Jump to content
Dogomania

BULLTERRIERKA MALINKA zamieszka w super, extra domu w Warszawie :)

Recommended Posts

• Replies 334
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest monia3a
Posted

Jak się miewa sunieczka ?? Ucichło coś tu ;)

Posted

invictus hilaritas poprosiła mnie o tekst do allegro cegiełkowego dla suni, ponieważ nigdy nie pisałam tego typu tekstu ( tylko alllegra adopcyjne) i prawdopodobnie z tego też powodu ma on na pewno jakieś niedociągniecia bardzo prosze o uwagi. Proszę pisać na wątku bo zaglądam cały czas:lol:

Posted

Czasami gorszym od koszmaru śmierci jest koszmar bycia ciągle żywym i nikomu niepotrzebnym.

Takiego koszmaru doświadczyła na sobie młoda 4-ro bullterierka o imieniu Bella, takie imię otrzymała od wolontariuszy z uwagi na piękne,białe umaszczenie. Chociaż w trakcie ustalania jej pochodzenia okazało się, że w hodowli z której ją kupiono miała na imię Roksana. Kupił ją młody człowiek. Trudno dzisiaj powiedzieć czy to był kaprys chwili, czy przerosły go obowiązki jakie niesie za sobą przyjęcie pod dach żywej istoty, która wymaga czasu i opieki.
Ktoś kiedyś powiedział ; człowieku jeżeli nie wiesz jak postąpić, to postąp uczciwie.
Pan Belli jednak nie wiedział co oznacza postępować uczciwie w życiu. Bella z dnia dzień znalazła się sama na ulicach obcego miasta. Pan wywiózł psa do innego miasta tak aby nie mogła odnaleźć drogi do domu. I nie odnalazła chociaż długo szukała.
Jak każdy porzucony pies biegała jak oszalała nie rozumiejąc dlatego jest sama, gdzie nagle zniknął jej pan, dlaczego chociaż tak bardzo się stara nie może trafić do domu. Próbowała szukać kontaktu z człowiekiem, z jakimkolwiek człowiekiem aby tylko nie być samą. Niestety każda próba zbliżenia się do człowieka kończyła się kopniakami, uderzeniami kijem i kamieniami. Musiała błąkać się bardzo długo, ponieważ w chwili kiedy w końcu trafiła na tego jednego człowieka, który zainteresował się tym jeszcze żywym, ale niepotrzebnym nikomu psem jego obraz przedstawiał się tragicznie. Bella była w stanie skrajnego wyczerpania. Tygodnie może miesiące bez jedzenia i picia odcisnęły swoje piętno na tej ledwie trzymającej się na nogach suni. Wystające żebra i kości kręgosłupa oraz wzdęty brzuszek i rany świadczą dobitnie jakie katusze codziennie musiała przechodzić, jak codziennie musiała walczyć z okrucieństwem ludzi i własnym głodem. Wycieńczony organizm zaczął się poddawał, robił się coraz słabszy, coraz bardziej wycieńczony. Stawał się łatwym celem dla chorób, które zaczęły ją atakować. U Belli stwierdzono liczne modzele i odleżyny na łapach (mocno kuleje), stan zapalny uszów, drożdżyce, wyłysiały ogon, czerwony pyszczek, dodatkowo kaszle i ma zespół suchego oka.
Lekarz weterynarii, który udzielił jej pierwszej pomocy aplikując kroplówki stwierdził , że została przywieziona w ostatniej chwili, że pozostawienie psa w takim stanie na ulicy to jak wykonanie wyroku śmierci.
Bardzo chcemy pomóc tej pięknej, łagodnej, białej dziewczynce aby wróciła do świata żywych, do świata ludzi od których nie dozna już żadnego bólu, aby przestała już być nikomu nie potrzebną istotą. Niestety jej życie jak i wiele spraw na tym świecie zależy od pieniędzy. Możemy zapewnić jej miłość, możemy pomóc odbudować w niej wiarę w człowieka, przygotować na nowo do życia, ale Bella potrzebuje też specjalistycznej opieki medycznej, potrzebuje leków, zabiegów i badań, karmy i opłaty za hotelik dla zwierząt lub opłacenie domu tymczasowego gdzie miałaby szansę powrotu do zdrowia. Na to wszystko potrzebujemy funduszy, których nie mamy.
Prosimy nie odmawiaj pomocy tej umęczonej zarówno na ciele jak i sercu psinie. Ona nie jest temu winna, że w swoim życiu trafiła na człowieka który nie potrafił być „człowiekiem”. Tyle wycierpiała od ludzi, teraz ludzie mają szansę jej pomóc.
Pamiętaj nie ma większej przegranej w życiu jak przegapienie momentu kiedy możesz pomóc drugiej żywej istocie.
Prosimy kup cegiełkę … chociażby jedną, bo każda kupiona na tej aukcji cegiełka to dla Belli jeden krok w kierunku życia, w kierunku światełka w tunelu które może zamienić się pięknie świecące słońce nad jej głową. Każde Twoje 5 zł. to cena aby kolejny pies wpatrzony w człowieka nie odszedł z powodu „grzechu zaniechania”.

Posted

U Malinki wszystko ok w miarę. Jestem w trakcie przeprowadzki dlatego mało się odzywam.
Malina do ludzi ok, natomiast coraz bardziej startuje w psy niestety. Koty są zupełną porażką.

Marysia55, Bella nazywana też Malinką (pod imieniem Malinka ją ogłaszam do adopcji) ma 7 lat, urodziła się w 2002r.
Zmienię trochę Twój tekst bo jest w niektórych miejscach nieprawdziwy.
Na razie nie możemy wystawić aukcji charytatywnych bo skończyła się licencja i Allegro musi ją nam odnowić.

Posted

[quote name='doddy']Marysia55, Bella nazywana też Malinką (pod imieniem Malinka ją ogłaszam do adopcji) ma 7 lat, urodziła się w 2002r.
Zmienię trochę Twój tekst bo jest w niektórych miejscach nieprawdziwy.
Na razie nie możemy wystawić aukcji charytatywnych bo skończyła się licencja i Allegro musi ją nam odnowić.
Na wątku pojawiły sie aż 3 imiona:lol: wybrałam pierwsze. Wszystkie dane wzięłam z wątku :crazyeye:, ale tak jak pisałam liczyłam się że mogą być wpadki. Bierz i zmieniaj :p

Posted

Malina stawia sie do innych psow ... pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Ciekawe co jeszcze wymysli?

Marysiu, bardzo przejrzysta i czytelna kompozycja. Duzo w niej informacji i to tej najistotniejszej.

Posted

marysia55 napisał(a):
dziekuję Freya73 :calus: ( na prawdę starałam się )

Nieeee, to ja bardzo dziekuje. To Twoj cenny czas, dobre checi, a przede wszystkim maestria tworcza.

Posted

Freya73 napisał(a):
Nieeee, to ja bardzo dziekuje. To Twoj cenny czas, dobre checi, a przede wszystkim maestria tworcza.

I konkretna co ważne. ;)

Posted

doddy napisał(a):
I konkretna co ważne. ;)

doddy :loveu: dziękuję bardzo, tak jak napisałam w poście przed tekstem nie mam doświadczenia w allegrach cegiełkowych wiec liczyłam się z tym , że forma może byc niedoskonała :p. To mój 'pierwszy raz' :evil_lol:

Posted

marysia55 napisał(a):
doddy :loveu: dziękuję bardzo, tak jak napisałam w poście przed tekstem nie mam doświadczenia w allegrach cegiełkowych wiec liczyłam się z tym , że forma może byc niedoskonała :p. To mój 'pierwszy raz' :evil_lol:

Ja to lubię konkretne teksty, dlatego ten jest fajny. :shiny:
Możesz spokojnie pisać kolejne teksty. :razz:

Posted

[quote name='invictus hilaritas']ooo już jest tekst : Bardzo, bardzo dziękuje :loveu:

troche się naczekałaś, ale nie myśl sobie , że powiem że polecam sie na przyszłość :evil_lol::evil_lol::evil_lol: ledwo dyszę , a odmówić nie potrafię :roll:

Posted

OKAŻ SERCE- POMÓŻ NAM POMAGAĆ

Zwracamy się do Państwa z ogromną prośbą o pomoc finansową. Mamy bardzo duży dług w hotelu- ok 5000 zł, gdzie przebywają Bulteriery szukające domu. Nie jesteśmy w stanie same go spłacić. Z każdym dniem dług rośnie. Zwiększa się też liczba Bulterierów, która potrzebuje Naszej pomocy, a z braku pieniędzy nie jesteśmy w stanie im pomóc.

Proszę pomóżcie Nam ratować Bulteriery, pomóżcie Nam przywrócić im nadzieję na lepsze jutro, opatrzyć rany i nakarmić puste brzuszki.

Gdyby ktoś z Państwa chciał wesprzeć Bulteriery proszę się z Nami skontaktować poprzez wiadomość- wówczas podamy państwu nr konta.

!!! BARDZO DZIĘKUJEMY ZA OKAZANE SERCE !!!

Posted

Doszła na bank jakaś wpłata. Wieczorkiem jak się ogarnę to wstawię rozliczenia.

U samej Malinki ok. Czekamy na koniec ciąży urojonej i myślimy powoli o sterylce.

Malinka ostatnio często ze mną podróżuje bo ciągle coś robimy. Jest skazana na towarzystwo różnych psów i ludzi. Wczoraj była na grillu z naszymi wolontariuszami i... troszku się poprzytulała, troszku pogadała po swojemu, ale ogólnie była bardzo grzeczna.

Kilka zdjęć: