Jump to content
Dogomania

Nowy Rok Ogryzek przywita w nowym DOMU! Już nie Ogryzek, a Joker. Udało się!

Recommended Posts

Posted

Ogryzek mieszka w schronisku w Rudzie Śląskiej. Jest dużym, śmiesznym psem w czarne i brązowe łaty. Trafił tam kiedy przestał być zabawnym szczeniaczkiem potykającym się o za duże łapy, a zaczął być energicznym, młodym psem, który chce biegać, bawić się i potrzebuje uwagi właściciela.
Znaleziono go przywiązanego do drzewa - to wtedy uniknął śmierci po raz pierwszy. Teraz grozi mu ona po raz kolejny. Schronisko ma kłopoty, powiatowy inspektor weterynarii nakazał remont boksów i na dwa miesiące połowę z nich trzeba opróżnić? Co z psami? Trzeba je będzie upchnąć do innych boksów i na wybiegu. Nie trzeba mówić czym kończy się zagęszczenie. I tak zdarzają się zagryzienia, teraz będą masowe.
Ogryzek jest szczególnie zagrożony - jest młody, energiczny i niestety często wdaje się w bójki z innymi psami. W tej chwili nie ma warunków by umieścić go tylko z sukami bądź samego. Ratunkiem - i dla niego i dla innych psów - jest DT. Biafra zgodziła się wziąć Ogryzka do siebie od 20 września. Jest zatem dobre, doświadczone miejsce, gdzie Ogryzek będzie mógł przeczekać czas remontu. Może też w tym czasie znajdzie dom i nie będzie musial wracać do schronu.
Prosimy o deklaracje, choćby najmniejsze. Wiem, że nawet z wpłat po 5 złotych można uzbierać potrzebną kwotę. Ogryzek weźmie ze sobą swoją karmę, więc na hotel u Biafry potrzebujemy 400 zł miesięcznie. To dużo, ale Ogryzek to duży pies, wielkości kaukaza, choć szczuplejszy ;-)

Ogryzek jest młody, miły i sympatyczny. Niesamowicie cieszy się, kiedy ktoś woła go po imieniu, nie mówiąc już o głaskaniu, bo wtedy jest w 7 niebie.
Dajmy mu choć szansę na życie.

Tu fotki Ogryzka.

• Replies 407
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Deklaracje miesięczne:

Randa 20 zł - 4 wpłaty
Margot1504 20 euro (czyli ok 70 zł) - 2 wpłaty z nadwyżką :-)
Kaa 10 zł - 5 wpłat (+ nadwyżka 5 zł)
Waldi481 15 zł - 3 wpłaty
madcat 5 zł - 5 wpłat
Anna33 20 zł (przez 2 m-ce) - 1 wpłata
sonikowa 10 zł - 4 wpłaty
zakonna 10 zł (od 1 października) - 3 wpłaty
Ciencienia 20 zł - 4 wpłaty
Anonim 50 zł (od października) - 4 wpłaty
Ihabe 10 zł - 3 wpłaty
Nikuś 10 zł - 4 wpłaty
Magenka1 10 zł - 4 wpłaty
Adilol 30 zł - 1 wpłata REZYGNUJE

Wpłaty jednorazowe:
Irenaka 50 zł
Poker 40 zł
Zakonna 20 zł
Mama Ciencienia 10 zł
Wiedźma (bazarek) 90 zł
Finetta 400 zł

Total: 900 zł !!!!

Czyli mamy na PONAD 2 miesiace Ogryzka u Biafry :-)

Stałych deklaracji mamy na: 290 ZŁ, wciąż troche brakuje do pełnej sumy, ale myśle, że teraz to można już łatać bazarkami .. Gydby jednak ktoś chcial sie dorzucić z 10 zł to zapraszamy :-)

WPŁATY DO 24.09.09

Finetta 400 zł
Madcat1981 5 zł
Ciencienia 30 zł
Anna33 20 zł
Zakonna 20 zł
Poker 40 zl
Irenaka 50 zł
Wiedźma (bazarek) 90 zł
Ihabe 10 zł
Nikuś 10 zł
Waldi481 15 zł
Randa 20 zł
Adilol 30 zł
Kaa 15 zł
Margot 101 zł

Suma 851 zł

Wpłaty po 25 września do 26 października:

5 zl - madcat1981
15 zł - Kaa
10 zł - Nikuś
20 zł - Randa
15 zł - Waldi 481
200 zł - Finetta
102 zł - Margot
10 zł - sonikowa
10 zł - ihabe
193, 53 - anonim

W SUMIE: 580, 53 zł

Poprzednio: 851 zł + 580, 53 zl = 1431, 53 zł

Teraz wydatki:
hotel 21.09 - 20.10 -- 400 zł
benzyna --- 90 zł

W SUMIE:
400 + 90 =
490 zł

TOTAL: 1431, 53 - 490 = 941,53 zł !!!

Wpływy od 27 października do 23 listopada

5 zł madcat1981
158 zł bazarek sbd
20 zł ciencienia
20 zł Randa
10 zł magenka1
15 zł kaa
10 zł nikus
15 zł waldi
250 zł Finetta
20 zł - sonikowa

SUMA 320 ZŁ

wydatki:
hotel 21,10 - 20.11 400 zł
allegro wyróżnione 20 zł

SUMA: 420 ZŁ

KONTO TOTAL:
941,53 zł + 320 zł = 1261, 53 zł

1261, 53 zł - 420 zł = 841, 53 zł

Wpływy od 24.11 do 9.01.2010

10 - zakonna
20 - ciencienia
10 - magenka1
5 - madcat1981
10 - Nikuś
10 - zakonna
15 - Kaa
20 - ciencienia
20 - randa
10 - magenka1
10 - Ihabe
5 - madcat1981

suma: 145 zł

wydatki:

hotel z karmą 21.11 - 20.12 -- 470 zł
benzyna (dojazd do DS) --- 90 zł

suma wydatków: 560 zł

SALDO:
841, 53 + 145 = 986, 53 - 560 = 426, 53 ZŁ !!!!

Posted

Randa napisał(a):
20 zł miesięcznie

Co za wiesci w niedzielny poranek!! Widzisz Ogryzku, nie będzie tak strasznie, może się jeszcze udać...
Randa, baaardzo dziękuję! Za pierwszą deklarację możesz zostać polizana przez ogryzka w nos. Lub zaproszona na kawę, jesli wolisz :-)

Oby reszta niedzieli była podobna ;-)

Posted

sonikowa zapisuj sobie deklaracje w drugim poście, zeby nie umkneło kto się deklarował;)

A Ogryzek ma na swoim koncie dwie nieudane adopcje:shake:

a te fotki ze spaceru są ciut ładniejsze

Posted

sonikowa napisał(a):
Co za wiesci w niedzielny poranek!! Widzisz Ogryzku, nie będzie tak strasznie, może się jeszcze udać...
Randa, baaardzo dziękuję! Za pierwszą deklarację możesz zostać polizana przez ogryzka w nos. Lub zaproszona na kawę, jesli wolisz :-)

Oby reszta niedzieli była podobna ;-)

chcę być polizana w nos, na kawę chwilowo za daleko, ale dzięki:lol:
na pewno jakieś dobre ciotki tu dziś wpadną

Posted

Oj, ciotki, nikt nie pomoże?
Ja wiem, że są psy w strasznym stanie, ale problem w tym, że jak nie zabierzemy Ogryzka z zagęszczonego wybiegu to zaraz będzie potrzebował nie tylko DT ale i lekarze, plus paru kolegów, których może też pogryźć...
Zabierając go teraz staram się tego uniknąć..

Remont ma trwać 2 miesiące, ale potem tez będzie kłopot z Ogryzkiem. Z powodu jego agresji do samcow nie bedzie gdzie go wsadzic. Wlasciwie to jest skazany.

Posted

Moze trzeba pomyslec o kastracji( sterylizacji)???

Pisze o tym zabiegu, poniewaz mialam ta sama sytuacje- po zabraniu Twista ze schroniska mielismy problem z innymi psiakami..zwlaszcza duzymi( owczarek, bokser). Twist byl rocznym psem ktorego rozpierala energia, mial zaufanie do innych psow, zblizal sie , zeby sie pobawic lub ot tak z ciekawosci..do czasu.. zostal pogryziony 3 razy w odstepach rocznych. Byly glebokie rany na calym ciele, szycia , antybiotyki, leczenie. ...Dal sie zaatakowac za kazdym razem na moich oczach. Do dzis mam ten obraz przed oczami. Dla mnie bylo to koszmarem, bolem, .. dla niego jeszcze wiekszym. Za kazdym razem podchodzac , zblizajac sie do duzego psiaka, ten rzucal sie na niego( za trzecim razem myslalam, ze z tego nie wyjdzie calo..)Balam sie wychodzic z nim z domu. Podjelam z lekarzem decyzje( kastracja), i jakze sluszna!!! Co prawda przytyl ale co najwazniejsze- stracil ''mocny zapach'' , ktore posiadaja psiaki posiadajace duzo energii. Tak wiec teraz psy nie sa nim wcale zainteresowane, on natomiast z daleka szczeka na duzego psa( odruch obronny- zapamietal lekcje). Jak narazie, odpukac, od momentu kastracji nie mamy problemu. Byle tak dalej. Ogryzek( mlody i piekny!!!!!), z tego co piszecie jest psiakiem zaczepiajacym inne tak wiec moim zdaniem byloby to super rozwiazanie- pierwszy krok...
Prosze napiszcie co o tym myslicie i ile kosztuje w Polsce taki zabieg. Pzdr slonecznie

Posted

Margot, jak miło cię widzieć:loveu::loveu::loveu:

Niestety, Ogryzek jest już wykastrowany. Według mnie, trzeba z nim po prostu pracować. Nauczyć go pewnych komend na mur beton, unikać konfrontacyjnych sytuacji, żeby się nie nakręcal i żeby takie zachowanie mu się nie utrwalało. Myśle, że to częsciowo wynika z sytuacji w schronie, gdzie on chce walczyć o swoje. Jesli zacznie się z nim pracę w warunkach domowych, to można będzie nad nim zapanować. Choć pewnie nie do końca - sama mam takiego dzikiego kundla i nieraz mi już ręce opadają.

Niemniej w schronie nie ma warunków ani do szkolenia ani od odczulania go na inne samce.
No i w tej chwili chodzi o życie -- w schronie muszą zostać zlikwidowane budy i lańcuchy. To niby dobrze, ale z drugiej strony nie będzie dość pojedyńczych kojcow. I gdzie wsadzić Ogryzka? Nie można ryzykowac zyciem innych psiakow... Po prostu tragedia..

Posted

Ogryzek juz dawno był kastrowany

i

margot1504 napisał(a):
z tego co piszecie jest psiakiem zaczepiajacym inne tak wiec moim zdaniem byloby to super rozwiazanie- pierwszy krok...

nie jest zaczepny, tylko rzuca sie na psy, zachowuje się jakby był w amoku jakimś:shake:

prosimy o pomoc dla biedaczka i dziękujemy za odwiedziny

Posted

dziekuje za odpowiedz. Kurcze......., w takim razie trzeba mu znalezc dobrego'' tresera''. Dowiedzcie sie dziewczyny jaki jest koszt tresury. Poki co w tym tyg wplace jakas kwotke na Lune i Ogryzka. podajcie namiary konta( dokladne). sloneczne usciski

Posted

Rzuca sie na inne psy, moze kiedys zostal zaatakowany??.... moze nauczony ataku??.... osoby zajmujace sie tresura beda wiedzialy co w nim siedzi, bo mysle, ze takie osoby jak ''my'' laicy, nie wiele zdzialamy. Widzicie, moj psiak potracony byl przez samochod, od tej pory zadnemu nie przepusci (cos ma w tej lepetynce zakodowane). Chcialam dac go na szkolenie, nie dalo rady- bylo to za daleko i nikt z nas nie mial na tyle wolnego czasu by go zawiezc i sie tym zajac( teraz zaluje). usciski

Posted

margot1504 napisał(a):
Rzuca sie na inne psy, moze kiedys zostal zaatakowany??.... moze nauczony ataku??.... osoby zajmujace sie tresura beda wiedzialy co w nim siedzi, bo mysle, ze takie osoby jak ''my'' laicy, nie wiele zdzialamy. Widzicie, moj psiak potracony byl przez samochod, od tej pory zadnemu nie przepusci (cos ma w tej lepetynce zakodowane). Chcialam dac go na szkolenie, nie dalo rady- bylo to za daleko i nikt z nas nie mial na tyle wolnego czasu by go zawiezc i sie tym zajac( teraz zaluje). usciski

Margot, bardzo możliwe, że jego reakcje są efektem wcześniejszych doświadczeń. Nie sądze aby ktoś go agresji uczył, bardzo możliwe, ze występuje ona na tle lękowym - Ogryzek czuje się niepewnie, boi się, więc atakuje pierwszy, zwłaszcza, że jest duży i każde 'zwycięstwo" utwrwala tę metodę radzenia sobie z sytuacją. W schronie, gdzie psów jest kilkaset, zawsze któryś znajdzie się za blisko, wejdzie mu w drogę, zawsze jest powód do bitki. Ogryzek nie może się też wyciszyć, bo cały czas czuje się zagrożony.
Biafra, do ktorej miałby jechać, ma duże doświadczenie z wielkimi, agresywnymi psami i sądzę, że będzie potrafiła go ocenić.
Bardzo trudno jest znależć DT dla dużego psa z problemami. Dlatego miejsce u Biafry jest dla Ogryzka tak wielką szansą...

W sprawie finansów piszę do ciebie PW :-)

Posted

kaa napisał(a):
Ja mogę niestety tylko bardzo skromniutko zadeklarować :oops: 10 zł , jak będę mogła to wyślę coś ponad deklarację ;).

Kaa, to i tak przeciez bardzo dużo :-) Dziękuję, dziekuję! Ja mysle, ze kawałek można łatac bazarkami, ale na razie ciągle za dużo nam brakuje.
Dzięki :loveu::loveu::loveu:

Posted

Chciałam jeszcze przypomnieć że robiłam Ogryzkowi ogłoszenia, 29.08 więc ma jeszcze wszystkie dość świeże, za tydzień dwa odnowie. ;)

Posted

Ktoś tu serca dla starej umęczonej madcatowej ni ma:mad::diabloti: Jestem, a jakże. Obiecuję, że przeczytam bo ten Ogryzkowy jęzor już mnie łaskocze w pięty;):lol:

edit. Dokładam na początek 5 zł miesięcznie dla tego agresora:diabloti:. Symbolicznie:oops:

Bardzo mi innego psa, Kamienia, przypomina...

Jak się wyklaruje to proszę o nr konta na pw.