Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karo już w domu ale w okolicy gdzie żył wcześniej jest tak, jak czytamy i widzimy.A oto dwie kolejne suńki stamtąd,są bezpieczne ale bardzo dzikie,duzo pracy trzeba włożyc aby je przkonac do człowieka ,nie mamy pieniędzy,zajrzycie chociaż,proszę w imieniu tych biednych dzikusek
http://www.dogomania.pl/threads/183358-Matka-otruta-jej-dzieci-2-suczki-Kor%C4%99-i-Lun%C4%99-uda%C5%82o-si%C4%99-uratowa%C4%87-brakuje-350z%C5%82...

• Replies 816
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Po interwencji Strazy dla Zwierzat,jeden psiak do zabrania,bardzo biedny,smutny,na krotkim lancuchu,bez wody i jedzenia,drugiego KaroII ,ktory jest w podobnej sytuacji,wykupilibysmy,dlatego prosze,popytajcie znajomych,rodzine,moze ktos przygarnalby psiaki,transport zalatwimy,jedynie w taki sposob mozemy im pomoc,Straz nakazala suczke ster.moze po,rowiez zgodzilby sie ja odsprzedac,juz mu chyba nie bedzie potrzebna.Na razie te dwa psiaki pilnie potrzebuja pomocy:-(

• 1 year later...
Posted

Niestety wracam do sprawy:-(u tego czlowieka w skandalicznych warunkach teraz konie,psy,w tym szczeniaki w ciemnym kurniku i koty,wszystko oprocz koni wyglodniale,konie nie wygladaja zle,jednak staja na metrowych sznurkach,nie maja ruchu,nie moga sie polozyc,jeden kon chyba w depresji,kiwa sie na boki:-(

Posted (edited)

[quote name='[COLOR=blue]DORA1020[/COLOR];18416371]Niestety wracam do sprawy:-(u tego czlowieka w skandalicznych warunkach teraz konie,psy,w tym szczeniaki w ciemnym kurniku i koty,wszystko oprocz koni wyglodniale,konie nie wygladaja zle, jednak staja na metrowych sznurkach,nie maja ruchu,nie moga sie polozyc,jeden kon chyba w depresji,kiwa sie na boki:-([/QUOTE]

Juz wtedy wcześniej Dora informowala i alarmowala o pomoc tym psom od suni cale życie rozmnażanej celowo/na handel/ a także tym koniom -jednak nic do tej pory żadna fundacja ani Straż dla zwierząt z Lublina -jak widać nie zmienily tragicznego losu ani tych koni -trzymanych w skandalicznie ciezkich warunkach -na krótkich uwięziach ,na stojąco latami ??? Zabrano wtedy chyba tylko dwa mlode psy od tej suni czarnej wyzełki i na tym skonczylo się.
Straż dla zw.pewnie pouczy tylko znow tego faceta i pojadą ,bo powiedzą pewnie ,że nie mają co zrobic z tymi konmi i gdzie je umiescić . I wszytko zostanie tak jak jest od lat -bez zmian .
Konie będą męczyc się zyjąc latami na stojaco a niektore nawet nigdy nie byly wyprowadzane na dwor i na łąkę . Kilka tych koni stoi na stercie nie wywożonego obornika ,topiąc się w tym gnoju ...
Moze tylko jakaś interwencja inna niż sama Straż czy fundacja by dala,np. lokalna gazeta ,czy tv ..?
Jednak jesli konie nie są wyglodzone ,to może i oni nie zainteresują się tymi końmi i psami ..
Czy SdZ zabrala wtedy te dwa szczeniaki a potem znow tam byly następne ,czy też zostaly tamte nie zabrane ,już nie wiem w koncu.Bo facet rozmnaża psy i handluje nimi dlugie lata .Poprzednika Karo zagłodzil facet na śmierć.
Trzeba by Dora zalożyla nowy wątek chyba i konieczne są fot. tyck psów,koni i kotów .
Inaczej malo da pisanie na watku Karo ,zabranego z łap rozmnażacza.

Edited by Olga7
Posted

Dziewczyny napiszcie albo zadzwońcie do Przystani Ocalenie

http://www.przystanocalenie.pl/kpdz_index_pl.html

albo Pogotowia Dla Zwierząt

http://www.pogotowiedlazwierzat.pl/kontakt.html

Jeśli z powodu np. odległości nie pomogą to może chociaż doradzą, pokierują lub zainterweniują w inny sposób.

EDIT.

Nie znam tych fundacji, ale są na miejscu:

http://www.tectumfundacja.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=34&Itemid=1

http://fundacjazea.mmknet.pl/

Posted

magda222 napisał(a):
Dziewczyny napiszcie albo zadzwońcie do Przystani Ocalenie

http://www.przystanocalenie.pl/kpdz_index_pl.html

albo Pogotowia Dla Zwierząt

http://www.pogotowiedlazwierzat.pl/kontakt.html

Jeśli z powodu np. odległości nie pomogą to może chociaż doradzą, pokierują lub zainterweniują w inny sposób.

EDIT.

Nie znam tych fundacji, ale są na miejscu:

http://www.tectumfundacja.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=34&Itemid=1

http://fundacjazea.mmknet.pl/

Dzieki magda:lol:
poprosilam o pomoc Vive,zdjecia+opisy i swiadkowie i spawa trafi do prokuratury.
Ale na razie wysylamy prosbe do policji o interwencje.
On juz wie,ze dziewczyny byly u niego/nie bylo go w domu/
jednego psa juz nie ma,sasiadka mowila,ze oddal komus/sprawdzimy/
szczeniaki wypuscil z kurnika/dwie suczki/ ale za to zamknal kotki,ktore cichutko miaucza,na klodke.Nie bylo go,wiec kotki pozostaly w zamknieciu.
I jeszcze trudna sprawa koni:-(

Posted

Tyle koni pewnie trzyma by po odhodowaniu sprzedać na ubój albo handlarzowi na wywóz np.do Wloch-jeśli uda się im dojechać żywym?
Tam jest chyba nadal te 12 koni a 4 konie uwięzione są caly rok w stajni i nie wyprowadza je nawet latem na trawę ? Nie wiecie dlaczego?
Może mają np.b.przerośnięte kopyta albo są kalekie od tego stania latami -bez wyprowadzania ? Czy już nie ma tych koni tam zamkniętych-pozbył się ich ? Te koty też tam pewnie glodują,jesli myszy tam nie ma.Facet staje sie chyba coraz bardziej wredny ,jesli nawet kotom nie da wyjsc,a mlode kotki nie upolują same nic.

Posted

To jest wredny typ,ale kiedys pytal mnie czy nie znam kogos kto kupil by od niego dwa konie,bo nie chce ich sprzedac na zabicie,to typowy wiesniak,ktoremu trzeba wszystko do gowy wbijac lopatologicznie.

Posted

DORA1020 napisał(a):
To jest wredny typ,ale kiedys pytal mnie czy nie znam kogos kto kupil by od niego dwa konie,bo nie chce ich sprzedac na zabicie,to typowy wiesniak,ktoremu trzeba wszystko do gowy wbijac lopatologicznie.

Ale to może juz przyklad jakiegoś odruchu sumienia-bo mu szkoda jednak tych koni ,by poszly na rzeż ? Chyba,że pyta tak by stworzyć pozory ,jaki jest dobrym czlowiekiem . A jaki jest los tego Karo 2 -czy tego psa zabrala wtedy SDZ z Lublina ,czy gdzie indziej trafil ,bo juz nie wiem teraz ?
Czy moze razem z tamtymi dwoma maluchami go jednak zabrano ?

Posted

magda222 napisał(a):
Jeszcze Dorota z Fundacji "Terra Spei" zajmuje się ratowaniem koni i ma dużą wiedzę na ten temat.

http://www.terraspei.org/

Na dogo ma nick Dorothy.
Zawsze warto się poradzić, zapytać.

Ale o czym ja bede do niej pisac?
Kiedys do niej pisalam,miala olbrzymie klopoty finansowe,utrzymac konika
to nie psiaka...to olbrzymie koszty,podziwiam ta dziewczyne i jestem jej wdzieczna,za ratowanie koni.

Posted

olga7 napisał(a):
Ale to może juz przyklad jakiegoś odruchu sumienia-bo mu szkoda jednak tych koni ,by poszly na rzeż ? Chyba,że pyta tak by stworzyć pozory ,jaki jest dobrym czlowiekiem . A jaki jest los tego Karo 2 -czy tego psa zabrala wtedy SDZ z Lublina ,czy gdzie indziej trafil ,bo juz nie wiem teraz ?
Czy moze razem z tamtymi dwoma maluchami go jednak zabrano ?

Nie wiem jaki jest los Karo2,SDZ nie zabrala zadnego psiaka,nie wiem co z tymi bedzie?

Posted

DORA1020 napisał(a):
Ale o czym ja bede do niej pisac?
Kiedys do niej pisalam,miala olbrzymie klopoty finansowe,utrzymac konika
to nie psiaka...to olbrzymie koszty,podziwiam ta dziewczyne i jestem jej wdzieczna,za ratowanie koni.

Nawet jeśli Dorota nie weźmie konia stamtąd to może coś doradzi.
Jak to się mówi "co dwie głowy to nie jedna".
Te fundacje do których linki podałam zajmują się takimi sprawami i są to ludzie doświadczeni w takich interwencjach.
Chyba, że potrzebujecie tylko i wyłącznie miejsca dla zwierząt stamtąd.
Zresztą jak nie spytasz czy w Przystani Ocalenie czy w Pogotowiu Dla Zwierząt czy w Terra Spei to się nie dowiesz czy np. mają miejsce lub czy mogą w jakikolwiek sposób pomóc.
Ja bym wysłała tą samą dokumentację co do Vivy.
Ale jeśli niepotrzebnie się wtrącam i wypowiadam to sorry.

Posted (edited)

DORA1020 napisał(a):
Nie wiem jaki jest los Karo2,SDZ nie zabrala zadnego psiaka,nie wiem co z tymi bedzie?

To jednak żadnego psa nie zabrano i nikt tam nie byl ze SDZ ani żadnej fundacji ?? I nadal tam ten Karo wisi na odludziu-glodny pewnie albo ze splesnialym chlebem rzuconym czasem ? Ile teraz ma ten facet psów -pewnie sunia i Karo /jako reproduktor/ to stale psy?
Facet mający ok.12 koni /na handel-rzeż/ ,kawal pola i dorabia sobie na szczeniakach sprzedawanych na targach albo po ludziach -jakby nie mial za co kupić chleba ?? I ma dwa domy- jeden niewykonczony ,gdzie wisi ten Karo-pilnuje murów chalupy chyba ? Masz może Dora jakieś fot. aktualne ,jesli byliście tam niedawano ?
A do Dorothy napisać można-choć doradzi coś może ,czy poleci coś/kogos .

Edited by Olga7
Posted (edited)

Jesli ten Karo2 jest tam nadal,to trzeba może zalożyć mu osobny ,nowy wątek i szukać mu ratunku .
Może poki co ,choc uda się uzbierać na jakiś niedrogi DT ?? Może jakiś dom.DT .w mieszkaniu ,byloby taniej ?
Bylam pewna ,że ten piękny ,przerażony Karo2 zostal wtedy zabrany już stamtąd.

Edited by Olga7
Posted

Nie wiem gdzie jest Karo2,nie ma go juz.
Ja tam nie bylam,bo nie daje rady ze wszystkim,zabieram psy i koty z ulicy,na interwencje juz nie mam czasu.Byla tam Aska z krystyna.Maja zdjecia,jak mi wysla na maila,moge komus wyslac do wstawienia na watek

Posted

magda222 napisał(a):
Nawet jeśli Dorota nie weźmie konia stamtąd to może coś doradzi.
Jak to się mówi "co dwie głowy to nie jedna".
Te fundacje do których linki podałam zajmują się takimi sprawami i są to ludzie doświadczeni w takich interwencjach.
Chyba, że potrzebujecie tylko i wyłącznie miejsca dla zwierząt stamtąd.
Zresztą jak nie spytasz czy w Przystani Ocalenie czy w Pogotowiu Dla Zwierząt czy w Terra Spei to się nie dowiesz czy np. mają miejsce lub czy mogą w jakikolwiek sposób pomóc.
Ja bym wysłała tą samą dokumentację co do Vivy.
Ale jeśli niepotrzebnie się wtrącam i wypowiadam to sorry.

Alez wtracaj sie......
Chodzi o to,ze on tych koni nie odda,musialy by byc odebrane sadownie,a napewno nie beda,bo one jak pislam,nie wyglada zle,chodzi o to,ze stoja na metowych sznurkach,nie maja mozliwosci ruchu i stoja w gnoju.Moze gdyby jakas fundacja chciala je odkupic od niego to bylaby pomoc.Ale nie moglby sprowadzac nastepnych.
Juz w sadzie sa 2 sprawy o znecanie sie nad zwierzetami,ta byla by trzecia,jest tutaj duzo pracy,a osob do pomocy nie ma.