gops Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Patmol']bardzo ładnie wyglądają a gdzie sie przypina smycz? czy one sa wygodniejsze od guardów na długie spacery po górach?[/QUOTE] zazwyczaj kółko do przypięcia wisi luźno przy rączce :) według mnie sa lepsze . Quote
japanisze Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='LadyS'] Na deszczu się nie roztopią, nie bój się :diabloti:[/QUOTE] :evil_lol: [B]Gops[/B] ten furkidz boski :loveu: [B]a_niusia[/B] choć nigdy norwegów nie miałam, to wydaje mi się, że Twoje bardzo ładnie leżą :) Quote
Olson Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Ja też właśnie zrobiłam sobie zakupy w Furkidz. :) Taaki rabat to nie można było nie skorzystać. Zamówiłam Day on Bahama i Hippie Elephants na łańcuszku. Quote
a_niusia Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Patmol']bardzo ładnie wyglądają a gdzie sie przypina smycz? czy one sa wygodniejsze od guardów na długie spacery po górach?[/QUOTE] na tej raczce jest koleczko. nie wiem, czy sa wygodniejsze. my nigdy nie bralismy psow w gory w miejsca, ktore sa niebezpieczne i w ktorych musialyby byc caly czas uwiazane. ale teraz mamy wiecej takiej roboty, ze pies nie moze luzem biegac, potrzebne sa nam dwie rece i jeszcze dodatkowo moj tz robi kurs przewodnika, wiec spoko moglby brac psa, a nie ma co liczyc na to, ze nasz pies zajmie sie na wycieczce gorskiej, na ktorej nikt sie nim nie zajmuje, lazeniem przy tylku pana. a tak bedzie miec super zajecie-bedzie pana ciagnac. moja siora miala takie szelki w gorach i dla jej psa sprawdzily sie super. Quote
LadyS Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='a_niusia']na tej raczce jest koleczko. nie wiem, czy sa wygodniejsze. my nigdy nie bralismy psow w gory w miejsca, ktore sa niebezpieczne i w ktorych musialyby byc caly czas uwiazane. ale teraz mamy wiecej takiej roboty, ze pies nie moze luzem biegac, potrzebne sa nam dwie rece i jeszcze dodatkowo moj tz robi kurs przewodnika, wiec spoko moglby brac psa, a nie ma co liczyc na to, ze nasz pies zajmie sie na wycieczce gorskiej, na ktorej nikt sie nim nie zajmuje, lazeniem przy tylku pana. a tak bedzie miec super zajecie-bedzie pana ciagnac. moja siora miala takie szelki w gorach i dla jej psa sprawdzily sie super.[/QUOTE] Jednak nie idź na dwór, bo burza idzie :diabloti: Tez mi się zdaje, że będą takie szelki wygodniejsze do chodzenia po górach - myśmy te siodełkowe tez wzięli właśnie do łażenia dluższego, lepiej rozkłada się ciężar psa i łatwiej ciągnąć. Quote
gops Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='japanisze'] [B]Gops[/B] ten furkidz boski :loveu: [/QUOTE] ale zamówiłam zatrzask 3cm bo okropnie mnie drażni ten miękki zacisk :) i poprosiłam o nieco sztywniejszą jak się da, zobaczymy :) w każdym razie wzór przeboski :lol: Quote
Milena9 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Znowu muszę zmienić pudełko na smycze i obroże na większe :diabloti: Quote
a_niusia Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Milena9']Znowu muszę zmienić pudełko na smycze i obroże na większe :diabloti:[/QUOTE] my jesienia robimy remont i se kupie taki specjalny wieszak i zamontuje tabliczki z imionami:))) Quote
Milena9 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Dobry pomysł :smile: Zanim ja zajęłam sie kupowaniem rzeczy dla Sary miała jedną skórzaną krótką smycz i obroże a teraz wole nie liczyć :evil_lol: Quote
Patmol Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='LadyS'] Tez mi się zdaje, że będą takie szelki wygodniejsze do chodzenia po górach - myśmy te siodełkowe tez wzięli właśnie do łażenia dluższego, lepiej rozkłada się ciężar psa i łatwiej ciągnąć.[/QUOTE] muszę wypróbować i te szelki do pasa biodrowego przypinane są smyczą z amortyzatorem? ja nie chodzę z psem po górach w niebezpiecznych miejscach, ale i w parku narodowym i w lesie pies musi być na smyczy (mój pies dodatkowo jest w typie łajki zachodniosyberyjskiej - czyli psa świetnego w polowaniu na drobna zwierzynę leśną:mad:) Quote
LadyS Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Patmol']muszę wypróbować i te szelki do pasa biodrowego przypinane są smyczą z amortyzatorem? ja nie chodzę z psem po górach w niebezpiecznych miejscach, ale i w parku narodowym i w lesie pies musi być na smyczy[/QUOTE] Niekoniecznie, mogą być przypinane smyczą z amortyzatorem, a mozna też normalnie na smyczy psa prowadzić - jak komu jest wygodnie, z moim małym to pewnie bym go pod nogami pogubiło ma amortyzatorze i oboje byśmy skończyli na dnie przepaści :diabloti: Quote
anka11 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 ktory kolor to jest ten prawdziwy? [img]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/557698_279434198810720_210792125_n.jpg[/img] [img]http://furkidz.eu/environment/cache/images/0_0_productGfx_deb2cd93aa523bce82335801d3f36daf.jpg[/img] czy to cos innego? ale nazwa ta sama... my teraz czekamy na sloniki, marza mi sie jeszcze guardy od Marty i jakies dwie obrozki od Furkidz... a teraz jeszcze jest ten rabat, o mamo. Quote
a_niusia Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 chyba przy duzym psie to lepiej amortyzator. my kupilismy smycz z amortyzatorem. moja suka kocha ciagnac i ma dosyc porzadnego powera. sadze, ze to jest bezpieczniejsze szczegolnie na poczatku, kiedy pies nie rozroznia kiedy trzeba ciagnac a kiedy grzecznie isc. Quote
Patmol Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 nie wszędzie są przepaści :diabloti: w górach jak jest wąsko -wygodnie jest jak pies idzie z przodu :diabloti: ten pas z przodu ma szerokość ok 4 cm, czy tylko tak wygląda? Quote
japanisze Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='gops']ale zamówiłam zatrzask 3cm bo okropnie mnie drażni ten miękki zacisk :) i poprosiłam o nieco sztywniejszą jak się da, zobaczymy :) w każdym razie wzór przeboski :lol:[/QUOTE] Mam zatrzask 3 cm - jest stabilniejszy, choć faktycznie podwójna taśma podkładowa nie byłaby złym pomysłem, bo nadal 2,5 cm i 2 cm są grubsze, bardziej mięsiste. Na FB info, że łapki już wyszły :D [quote name='anka11']ktory kolor to jest ten prawdziwy? czy to cos innego? ale nazwa ta sama... my teraz czekamy na sloniki, marza mi sie jeszcze guardy od Marty i jakies dwie obrozki od Furkidz... a teraz jeszcze jest ten rabat, o mamo.[/QUOTE] Moim zdaniem ten turkusowy jest aktualny (ktoś wrzucał w tym temacie zdjęcie na beagleu). Quote
Patmol Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 super te norweskie -bardzo mi się podobają tylko chciałabym zielone albo w takie indiańskie wzory teraz już jadę za dwa dni, to nie zdążę zamówić ale przed następnym wyjazdem -na pewno :diabloti: Quote
anka11 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Japanisze, dziękuję, faktycznie znalazlam na poprzednich stronach :) Quote
Milena9 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Szybko te łapki wyszły,a le to lepiej dla mnie ;) Quote
Olson Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Ja mam taki wieszak. Od jesieni. Problem leży tylko w tym, że norwegi np. zajmują sporo więcej miejsca niż obroże, i na wieszakach się już nie mieszczą wszystkie graty. :eviltong: Do Day on Bahama i Hippie Elephants teraz będzie mi pasować smycz z Rogza, którą muszę dziś zamówić. Męczy mnie tylko ta długość - 140cm to nie jest zbyt mało, przy tym gdy moja aktualnie najkrótsza smyczka ma 180? Quote
gops Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Olson']Ja mam taki wieszak. Od jesieni. Problem leży tylko w tym, że norwegi np. zajmują sporo więcej miejsca niż obroże, i na wieszakach się już nie mieszczą wszystkie graty. :eviltong: Do Day on Bahama i Hippie Elephants teraz będzie mi pasować smycz z Rogza, którą muszę dziś zamówić. Męczy mnie tylko ta długość - 140cm to nie jest zbyt mało, przy tym gdy moja aktualnie najkrótsza smyczka ma 180?[/QUOTE] to już jest kwestia przyzwaczajenia i gustu , ja przy średnim psie używam 120-140cm i najlepiej je lubię(żeby gdzieś dojść i puścić psa) , ale jak chcę by suka miała trochę luzu to to za mało jest i potrzeba min 180cm . więc zależy do jakich spacerów będziesz używać . Quote
Olson Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 W wakacje postawiłam sobie za punkt honoru nauczyć moją sucz porządnie chodzić na obroży. Na szelach chodzi ładnie, więc tu nie mam problemu. Z obroża jest gorzej, dlatego na początek zamówiłam dwie 4cm, żeby się nie podduszała. :diabloti: Ze smyczy mam jedną przepinaną 3,2m - i jak nie chce mi się brać linki ani flexi to idzie kundel właśnie na tej. Mam z AmiPlaya 180cm, i ją biorę gdy idziemy np. do lasu i wiem, że zaraz młodą spuszczę. Na tym Rogzie chcę psa nauczyć ładnie chodzić przy nodze, etc. Wybrałam właśnie Rogza dlatego, żeby ładnie się w ręce układał i nie obdarł mi dłoni jak na początku pies zechce pociągnąć. Quote
LadyS Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Olson']W wakacje postawiłam sobie za punkt honoru nauczyć moją sucz porządnie chodzić na obroży. Na szelach chodzi ładnie, więc tu nie mam problemu. Z obroża jest gorzej, dlatego na początek zamówiłam dwie 4cm, żeby się nie podduszała. :diabloti: Ze smyczy mam jedną przepinaną 3,2m - i jak nie chce mi się brać linki ani flexi to idzie kundel właśnie na tej. Mam z AmiPlaya 180cm, i ją biorę gdy idziemy np. [B]do lasu i wiem, że zaraz młodą spuszczę[/B]. Na tym Rogzie chcę psa nauczyć ładnie chodzić przy nodze, etc. Wybrałam właśnie Rogza dlatego, żeby ładnie się w ręce układał i nie obdarł mi dłoni jak na początku pies zechce pociągnąć.[/QUOTE] W lesie nie wolno spuszczać psów :diabloti: Quote
Naklejka Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='LadyS']W lesie nie wolno spuszczać psów :diabloti:[/QUOTE] pfff, moje zawsze po lesie biegają :eviltong: no bo gdzie mam z nimi chodzić? Ja teraz prowadzę psy na krótkich smyczach i tak jest mi najwygodniej. Kiedyś zawsze miałam długą smycz, taką koło 3m, w tym momencie używam ją tylko wtedy jak idę z Jetsanem wieczorem na "sralnik" :eviltong: Quote
LadyS Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 [quote name='Naklejka']pfff, moje zawsze po lesie biegają :eviltong: no bo gdzie mam z nimi chodzić? Ja teraz prowadzę psy na krótkich smyczach i tak jest mi najwygodniej. Kiedyś zawsze miałam długą smycz, taką koło 3m, w tym momencie używam ją tylko wtedy jak idę z Jetsanem wieczorem na "sralnik" :eviltong:[/QUOTE] Według prawa - nie mogą. Dla mnie to równiez oczywiste, że pies bez odpowiedniego wyszkolenia na obecność dzikiej zwierzyny nie powinien być spuszczany. Aby mnie do tego przekonać, wystarczył widok kilku młodych sarenek bez oczu/nóg, ew. zostawionych przez matki ;) Sama chętnie bym zgłosiła gdzie trzeba, że właściciel chodzi z nieoznaczonym, spuszczonym w lesie psem ;) Quote
Recommended Posts