Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie.
Chciałabym przedstawić Wam bardzo przystojnego terierka walijskiego, który obecnie przebywa w Gorzowskim Schronisku Dla Bezdomnych Zwierząt. Ma ok. 2 lat i jest wspaniałym psiakiem. Nie wykazuje agresji do psów ani ludzi. Bez problemu daje przy sobie wykonywać czynności pielęgnacyjne. Uwielbia pieszczoty i wylegiwanie się na meblach. ;) Lgnie do człowieka, lubi towarzystwo. Jak na teriera jest bardzo spokojnym psiakiem, prawie wcale nie szczeka. Niestety, kiedy był młodszy, miał złamaną tylną łapę. Złamanie źle się zrosło i nie da się już nic z tym zrobić, dlatego psiak porusza się na 3 łapkach, a czwartą ma podkurczoną i na nią nie staje. Nie przeszkadza mu ona jednak w niczym, a psiak nie czuje bólu i harcuje razem ze swoimi schroniskowymi kolegami. Bez problemu biega i skacze. W schronisku został ostrzyżony i wykąpany.

Tak wyglądał przed metamorfozą:

A tak wygląda aktualnie:

Czy ktoś zechciałby przygarnąć tego kochanego Psiaka?
Na pewno odwdzięczy się miłością ..

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sliczny jestes terierku,cioteczka wrzuci cie na ogolny watek terierow,ktos musi cie pokochac:roll:Milka,czy ta łapka była badana przez weta,czy juz nic nie da sie zrobic ?
Podaj dane do kontaktu,wrzuce go na NK.

Posted

Śliczny psiaczek, jak długo jest w schronisku ?
Pewnie ktoś go wyrzucił dlatego że ma jedną łapinkę niesprawną :shake:.
Wielkość teriera walijskiego czyli taki do kolanka ?

Posted

Łapka była badana przez weta, był robiony rentgen. Da się to "naprawić" i psiak podobno może być jeszcze calkiem sprawny, jednak jest to bardzo skomplikowana operacja no i bardzo droga. Jeden wet w Gorzowie powiedział, że samej operacji mógłby się podjąć, ale nie w przypadku, kiedy pies jest w schronisku, bo po zabiegu okres rekonwalescencji będzie dość długi i pies w tym czasie powinien być otoczony jeszcze troskliwszą opieką. Innymi słowy ktoś powinien go albo przygarnąć na stałe albo wziąć na DT.
Tylko te koszty .. nie wiem ile konkretnie, ale podobno bardzo dużo.

W schronisku już trochę jest .. nie wiem ile dokładnie, ale jakiś czas już tu przebywa. Może z 2 miesiące, może mniej. tak mi się wydaje, ale jeśli to ważne, mogę sprawdzić i podać konkretną datę, kiedy do nas trafił.

Wielkością siega do kolanka. Może jest trochę szczuplejszy i drobniejszy niż typowe terierki walijskie. Trudno mi ocenić różnicę między nim a prawdziwym rasowcem, bo niewiele miałam do czynienia z psami tej rasy. Jest mały.

Podaję dane do schroniska:
Schronisko Dla Bedomnych Zwierząt w Gorzowie Wlkp.
ul. Fabryczna 73
tel. 095 7287212

Dziękuję Wam bardzo za pomoc, w ogóle za samo zainteresowanie.
Wcześniej Trójnóżek biegał po schronisku luzem i spał w biurze na fotelu, ale Dyrekcja (ZGM) zarządziła, że wszystkie psy mają być w boksach. Ani jeden ma nie latać luzem. Psiak bardzo to przeżywa, siedzac zamknięty. To typowy spokojny kanapowiec, mało ruchliwy raczej.
Na NK dałam go już na koncie naszego schroniska, ale im więcej tym lepiej. Może ktos zauważy naszego bidoczka ..

Tutaj jeszcze jedna jego fotka z wczoraj:

Posted

Czy psiak jest zaszczepiony i odrobaczony ?

Tak sobie myślę, że z tą biedną łapiną to będzie mu trudno znaleźć domek, niestety ludzie wolą zdrowe i ładnie wyglądające pieski :shake:.

Posted

My w schronisku na niego mówimy Trójnóżek, choć to nie jest jego imię.
Może być Bezik ;) albo jeśli ktoś zechce go przygarnąć, niech sam nada mu imię.

Mam informacje.
Odrobaczenie: 30 kwietnia
Szczepienie: 6 marca i 2 kwietnia
W schronisku od 30 stycznia

Posted

Jakiej pomocy potrzebuje piesek ? Czy ogłoszeń czy wyciągniecia ze schroniska ?

Bo że dobrego domu stałego to wiadomo.
Albo chociażby dobrego DT narazie.

Posted

Dogo07 napisał(a):
Jakiej pomocy potrzebuje piesek ? Czy ogłoszeń czy wyciągniecia ze schroniska ?

Bo że dobrego domu stałego to wiadomo.
Albo chociażby dobrego DT narazie.

Mysle cioteczko,ze ogloszen,a co sie z tym wiaze wyciagniecie ze schronu:roll:
Milka,czy u was,sa jakies DT ?

Posted

Chodziło mi o to, że czasami słabsze psiaki (np. ślepe, chore, kalekie) są przez inne psy eliminowane, gryzione, odganiane od jedzenia i ludzi, mają ciężkie życie w schronisku.

Nie znam zupełnie tamtego schroniska, ani warunków jakie w nim panują.
No i to tak daleko.
Przyłączam się do pytania rity jak u Was z DT.

Posted

Oj, przepraszam, że nie odpowiedziałam – nie zauważyłam, że są jeszcze pytania na drugiej stronie.
A więc odpowiadam .
Nie ma u nas DT. Żaden wolontariusz psiaków nie zabiera do siebie. W skrajnych przypadkach Pani Kierowniczka bierze do siebie na trochę, jak naprawdę trzeba.
Warunki u nas są dobre. Psiak ma wszystko zapewnione. Żaden pies go tam nie dręczy. Staramy się, żeby wychodził z boksu – lubi wtedy iść do biura i spać na fotelu [FONT=Wingdings]:) .[/FONT] On się tak łatwo nie daje, ta noga mu wcale nie przeszkadza i funkcjonuje jak każdy inny zdrowy zwierzak. Kondycję też ma dobrą, nie jest wychudzony ani nic.
Ogłoszeń nie ma, wystawiłam go tylko na naszej-klasie.

Posted

Z kontaktem na schronisko, ale mój numer też podam.

Wolontariuszka Natalia
697 582 886

A jak można zmienić tytuł wątku?
Nie bardzo się jeszcze w tym orientuję.

Posted

Dopiero się tutaj uczę, do wszystkiego powoli dojdę :D

Jak myślicie, co najlepiej zrobić z tą łapką?
Bo są 2 możliwości:
a) zostawić taką, jaka jest (bo mu przecież nie przeszkadza)
b) zoperować

Posted

Mnie się jednak wydaje, że troszkę taka łapka przeszkadza. Przecież on ją ciągle musi zgiętą trzymać. Tylko nie wiem czy da się uratować tą łapkę i jakoś ją zrehabilitować.