Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='natasza123']Hej wszystkim!
Czy mógłby odezwac się do mnie ktoś, kto ma yoreczka z wełnistym włosem? Potrzebuje kilku porad, bo sama nie radzę sobie z pielęgnacją mojego pupilka. Ma straszne kołtuny (w tej chwili to już chyba dredy:placz: ) a może jest jakiś preparat który skutecznie rozwiąze nasze problemy:mad: . Dogomaniacy- licze na Was:lol:[/quote]

Możesz zastosować bardzo dobry preparat BioSilk - płynny jedwab.
Co prawda jest przeznaczony dla ludzi ale nie zawiera żadnych substabcji zapachowych ani barwników. Znają go zapewne klientki dobrych zakładow fryzjerskich a ja sam go używam również u mojej suni. Włos jest po nim cięższy, nie kołtuni się, nie puszy i bardzo łatwo go rozczesać. Nie wywołał żadnej reakcji alergicznej u mojej Lilu a włos się po tym mniej kręci i jest naprawdę jedwabisty.
Te wszystkie odżywki z silikonem to marna tandeta w porównaniu do tego.
Nie jest tani ale za to bardzo wydajny - na pieska starczy porcja 2-ch ziarenek groszku.
Tu link do niego ale można go dostać w salonach fryzjerskich. Poza tym mozna go kupić taniej na Allegro.
[URL]http://www.apteka-centrum.pl/farouk-biosilk-m-101.html[/URL]
Nakłada się go na umyte i lekko osuszone ręcznikiem włosy.
Można też na suche i rozczesane ale wtedy jest mniej ekonomiczny.

Posted

Ależ jest taki 'jedwab' i dla piesków specjalnie, firmy Bio-Groom:

[CENTER][IMG]http://img228.imageshack.us/img228/4181/577odzywkasilk02051bin0.jpg[/IMG][/CENTER]

I nie jest wcale jakiś strasznie drogi - butelka 470 ml kosztuje około 40 zł. Działanie sprawdzone ;).

Posted

Jest to zupełnie inny rodzaj kosmetyku a [B]silk[/B] w nazwie nie świadczy o zawartości jedwabiu a jedynie o tym że przeznaczony jest do jedwabistego włosa.
Preparat który polecam zawiera koncentrat proteiny jedwabnej, zaliczającej się do klasy białek „obcych” dla ludzi i zwierząt.
Jest jednak bardzo podobny w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach.
Białaka te wypełniają ubytki we włosie i zaklejają łuski dlatego tak łatwo przy jego pomocy rozczesać włos. Te mikrowypełnienia utrzymują się około tygodnia, akurat tyle ile wynosi czas między kąpielami i dlatego uważam że jest idealny dla "zczochranych" Yorkow.
Dlatego właśnie ten preparat ułatwi Nataszy rozczesanie kołtunów jej psa a dopiero po doprowadzeniu jego szaty do ładu powinna zacząć stosować konwencjonalne metody pielengnacyjne takie jak polecana przez Ciebie odżywka.

Posted

Wiem, że silk w nazwie nie świadczy o zawartości jedwabiu, dlatego napisałam 'jedwab' - w cudzysłowie :). Jest on jednakowoż przez fryzjerów nazywany 'jedwabiem' właśnie, albowiem takie właściwości sobą prezentuje. Jedwabisty włos tu zaś nie ma w ogóle nic do rzeczy (chyba jedynie to, że się robi jedwabisty po zastosowaniu :lol:).

I zdaję sobie w pełni sprawę, po co Nataszy kosmetyk. Jakoż i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że 'Silk' się nadaje wyśmienicie. Można go stosować i ze spłukiwaniem, i bez, i na suchy włos, i na mokry - efekty dokładnie jak po prawdziwym jedwabiu. Jak już pisałam - sprawdzone.

Posted

Owczarnia

Możesz mi napisać jakiej konsystencji jest ta odżywka ? i w jaki sposob mozna ją stosować na suche włosy tzn interesuje mnie czy nadaje się np.do rozcieńczenia z wodą i pryskania przed czesaniem ?

Lilu
Jedwab jest faktycznie super używam czasem ma przyjemny zapach a włos jest super" śliski "

Posted

jest to odżywka do kąpieli, do spłukiwania.
ja je nie chciałam kupować jedynie ze względu na to,że zawiera rumianek czyli może nam włos nieplanowanie rozjaśnić z czasem. a i nadaje objętości czego yorkom raczej nie powinno się fundować jeśli chcemy uzsykać lejący się jedwab.
Zresztą wkleję Wam co jest na butelce ;)

"Kremowa odżywka do spłukiwania. Zawiera rumianek – naturalny składnik odżywiający skórę i sierść. Nowatorska formuła odżywki – Cream Rinse System została specjalnie opracowana przez laboratoria firmy Bio-Derm. Unikalne, lecznicze właściwości kwiatów rumianku były znane ludziom od wieków. Użyte w Silk powodują, że szata wygląda wspaniale – odżywione i elastyczne włosy nabierają objętości, poprawia się ich struktura, mają wyjątkowy połysk i jedwabistość. Nawilżając zniszczone włosy ułatwia ich rozplątywanie, dzięki czemu nie są niszczone i wyrywane podczas rozczesywania i szczotkowania. Po spłukaniu sierść jest czysta, bez osadu, łatwa do układania i pachnąca. Ma działanie antystatyczne. Ulega biodegradacji. Posiada naturalne pH. Odżywka przeznaczona dla wszystkich kolorów sierści – także białej.

Zawiera odświeżający olej kokosowy oraz tłuszcze roślinne, a także substancje o delikatnym kwiatowym zapachu.

[I]Sposób użycia:[/I]
Po kąpieli i dokładnym spłukaniu szamponu z sierści nanieść odpowiednią ilość odżywki Silk i dokładnie wmasować. Spłukać letnią wodą. Aby zwiększyć działanie preparatu, pozostawić go na włosach przed spłukaniem na minutę. Odżywka może być stosowana jako koncentrat lub rozcieńczona z wodą w stosunku 1:4, w zależności od rodzaju i kondycji sierści. "

Posted

Słuchajcie, powiem tak: o żadnej objętości (w sensie puszenia się) w ogóle nie ma mowy. Używamy z Fuzlakiem tej odżywki od hm... niech policzę... ośmiu miesięcy - i powiem szczerze, że według mnie jest rewelacyjna. Włos robi się śliski, jedwabisty, nie elektryzuje się, ładnie się układa. Nie tłuści się jak przy olejku norkowym (którego ostanio zaniechałam, w końcu Fuzlak ma krótkie włosy i stwierdziłam, że bez przesady) i ślicznie pachnie.

Używać można na różne sposoby - konsystencja jest średnio gęsta, zbliżona do ludzkich odżywek. Można ją rozcieńczyć z wodą, można nie spłukiwać do końca, można naprawdę co się chce w zależności od potrzeb.

Nasza fryzjerka, która przygotowuje do wystaw (z sukcesami!) wiele yorków, zakupiła ją do siebie do salonu po tym, jak jej znajomi yorkarze się nią zachwycali. Poleciła ją mnie, a ja potwierdzam - jest doskonała. Moim zdaniem.

Posted

JJJee zazdroszcze bo ja tez bym już się wybrała z tą moją ale musimy poczekać aż wszyscy wyzdrowiejemy bo u nas wylęgarnia chorób a tak wogle to Pipi będzie scinana pierwszy raz i troche się tego obawiam znaczy czy będzie mi sie podobała taka bo jak nie - to włosów przeciez spowrotem nie przykleje:eviltong:

Posted

[B]Dziewczyny![/B]
Ogromnie dziękuję za porady. Ja chyba będę używała zarówno jedwabiu dla ludzi jak i "jedwabiu" dla psiaków. Ale i tak jedynym wyjściem w przypadku mojego psa jest strzyzenie na krociutko. :placz: Jak będę miała chwilkę czasu to może zdecyduję się wkleić jego zdjęcie. Psiak jest ogromnie skołtuniony i narazie o jakimkolwiek rozczesywaniu kołtunków nie ma mowy. Podobno pies upodabnia się do właściciela więc nie ma się co dziwić że mój tak wygląda bo ja również mam każdy włos w inna stronę:evil_lol:

Posted

Mój Aris był na razie strzyżony tylko przez moą mamę (z zawodu fryzjerka), ale jednak to nie to samo, co psi fryzjer. Na wiosnę zamierzamy go ostrzyc u profesjonalisty, bo się jeszcze przebarwia :roll:

• 2 weeks later...
Posted

To zdjęcie Tupka w parę godzin po postrzyżynach.

[IMG]http://img223.imageshack.us/img223/7253/s6000321ws7.jpg[/IMG]

[IMG]http://img50.imageshack.us/img50/6868/tupekmu4.jpg[/IMG]

Pozdrawiamy

Kasia i Tupek

Posted

[IMG]http://www.dogomania.pl/pics/2007/2/1/th_1170315277-3566420.jpg[/IMG] :multi:Ja Rosy nigdy na krótko nie ścinam jedynie podcinam jej włosy z długości i ścinam na krótko włosy na brzuszku.Właściwie to robi to mój mąż,który pominął się z powołaniem,bo przejawia ukryty talent psiego fryzjera............;)

Posted

[IMG]http://images20.fotosik.pl/91/91ead80e4798ef52.jpg[/IMG]
A to Pipi pare godzin po wizycie fryzjera:loveu:
Na fotce wyszło jej dziwnie oczko ale ma wszystko oki z nim:eviltong:

Posted

[quote name='Pegaza'][IMG]http://images20.fotosik.pl/91/91ead80e4798ef52.jpg[/IMG]
A to Pipi pare godzin po wizycie fryzjera:loveu:
Na fotce wyszło jej dziwnie oczko ale ma wszystko oki z nim:eviltong:[/quote]

[FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=purple]słodko wygląda :loveu: [/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=purple]zrób jej jeszcze zdjęcia z innych ujęc :p[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

A właściwie dlaczego nie Koregra ?
Przyznam się, że tez miałam opory ją ściąć na krótko, ale nie żałuje!
Jest nam tak wygodniej :eviltong: mało czesanka,bródka, kucyk, łapki, ogonek i już:lol:dziewczynka piękna:loveu: