Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no wiec zakladam nowy temat bo w porodowce zawsze i to ginie i co mysle o szczeniaczkach i sie przygotowuje to szukam tego:roll:

my przekonalismy sie do homeopati w tym okresie, bardzo ciezkim dla suni i hodowcy -u nas podzialalo. dlatego postanowilismy przygotowac sie teraz w pelni, stosujac homeopatie od samego poczatku do samego konca drogi "ciazowej"

mam link do strony, gdzie fajnei jest opisana homeopatia klik

mam tez post kareniny klik

moje pytanie, jakie ktos ma doswiadczenie w tej dziedzinie, kto stosowal ? co dawalo? chetnie poslucham doswiadczenia :)

• 2 weeks later...
  • 9 months later...
Posted

Temat super...juz kiedys szukałam cos ...i nawet było na starej dogomanii o regulacji cykli u suki Pulsantilla C15 /5granulek 1 raz dziennie/...ale temat zniknął..niestety.....

Mi link do postów kareniny nie działa...przerzuca mnie na główną stronę...mozna to jakos poprawić????

• 1 year later...
Posted

Świetny temat!

Wg Wikipedii:
[I]"Twierdzenia o skuteczności homeopatii przekraczającej efekt placebo nie mają oparcia w dowodach naukowych i przeprowadzonych badaniach klinicznych nad jej skutecznością"[/I]

A to bardzo ciekawe, bo nie wiem jakim cudem mozna wywołać efekt placebo u psa?:lol:

[I]"Homeopaci są krytykowani za narażanie pacjentów poprzez dawanie porad, aby unikać stosowania metod medycyny konwencjonalnej, np. szczepionek[36], antybiotyków[37] i leków antymalarycznych[38]."[/I]

Tak, a skutecznośc szczepionek po dziś dzień nie została udowodniona, z kolei antybiotyk stosowany nagminnie powoduje wiecej szkód niż leczy.

lekarze medycyny konwencjonalnej od zawsze zasłaniali sie swoją "uniwersytecką" wiedza, wartą tyle samo co ich syntetyczne "cuda".
No ale nie o tym. Ciesze się, że homeopatia przydaje sie także w leczeniu zwierząt.
Szczerze, nawet nie wiedziałam, że można tak pomagać sukom podczas porodu.
Dzięki za temat ;)

Posted

Armia Drakona napisał(a):
Co prawda to nie homeopatia, ale czy ktoś stosował napar z liści malin do wspomagania porodu? Słyszałamże działa cuda ale niestety nie mam pojęcia w którym dniu ciąży można stosować u suk?

Ciekawe...ja nic na ten temat nie wiem, poza tym, że maliny działaja rozkurczowo.

Posted

Wstawiam ponownie- plan wspomagania opracowany przez moją koleżankę ( lekarza medycyny ludzkiej :P )

Arnica 5 CH
Actaea racemosa 9 CH
Caulophyllum 5 CH
Wszystkie leki dopaszczowo
Na tydzień przed porodem 1x dz Arnica 5granulek , jak suka zacznie się przygotowywać do porodu :temp, kopanie itd włączyć dodatkowo Actaea racemosa 1xdz. 5 granulek
Jak zaczną się skurcze przed odpłynięciem wód płodowych Actaea co 30min., a po odpłynięciu wód co 15min.Jeśli stwierdzi się ściśnietą szyjkę macicy , to wprowadza się Caulophyllum tez 5granulek co 15min , a Actaea wycofuje na ten czas.
Po porodzie powracamy do Arnica 2xdz , a potem 1xdz prze około tyg.

W skrócie Arnica ma ułatwić poród w sensie wysiłku fizycznego i zapobiec ew. krwawieniom.
Actaea reguluje akcję porodową , skurcze staja się bardziej efektywne.
Caulophyllum powoduje rozwarcie, rozluźnienie szyjki macicy.

Można w czasie porodu stosować naprzemiennie Actaea i Caulophyllum co 15min., jak płody zatrzymuja sie w kanale rodnym.
( ja stosuje RAZEM- daje 3-4 granulki jednego i drugiego )

W razie kłopotów z laktacja: Ricinus 5CH 5 gr. 2xdz

Posted

Armia Drakona napisał(a):
Co prawda to nie homeopatia, ale czy ktoś stosował napar z liści malin do wspomagania porodu? Słyszałam że działa cuda ale niestety nie mam pojęcia w którym dniu ciąży można stosować u suk?

Moja znajoma (hodowca z ponad 20-letni stażem) podaje suczkom napar od około 40 dnia ciąży, cel podania: szybszy poród i szybsze oczyszczenie suczki po narodzinach szczeniąt.
Napar taki stosowały nasze prababcie i babcie...

Posted

Ja stosowałam taki środek GEBUR... cośtam (to po niemiecku położnictwo - nie znam niemieckiego, ale tylko tyle wiem ;)) na swojej suce.
No rzeczywiście trochę szybciej się oczyściła, mleka ma dużo do dziś.

Ale niestety u mnie w homeopatycznej nie było odpowiednich dawek W OGÓLE, a też chciałam - i Pulsatillę i Caulophyllum, nigdzie nie znalazłam.

Posted

Kurcze... ciagle zastanwia mnie siła homeopatii. Tak wielu z Was twierdzi, ze im psom pomaga, a czytałam , ze leki homeopatyczne to zasadniczo woda. czysta woda, która na początku procesu rozcieńczania była jakims roztorem, wyciagiem z czegoś.
Jak to mozliwe, żeby woda miała jakąś moc?

Zastanawia mnie to.

• 2 years later...
Posted

podawałam synkowi ( wtedy wiek 2,5 roku ) leki homeopatyczne na ropna anginę . Oczywiscie z rewelacyjnym efektem . Trudno powiedziec , zeby dziecko w tym wieku zreagowało na placebo . Zresztą wodą raczej ropnej anginy z bardzo wysoką goraczką nie da sie wyleczyć w kilka dni

• 1 month later...