nasza jest zdecydowanie na słodko ( słodko -kwaśno ;))
a np makówki wiem ze ludzie gotują mak , a ja sypię suchy -zmielony i dopiero zalewam wrzącym mlekiem , wtedy sie zaparzy już z bułeczkami i cukrem :)

ZUZOLANDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zapomniałam o kompocie ze śliwek do moczki !!!!!!!

hmmmmmmm a moze być truskawkowy??? bo sliwkowego u nas ni ma.....
zreszta będą suszone sliwki to chyba styknie co?????????????????????????

ja dzis zrobiłam kapuche z grzybami i boczkiem
zielone sledzie w zalewie octowej
oprawiłam rybki

jutro ta nieszczesna moczka hihihihihi

witankoo;-)

Posted

[quote name='zuzolandia']hmmmmmmm a moze być truskawkowy??? bo sliwkowego u nas ni ma.....
zreszta będą suszone sliwki to chyba styknie co?????????????????????????

ja dzis zrobiłam kapuche z grzybami i boczkiem
zielone sledzie w zalewie octowej
oprawiłam rybki

jutro ta nieszczesna moczka hihihihihi

witankoo;-)

daj kilka śliweczek , ino wcześniej troszke wymocz ...truskawkowy możesz dać w razie jak będziesz miala za gęstą ;)

Ja dziś kapustkę zrobiłam , śledziki są ;) , TZ przywiózł rybki , szyneczkę ...jutro sernik , moczka i makówki :)

Posted

dzisiaj w pytanii na śniadanie mówili o moczku ,to reginalna potrawa - deser
szczerze mówiąc pierwszy raz o niej słyszała a krótko nie żyję :)

zaraz zerknę jeszcze na przepis na rogaliki może zdążę zrobić

przed chwilą znalazłam zamarzniętą sarnę tuż pod domem:(:(

Posted

Canaveral-staff napisał(a):
dzisiaj w pytanii na śniadanie mówili o moczku ,to reginalna potrawa - deser
szczerze mówiąc pierwszy raz o niej słyszała a krótko nie żyję :)

zaraz zerknę jeszcze na przepis na rogaliki może zdążę zrobić

przed chwilą znalazłam zamarzniętą sarnę tuż pod domem:(:(

o moczce ;) .... uwierz ze to smaczne :)

a rogaliki to naprawde łatwe ciasteczko i uniwersalne bo samo ciasto nadaje sie i na słodkie nadzienie i na nadzienie pikantne

Nieżywą sarenkę znalazłaś ?? :( ...albo z głodu i mrozu ...albo chora ...albo goniły ją jakies zwierza i nie dała rady .... :(

Posted

Hejoo..
zrobione :multi:
nie licząc dwóch przyjaranych garnków i fleków na kuchennych szafkach :evil_lol: większych strat nie było :evil_lol:

smak moczki BEZCENNY :multi::loveu::multi::loveu:

Posted

Alicja napisał(a):
ja własnie gotuję :lol: ale to do karpika ...pierożki w tym roku gotowe ...ale pyszne jak domowe ...za to uszka do barszczu , takie maleńkie TZ właśnie od mojej mamy przywiózł ...wczoraj tworzyła :)

Hejo świątecznie:x-mas: .

Ale tu u Was smacznie na głodniaka to nie ma co w chodzić:eating::santagri:

Się uśmiałam niezastąpione te nasze mamy u nas tyż TZ uszka od mamy przytargał bo tworzyła :cool3:.

Posted

Alicja napisał(a):
o moczce ;) .... uwierz ze to smaczne :)

a rogaliki to naprawde łatwe ciasteczko i uniwersalne bo samo ciasto nadaje sie i na słodkie nadzienie i na nadzienie pikantne

Nieżywą sarenkę znalazłaś ?? :( ...albo z głodu i mrozu ...albo chora ...albo goniły ją jakies zwierza i nie dała rady .... :(

MOCZCE - zapamietam :) :)

składniki na rogale przygotowane jak zdążę to upiekę

a sarenka raczej z zimna padła bo leżała po drzewem w wymoszczonym legowisku ,z głodu raczej nie bo zaraz za rogiem ma sianko które podbierają sarny mojemu Maksiowi

a temat szczeniaczków ze śmietnika to poprostu zwalił mnie z nóg :(:(:(

Posted

[quote name='Alicja']
nie no na dłuższą mete to faktycznie męczące ;) ale raz za jakiś czas fajnie ;)
myślę , że w przyszłym roku uda Wam sie kameralne świeta zrobić ;)

no męczące i to zarówno tyczy się bożego narodzenia jak i wielkanocy. Też mam nadzieję na kameralne święta w przyszłym roku :)

To właśnie tego wieczoru,
gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha
- w serca złamane i smutne,
cicha wstępuje otucha.
od bardzo wielu już wieków,
pod dachem tkliwej kolędy,
Bóg się rodzi w człowieku.

Radosnych i pogodnych
Świąt Bożego Narodzenia życzy Iza

Posted

[quote name='zuzolandia']Hejoo..
zrobione :multi:
nie licząc dwóch przyjaranych garnków i fleków na kuchennych szafkach :evil_lol: większych strat nie było :evil_lol:

smak moczki BEZCENNY :multi::loveu::multi::loveu:

a ja zapomniałam o kompocie z wieprzków ....grrrrrrr...nawet zamrożone mi sie skończyły ...ale cieszę sie ze udała ci sie moczka

[quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Dzisiaj robię sernik ze ściągniętego przepisu ;):multi::multi:[/FONT]

daj znaka czy smakował :)

[quote name='ATLANTYDA']Hejo świątecznie:x-mas: .

Ale tu u Was smacznie na głodniaka to nie ma co w chodzić:eating::santagri:

Się uśmiałam niezastąpione te nasze mamy u nas tyż TZ uszka od mamy przytargał bo tworzyła :cool3:.

nie ma jak mama ;)

[quote name='Gioco']Zrobione ;-)

:)

[quote name='Canaveral-staff']MOCZCE - zapamietam :) :)

;)

składniki na rogale przygotowane jak zdążę to upiekę

łatwe i pyszne :)

a sarenka raczej z zimna padła bo leżała po drzewem w wymoszczonym legowisku ,z głodu raczej nie bo zaraz za rogiem ma sianko które podbierają sarny mojemu Maksiowi

smutno :(

a temat szczeniaczków ze śmietnika to poprostu zwalił mnie z nóg :(:(:(

no ja sie wczoraj podłamałam bo już wczoraj w nocy wiedziałam o maleństwach

[quote name='ice_t']no męczące i to zarówno tyczy się bożego narodzenia jak i wielkanocy. Też mam nadzieję na kameralne święta w przyszłym roku :)

gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha
- w serca złamane i smutne,
cicha wstępuje otucha.
od bardzo wielu już wieków,
pod dachem tkliwej kolędy,
Bóg się rodzi w człowieku.

Radosnych i pogodnych
Świąt Bożego Narodzenia życzy Iza

dziękuję Izuniu :calus:

Posted

[FONT=Georgia]Nasze życzenia dla WAS
[/FONT]

[FONT=Georgia]Boże Narodzenie wkrótce,
więc życzę Wam szczerze
Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
By spełniło się choć jedno z Waszych marzeń
Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!
[/FONT]

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Georgia]Nasze życzenia dla WAS
[/FONT]

[FONT=Georgia]Boże Narodzenie wkrótce,
więc życzę Ci szczerze
Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
By spełniło się choć jedno z Twoich marzeń
Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!
[/FONT]

Dziękujemy kochana !!!! i buziamy świątecznie!!!