Aga3006 Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 Doradźcie mi proszę. Znalazłam w lesie ścięty, owalny ,,plaster'' drewna z widocznym fragmentem kory. Stwierdziłam, że fajnie wyglądałby obrazek namalowany na tym drewnie, no to wzięłam je do domu i namalowałam (zdjęć brak, bo obrazek już oddany). Teraz problem, bo obrazek się spodobał i dostałam ,,zamówienie'' na więcej, dostałam też drewno. Sęk w tym że ma ono 25 cm średnicy... Poprzedni miał może z 8 i malowałam na nim akwarelami, których strasznie dużo mi poszło jak na tak małe coś. Na ten 25-cio cm kawałek chyba zuzyłabym całe. Wiadomo, akwarele strasznie wsiąkały i musiałam gruba warstwe kłaść. Macie pomysł jakie farby sprawdziłyby się tu najlepiej? Plakatówkami coś tam próbowałam, ale to też nie to. Quote
rodzice Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 prawie skończone ale jeszcze łodyżki muszę pociągnąc innymi kolorami i pomalować boki deseczka po malowana farbami akrylowymi Quote
Bernese Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 rodzice, w jakiej cenie była by jedna koszulka? Tak się zachwycam twoimi pracami muszę coś zamówić :D Quote
rodzice Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 (edited) ja juz tutaj pisałam tania jestem ;) graficzny malunek 25 zł , kolorowy 30 zł + cena bluzeczki ( albo można mi przysłać swoja ) bardziej skomplikowane wzory ( tez bywają ) np taki drożej Edited May 14, 2012 by rodzice Quote
makot'a Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Akwarela po drewnie, nieźle :-o Nie dziwne, że wsiąkały, bo jak wiesz akwarele to farby wodne, więc nie miało ich co na powierzchni drewna utrzymać, ciekawa jestem jak długo ten malunek na drewienku wytrzyma (serio jestem ciekawa, żeby nie było;)) Ja bym malowała albo olejami, albo akrylami, ale w obu przypadkach polecam zagruntować najpierw drewienko, bo co prawda na początku może wyglądać super, jako że i olejem i akrylem da się bez problemu kłaść grubą warstwę, jednak w przypadku niezagruntowanego drewna i farb olejnych, olej po jakimś czasie wsiąknie w drewno*, a na zewnątrz pozostanie tylko pigment, więc istnieje ryzyko, że malunek się zwyczajnie wykruszy. To samo z akrylem, z tym że tam w składzie jest śladowa ilość jakichkolwiek olejów, więcej wody, która może wsiąknąć w drewno. Na kartce praktykuje się malowanie akrylem bez gruntu, sama zwykle tak robię, tyle tylko że kartka ma zdecydowanie mniejszą chłonność niż drewno, którego budowa jest jakby nie było przystosowana do kapilarnego podciągania wody z gruntu. Także uważaj, bo drewienko Ci może obrazek wychlać :diabloti: ___________ *dla płótna ten czas to kilka-kilkanaście lat, nie wiem ile to może trwać z drewnem, ale pewno krócej. Quote
rodzice Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 moje drewienko też zostało zagruntowane a tutaj prace moich kolezanek Quote
Aga3006 Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 makota dzieki za wyczerpującą odpowiedź:) Wiem, że akwarela+ drewno to ekstremalny pomysł i sama jestem ciekawa ile mi ta akwarela wytrzyma:diabloti: to był eksperyment- efekt nudy. Fakt ,że pewnie niedługo się popsuje nie ma dla mnie specjalnego znaczenia. Osoba, ktora wzięła obrazek została o tym poinformowana:eviltong: To całe zagruntowywanie mnie przeraża... chyba sobie odpuszczę. Dlatego też nie mam odwagi brać się za farby, wydam pieniądze, namęczę się a i tak doopa wyjdzie:roll: rodzice super deseczki. Najbardziej podobają mi się ostatnia i pierwsza z białą różą (?) Quote
Iwonaaa Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Jakie śliczne te obrazki ♥ Z czego mogę zrobić "rzeźbę" głowy pieska? Gdzieś w tym wątku widziałam takie coś. Quote
rodzice Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Magnolie jeszcze nie skończone wymagaja drobnych poprawek . Rzeźba psiaka była wykonana na ugotowanym selerze :) Quote
Iwonaaa Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Chodziło mi o główkę 3d Taką stojącą rzeźbę, ale też pieska pomarszczonego :] Quote
makot'a Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 [quote name='Aga3006']makota dzieki za wyczerpującą odpowiedź:) Wiem, że akwarela+ drewno to ekstremalny pomysł i sama jestem ciekawa ile mi ta akwarela wytrzyma:diabloti: to był eksperyment- efekt nudy. Fakt ,że pewnie niedługo się popsuje nie ma dla mnie specjalnego znaczenia. Osoba, ktora wzięła obrazek została o tym poinformowana:eviltong: To całe zagruntowywanie mnie przeraża... chyba sobie odpuszczę. Dlatego też nie mam odwagi brać się za farby, wydam pieniądze, namęczę się a i tak doopa wyjdzie:roll: rodzice super deseczki. Najbardziej podobają mi się ostatnia i pierwsza z białą różą (?)[/QUOTE] Gruntowanie to prosta sprawa, nie masz się czego obawiać :) W sklepach plastycznych można kupić grunty malarskie pod oleje i pod akryle, z tym, że one są nieco drogie, bo za ok. 250ml płaci się jakieś 15zł (zależy od firmy), ale na drewienko starczy Ci zwykły grunt "budowlany", do kupienia w każdym sklepie z farbami ściennymi/tynkami itp. Wtedy trzeba kupić tego co prawda całe wiadro, ale wychodzi sporo taniej. Także do malunków, którymi chcesz pokryć całą powierzchnię drewienka to super sprawa. Kłopot rodzi się, kiedy na pięknym jakby nie było kolorze drewna, chcesz zrobić kilka pociągnięć pędzlem...bo grunt jest BIAŁY. Ale wydaje mi się, że nie należy przesadzać, bo akryl/olej na drewnie trzymany nie na słońcu powinien wytrzymać co najmniej kilka lat i się nie kruszyć, co najwyżej popęka ;) Przy czym moim zdaniem olej będzie dużo bardziej trwały. Quote
rodzice Posted May 16, 2012 Posted May 16, 2012 skończyłam :multi: jakieś uwagi zanim położę werniks ? Quote
emdziolek Posted May 16, 2012 Posted May 16, 2012 ja mam uwage... JAKIE PIĘKNE !!! DAJ MI TO PROSZE PROSZE POROSZEEEE:evil_lol: cuuudo Quote
Aga3006 Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 rodzice cudo:) makot'a dzięki jeszcze raz. Biały grunt... to nieciekawie. A co do akwarelowego obrazka. Akwarele okazały się i tak trwalsze od samego drewna, które pękło... Quote
Tysia_z_Ejmi Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Witam wszystkich! Obecnie mam 14 lat i szkicuje psiaki. :) jest to moje małe hobby... Czytam ten wątek już od dłuższego czasu - dopiero jestem na 85 str i już wiele się nauczyłam. Chciałabym abyście doradzili mi w kwestii szyi mojego Bokserka. ;) przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale robione na szybko, tylko na potrzeby... więc moje pytanie to: Jak zrobić jego szyje? Te fałdy gdzie umiejscowić? Próbowałam juz chyba wszystkie kombinacje i nic mi nie pasowało... Najlepiej żeby ktoś kto się zna na anatomii i tak dalej mi coś poradził. :razz: Oczywiście opinie tez mile widziane, :roll: Z góry dziękuję! :multi: ps.jestem zachwycona pracami Mad, Komy, Bolsbokser,Kojota oraz betty_labrador :loveu: Jesteście moimi mistrzami. :cool3: Quote
Pinesk@ Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Bardzo fajne proporcje :) Używaj wiecej kreskowania niz rozcierania. Oczy do poprawki, teraz wyglądają jak ciemna plama, bez życia. Poza tym bardzo fajnie Ci idzie! Ćwicz dalej a będzie z Ciebie też mistrz ;) Quote
Tysia_z_Ejmi Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 (edited) Pinesk@ ale ja zawsze robię tak zwaną bazę, a potem dopiero kreskuję. Zdjęcie jest nie wyraźne, dlatego nie widać sierści i oczu... Dziekuję. ;-) To mój pierwszy portret psa płaskopyskiego. I uważam że mi jakoś dobrze idzie. :cool3: Dla porównania dam zdjęcie jednego z moich psów... I zobaczysz że widać postęp. ;) Więc dla porównania - Basset z 8 maja Tak więc jak widać robiłam wyraźny kontur, oraz rozcierałam palcem. Teram fotka Boksera z 15 Maja, którego "kończę" - Tutaj oczy owszem wyglądają jak plamy, ale w dalszych częściach mają większy błysk... I teraźniejszy wygląd... Gdybym tylko miała skaner... :roll: Edited May 17, 2012 by Tysia_z_Ejmi Quote
Iwonaaa Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Pewnie nie ten dział, ale w tym forum nie mogę znaleźć żadnego wątku odnośnie bud czy czegokolwiek. A w moim wątku zrób to sam nikt nie pisze.. no więc ja robię budę! Myślę, że w sobotę już w całej okazałości. Quote
Tysia_z_Ejmi Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 Bernese masz jaką pracę? Chętnie bym pooglądała. ;) Quote
Recommended Posts