Jump to content
Dogomania

Wilki w programach telewizyjnych, gazetach...

Recommended Posts

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No właśnie... po przerwie było już o krukach :-?

a o wilkach mówiono w kontekście kulturowym, ale raczej starano się obalić mit czerwonego kapturka. :)

• 1 month later...
Posted

Właśnie przed chwilą był na Planete program m.in. o wilkach. Ale jaki....

:bigcry:

...było o myśliwych polskich oraz dewizowych polujących na zwierzynę w Bieszczadach. Oraz o tym, jak to ich pożądanym trofeum jest wilk :evil:

Program generalnie bronił wilki.

Acha, powstał w 1998 r., czyli był realizowany, kiedy jeszcze wolno było polować na limitowane w okręgach łowieckich ilości wilków.

W programie za przykład dawano wypowiedzi ludzi obiektywnych w temacie wilków (czyli innych "ludzi lasu" - wypalających węgiel drzewny), że chodzi (a jakże) o pieniądze. Że myśliwi wybili zbyt wiele zwierzyny łownej (jeleni utp.) i że wilk zjada im tę resztę. Na dodatek tej brakuje, atakuje więc owce, stąd nienawiśc do wilków. A mysliwi oczywiście twierdzą, że to wilki wybijają całą zwierzynę :o , mało tego, że są chytre i nienasycone, że zabijąją bez potrzeby :o :evil: , nie zjadając zdobyczy.

Kuźwa ! Jak mnie dobijają takie poglądy...! Zresztą, czy to poglądami można nazwać ? :-? Oczywiste, że chodzi tylko o kasę... :evil: Oraz ogólnie o nienawiść do konkurenta...

To wilk był zawsze najlepszym selekcjonerem zwierząt. Człowiek się za to "zabrał" i jakie opłakane skutki...?! :evil:

Sorry, musze sie "wygadać, zdenerwowałam się po prostu. I nie tylko... :cry:

Pokazali na ekranie, jak upolowano wilka ! Od początku do końca... :bigcry:

Jezu, ja nie powinnam takich rzeczy oglądać....

Nikt mnie nie przekona, że po prowadzeniu ustawy chroniącej wilka nagle im się odmieniło, przestali marzyć o tak "wspaniałym trofeum", minęła ich nienawiść do wilków...! :evil:

Nie wierzę, że, pomimo, że to zarejestrowani myśliwi, to nie skłusowują wilków ! :evil:

Posted

Co za kur#a gnoje zaje#ane!!! :evil:

Siedzę właśnie na google i w grfika wpisałam wolf. Co chwila jakiś upolowane ciało wilka lub sama skóra na wersalce :evil:

Gdybym mogła powyrwała bym tym ch#jom nogi z dupy!!!

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Dzis, o 1-szej w nocy na Animal powtorka (emitowanego 13-tej) filmu o wilczych szczeniakach, wychowywanych poza stadem rezerwatowym, w stadzie psow ( w obawie przed nowa, zgryzliwa, suka Alfa, ktora na dzien dobry swojego tatusia zabila :o ). Wprawdzie zalapalem sie tylko na koncowke, ale polecam. :wink:

Posted

To zeby Ci zaostrzyc apetyt, maja tam przygarnietych ok 29 psow, w wiekszosci wilczuro podobnych. Wsrod nich widzialem (tzn. mignelo mi) cos miedzy malamutem a haszczakiem, ale o bardzo oryginalnej masci.

Posted

Nie rozumiem jak można polowaćna tak wspaniałe zwierzęta jakimi są wilki... Czy ludzie nie rozumiejąże istnieje cos takiegojak równowaga biologiczna w naturze? Jeśli wytępiliby wilki doszczętnie-to jelenie i sarny nie pociągnełyby długo bo to własnie wilki selekcjonowały osobniki slabe i chore. A i tak dziwne jeszcze że wilki naal istnieją na tym świecie chcoiaż tępi się je od lat... Co jednak dowodzi wspaniałości tego zwierzęcia.

Dobrze że w Polsce wilki się chroni (chcoiaż chroni się je głównie w tych wojwodztwach gdzie ich nie ma) żeby tak jeszcze w innych krajach...

Pozdrawiam.

Posted

Nie nagrało mi się w całości. :evil: Może mi ktos opowiedzieć końcówkę...? :modla: :puppydog:

U mnie kończy się na reklamie po tym kawałku, gdzie ta zła wilczyca-cholera chyba jednak zaakceptowała maluchy, bo zwróciła im pokarm.

• 2 weeks later...
Posted

Mam prośbe żebyscie pisali godz. a nie tylko teraz leci, bo nie jest napisane z boku kiedy wysyłacie post(pewnie tylko u mnie :-? )

Dziś leciał na AP program o wilkach w północnej ameryce, leciał...

Posted

Ma lecieć teraz zaraz juz... :o o 20:00...

Juz mam:

20:00 - "Wilki u naszych drzwi" <-- bardzo dobre ! Polecam !

21:00 - "Oblicza natury" <-- nie najgorsze... :) (o ile to to to, co myślę, że oglądałam)

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Jutro będzie pierwsza z dwóch części filmu dokumentalnego "Wilki z hiszpańskich gór"

:D

[quote]Zwierzęta świata: Wilki z hiszpańskich gór
12.03 sobota 13:10 TVP 1
30 min, 2003 Hiszpania
Iberyjskie wilki tworzą najczystszą i jedną z najliczniejszych populacji w Europie. Rodzina stanowi dla nich najwyższą wartość. O ich genetycznym sukcesie przesądziła nieustanna gotowość do obrony najbliższych. Wilki spotykają się w miejscach, które dają im prawdziwe schronienie. Niektóre osobniki odwiedzają te same miejsca od ponad dwudziestu lat. Wilki są przywiązane do rodzinnych stron. Charakterystyczny dla psowatych wrażliwy zmysł węchu dostarcza im informacji o tym, co się dzieje na ich terenie.[/quote]

Posted

Za tydzien o tej porze będzie druga część, nie martw się :D

..a ja się od dziś przestaję dziwić, dlaczego moje psy tak uwielbiają winogrona :lol: :wink:

Posted

nie oglądałam :( a co było o winogronach??? bo na sznaucerach jedna dziewczyna pisała kiedyś, że winogrona, rodzynki - są trujące dla psów :-? i że mogą uszkodzić nerki - a moja Lun też uwielbia i zjada sporo :roll:

Posted

Było m.in. o tym, że wilki w poszukiwaniu pożywnienia przy ludzkich siedzibach mają nawet w zwyczaju objadać sie winogronami zrywanymi prosto z gałęzi :D - nawet pomimo tego, ze te są strzeżone (bo na wino) i jest to dla nich ryzykowna uczta...

Pokazywali to na przykładzie wilków, które zdecydowały się odejśc ze stada: stary doświadczony wilk i młody podrostek nie umiejący sie pogodzic z przywództwem obecnego alfy. Stary pokazał młodzikowi taką mozliwość, jak zakardnięcie się przez dziurę w siatce, aby dostac sie do tych winogron. Obok były kury mniam mniam, ale zbyt dobrze zabezpieczone - narobiły troche hałasu, wyszedł właściciel i był koniec uczty :(

Pierwsze słyszę, że winogrona moga byc szkodliwe :o Może te wielkie takie, "plastikowe"...? Ja moim daje zwykły, mały, polski winogron (ten ciemny), jaki rośnie u mamy.

Posted

no właśnie - ja też nigdy o tym wcześniej nie słyszałam ale przyznam że jak ona powiedziała, że tomoże uszkodzić nerki to trochę się przeraziłam - tylko nie wiem jak zweryfikować tą informację - Alexandra dostała taką wiadomość od jakiejś hodowczyni - nie pamiętam czy ze stanów czy skądś :roll:

Posted

[b]Manu[/b] wiem, że druga część za tydzień, ale dlaczego dopiero za tydzień? :lol: Tak sobie myślę nad tym, dlaczego jak już coś fajnego puszczają w tej naszej TV to o takich kosmicznych porach i dlaczego tak rzadko?. Ciekawa jestem czy może będzie gdzieś powtórka, pewnie nie :( a szkoda bo takich filmów to mi nigdy dosyć :wink: