Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak sobie poczytałam te posty.....
Ech, Kuno, kogo Ty kochasz? Bo chyba nie zwierzeta.....Albo jest to jakas inna miłość...
Myslałam, że wolontariusz murem staje w obronie....zwierzaków, a nie kierownictwa. A tu wychodzi, że schron jest dla pani K a nie dla psów czy kotów.. Smutne.

• 1 month later...
  • Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pozwólcie, że się wypowiem.
Nie, nie jestem pracownikiem schroniska, ani nikim kto tam pracuje.
Jestem uczennicą.

Nie będę rozpisywać się czy Emir chciał pomóc, czy nie, czy pomógł... bo nie mam o tym pojęcia. Nie będę wnikać w sprawy wewnętrzne.

Natomiast pozwólcie, że wypowiem się nt. wyglądu schroniska.
Byłam tam tydzień temu... Jest to drugie schronisko jakie mam okazje oglądać od wewnątrz w moim życiu.

I porównywanie Radlina do Olkusza... to przegięcie, naprawdę. :roll:
Zajechałam tam w niedzielę po godzinie 9.
Psiaki miały po kolei sprzątane w boksach i były wypuszczane. Było rozdzielane jedzenie.
Właściciel ( kierownik? - nie mam pojęcia) schroniska bardzo miły. Widać było, że los biedaków nie jest mu obojętny.
Schronisko mogę ocenić jako DOBRE.

W poprzednim schronisku w jakim byłam nie dało się wytrzymać... odór był nie do zniesienia ( mi przynajmniej nie pozwalał za bardzo oddychać)... psy biegały luzem...
W Radlinie nie było tego zapachu.

Tak się zastanawiam... Czy większość z Was zdaje sobie sprawę że to jest SCHRONISKO a nie 5. CIO GWIAZDKOWY HOTEL?

Naprawdę przyjedźcie do schroniska i na własne oczy zobaczcie, że to jest całkiem przyzwoite miejsce dla bezdomnych psów....

• 1 month later...
Posted

Znalazłam przez pprzypadek zdjęcia w necie z podpisem Radlin. Weszłam na dogo i przypomniałam sobie, że jakiś czas temu byłam na tym wątku i było tragicznie w Radlinie:(. Po tym co wyczytałam, to widzę że nadal tam tragedia:(:(:(

• 2 months later...
Posted

[CENTER][SIZE=5][COLOR=Red][B][SIZE=7]ALARM!!![/SIZE][/B][/COLOR]
[COLOR=Red][B]S.O.S. dla zwierząt w schronie w Radlinie. [/B][/COLOR]
[B]Nie mają wody, umierają z pragnienia.[/B]

Prosimy [B]WSZYSTKICH[/B] którym dobrostan zwierząt nie jest obojętny o natychmiastową reakcję!!!

Jeżeli jest możliwe podjechanie i dopilnowanie aby psy były napojone i miały stały dostęp do świeżej wody.

[B]Prosimy o alarmowanie we wszelki możliwy sposób władz lokalnych, mediów oraz WSZYSTKICH którzy w tej sytuacji mogą pomóc.[/B]
[/SIZE][/CENTER]

Posted

miski puste........jeden z psów okropnie dyszy, to ten
[IMG]http://lh3.ggpht.com/_qNss_7XIIIU/TGaMOUULkbI/AAAAAAAAIbw/siWoL1R1AxQ/IMG_0430.JPG[/IMG]

a to kocie udało się zabrać

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_qNss_7XIIIU/TGaMRFgkkUI/AAAAAAAAIcE/An25U990TY4/IMG_0436.JPG[/IMG]

kota w gorszym stanie nie chcieli wydać, jest "w trakcie leczenia"
jeżeli tamten jest w trakcie leczenia, a ten nie był to ja już nic nie wiem, że niby ten jest zdrowy???????
Brzuch jak balon
[IMG]http://lh4.ggpht.com/_qNss_7XIIIU/TGaMYWnMWBI/AAAAAAAAIc4/qNvUhydpHs4/IMG_0450.JPG[/IMG]
gigantyczna biegunka, cały w odchodach
[IMG]http://lh5.ggpht.com/_qNss_7XIIIU/TGaMTJJWrVI/AAAAAAAAIcU/ATaZuhBXHCc/IMG_0441.JPG[/IMG]

......................... ludzie którzy go zabrali byli na policji, są zdruzgotani, a ja jestem wściekła bo myślałam że tam rzeczywiście jest lepiej.......

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']co to znaczy ,że nie mają wody?
pracownicy nie dają czy jest jakas awaria i w ogóle nie ma wody w schronie?[/QUOTE]

[CENTER][B][SIZE=3]To znaczy,że miski puste, a psy umierają z pragnienia i tylko tyle i aż tyle,

LEŻĄ, CIĘŻKO DYSZĄ I SZUKAJĄ WODY !!!
[/SIZE][/B] [SIZE=3]
kierowniczka - nieobecna!
[B]POWIATOWA KOMENDA POLICJI W JAROCINIE ZAWIADOMIONA![/B]
miejscowy dziennikarz - apologeta urzędu Miasta - również!
Jutro ma być tak samo gorąco!1 Ratunku dla tych nieszczęśników!

[COLOR=Red][B]WIELE Z NICH JEST CHORYCH, WSZYSTKIE SPRAGNIONE,
CZY GŁODNE - NIE WIEMY!

[/B][/COLOR] [B]Kot wyrwany ze schronu - stan tragiczny- nie wiadomo czy przeżyje; zawiadomienia na policji złożone; psa nie wydano - rzekomo w "leczeniu" pytanie tylko, czy to "leczenie" przetrzyma!!

[/B][/SIZE] [CENTER][SIZE=7][COLOR=Red][B]BŁAGAMY POMÓŻCIE !!![/B][/COLOR][/SIZE][/CENTER]
[/CENTER]

Posted

[quote name='Akrum']już kiedyś była afera związana z Radlinem i chyba nic się od tego czasu tam nie zmieniło - niestety... :(
biedne zwierzaczki... ;([/QUOTE]
Co za ludzie tam pracują?:( Bez serc, sumienia?:( Chyba tak...:(

• 5 months later...
Posted

Hey! Dawno nic się tutaj nie działo, więc chciałabym trochę odświeżyć ten wątek. Nie chce wracać do tego co było, ponieważ to w tym momencie i tak nic nie da. Jestem wolontariuszką w radlińskim schronisku. Uzbierałam grupę fajnych ludzi, którzy chętnie pracują z psami(jedna z dziewczyn zadeklarowała się że bedzię socjalizować wycofane i totalnie nieadopcyjne psiaki i muszę stwierdzić ,że całkiem fajnie jej to wychodzi;)) załatwiliśmy świeżą,suchą,pachnącą słomę do bud by w te największe mrozy psy nie marzły aż tak mocno. Od dwóch miesięcy chodzę tu i tam z zapytaniem czy nie maja ludzie starych, zbędnych już płytek ceramicznych, by na wiosnę wyłożyć je w schronisku tam gdzie to najbardziej konieczne. Dobra wiadomość jest taka, że większość psów ma już swoje budy i to całkiem konkretne. Jednak wciąż potrzebna jest pomoc. Większość garnków, w których psy maja wodę jest dziurawa:/ oczywiście ciągle potrzebna karma dla psów i kotów i nowe domki:razz: ogłoszenia, odpowiedzialne domy. W Radlinie w tym momencie przebywa ok 150 psów. Jest wśród nich wiele wyjątkowych, które przy odrobinie pomocy znajdą dom od razu:) Zbierzmy siły i pomóżmy tym zwierzakom;)
linki do radlińskich psiaków:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/201269-CZARNY-TERIER-SZNAUCER-schronisko-pod-Jarocinem[/url]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/201357-Jamnik-Toffi-z-Radlina-te%C5%BC-chcia%C5%82by-znale%C5%BA%C4%87-dom[/url]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/201059-Wyzel-Niemiecki-Krotkowlosy-Mloda-Sliczna-Pani?p=16193291#post16193291[/url]

Posted

[quote name='zuzolina']
linki do radlińskich psiaków:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/201269-CZARNY-TERIER-SZNAUCER-schronisko-pod-Jarocinem[/url]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/201357-Jamnik-Toffi-z-Radlina-te%C5%BC-chcia%C5%82by-znale%C5%BA%C4%87-dom[/url]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/201059-Wyzel-Niemiecki-Krotkowlosy-Mloda-Sliczna-Pani?p=16193291#post16193291[/url][/QUOTE]

Z tego co widzę na tych wątkach, to raczej już po reaktywacji........Szkoda, kuna66 po raz kolejny wyświadczyła psom z Radlina niedźwiedzią przysługę :(

Posted

[quote name='stonka1125']Z tego co widzę na tych wątkach, to raczej już po reaktywacji........Szkoda, kuna66 po raz kolejny wyświadczyła psom z Radlina niedźwiedzią przysługę :([/QUOTE]

Nikt kochana nic nie zabronił, tylko kierownik wkurza się na niektóre komentarze na dogo.
Toffi ma już zaklepany wyjazd, a co do reszty psów kwestia spokojnego i rzeczowego dogadania.

