Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

my mamy jedna obroze z filcem majac kilknascie obroz nie widze zadnych zmian na siersci suka nosi raz dziennie na wieczorny spacer ( najbardziej narazony na zniszczenie obrozy ) i nic sie nie dzieje, napewno to kwestia siersci i zakladania obrozy

Posted

Agnes czasami lepiej ignorować :diabloti::evil_lol:

[quote name='gops']my mamy jedna obroze z filcem majac kilknascie obroz nie widze zadnych zmian na siersci suka nosi raz dziennie na wieczorny spacer ( najbardziej narazony na zniszczenie obrozy ) i nic sie nie dzieje, napewno to kwestia siersci i [B]zakladania obrozy[/B][/QUOTE]

nie rozumiem jak się ma zakładanie obroży do wycierania sierści?

Posted

[quote name='NightQueen']Agnes czasami lepiej ignorować :diabloti::evil_lol:

nie rozumiem jak się ma zakładanie obroży do wycierania sierści?[/QUOTE]
zakladasz ciasno to sie obciera filc o siersc , zakladasz luzno nie ma takiego bezposredniego obcierania ciagle :)

Posted

[quote name='NightQueen']bezsensu założenie
Co z tego że mam naście obroży, nie zmieniam ich codziennie, czasami M. chodzi miesiąc w jednej.
[B]Nie będę kupować obroży w których mój pies będzie mógł chodzić raz czy dwa w tygodniu.[/B]

Mi obroże z filcem nie odpowiadają, ale jak ktoś lubi to niech kupuje.[/QUOTE]
Nieco się od tematu oddaliłaś.

Jeśli ktoś ma sporo obróż to nie znaczy, że robią jak Ty, mogą przecież codziennie zmieniać i szczerze nie widzę nic w tym dziwnego.

Posted

[quote name='gops']zakladasz ciasno to sie obciera filc o siersc , zakladasz luzno nie ma takiego bezposredniego obcierania ciagle :)[/QUOTE]

być może masz rację, ale nie wiem jak ty ale ja zakładam wszystkie obroże tak żeby nie były ani za ciasno, ani za luźno bo M. głowę lubi wyciągnąć, także w moim przypadku ma się to nijak, bo przecież nie poluzuję sobie filcowanej obroży na tyle by nie wycierała sierści bo pies może w nieodpowiednim momencie głowę wyciągnąć z niej

[quote name='Asia&Luna']Nieco się od tematu oddaliłaś.

Jeśli ktoś ma sporo obróż to nie znaczy, że robią jak Ty, mogą przecież codziennie zmieniać i szczerze nie widzę nic w tym dziwnego.[/QUOTE]

nie sądzę bym się oddaliła od tematu bo pisze wciąż o tym samym i o swoim przypadku.
Ja też nei widzę nic dziwnego w zmienianiu psu codziennie obroży, ale robię to dla własnej przyjemności a nie z konieczności, a w przypadku filcu już tak musiałabym to traktować.
Jak pisałam, lubisz filcowane obroże to je kupuj, ja nie lubię i nie kupuję, dla mnie one są niepraktyczne proste.

Posted

[quote name='NightQueen']być może masz rację, ale nie wiem jak ty ale ja zakładam wszystkie obroże tak żeby nie były ani za ciasno, ani za luźno bo M. głowę lubi wyciągnąć, także w moim przypadku ma się to nijak, bo przecież nie poluzuję sobie filcowanej obroży na tyle by nie wycierała sierści bo pies może w nieodpowiednim momencie głowę wyciągnąć z niej

.[/QUOTE]
ja normalnie nosze obroze bardzo ciasno bo suka jak nie moze zerwac obrozy to sie cofa w nadzieji ze w ten sposb sie uwolni , ale ta akurat zakladam luzno bo to zazwyczaj nas najdluzszy sapcer , biega praktycznie non stop bez smyczy i chce zeby bylo wygodnie psu , obroza ma 2cm i zakldana jest tak ze wadze 2 palce pod nia wiec wedlug mnie luzno
na inne spacery wole 3 i 4cm obroze gdy suka idzie na smyczy no stop i wtedy tez zapinam obroze sporo ciasniej

