Tomo 2 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Ale ....... no wlaśnie trudno to nawet określić. Powiesiłem temat na beagle. Quote
carolinascotties Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Pomoc prawna na dogo - Mapa Pomocy Dogomaniakow Quote
Karmi Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 [quote name='Asia & Ginger']Ja tu chyba czegoś nie rozumiem. Pies nie jest zwierzęciem gospodarskim (według ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich), a zwierzęciem domowym/towarzyszącym, w związku z tym nie można go traktować jak zwierzę gospodarskie, z którego robi się jedzenie. Czy sąd nie widzi tu niezgodności z ustawami? Po drugie, rolnik/hodowca nie może sam zabić swojej świni/krowy, musi to zrobić rzeźnik. W takim razie jakim prawem ktoś może sam zabić psa do celów gastronomicznych? No szlag człowieka trafia jak czyta się takie bzdury!!! I to ma być sąd?!!! :angryy: :angryy: :angryy: Przypomina mi się pewna anegdota. Oskarżony zwraca się do sądu: - Proszę Wysokiej Sprawiedliwości... Sędzia mu przerywa: - Tu nie ma żadnej sprawiedliwości, tu jest sąd! :shake: :shake: :shake: Dokładnie tak! Przepisy prawa są proste i w tym przypadku wystarczające. Niestety głupota rządzi. Wszędzie. Będzie mały off. W wątku o kopiowaniu jest dokument będący oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Rolnictwa odnośnie legalności wykonywania tego zabiegu. Można ciąc uszy i ogony ponieważ ,, jest to zabieg wynikający z technologi produkcji". Ministerstwo w ten sposób zrównało hodowle psów z hodowlą zwierząt gospodarskich. Blisko stąd do produkcji smalcu...:shake: Jak widac każde prawo można popsuc przez i bezprawną i szkodliwą interpretacją czy to ,,w rządzie czy sądzie" :angryy: http://www.dogomania.pl/forum/10447998-post239.html Quote
Ewelina.w38 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 No a to o czym pisała Asia & Ginger na innym wątku. Cytuje: "... Pies nie jest zwierzęciem gospodarskim, a zwierzęciem domowym, w związku z tym jak można go traktowac jak zwierzę gospodarskie, z którego robi się jedzenie? Czy sąd nie widzi tu niezgodności z ustawą o ochronie zwierząt? Po drugie, rolnik/hodowca nie może sam zabić swojej świni/krowy, musi to zrobić rzeźnik. W takim razie jakim prawem ktoś może sam zabić psa do celów gastronomicznych?" a na to jaką wykładnię sędzie przygotował?:angryy: Quote
matamata Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Sama jestem ciekawa. Skąd można uzyskac tekst wyroku? Chciałabym napisać protest do prezesa sądu, ale nie znam ani nazwiska sedziego orzekającego, ani tego kto dokładnie byl w wtej sprawie oskarżonym. W temacie wątku jest "ubojnia psów" jednak juz wiemy, że nie chodzi tutaj o ubojnię czestochowską. Z materiału Faktów wynika, ze jedną ze stron był tam KTOZ. Byc moze oni dysponują pelnym tekstem wyroku. Quote
matamata Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Napisalam... Frotka ma zapchaną skrzynkę, niestety... Quote
carolinascotties Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 wszystko mamy w wątku - wystarczy cofnąć się o kilka stron - [quote name='carolinascotties']Sędzia Rafał Lisak orzeka w Wydziale III Karnym Sądu Okręgowego, do jego kompetencji wynikających z pełnionej obecnie funkcji należą sprawy z zakresu szeroko pojętej tematyki karnej. W związku z powyższym, w przypadkach niezbędnych, wynikających z zainteresowania mediów tematyką karną, prosimy kontaktować się z rzecznikiem zajmującym się tymi sprawami. Aktualne numery telefonów służbowych rzecznika prasowego Sędziego Rafała Lisaka: tel. gabinet (012) 619-57-54 tel. kom. 609-959-494 fax. (012) 619-54-30, 619-50-26 Biuletyn Informacji Publicznej Sądu Okręgowego w Krakowie [FONT=Times New Roman]Sekretariat Prezes Sądu Okręgowego – [/FONT][FONT=Times New Roman][email protected][/FONT] [FONT=Times New Roman]Oddział Administracyjny – [/FONT][FONT=Times New Roman][email protected][/FONT] [FONT=Times New Roman]Sekretariat Wydziału X Wizytacyjnego – [/FONT][FONT=Times New Roman][email protected][/FONT] [FONT=Times New Roman] ------------------------------------------------------------------ [/FONT] Quote
Guest Elżbieta481 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Jak już wcześniej zostało zauwazone-nie jest to wyrok w sprawie smalcowni pod Częstochową.Natomiast wyrok,który zapadł można napewno skarżyć-są podstawy i to mocne. W sprawie ekspertyzy smalcu w słoiku-nie rozumiem do dziś dlaczego jej nie ma.Frotka pisała,że to koszt 600 zł.Myślałam,że wszystkie organizacje mogłyby się złożyc,ale to widać marzenia. E/W Quote
nefretette Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Koszt przebadania jednego słoiczka kosztuje 300zł. Tyle Fundacja For Animals zapłaciła w Instytucie Zootechniki w Krakowie. Quote
kahoona Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 matamata napisał(a):Sama jestem ciekawa. Skąd można uzyskac tekst wyroku? Chciałabym napisać protest do prezesa sądu, ale nie znam ani nazwiska sedziego orzekającego, ani tego kto dokładnie byl w wtej sprawie oskarżonym. W temacie wątku jest "ubojnia psów" jednak juz wiemy, że nie chodzi tutaj o ubojnię czestochowską. Z materiału Faktów wynika, ze jedną ze stron był tam KTOZ. Byc moze oni dysponują pelnym tekstem wyroku. podaj maila - prześlę Ci - mam nadzieje, że Frotka nie będzie mi miała za złe, ona jest bardzo zajęta Quote
marlenka Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Znalazłam ten wątek , ja wczoraj nie zdązyłam obejrzeć faktów , ale jak dzis rzeczytała to słabo mi się zrobiło . Jeśli taki wyrok zapadł w sprawie malcu to wszyscy inni , którzy biją psy , znęcają się nad nimi i wogóle zab=niedbują będą mieli Nas głęboko gdzieś , będą czuli sie bezkarni i będą smiać się Nam wszystkim w twarz " a co Wy mi zrobicie" ??? Ręce mi opadły . Quote
Ada-jeje Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Zapadajace wyroki w przestepstwach o ochronie zwierzat, pokazuja nam w jakim kraju zyjemy, wstyd i chanba dla ciemnogrodu jakimi sa rowniez organy sprawiedliwosci. :diabloti: Quote
Kinya Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 [quote name='marlenka']Znalazłam ten wątek , ja wczoraj nie zdązyłam obejrzeć faktów , ale jak dzis rzeczytała to słabo mi się zrobiło . Jeśli taki wyrok zapadł w sprawie malcu to wszyscy inni , którzy biją psy , znęcają się nad nimi i wogóle zab=niedbują będą mieli Nas głęboko gdzieś , będą czuli sie bezkarni i będą smiać się Nam wszystkim w twarz " a co Wy mi zrobicie" ??? Ręce mi opadły . Pod tym linkiem jest fragment wczorajszych "Faktów" z tym materiałem, ściągnij sobie: RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting Ma niecałe 80 mega, może być ściągnięty max. 10 razy - kto pierwszy ten lepszy ;) Chyba, że ten sam materiał jest na stronie TVN24 - ja ostatnio mam tak mało czasu, że nawet tego nie sprawdziłam :oops: Quote
kahoona Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 jest na tvn24 Wyrok pod psem - Wideo - portal TVN24.pl - 14.10.2009 Quote
kahoona Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 dziś w Faktach o 19.00 kolejna odsłona "smalcowej" sprawy z Krakowa Quote
zonia Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 Bardzo przepraszam za pomyłkę, że to w Częstochowie...:oops: już zmieniłam na Kraków..... OK. Zrobił się trochę bałagan.....Więc podstawowe pytanie....:Od czego zaczynamy działać...? Quote
matamata Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Skandal i jeszcze raz skadal. Widziałam dzisiejszy materiał w Faktach. Wiem, że to taka praca, ale rzecznik tego sądu powinien się ze wstydu zapaść pod ziemię, po takich opiniach prawników. Czy tego faceta, oskarżonego, można skazać za recydywę? Przecież lada dzień on załatwi kolejnego psa i przetopi na smalec. Po niedzieli kazał przyjść... Quote
zonia Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 ooo....właśnie....niestety nie mogłam obejrzeć dzisiejszych faktów....:-( I co dalej z tą sprawą...? Quote
matamata Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 W skrócie - wiekszość prawników uważa, że ten wyrok nie tylko osmiesza tego, kto go wydał, ale co wazniejsze - jest szkodliwy, bo może stanowić precedens i utwierdzać bandytów-smalcowników w poczuciu bezkarności. Przygotowywae jest zażalenie na ten wyrok. Posłanka Piekarska z SLD pisze zażalenie na krakowskich sedziów do Krajowej Rady Sądownictwa, a przestępca zapytany kiedy bedzie miał smalec do sprzedania kazał dziennikarkom przyjść po niedzieli:angryy: Quote
zonia Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 Czyli nie tylko my jesteśmy oburzeni...:cool3: Może coś jednak ruszy...:cool3: A ten stary dziad niech se w dooope wsadzi ten smalec!!!!!:angryy: Quote
kukurydza1 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 przykładowe działania (niezależnie od zażalenia Piekarskiej, skarg itp.): 1) w poniedziałek pikieta pod siedzibą krakowskiego sądu ( w godzinach pracy) z zawiadomieniem TVN oraz TVP - przekazanie pisma (nie zażalenia lecz stanowiska organizacji pozarządowych w kwestii tego wyroku - organizacja: dogomaniacy z Krakowa i okolic 2) w tym samym czasie - pikieta w warszawie przed KRAJOWĄ RADĄ SĄDOWNICTWA na Rakowieckiej i przekazanie pisma (nie zażalenia lecz stanowiska organizacji pozarządowych w kwestii tego wyroku) - organizacja: osoby z wa-wy 3) cała reszta (chodzi mi o inne regiony) śle e-maile i dzwoni do: krakowskiego sądu (tutaj Pan rzecznik się kłania) lub do rzecznika Krajowej Rady (lub i tu i tu) - np. przez cały nastepny tydzień i na koniec: jeśli dałoby się namierzyć tego faceta - ktoś mógłby go pilnować w weekend - zbierać dowody ewentualnie zapobiec kolejnemu uśmierceniu psa - ale to chyba będzie trudniejsze. ps. oczywiście wszystko wyjdzie jeśli zgłoszą sie ludzie z konkretnych rejonów ps.2 ja służę pomocą zdalną (punkt 3) -gdyż nie jestem ani z Krakowa ani z Wawy Quote
zonia Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 Ja jestem z W-wy;):cool3: Kto jeszcze....?:cool3: (tylko jakiego pisma..?) Quote
psia.mama007 Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 [quote name='kukurydza1']przykładowe działania (niezależnie od zażalenia Piekarskiej, skarg itp.): 1) w poniedziałek pikieta pod siedzibą krakowskiego sądu ( w godzinach pracy) z zawiadomieniem TVN oraz TVP - przekazanie pisma (nie zażalenia lecz stanowiska organizacji pozarządowych w kwestii tego wyroku - organizacja: dogomaniacy z Krakowa i okolic 2) w tym samym czasie - pikieta w warszawie przed KRAJOWĄ RADĄ SĄDOWNICTWA na Rakowieckiej i przekazanie pisma (nie zażalenia lecz stanowiska organizacji pozarządowych w kwestii tego wyroku) - organizacja: osoby z wa-wy Super pomysl tylko trzeba miec pozwolenie na "pikiete", chyba powyzej 50 osob? Jesli bedzie mniej to nie ma to sensu, tak wogole. A to WAZNA sprawa wiec obecnosc WSZYSTKICH obowiazkowa;dzialaczy i milosnikow zwierzat. Mozna tez słac e-mail. W sklad rady wchodza tez parlamentarzysci warto by do nich napisac,osobno!! :: Krajowa Rada Sądownictwa :: Contact :: Krajowa Rada Sądownictwa :: Composition of the Council Uaktywnic w tej sprawie -ich stanowisko, oficjalne-Parlamentarny Zespól przyjaciól Zwierzat. [url=http://zespoldlazwierzat.pl/?cat=8]Zespół Przyjaciół Zwierząt Quote
Recommended Posts