Posted

[quote name='kuna66']Nikt kochana nic nie zabronił, tylko kierownik wkurza się na niektóre komentarze na dogo.
Toffi ma już zaklepany wyjazd, a co do reszty psów kwestia spokojnego i rzeczowego dogadania.[/QUOTE]
A skąd kierownik wie jakie są komentarze na dogomanii???? Czyżby miał tu swoje konto???? Nie sądzę!!!! A po drugie to zapytaj sie swojego wspaniałego Pana kierownika dlaczego wstrzymał adopcje i dlaczego można tylko niektóre psy wyadoptować(te które wskaże PAN KIEROWNIK!!!!) To reszta nie zasłużyła na znalezienie domów???

Posted

Jak wiesz każdy może przeczytać na dogomanii wątek- nie trzeba być zalogowanym.
Dla każdego psa można znaleźć dom w internecie, ale kierownik powinien wiedzieć o którego psa chodzi. Ja jakoś pytam czy mogę załatwiać dom dla konkretnego psa i jakoś nie ma kłopotów. Szanta pojechała, 15- stego jedzie Toffi, a potem jak będzie wszystko ok to pewnie kolejne psiaki. Grunt to nie robić nic na łapu capu bo potem właśnie wychodzą nieporozumienia.

Posted

[quote name='kuna66']Nikt kochana nic nie zabronił, tylko kierownik wkurza się na niektóre komentarze na dogo.
Toffi ma już zaklepany wyjazd, a co do reszty psów kwestia spokojnego i rzeczowego dogadania.[/QUOTE]

A ja ci powiem kuna, że mi się nie chce już z tobą gadać, mam za to dla ciebie piosenkę, jak w pysk strzelił.
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=tK1tutO4cVY[/URL]

Posłuchaj dziewczę i pomyśl.

Posted

[quote name='zuzolina']A skąd kierownik wie jakie są komentarze na dogomanii???? Czyżby miał tu swoje konto???? Nie sądzę!!!! A po drugie to zapytaj sie swojego wspaniałego Pana kierownika dlaczego wstrzymał adopcje i dlaczego można tylko niektóre psy wyadoptować(te które wskaże PAN KIEROWNIK!!!!) To reszta nie zasłużyła na znalezienie domów???[/QUOTE]

[quote name='kuna66']Jak wiesz każdy może przeczytać na dogomanii wątek- nie trzeba być zalogowanym.
Dla każdego psa można znaleźć dom w internecie, ale kierownik powinien wiedzieć o którego psa chodzi. Ja jakoś pytam czy mogę załatwiać dom dla konkretnego psa i jakoś nie ma kłopotów. Szanta pojechała, 15- stego jedzie Toffi, a potem jak będzie wszystko ok to pewnie kolejne psiaki. Grunt to nie robić nic na łapu capu bo potem właśnie wychodzą nieporozumienia.[/QUOTE]

Czytam ten wątek i nie wierzę!
Kuna, Ty kochasz zwierzęta, prawda? Byłaś niejednokrotnie w Radlinie, tak? Mam nadzieję, że byłaś też w innych schronach, by mieć porównanie.
Dla mnie praktyki p. prezes i kierownika, to działania rodem z PRL!
Standard schroniska w Radlinie jest poniżej krytyki, to już było niejednokrotnie omawiane. Z czego to wynika? Można jedynie przypuszczać, że niestety w dużej mierze bierze się to z nieudolności i braku empatii kierownictwa schroniska. (Przykład? Chociażby niemożność sklecenia bud dla psów przez okres wielu lat, bałagan w kartotekach, brak leczenia)
Tytuł wątku sugeruje, że potrzebna jest pomoc. Mądra pomoc - dodajmy! Czy niemądrą pomocą są adopcje psów, abstrahując od innych form pomocy, zwykle odrzucanych? Po co kreuje się jakieś sztuczne terminy? Dlaczego np. nie przyjmuje się karmy zbieranej przez DZIECI?
Już późno, więc nie mam ochoty się rozdrabniać, ale działania personelu schroniska wskazują jednoznacznie na to, że nie potrafią sprostać obecnym oczekiwaniom wobec służb zajmujących się prowadzeniem schronisk. Temida nierychliwa, ale sprawiedliwa. Myślę, że jeszcze przyjdzie im za swe działania odpowiedzieć. A Ty się Kuna zastanów po której stronie barykady chcesz się znaleźć kiedy przyjdzie do rozliczeń.

• 3 weeks later...
Posted

ponieważ kontakty kierownik-wolontariusze stoją na ostrzu noża:angryy: dziś wszyscy wolontariusze zostali wyproszeni z terenu schroniska. Poza tym nie mogliśmy wziąć żadnego psa na spacer, wypuścić jakiegokolwiek na wybieg.Też połowa schroniska była dla nas po raz kolejny niedostępna, nie wiedzieć czemu...Psy po tamtej stronie nie zasługują na spacer i pieszczoty??
jednym słowem: [B][U]MA-SA-KRA!!!![/U][/B]:placz: