gops Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 my mamy jedna obroze z filcem majac kilknascie obroz nie widze zadnych zmian na siersci suka nosi raz dziennie na wieczorny spacer ( najbardziej narazony na zniszczenie obrozy ) i nic sie nie dzieje, napewno to kwestia siersci i zakladania obrozy Quote
NightQueen Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Agnes czasami lepiej ignorować :diabloti::evil_lol: [quote name='gops']my mamy jedna obroze z filcem majac kilknascie obroz nie widze zadnych zmian na siersci suka nosi raz dziennie na wieczorny spacer ( najbardziej narazony na zniszczenie obrozy ) i nic sie nie dzieje, napewno to kwestia siersci i [B]zakladania obrozy[/B][/QUOTE] nie rozumiem jak się ma zakładanie obroży do wycierania sierści? Quote
gops Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='NightQueen']Agnes czasami lepiej ignorować :diabloti::evil_lol: nie rozumiem jak się ma zakładanie obroży do wycierania sierści?[/QUOTE] zakladasz ciasno to sie obciera filc o siersc , zakladasz luzno nie ma takiego bezposredniego obcierania ciagle :) Quote
Asia&Kleo Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='NightQueen']bezsensu założenie Co z tego że mam naście obroży, nie zmieniam ich codziennie, czasami M. chodzi miesiąc w jednej. [B]Nie będę kupować obroży w których mój pies będzie mógł chodzić raz czy dwa w tygodniu.[/B] Mi obroże z filcem nie odpowiadają, ale jak ktoś lubi to niech kupuje.[/QUOTE] Nieco się od tematu oddaliłaś. Jeśli ktoś ma sporo obróż to nie znaczy, że robią jak Ty, mogą przecież codziennie zmieniać i szczerze nie widzę nic w tym dziwnego. Quote
NightQueen Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='gops']zakladasz ciasno to sie obciera filc o siersc , zakladasz luzno nie ma takiego bezposredniego obcierania ciagle :)[/QUOTE] być może masz rację, ale nie wiem jak ty ale ja zakładam wszystkie obroże tak żeby nie były ani za ciasno, ani za luźno bo M. głowę lubi wyciągnąć, także w moim przypadku ma się to nijak, bo przecież nie poluzuję sobie filcowanej obroży na tyle by nie wycierała sierści bo pies może w nieodpowiednim momencie głowę wyciągnąć z niej [quote name='Asia&Luna']Nieco się od tematu oddaliłaś. Jeśli ktoś ma sporo obróż to nie znaczy, że robią jak Ty, mogą przecież codziennie zmieniać i szczerze nie widzę nic w tym dziwnego.[/QUOTE] nie sądzę bym się oddaliła od tematu bo pisze wciąż o tym samym i o swoim przypadku. Ja też nei widzę nic dziwnego w zmienianiu psu codziennie obroży, ale robię to dla własnej przyjemności a nie z konieczności, a w przypadku filcu już tak musiałabym to traktować. Jak pisałam, lubisz filcowane obroże to je kupuj, ja nie lubię i nie kupuję, dla mnie one są niepraktyczne proste. Quote
Kateczka Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 to fakt...u nas nie często sie zdarza zakładać to samo....nawet nie swiadomie ale mamy wrzucone prawie wszystkie obroze w jedno miejsce i pytanie co się wylosuje ;P Quote
gops Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='NightQueen']być może masz rację, ale nie wiem jak ty ale ja zakładam wszystkie obroże tak żeby nie były ani za ciasno, ani za luźno bo M. głowę lubi wyciągnąć, także w moim przypadku ma się to nijak, bo przecież nie poluzuję sobie filcowanej obroży na tyle by nie wycierała sierści bo pies może w nieodpowiednim momencie głowę wyciągnąć z niej .[/QUOTE] ja normalnie nosze obroze bardzo ciasno bo suka jak nie moze zerwac obrozy to sie cofa w nadzieji ze w ten sposb sie uwolni , ale ta akurat zakladam luzno bo to zazwyczaj nas najdluzszy sapcer , biega praktycznie non stop bez smyczy i chce zeby bylo wygodnie psu , obroza ma 2cm i zakldana jest tak ze wadze 2 palce pod nia wiec wedlug mnie luzno na inne spacery wole 3 i 4cm obroze gdy suka idzie na smyczy no stop i wtedy tez zapinam obroze sporo ciasniej Quote
NightQueen Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='gops']ja normalnie nosze obroze bardzo ciasno bo suka jak nie moze zerwac obrozy to sie cofa w nadzieji ze w ten sposb sie uwolni , ale ta akurat zakladam luzno bo to zazwyczaj nas najdluzszy sapcer , biega praktycznie non stop bez smyczy i chce zeby bylo wygodnie psu , obroza ma 2cm i zakldana jest tak ze wadze 2 palce pod nia wiec wedlug mnie luzno na inne spacery wole 3 i 4cm obroze gdy suka idzie na smyczy no stop i wtedy tez zapinam obroze sporo ciasniej[/QUOTE] u mnie rozmiar nie jest zależny od długości spacerów (w głównej mierze tez dlatego że ja spacerów nie planuje więc nigdy nie wiem czy akurat obroża którą ubrałam będzie odpowiednia, też w sensie wyregulowania) itd., u mnie musi być bezpiecznie i wygodnie zawsze więc w przypadku obroży z klipsem czy metalowym zapięciem, długość jest ustawiona praktycznie tak samo, wiadomo zaciski i łańcuszki to inna bajka. Quote
Asia&Kleo Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='NightQueen']nie sądzę bym się oddaliła od tematu bo pisze wciąż o tym samym i o swoim przypadku. Ja też nei widzę nic dziwnego w zmienianiu psu codziennie obroży, ale robię to dla własnej przyjemności a nie z konieczności, a w przypadku filcu już tak musiałabym to traktować. Jak pisałam, lubisz filcowane obroże to je kupuj, ja nie lubię i nie kupuję, dla mnie one są niepraktyczne proste.[/QUOTE] Nie chcę doprowadzić do kłótni, powiem inaczej- umiem czytać. Nikt tu nie mówi o konieczności, że jeśli masz obrożę z filcem to NIE możesz jej zakładać często, bo wyciera sierść. Ja staram się nie pisać o zupełnie czymś innym i myślę, że Vege może kupić tą obrożę za aż 5zł bez obawy o poważne zniszczenie sierści z powodu filcu. Quote
gops Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 a ja nigdy nie biore pierwszej lepszej obrozy :) zawsze obroze dostosowuje do spaceru , jak wiem ze bd blotny spacer z zaliczaniem kaluz to nie biore rozowego rogza tylko jakiegos pitmana itd jak wiem ze suka nie bd praktycznie na smyczy to moze miec lzuniejsza obroze i ciensza , a jak bd na smyczy wiekszasc spaceru to wole szerokie obroze Quote
Lucky. Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Przerwę dyskusję na temat luźnych i nie luźnych, podszytych filcem i nie obroży, i chyba dopiszę, że jest to osobista sprawa, i zależy od psa jaką obroże musi mieć i jak założoną. Zdjęcia są Marty Aresowej ;) A teraz które połączenie lepsze : [img]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/img] [img]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/img] ? Quote
sator_k_ Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Może ktoś chętny na szelki dla średniego/dużego psa?:razz: Ew. na smycz czy obrożę, dla jakiegoś mniejszego stworka ;) Quote
NightQueen Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [URL="http://www.dogomania.pl/members/111867-Asia-amp-Luna"][B]Asia&Luna[/B][/URL] mnie ciężko jest wyprowadzić z równowagi na tyle bym się kłóciła więc spoko :evil_lol: [quote name='gops']a ja nigdy nie biore pierwszej lepszej obrozy :) zawsze obroze dostosowuje do spaceru , jak wiem ze bd blotny spacer z zaliczaniem kaluz to nie biore rozowego rogza tylko jakiegos pitmana itd jak wiem ze suka nie bd praktycznie na smyczy to moze miec lzuniejsza obroze i ciensza , a jak bd na smyczy wiekszasc spaceru to wole szerokie obroze[/QUOTE] Ja nie U mnie rogz jest traktowany jak u ciebie pitman :evil_lol: tzn. w rogzach można wchodzić wszędzie, do błota, do wody, do krzaków, podobnie z rd i lupine, jedyne w czym nie wolno to w mojej jedynej skórkowej obroży (bezfilcowej:eviltong:) :diabloti: apropo błota przydałoby mi się wyprać obroże, ale zawszę jak robię pranie to o nich zapominam. Musze się pochwalić że ostatnio po raz pierwszy wyprałam flexi :diabloti: smycz jest ze mną dwa lata :evil_lol: troszkę brudu poleciało :diabloti: flexi nie piorę bo nie da jej się do pralki wsadzić, a ja jestem leniwa :eviltong: Quote
Kasi i Lena Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='Lucky.']Przerwę dyskusję na temat luźnych i nie luźnych, podszytych filcem i nie obroży, i chyba dopiszę, że jest to osobista sprawa, i zależy od psa jaką obroże musi mieć i jak założoną. Zdjęcia są Marty Aresowej ;) A teraz które połączenie lepsze : [IMG]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/IMG] [IMG]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/IMG] ?[/QUOTE] Mi się to pierwsze bardziej podoba, drugie też niezłe ale czerwień taśmy przytłacza róż tych uroczych sów:loveu: Ładnie by to też mogło wyglądać na taśmie w jakimś jasnym odcieniu zielonego. Quote
Asia&Kleo Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [B]NightQueen, [/B]po prostu była to wymiana zdań;) Co do zmieniania obróż ze względu na warnuki pogodowe nie mam zdania, może tylko mam rogza gumowego do wody. Skórzanych oczywiście nie zakładam na deszcz. Osobiście też nie mam obróż z filcem;) [B]Lucky[/B], czerwona taśma ze wzorkiem bardziej pasuje:) Quote
anka11 Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Lucky., mi się bardziej podoba z niebieskim :) czemu Marta nie pokazuje na swojej stronie tych tasiemek... ? Quote
NightQueen Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='anka11'] czemu Marta nie pokazuje na swojej stronie tych tasiemek... ?[/QUOTE] bo to był jednorazowy zakup na naszą prośbę i nie będzie ich w regularnej sprzedaży [B]Lucky[B] z czerwoną lepiej[/B][/B] Quote
Marta_Ares Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='anka11']Lucky., mi się bardziej podoba z niebieskim :) czemu Marta nie pokazuje na swojej stronie tych tasiemek... ?[/QUOTE] dlatego, że nie mamy jej w stałej sprzedaży, pare osób zamowiło sobie ze sklepu tasiemkę ozdobną a my po prostu robimy z niej obroże :) Quote
Kasia&Mela Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [QUOTE][IMG]http://images37.fotosik.pl/627/70728f6b57e8eaeemed.jpg[/IMG] [IMG]http://images47.fotosik.pl/673/a4e6feeb68bf250bmed.jpg[/IMG] [/QUOTE] obie mi się podobają, nie mogę się zdecydować :lol: Ale mi się wydaję, że najlepsze połączenie to byłoby z różem. Takie jak na szelkach [URL="http://www.dogomania.pl/members/17510-anka11"][B]anka11[/B][/URL] [QUOTE][IMG]http://img5.imageshack.us/img5/1021/53120108.jpg[/IMG][/QUOTE] przynajmniej moim zdaniem jest super. No ale nie wiem, czy do chłopca pasuje :evil_lol: Quote
Litterka Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Znalazłam taką aukcję: dwie obroże i smycz WOZA za 15 zł. Jak myślicie, czy to może być oryginał? Nr aukcji: 144573689[U]0[/U] [URL="http://allegro.pl/report_item.php?item_id=1445736890&item_name=S09NUExFVCBQU0EsIFNNWUNaKzIgeCBPQlJPxbtBIFdPWkEgU0vDk1JBLCBLQVJNQQ==&seller_id=6586964"][/URL] Quote
Lucky. Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 No to super, jest 2:2, różu nie chcę bo mamy już 3 różowe obroże, a jako że za tym kolorem nie przepadam, to więcej nie chcę ;) Może jeszcze ktoś podpowie ? :P Quote
Agnes Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 [quote name='Litterka']Znalazłam taką aukcję: dwie obroże i smycz WOZA za 15 zł. Jak myślicie, czy to może być oryginał? Nr aukcji: 144573689[U]0[/U] [/QUOTE] lepiej jakbys podala adres do aukcji ;) znalazlam, tak to jest oryginal bo to sprzedaje Woza ;) Quote
anka11 Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Nightqueen, Marta, dzięki za odpowiedź teraz już rozumiem :) to chyba jednak pozostaje kupić czerwoną - przegłosowane! Quote
Recommended Posts