GoskaGoska Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 to ja poczytalam o egzemie : Egzema Egzema jest stanem zapalnym skóry przechodzącym w łuszczenie, które z kolei jest przyczyną wypadania włosów. Pies cierpi na bolesność i świąd skóry, drapie się i gryzie aż do krwi. Na początku zauważyć można rozlane zaczerwienienia oraz swędzące obrzmienia skóry, wokół których niebawem występują drobne pryszczyki napełnione przejrzystym płynem.Po pęknięciu pęcherzyków zawartość ich wylewa się, a cała powierzchnia zaatakowanej skóry pokrywa się kropelkami. Potem tworzą się ciemne strupy krwotoczne. Po pewnym czasie strupy odpadają, oczyszczona skóra łuszczy się i powraca do normy. Rzeczą charakterystyczną jest brak blizn. Egzema umiejscawia się wokół otworów naturalnych — nosa, ust, odbytu, a także na zgięciach kończyn (stawy kolanowe, pachwiny). Tak zlokalizowana egzema wywołuje pęknięcia skóry, które są zwykle wilgotne. Zewnętrzne leczenie egzemy jest mało skuteczne i długotrwałe. Praktyka wskazuje, że najskuteczniejsze jest leczenie homeopatyczne. Leczenie homeopatyczne a. W przypadku silnego zaczerwienienia skóry podajemy zwierzęciu Mercurius corresivus D6 po 1 kropli w 1 łyżeczce wody 4—5 razy dziennie. b. Jeśli swędzenie jest bardzo dokuczliwe, a pies drapie się i gryzie, podajemy Croton D6 na przemian z lekiem poprzednim po 1 kropli w 1 łyżeczce wody. c. W fazie ciemnych, krwotocznych strupów podajemy psu Antimonium crudum D 12 po 1 kropli w 1 łyżeczce wody 3—4 razy dziennie. d. Jeżeli spod strupów sączy się lepki płyn, podajemy Graphites D6 3—4 razy dziennie po 1 kropli w 1 łyżeczce wody. e. W przypadku egzemy ulokowanej za uszami, która jest wyjątkowo uporczywa, podajemy Oleander D12 po 1 kropli w 1 łyżeczce wody 3—4 razy dziennie. Nacieramy także chora skórę oliwę z oliwek z dodatkiem soku z dziurawca (na 1 łyżkę stołowa oliwy dodajemy 10 kropli soku z dziurawca i dobrze mieszamy). Podczas kuracji żywimy psa kaszą z jarzynami i surowym mięsem. Ziemniaki, sosy, zupy i słodycze wykluczamy z żywienia. Kiedy objawy skórne znikną, dodajemy do pokarmu psa 1 raz dziennie Calcium carbonicum D6 (na czubku noża). Quote
Julie Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 biedna sunia... co ustaliłyście odnośnie jej?jak w schronisku?ktoś ją odwiedza? Quote
xmartix Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 jutro będzie miała odwiedziny (Boże, jak w więzieniu...) Quote
xmartix Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 jutro będzie miała odwiedziny (Boże, ja w więzieniu...) Quote
GoskaGoska Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 no tylko takie odwiedziny za krat to nic jej nie dadzą :placz: biedna tylko pomyśli, ze jakies swiatełko w tunel, a znow zostanie. Zeby ona wiedziała ile ja o niej myślę to może choc troszkę byloby jej lepiej:placz: . Normalnie łzy mi do oczu lecą jak sobie ją za tych krat przypomnę Quote
GoskaGoska Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 no więc byłam dzis w schronisku i wiem coś więcej - nie było tego widać bo ja się tak na jej mordkę patrzyłam, ale dzis zobaczyłam , ze ma lysy caly grzbiet i za uszkami tez ma ubytki włosków :placz:. Sunia dostaje jakies zastrzyki, do uszu cos, i jest psikana. U lekarza jest grzeczna , ja jej tylko głowkę przytrzymałam i dała sobie wszytsko robić - tylko troszkę płakała. Ogólnie jest stan wynika - z totalnego zaniedbania - jejku co z nią się musiało dziać :placz:. jak podeszłam do niej do krat i zaczęłam do niej gadac to przyszła się miziać - i nawet łapki w kraty wsadziła - wie cholera jak mi serce rozwalic :mad:. Nożki trochę słabe- ale na spacerku odżyła - i nawet pociągnąć umie :cool3:na smyczy. Do psów super i do suczek i do samców jak widzi pieska to chce się wąchać i ogonek jej lata, do ludzi też super. Kotka chciała powąchać - ale jak ją postraszył to uciekła :evil_lol:. Ona taka trochę płaczka - ale naprawdę w domku doszła by do siebie jakoś i jej stan by się polepszył. No i ....musiałam ją oddać znow za kraty :placz:, ale chociaż widać było , ze tym spacerem miała przyjemność , bo jakaś weselsza w tym boksie była. No co my z nią zrobimy :placz:??? Quote
GoskaGoska Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 dziewczyny prosze pomozcie - jesli mam byc jeszcze troche na dogo - bo inaczej bedzie tak : :flaming: lub :drinking:. jesli poniose porazke :wallbash:, to juz zwatpie w jakikolwiek sens ratowania starszych duzych psow :placz: i tylko kulka w leb Quote
Koperek Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Gosiu, ja już miałam co najmniej kilka takich porażek! I co? Też miałam się wieszać??? Nie! Trzeba żyć dalej, niestety... Quote
GoskaGoska Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 nie będzie żadnej porażki :mad: nawet mi nie pisz takich rzeczy , bo będę beczeć , ona MUSSSIII BYC URATOWANA. tak na marginesie jak byłam w szczeniakarni przyszedł chlopak ( a szczeniaków juz przybylo sporo) i ze jaki wyroscie a to a tam to ...to mu powiedzialam nich bierz starszego - to będzie wiedział jak jest, a nie mial niespodzianek, a juz normalnie swiat bym chciala zmienic :cool1: ale dzis jakies kobiety zabral psa z poczatku 2008 dobre choc tyle Quote
GoskaGoska Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 a tak wogole to niunia musi jakies imię dostac więc będzie Melisa;), chociaz zamiast mnie uspokajac , to mi sen z powiek spędza Adrenalina by bardziej pasowało . Quote
mimoza Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Biedna sunka, wyglada slicznie. Mam nadzieje, ze ktos sie zlituje... Takie sunie sa fantastyczne - wiem, co mowie, bo sama taka adoptowalam i byla (biedna Uteczka juz za TM) najlepszym psem pod sloncem. Teraz kazdego psa porownuje do niej... Quote
kikou Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 śliczne imię... Melissa musi przynieść jej szczęście.... Quote
gonia66 Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 Oj...co za oczy...co za wzrok....:placz::placz:musi sie udać..dzięki Gosiu za Twoją wiarę w zwycięstwo...chwytam sie jej i wierzę...Melisso...musi się udać...:roll: Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 tylko czy moja wiara cos da :placz: podsumowują ma gumtree wroclaw, krakow, kupiepsa, allegro , alegratke Quote
Olga7 Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 pisalam na pw - może by miejsce jakoś sie znalazło,ale bez kasy nie da rady -neistety...:shake: obawiam się ,że stary ,chory i slaby pies nie znajdzie w takim stanie domu ...przynajmniej poki nie będzie wyleczony ...a to wymaga sporo czasu i zachodu -no i leczenia poza schronem , bo będzie wśrod innych psów z różnymi skórnymi chorobami zlapie jeszcze inne ...:( Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 ona jest poprostu z babciami - zadne inna nie jest w takim stanie jak ona:roll:, wiec raczej nie złapie nic od nich. Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 sluchajcie tak myśle, ze trzeba by było jednak zacząć myśleć o finansach :roll: Oczywiście najbardziej mi zależy by sunia trafiła do domu stałego - ale jesli się nie uda - to trzeba myśleć o jakiś tymczasie. Trzeba Melisie zrobić skarpete - nawet jeśli znajdzie DS to zawsze przejdą na inne pieski pieniądze chocby na Hara 14latek owczarkę - która jest w miom podpisie. Jeśli ktoś by chciał pomoc ; proszę narazie o deklaracje - ALE BLAGAM PRZEMYŚLANE, REGULARNE I SYSTEMATYCZNE!!! Nie kierujcie się implusem tylko rozsądkiem, nie zeby za jakiś czas ciotki zaczęły się wykrusząc, bo....coś wypadło. Pamiętajcie to nie jest moj pies, to jest pies wszytskich i wszyscy powinni być tak samo odpowiedzialni. Jeśli się zdecydujemy wyciągnąć psa - to róbmy to z głową, jeśli zaś nie wiem stracicie pracę itd - to znajcie jakąś ciotek na wasze miejsce. Przepraszam, ze tak piszę, ale juz parę razy było różne nieprzyjemne sytuacje. A jeśli mówimy np o kwocie 450zł to naprawdę musi to być przemyślane. Jeśli możecie piszcie ile byście daly radę wpłacic na sunię co miesiąc - ile tez wypłat jednorazowcych, bazarki tez mile widziane!!! Bez pełnej kwoty nie ma co myśleć o płatnym DT :shake: Quote
Olga7 Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 Hotel u jamora - propozycja - Dogomania Forum Hotelik -Serock- Megii1 ----- i dużych psiaków w potrzebie - Serock koło Warszawy:) - Dogomania Forum Hotelik dla psów.-PATI_pod W-WA.-508-410-670 tel./10-15-20-25-zl/..witamy psiaki w potrzebie a także pupilki dogomaniaków - Dogomania Forum o ile wiem-Megg już pisala na tmy wątku-pytała ,czy potrzebny dt platny ,bo może wziąć starsze psy do budy koło domu - na kojce są kolejki -a do budy jest szansa i miejsce już zaraz ...tylko dzialać trzeba prędko.. u Jamora-też moze być miejsce --a tam dla psów z dogo -ok.13zl/doba -zale za to super warunki dla owczarków /i nie tylko/ -zobaczcie sami ....jest tam już kilka psów z dogo -np.Sziwa,Murzyn.. ale i tam chętnych dużo -czas nagli !! U Pati -jest spora kolejka -rozm. juz w tydzien temu -ale poki kasę się uzbiera to miejsce blizej bedzie .. Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 u jamora odpada, bo napisane jest , ze nie przyjmuje z chorobą skóry ,poza tym ona w takim boksie się zapłacze :shake: Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 sluchajcie jesli mozecie to pomożcie :placz: liczy się wszytsko bazarki, deklaracje, czy wpłaty jednarazowe Quote
Olga7 Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 http://www.dogomania.pl/forum/f937/hotel-u-jamora-propozycja-138231/index3.html Jamor.pl ~ hotel i szkolenie psów - Strona Glowna to tak dla inf.tylko .. Odp. Gosi tu - wszyscy wiemy jak trudno o kasę na DT -dlatego kladziemy nacisk NA CEGIELKI - bo ludziom nieraz latwiej jest wyslać z neta te 5-10-15 zl -przelewem - jak serce maja dobre !!! no i deklaracje stałe oczywsccie tez b.ważne -ale nie zawsze wszyscy wplacają tam do konca pobytu psów i nieraz duzo mniej kasy z tych deklaracji jest -a tak to można ratowac się tymi cegielkami !!! Quote
GoskaGoska Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 No i podniosę , bo pilnie pomoc potrzebna Quote
Recommended Posts