Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękujemy megii za fotki i obszerna relację:multi:
Mela już wykapana, prawdziwa czyścioszka, oby tylko bardziej towarzyska się zrobiła:evil_lol:
a za Zuzlikową płakała - nie dziwota, Melą już uważa, że to jej pańcia:evil_lol:

fajne było to płukanie konewką:lol:

ale ta narośl, to za dobrze nie wygląda:placz: i skóra pod szyją:shake:

Posted

Megii...dzięki!Nareszcie Melunia nie musi śmierdzieć i może być bezzapachowo głaskana! A kocha mizianie i ludziska nad wszystko...:loveu::loveu::loveu:

A co do narośli...to może być ciało modzelowate-bernardyny miewają skłonność do takowych niegroźnych narośli,często na łapkach.
Podgardle-obfite i zwisające,to cecha właściwa benkom,często skóra benków jest plamiasta jak u krówek i nie powinno to budzić niepokoju,ale spokój przynieść może jedynie obejrzenie tego przez weta...no i Gosia się naogląda- oczy,uszy,narośl,podgardle i ogonek(chyba po złamaniu,bo wyraźnie nie prostowany i zagięty na końcu w prawą stronę)...acha,i jeszcze problem luźnego stolca...jest trego troszeczkę!

Informacje z podróży i fotki wstawię po południu!

Meluniu...słodziaku...:loveu::loveu::loveu:...wracaj do swojej formy i zauważ,że już nie musisz bronić się i przekrzykiwać z innymi psiakami!Jesteś bezpieczna i pięknie pachnąca!!!

Posted

No to fakt benie mają taką łaciatą skórę :evil_lol:
Bardzo się cieszę, że mała jest już bezpieczna! Teraz tylko z górki będzie kochana:loveu:

Zajrzyjcie proszę na wątek ogólny, tam też trzeba pomóc beni. Wszystko jest dograne prawie ale nie ma transportu. Chodzi o suczkę ze schroniska w Kielcach:shake:

Posted

Wczoraj u Meli była Pani weterynarz. Moze rozpisze to w punktach bo sporo tego:-(:
- skóra pod szyją - wg. mojej wetki ewidentne uczulenie na własną ślinę - stąd zaczerwienienie i specyficzny zapach,
- mocne zapalenie zewnętrznego przewodu słuchowego,
- zapalenie spojówek,
- wywinięcie dolnej powieki do leczenia operacyjnego,
- grudkowate zapalenie trzeciej powieki,
- narośl modzelowata na łapie - wg wetki moze to być nowotworotwórcze i lepiej przy sterylizacji wyciąć,
- ogon beż śladów złamania - tak go po prostu nosi,
Jeżeli chodzi o kupy to są już normalne i do tego robi je nagminnie w kojcu mimo spacerów w ciagu dnia i przebywania na wybiegu.
Mela dostała steryd, który załagodzi stan szyi, uszu i oczu (dostanie go jeszcze raz) Steryd to Dexametazon oraz lek o nazwie Oridermyl do uszu. Miała tez płukane uszy.
Lączny koszt wizyty to 95 zł - ogólne zgiagnozowanie psiaka, steryd, czyszczenie uszu oraz koszt oridermylu (35 zł). Tak jak napisałam steryd trzeba będzie podać jeszcze taz czyli w sumie leczenie Meli to koszt 130 zł.
Pani wetrerynarz oceniłą wiek Meli na około 3 lata. Zaleciła też aby Meli po każdym posiłku i wg możliwości parę razy w ciagu dnia przecierać mordkę i szyję mokrymi chusteczkami aby ślina nie zalegała na skórze.
A oto zdjęcia pacjentki:loveu::

I jeszcze walka Meli o cenną torbę Wetki z lekami jak również smakołykami dla pacjentów;)

Posted

Dzieki za info po wizycie weta;)
Szkoda, że wieści trochę mało optymistyczne, bo Mela choruje:-(
Co zrobić z uczuleniem na własną ślinę? Benki obficie się ślinią całe życie:roll: Czy to jest do wyleczenia?:roll:

Posted

bico napisał(a):
Jak leczyć alergię na własną ślinę u psa?:roll:

Najprościej nie dopuszczać,by ślina zalegała na skórze...czyli buziolki wycierać:lol:.Czy są jeszcze jakieś sposoby...nie wiem:shake:...
Czy mówiła coś na ten temat Gosia?

Posted

Na temat uczulenia na śline doradziła żeby szyję i psyk przecierać jej mokrymi chusteczkami dla dzieci - staramy się to robić pare razy dziennie:lol: A jeżeli chodzi o reakcję na inne psiaki to na spacerze z Miszą i moja owczarką jest spokojna ale puszczania wspólnie na wybieg jeszcze nie ryzykuje:diabloti:

Posted

megii1 napisał(a):
Na temat uczulenia na śline doradziła żeby szyję i psyk przecierać jej mokrymi chusteczkami dla dzieci - staramy się to robić pare razy dziennie:lol: A jeżeli chodzi o reakcję na inne psiaki to na spacerze z Miszą i moja owczarką jest spokojna ale puszczania wspólnie na wybieg jeszcze nie ryzykuje:diabloti:

:multi::multi::multi:...Melunia wraca już do swojego pierwotnego zachowania!
Jak się cieszę! Masz rację megii... spieszyc się nie warto:shake:...niech okrzepnie,uspokoi sie...dojrzeje!:loveu:

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Najprościej nie dopuszczać,by ślina zalegała na skórze...czyli buziolki wycierać:lol:.Czy są jeszcze jakieś sposoby...nie wiem:shake:...

ja mam sposób!:razz::evil_lol:
Niech Mela chodzi w śliniaczku:D:grin::grin:

Posted

Zapraszam na bazarki beniów...w tym BRUNA,który okazał sie być MELĄ!!!:loveu:

4gry PlayStation2 i Słownik Motywó literackich...aktualny
http://www.dogomania.pl/forum/f99/4-gry-playstation2-slownik-motywow-literackich-na-benie_mele-stiviego-31-08-a-145035/#post12850297
Giga MISZMARSZ...różności...aktualny
http://www.dogomania.pl/forum/f99/znow-giga-miszmarsz-tylko-bez-ryzu-mydla-powidla_dla-beniow-meli-stiviego_31-08-a-144995/

Serdecznie zapraszamy!!!

Posted

ciotka Kuba neta odzyskała to zagląda do Melki:lol:

co do imienia to tak mi jakoś spasowała Mela bo ona taka "melepeta'' była
istne ''ciele-miele''

z tego co wiem nie służył jej pobyt w Wieliczce jestem jednak pewna że u Megii odzyska równowagę psychiczną

Posted

kuba123 napisał(a):

z tego co wiem nie służył jej pobyt w Wieliczce jestem jednak pewna że u Megii odzyska równowagę psychiczną

no niestety pobyt tam jej nie posłużył:shake:
Wszyscy mamy nadzieję, że u megii z każdym dniem będzie z Mela coraz lepiej i fizycznie i emocjonalnie:multi:

Posted