Zuzka2 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 W lecznicach ludzie często pytają o szczeniaki,dlatego warto zostawiać wet.swoje namiary,naklejać ogłoszenia.Ja wędruję po kieleckich lecznicach,zoologach i nagłaśniam wszelkie psiaki.Oczywiście największe zainteresowanie szczeniakami zawsze,zwłaszcza po małych sukach.Czekam na info o szczeniakach i namiary.Te,które na dogo są od dawna,to już ogłaszałam.Ale jak potrzeba jakieś nowe ogłosić,to podawajcie namiary. Tę szczeniaczkę z kopalni w Morawicy,która będzie dość duża,a wygląda na zwykłego,czarnego kundelka,to chyba ciężko by było złapać,bo podobno zdziczała trochę.Jakby był ktoś chętny dać jej DT lub DS to będę polować;) W tej chwili jest przed kolano. Quote
Kashdog Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Byłam dzisiaj zrobić zdjęcia temu szczeniakowi ze śmietnika....szczerze to myślałam, że on jest większy, a to taki maluch, cały czas chrumczy...osoba, u której jest nie może go dłużej trzymać u siebie już przed chwilą chciała mi go wcisnąć. Powiedziała, że może on zostać u niej do południa najwyżej, bo potem nie wie co z nim zrobi( a wiem do czego są zdolni..) Mały dopomina się co godzine o jedzenie, jest karmiony cały czas krowim mlekiem i wydaje mi się, że to nie za bardzo, powinien mieć jakieś specjalne mleko. [IMG]http://i1005.photobucket.com/albums/af178/Cooves/Szczeniak/DSC_2168-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i1005.photobucket.com/albums/af178/Cooves/Szczeniak/DSC_2164.jpg[/IMG] [IMG]http://i1005.photobucket.com/albums/af178/Cooves/Szczeniak/DSC_2163.jpg[/IMG] [IMG]http://i1005.photobucket.com/albums/af178/Cooves/Szczeniak/DSC_2158.jpg[/IMG] Quote
Kashdog Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Wątek malucha [url]http://www.dogomania.pl/threads/188545-2-tygodniowy-szczeniak-porzucony-w-%C5%9Bmietniku-potrzebuje-DT!?p=14976460#post14976460[/url] Quote
agnieszka24 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Nie dam rady wziąść maluszka na tymczas, bo za dwa tygodnie wyjezdżam. Jeżeli sytuacja będzie podbramkowa, to chociaż na te dwa tygodnie przygarnę maleństwo - o ile was to ratuje.. Quote
Rudzia-Bianca Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 [CENTER][B]Bazarek dla a szczeniaków z Kielc - proszę o podnoszenie i reklamowanie ;) zakupy oczywiście też mile widziane :) [/B] [/CENTER] [CENTER][URL]http://www.dogomania.pl/threads/188552-OTWARTE-misz-masz-Ry%C5%82ko-kosmetyki-torba-plecak-dla-szczeniak%C3%B3w-z-Kielc-6.07?p=14977286#post14977286[/URL] [CENTER][IMG]http://lh5.ggpht.com/_oHuqh2PJuJM/TC8w0oUDsYI/AAAAAAAAD5c/JPbyEZV6QB4/s576/bazarek%20dla%20kielc%20i%20szczeniaka.jpg[/IMG] [/CENTER] [/CENTER] Quote
erka Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Bardzo prosze nie ogłaszajcie na mnie psiaków, o których nic nie wiem. Bardzo prosze,żeby psiaki ogłaszać na te osoby, które je zgłąszaja na dogo, a na mnie tylko wtedy, jeżeli to jest wczesniej uzgodnione ze mną. Teraz ogłosił ktos na mnie 2-tyg . szczeniaka. Nie wiem, jak ten maluszek przezyje, bo karmic go krowim mlekiem absolutnie nie można. Trzeba by kupic mleko dla szczeniaków, albo takie dla niemowlaków bez laktozy. Jaaga bedzie wiedziała, bo ona ma wprawe w odchowywaniu takich maluszków. Quote
agnieszka24 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 erko, ten dwutygodniowy maluch jest już u mnie na bardzo tymczasowym tymczasie. Karmię go mlekiem zastępczym z butelki. Jeśli masz za dużo psiaków na głowie, to malucha można ogłosić na mnie 721-869-154. Quote
Rudzia-Bianca Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 [B][COLOR=Red]UWAGA UWAGA !!! [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] oferta specjalna [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [COLOR=Green]Możesz zostać matką / ojcem chrzestnym Maleństwa [/COLOR][/COLOR][/B] [IMG]http://i1005.photobucket.com/albums/af178/Cooves/Szczeniak/DSC_2164.jpg[/IMG] [B][COLOR=Red] [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] za jedyne 10 zł możesz nadać Maluszkowi pierwsze imię [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [COLOR=Black]a ponieważ Maleństwo jest jedno możesz[/COLOR] [COLOR=Black]także w ramach prezentu [/COLOR][/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [COLOR=Black]za [/COLOR][/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] kolejne 10 zł nadać mu drugie imię ;)[/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [COLOR=Black]a [/COLOR] [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] za 5 zł wybrać pierwszą literę imienia [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [/COLOR][/B] [B][COLOR=Red] [COLOR=DarkGreen]zapraszamy na Chrzciny ;) [url]http://www.dogomania.pl/threads/188552-OTWARTE-misz-masz-oferta-specjalna-nadanie-imienia-%29-dla-szczyli-z-Kielc-do-6.07?p=14977286#post14977286[/url][/COLOR][/COLOR][/B] Quote
erka Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Dla maluszka można kupić Isomil 1 dla niemowlaków, tylko trzeba załatwić receptę. O wiele taniej wychodzi niż mleko dla szczeniaków, a jest b.dobre. Jaaga powiedziała, że on może już mieć 3 tyg. , więc mozna mu juz dawać Royal Starter rozmoczony, troszke posiekanego mięska z rosołkiem. Quote
agnieszka24 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Też uważam, że mały niedługo będzie miał 3 tygodnie - próbuje chodzić, załatwia się samodzielnie, waży 770 gramów. Już kupiłam dla niego mleko dla szczenią - na dwa tygodnie napewno nam wystarczy. Quote
ewab Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Wczoraj dostałam zgłoszenie o szczeniaczkach, po bezdomnej suczce, potrąconych przez samochód. Jeden niestety nie przeżył, drugi ma połamane dwie kości w prawej tylnej łapie - udową i piszczelową. Rokowania co do łapy są ostrożne, ze względu na wiek zespalanie kości nie jest wskazane, założenie gipsu (cała łapa + biodro) ma miesiąc spowoduje, że będzie krótsza. Najlepszym wyjściem w tej sytuacji, jest pozostawienie szczeniaka bez opatrunku i ograniczenie ruchu, czyli klatka przez min. 3 tygodnie. Oto zdjęcia szczeniora, a w zasadzie szczeniorki. Ma ok. 3 miesiące. Rudzia-Bianka może dołączysz ją do bazarku imieninowego? [IMG]http://img686.imageshack.us/img686/3728/p1000684a.jpg[/IMG] [IMG]http://img101.imageshack.us/img101/4756/p1000685a.jpg[/IMG] Quote
Zuzka2 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Prośba:jeśli macie pilne psiaki do DS lub choćby do DT-jak np.ten szczeniak 2tyg.to wrzucajcie od razu namiary do ogłoszeń-na kogo ma być ogłoszenie.W sprawach pilnych wrzucam (tak jak większość wolontariuszy) psiaki na szefostwo,czyli na erkę.No ale erka też nie ogarnie wszystkich psiaków od razu.Żeby to wszytko szło sprawnie,czyli psy znajdowały domy,to jednak podstawą są ogłoszenia,a do nich potrzebne namiary. Quote
erka Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 [quote name='Zuzka2'] na szefostwo,czyli na erkę[/QUOTE] Zuzka2, tylko ja się tu do żadnego szefowania nie poczuwam:evil_lol:. Quote
Zuzka2 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 [quote name='erka']Zuzka2, tylko ja się tu do żadnego szefowania nie poczuwam:evil_lol:.[/QUOTE] Ale kontakt ws adopcji na Ciebie erko podany na 1str.to tak sobie to uprościłam,że czuwasz nad wszystkimi adopcjami;-) Co do tej białej szczeniorki to pewnie wyjdę na bezuczuciową jędzę,ale jednak podzielę się moimi doświadczeniami ws małych połamańców.Kiedyś uratowałam taką sunię-złamana miednica w wyniku przejechania po niej samochodu.Rokowanie ostrożne ze względu na wiek;zabieg nastawienia per rectum i tylko głupi jaś.Potem ok.2tygodnie ograniczenia ruchu i żadnych przeciwbólowych-potworny skowyt przy najmniejszym ruchu.Zwierzę się nacierpiało.Ostatecznie stanęła na nogi,ale wyszło co innego na jaw:wskutek urazu pies stracił kontrolę nad ogonem i zwieraczami-cały czas robiła pod siebie,a gdy zaczęła chodzić i biegać "rzucała" w biegu odchodami w ludzi.Kilkadziesiąt razy dziennie wydalanie pod siebie i zaczęły się sensacje z okolicami odbytu i ogonem.Nie dało rady się z nią kontaktować,tylko w wysokich gumiakach.O przytulaniu w zasadzie nie było mowy,bo wracało się do pasa ubrudzonym w odchodach. I zrozumiałam,że są pewne granice ratowania zwierzęcia,a kiedy ryzyko jest zbyt duże,a cierpienie zwierzęcia wynikające z naszego pomagania jeszcze większe,to gra nie jest warta świeczki.Nie możemy eksperymentować na zwierzakach,gdy ceną jest zbyt duże cierpienie,a sukces tyle samo pewny co i niepewny. Taką mam filozofię,ale ja decyduję wyłącznie o swoich zwierzakach. Quote
ewab Posted July 4, 2010 Posted July 4, 2010 [quote name='Zuzka2']Ale kontakt ws adopcji na Ciebie erko podany na 1str.to tak sobie to uprościłam,że czuwasz nad wszystkimi adopcjami;-) Co do tej białej szczeniorki to pewnie wyjdę na bezuczuciową jędzę,ale jednak podzielę się moimi doświadczeniami ws małych połamańców.Kiedyś uratowałam taką sunię-złamana miednica w wyniku przejechania po niej samochodu.Rokowanie ostrożne ze względu na wiek;zabieg nastawienia per rectum i tylko głupi jaś.Potem ok.2tygodnie ograniczenia ruchu i żadnych przeciwbólowych-potworny skowyt przy najmniejszym ruchu.Zwierzę się nacierpiało.Ostatecznie stanęła na nogi,ale wyszło co innego na jaw:wskutek urazu pies stracił kontrolę nad ogonem i zwieraczami-cały czas robiła pod siebie,a gdy zaczęła chodzić i biegać "rzucała" w biegu odchodami w ludzi.Kilkadziesiąt razy dziennie wydalanie pod siebie i zaczęły się sensacje z okolicami odbytu i ogonem.Nie dało rady się z nią kontaktować,tylko w wysokich gumiakach.O przytulaniu w zasadzie nie było mowy,bo wracało się do pasa ubrudzonym w odchodach. I zrozumiałam,że są pewne granice ratowania zwierzęcia,a kiedy ryzyko jest zbyt duże,a cierpienie zwierzęcia wynikające z naszego pomagania jeszcze większe,to gra nie jest warta świeczki.Nie możemy eksperymentować na zwierzakach,gdy ceną jest zbyt duże cierpienie,a sukces tyle samo pewny co i niepewny. Taką mam filozofię,ale ja decyduję wyłącznie o swoich zwierzakach.[/QUOTE] Zuzka rozumiem Cię. Pewnie gdybyś była parę miesięcy wcześniej czytała dogo wiedziałabyś, że i z takimi decyzjami musiałam się zmagać. Teraz mam na DT Bafiaczka, który miał złamaną miednicę i niestety zdarza mu się koopać w sposób niekontrolowany, na szczęście nie aż tak malowniczo:evil_lol:. Po prostu biorę papier toaletowy i zbieram to co zostawi na posłaniu, bo zwieracze puszczają mu w czasie snu. Szczęśliwie "kozie bobki" zdarzają się już coraz rzadziej. Co do szczeniorki - miednicę ma całą, a ostrożne rokowania dotyczą łapy. W najgorszym przypadku może zostać trójłapką (tfu, tfu, tfu). Quote
marra Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 [quote name='erka']Saga_86, potrzebne by były jeszce lepsze fotki i trzeb aja ogłaszac, bo przecież lada moment cieczka i dopiero będzie tragedia. Marra, jeżeli ten facet będzie zainteresowany, to podam tel do osoby, u której Szarka jest na dt, bo ona będzie chciała rozmawiac. Ja tylko wiem,że buda odpada, sunia musiałaby mieszkać w domu. Nie wiem, jak z dziećmi, bo sunia jest bardzo miła dla domowników, dzieci tam nie ma, ale dla obcych wchodzących na teren taka miła juz nie jest i nie tylko szczeka, ale chce łapać za nogi. Jeżeli więc jakies obce dzieci by wchodziły, to raczej sie nie nadaje.[/QUOTE] :-(:-( :placz::placz: Więc niestety odpada:-( Ale za cel stawiam sobie znalezienie dobrego domu dla szarki :roll:najlepiej blisko mnie:cool3: Quote
Rudzia-Bianca Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 ewab dopiero teraz zauważyłam białą szczeniorkę , prawdopodobnie pojadę dziś po sunię z Wieliczki to zrobimy im wspólny bazarek ok ? Quote
ewab Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 [quote name='Rudzia-Bianca']ewab dopiero teraz zauważyłam białą szczeniorkę , prawdopodobnie pojadę dziś po sunię z Wieliczki to zrobimy im wspólny bazarek ok ?[/QUOTE] Dziękuję bardzo:) Quote
Rudzia-Bianca Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 [CENTER][COLOR=Red][B]Zapraszam na chrzciny ;)[/B] [/COLOR] [/CENTER] [URL]http://www.dogomania.pl/threads/188676-Urz%C4%85dzamy-chrzciny-impreza-ko%C5%84cowa-11-.07-zapraszamy-matki-i-ojc%C3%B3w-chrzestnych[/URL] Quote
Zuzka2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Potrzebny pilnie dom dla uroczej,maleńkiej 3miesięcznej suczki, odrobaczonej,odpchlonej.Jest po małej matce.Wkrótce możliwy transport na trasie Śląsk-Warszawa-Inowrocław,a inne rejony do uzgodnienia.Psina aktualnie jest na Śląsku w Pszczynie.Bardzo intensywnie ogłaszana.Potrzebny chociażby DT. [URL="http://www.dogomania.pl/threads/188540-Male%C5%84ka-Kama-c%C3%B3rka-To%C5%9Bk%C3%B3w-wyrzucona-na-bruk%21Pilne-DT-inaczej-schron"]http://www.dogomania.pl/threads/188540-Male%C5%84ka-Kama-c%C3%B3rka-To%C5%9Bk%C3%B3w-wyrzucona-na-bruk!Pilne-DT-inaczej-schron[/URL]! [URL]http://www.allegro.pl/item1112768675_pilne_kama_malenka_sunieczka_3miesieczna_cudo.html[/URL] Mam pytanie do ekspertów;-)Jak to jest z robaczycą u psów. Pies po podaniu leku wydala robaki i jajka jak długo?Te robaki i jaja są cały czas tak samo groźne dla dzieci,tzn.przed podaniem leku i po podaniu?No bo jaja w kale to cały czas chyba tak samo groźne-robala lek zatruje,ale jaj nie-tak mi się wydaje. Najgorzej z robakami jest podobno u szczeniąt-trzeba je odrobaczać co miesiąc,czyli to odrobaczanie jest skuteczne na krótką metę? Robaki są podobno bardzo,bardzo groźne dla dzieci-jaja dostają się do krwiobiegu i osiedlają w oku,wątrobie lub mózgu (toksokaroza). Brzmi to wszytko fatalnie,a sama od dziecka ciągle miałam kontakt z nieodrobaczonymi szczeniakami (tak jak i wiele innych dzieci w rodzinie) i nic nam nigdy nie było. Z powodu robali adoptowałam dorosłego psa i to też odrobaczonego,bo mam małe dziecko i nie chcę ryzykować.Jak to jest wg Was z tym zagrożeniem robakami? Quote
Jaaga Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Zuzka z glistami jest problem. Doroslych pozbędziesz się z przewodu pokarmowego wczesniej czy później każdym lekiem. Natomiast larwy są różnie stopniowane i wybrane preparaty, np. Advocate, maja zwalczać tylko jedne z nich. Jesli suka ma je w ciele, to bedą uwalniac sie przez całe jej życie, dojrzewać i bedzie zarażać każdy swój miot już w czasie ciąży. Każde więc szczenię będzie już po urodzeniu zarobaczone. Podobno jaja moga przedostać się nawet przez skórę. Dla mnie to też jest zmora. Jeśli istnieje podejrzenie, ze dziecko może mieć toxocara canis, mozesz wykonać w laboratorium badanie poziomu przeciwciał, gdyby wyszło, że ma, to po podaniu leku zwalczającego nicienie w przewodzie pokarmowym, trzeba zrobić ponownie test. Glista ludzka to pryszcz, w porównaniu z tą. Przy badaniu jednak trzeba zaznaczyć, że o tą konkretnie chodzi, bo jak powiesz, że glista, to zrobią na ludzką. Quote
Zuzka2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Dzięki Jaaga!Z dzieciakiem jest wszytko O.K.bo adoptowałam dorosłego psa odrobaczonego-profilaktycznie odrobaczyłam znowu jakimś silniejszym lekiem,ale nie wydalała żadnych robaków.Dzieciak nigdy nie miał bliższego kontaktu ze szczeniakami,tzn.z jego kupami,śliną.Tylko to jest okropne choróbsko,a ja dopiero po tylu latach niewiedzy coś zasłyszałam.Które dziecko nie tuliło szczeniaczka albo nie wychowywało się ze szczeniaczkiem od małego.Sama wychowywałam się od dziecka przy szczeniaku,który raz w życiu był odrobaczony,a był po suce nie odrobaczanej nigdy.Ludzie nie zdają sobie sprawy z zagrożenia.Chciałam przygarnąć na DT już niejednego szczeniaka,ale po prostu boję się aż tak ryzykować.Urocze,malutkie;niby mogło by przykoczować z nami do czasu znalezienia domu,a jednak strach. Quote
marra Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Fuuuuuuuuj!!!! Jakoś mnie zemdliło:oops: Jak się ma moja Szarka ?:loveu: Quote
Jaaga Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 [quote name='saga_86']Jeszcze dodam kolejnego psiaka od siebie- tym razem sunię z mojego osiedla. Sunieczka ma ok 6 mies, jest chudziuteńka, wystraszona, nie radzi sobie zupełnie[IMG]http://www.dogomania.../images/smilies/shake.gif[/IMG] Biega za każdym psem który spaceruje w okolicy, nie ma stałego miejsca pobytu. Do ludzi nie za bardzo podchodzi, widać lokalni ludzie już jej pokazali co trzeba.. Lada chwila będzie cieczka i kolejne psy do adopcji...Dlatego bardzo proszę o DT, ja ze swojej strony obiecuję dopomóc sunię finansowo Zdjęcia tylko takie bo spieszyłam się wtedy na autobus. [/QUOTE] Saga, jeśli sunia nadal koczuje na osiedlu, to może pomogłabyś ogłoszeniowo mojej tymczasowiczce Lulce, a ja wzięłabym tą sunię, gdyby cos znalazło sie dla Lulki? Lulka jest zaszczepiona, wysterylizowana i gotowa do adopcji. Ma do mnie przyjechać sunia ze szczeniakami, to gdyby jakiś dom chciał Lulke, ta osiedlowa mogłaby z nimi przyjechać. Niestety, bez wydania choć jednej tymczasowiczki, nie jestem w stanie wziąć następnej :shake:. Quote
Zuzka2 Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Jaaga ja mogę poogłaszać jakieś Twoje psy,tylko,że potrzebuję ich fotek itd.Masz jakiś wątek swoich psów.Ogłaszam na pewno Teri,bo jest na kieleckim wątku,wcześniej ogłaszałam Sonię.Moje ogłoszenia to jest wersja podstawowa,bez żadnych szablonów i dekoracji-po prostu info ze zdjęciem na allegro i szerloku.Mogę też wrzucać do śląskiej oferty. Quote
Recommended Posts