Posted

[quote name='gops']ja normalnie nosze obroze bardzo ciasno bo suka jak nie moze zerwac obrozy to sie cofa w nadzieji ze w ten sposb sie uwolni , ale ta akurat zakladam luzno bo to zazwyczaj nas najdluzszy sapcer , biega praktycznie non stop bez smyczy i chce zeby bylo wygodnie psu , obroza ma 2cm i zakldana jest tak ze wadze 2 palce pod nia wiec wedlug mnie luzno
na inne spacery wole 3 i 4cm obroze gdy suka idzie na smyczy no stop i wtedy tez zapinam obroze sporo ciasniej[/QUOTE]

u mnie rozmiar nie jest zależny od długości spacerów (w głównej mierze tez dlatego że ja spacerów nie planuje więc nigdy nie wiem czy akurat obroża którą ubrałam będzie odpowiednia, też w sensie wyregulowania) itd., u mnie musi być bezpiecznie i wygodnie zawsze więc w przypadku obroży z klipsem czy metalowym zapięciem, długość jest ustawiona praktycznie tak samo, wiadomo zaciski i łańcuszki to inna bajka.

Posted

[quote name='NightQueen']nie sądzę bym się oddaliła od tematu bo pisze wciąż o tym samym i o swoim przypadku.
Ja też nei widzę nic dziwnego w zmienianiu psu codziennie obroży, ale robię to dla własnej przyjemności a nie z konieczności, a w przypadku filcu już tak musiałabym to traktować.
Jak pisałam, lubisz filcowane obroże to je kupuj, ja nie lubię i nie kupuję, dla mnie one są niepraktyczne proste.[/QUOTE]
Nie chcę doprowadzić do kłótni, powiem inaczej- umiem czytać.
Nikt tu nie mówi o konieczności, że jeśli masz obrożę z filcem to NIE możesz jej zakładać często, bo wyciera sierść.
Ja staram się nie pisać o zupełnie czymś innym i myślę, że Vege może kupić tą obrożę za aż 5zł bez obawy o poważne zniszczenie sierści z powodu filcu.

Posted

a ja nigdy nie biore pierwszej lepszej obrozy :)
zawsze obroze dostosowuje do spaceru , jak wiem ze bd blotny spacer z zaliczaniem kaluz to nie biore rozowego rogza tylko jakiegos pitmana itd
jak wiem ze suka nie bd praktycznie na smyczy to moze miec lzuniejsza obroze i ciensza , a jak bd na smyczy wiekszasc spaceru to wole szerokie obroze

Posted

Przerwę dyskusję na temat luźnych i nie luźnych, podszytych filcem i nie obroży, i chyba dopiszę, że jest to osobista sprawa, i zależy od psa jaką obroże musi mieć i jak założoną.
Zdjęcia są Marty Aresowej ;)
A teraz które połączenie lepsze :
[img]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/img]

[img]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/img]

?

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/members/111867-Asia-amp-Luna"][B]Asia&Luna[/B][/URL]
mnie ciężko jest wyprowadzić z równowagi na tyle bym się kłóciła więc spoko :evil_lol:

[quote name='gops']a ja nigdy nie biore pierwszej lepszej obrozy :)
zawsze obroze dostosowuje do spaceru , jak wiem ze bd blotny spacer z zaliczaniem kaluz to nie biore rozowego rogza tylko jakiegos pitmana itd
jak wiem ze suka nie bd praktycznie na smyczy to moze miec lzuniejsza obroze i ciensza , a jak bd na smyczy wiekszasc spaceru to wole szerokie obroze[/QUOTE]

Ja nie
U mnie rogz jest traktowany jak u ciebie pitman :evil_lol: tzn. w rogzach można wchodzić wszędzie, do błota, do wody, do krzaków, podobnie z rd i lupine, jedyne w czym nie wolno to w mojej jedynej skórkowej obroży (bezfilcowej:eviltong:) :diabloti:
apropo błota przydałoby mi się wyprać obroże, ale zawszę jak robię pranie to o nich zapominam.
Musze się pochwalić że ostatnio po raz pierwszy wyprałam flexi :diabloti: smycz jest ze mną dwa lata :evil_lol: troszkę brudu poleciało :diabloti: flexi nie piorę bo nie da jej się do pralki wsadzić, a ja jestem leniwa :eviltong:

Posted

[quote name='Lucky.']Przerwę dyskusję na temat luźnych i nie luźnych, podszytych filcem i nie obroży, i chyba dopiszę, że jest to osobista sprawa, i zależy od psa jaką obroże musi mieć i jak założoną.
Zdjęcia są Marty Aresowej ;)
A teraz które połączenie lepsze :
[IMG]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/IMG]

[IMG]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/IMG]

?[/QUOTE]

Mi się to pierwsze bardziej podoba, drugie też niezłe ale czerwień taśmy przytłacza róż tych uroczych sów:loveu:
Ładnie by to też mogło wyglądać na taśmie w jakimś jasnym odcieniu zielonego.

Posted

[B]NightQueen, [/B]po prostu była to wymiana zdań;)
Co do zmieniania obróż ze względu na warnuki pogodowe nie mam zdania, może tylko mam rogza gumowego do wody. Skórzanych oczywiście nie zakładam na deszcz.
Osobiście też nie mam obróż z filcem;)
[B]Lucky[/B], czerwona taśma ze wzorkiem bardziej pasuje:)

Posted

[quote name='anka11']
czemu Marta nie pokazuje na swojej stronie tych tasiemek... ?[/QUOTE]

bo to był jednorazowy zakup na naszą prośbę i nie będzie ich w regularnej sprzedaży

[B]Lucky[B] z czerwoną lepiej[/B][/B]

Posted

[quote name='anka11']Lucky., mi się bardziej podoba z niebieskim :)
czemu Marta nie pokazuje na swojej stronie tych tasiemek... ?[/QUOTE]

dlatego, że nie mamy jej w stałej sprzedaży, pare osób zamowiło sobie ze sklepu tasiemkę ozdobną a my po prostu robimy z niej obroże :)

Posted

[QUOTE][IMG]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/IMG]

[IMG]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/IMG]
[/QUOTE]
obie mi się podobają, nie mogę się zdecydować :lol:
Ale mi się wydaję, że najlepsze połączenie to byłoby z różem. Takie jak na szelkach [URL="http://www.dogomania.pl/members/17510-anka11"][B]anka11[/B][/URL]
[QUOTE][IMG]http://img5.imageshack.us/img5/1021/53120108.jpg[/IMG][/QUOTE]
przynajmniej moim zdaniem jest super. No ale nie wiem, czy do chłopca pasuje :evil_lol:

Posted

Znalazłam taką aukcję: dwie obroże i smycz WOZA za 15 zł. Jak myślicie, czy to może być oryginał? Nr aukcji: 144573689[U]0[/U] [URL="http://allegro.pl/report_item.php?item_id=1445736890&item_name=S09NUExFVCBQU0EsIFNNWUNaKzIgeCBPQlJPxbtBIFdPWkEgU0vDk1JBLCBLQVJNQQ==&seller_id=6586964"][/URL]

Posted

No to super, jest 2:2, różu nie chcę bo mamy już 3 różowe obroże, a jako że za tym kolorem nie przepadam, to więcej nie chcę ;)
Może jeszcze ktoś podpowie ? :P

Posted

[quote name='Litterka']Znalazłam taką aukcję: dwie obroże i smycz WOZA za 15 zł. Jak myślicie, czy to może być oryginał? Nr aukcji: 144573689[U]0[/U] [/QUOTE]

lepiej jakbys podala adres do aukcji ;)

znalazlam, tak to jest oryginal bo to sprzedaje Woza ;)