Nitencja Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 ile srednio czasu zabiera Ci pielegnacja kudlatych ?
bajadera Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Pełne pranie, suszenie i czesanie do dwu godzin w zależności od stopnia splątania. Z wykle mniej więcej raz na miesiąc. No i zawsze przed wystawą. Gdy były często wystawiane, to te zabiegi mogły trwac krócej, bo mało było do rozczesywania. Najdłużej chyba to trwa suszenie.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Na co dzień to ja ich nie czeszę, bo przy czesaniu na sucho wyrywa się włos i można znacznie przerzedzić szatę. Duzo zalezy od pogody. Zimą, gdy jest suchy śnieg to wyglądają znakomicie, bo wszystko się wytrzepie jak w suchym szamponie. Najgorsze są chlapy i roztopy. Wilgotne futro bardzo łatwo się plącze.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
Nitencja Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 sirion to niezle :) a kosmetykow specjalnych uzywasz?? a pytam sie bo " terierowcem jestem i nic co terrierowate nie jest mi obce" :cool3:
borsaf Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [B]Sirion[/B], jakiego szamponu uzywasz do prania piechów? Pytam, bo córka kiedys w Calier'ze pracowala i zostal mi szampon KAWU o własciwościach rozplątujących i drugi do dlugiej sierści. Troszke zużyłam na mojego szorstka ale zbyt mi włos zmiekczył. Teraz kupiłam mu specjalny dla szortków, a tamte mam i moge podrzucić:lol:
bajadera Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Używam Hery (francuski) do psów o czarnej sierści (ale on nie farbuje, tylko uwydatnia kolor), a do Froda proteinowy (taki z zielonymi napisami). a potem odżywkę dla psów długowłosych. I po uczesaniu trochę odżywki w spraju z olejkiem norczym tej samej firmy. Dla kremowej suki oczywiście szampon dla białych.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Myślałam kiedyś o przejściu na All System. Nawet dostałam dokładne namiary, jaki zestaw jest najlepszy dla skye'i wystawowych, ale jeszcze się nie zdecydowałam.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Dla psów, które się nie wystawiają korzystne jest nieco silniejsze natłuszczenie włosa.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]W zeszły roku zrobiłam straszną rzecz na wystawę w Katowicach. Dostałam od Otta (mojego znajomego Austriaka) cudowną odzywkę cholesterolową. Zastosowałam do Bunga po wypraniu. Wydało mi się, że ją dobrze spłukałam. A guzik ! Po wysuszeniu i uczesaniu uzyskałam coś w rodzaju ogromnego czarnego Yorka :mad: Aż sędzia się zdumiał, co jest z jego szatą na wystawie.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Dla Froda, który ma sierść zbyt miękką uzywałam też takiego spraju Ring 5 obciążającego włos.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Wbrew pozorom sierść skye terriera powinna być dość twarda (niektórzy mówią - kozia), ale długa, dość elastyczna i prosta. Kiedy ją się uniesie grzebieniem powinna szybko sama opadać. Niektórzy sędziowie tak ją nawet na wystawach sprawdzają.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ja staram się na wystawę zbytnio psa nie wykosmetykować. To musibyć tak zrobione, aby sedzia nie wyczuwał przy macaniu sierści kosmetyków. Widziałam ludzi, którzy lakierowali skye, aby im się przedziałek nie niszczył, albo stosowali takie żele do układania. Ale wtedy tak naprawdę po wystawie trzeba psa sprać z tego.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
Kardusia Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [B]Kochani Welszowcy :lol: ![/B] Niektórzy z Was już wkrótce wyruszają na podbój Poznania :loveu:. Proszę zajrzyjcie na AT - tam skierowałam parę słów również i dla Was :loveu::lol::loveu:. Ja już dzisiaj zaczynam trzymać kciuki za wszystkie przedwystawowe fryzury, kondycję i nastroje :p.[B] Zadziorny i Bos[/B] - życzę pięknych fotografii i miłych fotografowanych ;). [SIZE=1][COLOR=Gray]Póki co to ja ruszam na poodbój ogrodu, muszę sprzątać liście, bo znowu sypnie śniegiem :shake:. [/COLOR][/SIZE]
aga_ostaszewska Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [B]Kardusia: [/B]Za zyczonka nie dziekujemy! A reprymende dostalas na at... :mad: Kochani ja spedzam ostanie godzinki w pracy, bo o 17.25 wsiadam w pociag i... juz dzis bede w Poznaiu, a chwilke pozniej w Pile! Z pewnoscia bedziemy sie jeszcze z [B]Ela_h[/B] odzywac! Gorace ucalowania i do zobaczyska!
bo Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [quote name='Ela_hryckiewicz']zawsze byłam zwolenniczką gotowanego jedzenia, i wydając szczenięta zalecałam gotowane jedzenie ...... ale zmieniłam pogląd suche ma jednak zasób wszystkich związków odżywczych no i wygoda. Można równieą urozmaicać jedzenie poprzez dodatki twarożek wołowina marchewka jakłuszko (a złodzieje i złodziejki co ukradną ze stołu) :evil_lol: przy 3 welszach i mojej pracy gotowanie staje się niemożliwe.:mad:[/quote] Tak mi się wydawało przy pierwszym psie, że takie bidy są na tym suchym. I to był błąd. Z żadnym innym psem karmionym suchą karmą nie miałam żadnych problemów gastrycznych i rozwojowych, a z tym karmionym inaczej właśnie takie były. Poza tym wygoda i dostępność wszędzie.
Ibolya Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [COLOR=blue][B]aga_o [/B]troszkę Ci zazdroszczę :lol: [/COLOR] [COLOR=#0000ff]Ucałuj[B] Elę[/B] i [U]wszystkich[/U] domowników :evil_lol: w gościnnej Pile :multi: [/COLOR][COLOR=blue] i odezwijcie się koniecznie :loveu: [/COLOR] [COLOR=#0000ff][/COLOR] [COLOR=#0000ff]A w Wawie piękne słonko świeci :multi: :multi: :multi: oby tak dalej :multi: [/COLOR]
Magda_i_Dex Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Aga_o - To aby Wam podróż szybciutko minęła. Ciekawe jak Dorcia zareaguje na swoją córeczkę, czy ją pozna. Napiszcie. Mam nadzieję, że uda mi się przyjechać do Poznania i się w końcu poznamy osobiście. Już niedługo będę wiedzieć czy jadę. Pozdarwiam
bogula Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Ha! przed południem wymęczyłam Livkę na powietrzu a potem pobiegłam na kontrolne badania .Młoda po spacerze wysikała się, przegryzła suchym i walnęła się spać:evil_lol: ..do szafy.Gdy ją przenosiłam na legowisko w kąciku, nie protestowała i spała dalej. W domu nie było mnie godzinę.Co zastałam? PORZĄDECZEK i WYTĘSKNIONĄ psiunię:evil_lol: :multi: ---od razu nagroda:gotowany kurczak z marchewką.... Fotki robię, ale zamieszczę je tutaj, gdy brat mi je wrzuci na płytkę---nie mam zaczarowanego kabelka i zdolności:oops: ....,ale dokumentuję!
Magda_i_Dex Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Bogula rób dużo fotek, bo szczeniaczek szybko wyrasta. Jak Dexio był mały, to nie mieliśmy cyfrowego aparatu, wieć stale prosiłam znajomych aby mu robili fotki. Jednak nie ma tego aż tak wiele, a ja sobie od czasu do czasu siadam i oglądam mojego kochanego małego szkraba. Teraz jak już mamy aparat to mu często coś cykam, bo on zawsze pięknie wychodzi, najlepszy model.
bogula Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [B]Magda&Dex[/B]---się robi! w kalendarzu bedzie Twój Dexiu:loveu:
Magda_i_Dex Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 No i strasznie się cieszę:lol: . A to zdjęcie Dex miał zrobione właśnie w sierpniu na Mazurach. Uwielbiał te szalone zabawy w zbożu. Dobrze, ze rolnik nie widział, jak on tam szalał (i to nie sam, bo ze mną:evil_lol: ). Widziałam też Twojego Fafika. Strasznie się wzruszyłam. Cudowny był z niego piesio i widać, ze taki mądry. Będziesz miała przecudowną pamiątkę.
Ali26762 Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Heyka :) Wszyscy będziemy mieli :multi: Piękny ten nasz kalendarz, zobaczymy jak on w druku wyjdzie. Co tu taka cisza? Czyżby już wszyscy pakowali walizy na światówkę? U nas dzisiaj piękna pogoda, wiosenna wręcz - świeciło słonko, wicher się uspokoił. Aż przyjemnie było wietrzyć kitę :)
Flaire Posted November 8, 2006 Author Posted November 8, 2006 [quote name='Ali26762']Piękny ten nasz kalendarz, zobaczymy jak on w druku wyjdzie.[/quote] A skąd wiesz? Czyśbym coś przegapiła???
Ali26762 Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Wiem, bo jutro mój TZ odbiera kilka pierwszych egzemplarzy, które przywiozę do Poznania. Jeśli się spodobają, to domówi się dla wszystkich chętnych. [B]swallow[/B] zadeklarowała, że złoży kalendarz, zbierała fotki przez kilka dni i załatwiła w drukarni w Gdyni, że jeszcze przed światówką część wydrukują.
Flaire Posted November 8, 2006 Author Posted November 8, 2006 Ale super!!! Żałuję tylko, że przegapiłam okazję przesłania zdjęcia!!! :-)
Welsh Terrier Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [FONT=Fixedsys][FONT=Arial Black]Swallow, mam nadzieję, że w porę wysłałam zdjęcia. :oops:[/FONT][/FONT]
Welsh Terrier Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Dzisiaj. :lol: Spóźniłam się, co? ehhhhh...
Ali26762 Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Spóźniłaś... Dzisiaj to już fotki w drukarni się drukowały :D
Flaire Posted November 8, 2006 Author Posted November 8, 2006 A ja dzisiaj byłam na Okęciu odebrać gości zzagramanicy ;-). I muszę Wam powiedzieć, że Okęcie... spadło na psy! ;-)
coztego Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 [quote name='Flaire']I muszę Wam powiedzieć, że Okęcie... spadło na psy! ;-)[/QUOTE] I dobrze im tak :evil_lol: [B]Flaire[/B], a zagramaniczni goście przyjechali z psami? :razz: U nas też dzień dzisiaj był ładny i ciepły, ale podobno jutro ma byc już tylko gorzej :p Muszę się spakować na jutrzejszą podróż, wymienić kotu żwirek przed wyjazdem i upiec ciasteczka 8) A najchętniej to położyłabym sie spać :roll:
Recommended Posts