Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moze podczas spacerow spotkacie tego malego psiaczka :razz:
W Bialymstoku 18.10.2007 w okolicy ul Ukośnej [B]zaginął 11 miesieczny[/B] [B]terierek[/B] .Piesek jest nie duzy na krotkich nozkach . [LIST]
[*]Sterczace uszka
[*]Masc bezowo- biala przy nosie i koncowki uszu ciemniejsze
[*]sierść szorstka przylegajaca do cisła
[*]był bez obroży
[*]Nazywa sie KOSMO
[*]kontakt do wlasciciela 505201879 lub 85/6524618
[*]jest towarzyski przymilny do ludzi[/LIST]Bardzo prosze wszytkich o przygladanie sie czy gdzies pod nogami nie plata sie ten uroczy piesek ;-).Wlasciciel bardzo liczy na kazda pomoc:cool1: .A ja wiem jak jest trudno gdy zaginie najlepszy przyjaciel :shake:
Prosze o pomoc w szukaniu KOSMO :multi::multi::multi:

Jesli chodzi o czarna suczke ma sie dobrze a moze nawet zbyt dobrze bo ulubionym jej zajeciem jest lapanie rowerzystow za nogi :crazyeye:

Posted

[quote name='Bobek']Jesli chodzi o czarna suczke ma sie dobrze a moze nawet zbyt dobrze bo ulubionym jej zajeciem jest lapanie rowerzystow za nogi :crazyeye:[/quote]

A gdzie ta suczka teraz jest? Została już adoptowana? Czy nadal czeka w schronisku?

Oczywiście, będziemy się rozglądac :p.

Posted

Dziekuje wszystkim ktorzy pomogli w znalezieniu KOSMO .Piesek juz jest w domu.
Czarna suczka nie przebywa w schronisku ? Jakiego rowerzyste gryzla by tam za nogawki .W ktorym kojcu?:oops:
Ma domek tymczasowy i jesli znajdziecie kogos kto ja pokocha i zajmie sie odpowiednio to byloby super:multi::multi:

Uwazam ze bylo by dobrym pomyslem aby te psiaki ktore sa w schronisku i czekaja na domek przygotowac do adopcji. Jestem zainteresowana przygotowaniem i nauka osob chetnych aby nabyly umiejetnosci pracy z psami do adopcji .;)

Posted

Myślałam, że ktoś, kogo znasz ją adoptował, i stąd te informacje o nogawkach :lol: Po podobo jak była w centrum to z ludźmi raczej nie szukała kontaktu...:roll:

Trafiła do schroniska chyba z 2 tygodnie temu (?). Byłam w schronisku tydzień temu, suczka była w kwarantannie, po stronie parzystych boksów (nieparzyste są od strony tego placu, więc parzyste to te z drugiej strony :p), nie pamiętam numeru boksu, ale była gdzieś mniej więcej pośrodku.

Z tym przygotowaniem do adopcji to wspaniały pomysł. Tylko na czym dokładnie te przygotowanie osób mających z tymi psiakami kontakt miałoby polegac?

Posted

[SIZE=3]Część osób już o tym wie, [/SIZE]
[SIZE=3]a nawet sie wybiera:)[/SIZE]

[SIZE=3]Może ktoś jeszcze byłby zainteresowany?[/SIZE]
[SIZE=3]Dlatego, uwaga - WAŻNE![/SIZE]

[CENTER][IMG]http://www.imagic.pl/files/3384/Sunia%20Hani/ZOSTA%D1%20INSPEKTOREM%20TOZ%20ma%B3y.jpg[/IMG][/CENTER]

Posted

[SIZE=4][COLOR=red][B]TOZ - PILNIE SZUKAMY MEBLI BIUROWYCH[/B][/COLOR][/SIZE]

Własnie wróciłam z TOZ-u.
Nie było czasu napisac o tym wcześniej, ale radosnie informuję wszystkich, szczególnie tych którzy mieli okazje wczesniej odwiedzić nasz białostocki TOZ, że we wtorek zakończylismy remont i można spokojnie już przychodzic bez narazania własnego zdrowia. Nasz wielki jak stodoła scienny grzyb zakończył swój żywot, a przy okazji miejsce zyskało nowy radosny wygląd. Jest świeżo, miło i kolorowo i mamy nowe okno!:multi:

Ale mamy tez i kolejny problem-wyzwanie. Potrzebujemy pilnie nowych mebli biurowych. Oczywiście, nie nowych nowych, tylko z odzysku.
Liczylismy na meble z jednej z firm państwowych, ale w piatek okazało się, że te się nie nadają. :shake::placz:

Więc ciągle szukamy. Szukamy wszędzie, gdzie sie da.:niewiem:

Jesli ktos z Was słyszał o firmie, która moze przekazać (jesteśmy organizacją pozytku publicznego) meble biurowe (nie potrzeba dużo: 2-3 biurka, trochę szafek i krzesła), bo zmienia swoje albo ma jakieś niepotrzebne czy zalegające, bardzo proszę o informację.:modla::modla::modla:

[SIZE=4][COLOR=red][B]TOZ - PILNIE SZUKAMY MEBLI BIUROWYCH[/B][/COLOR][/SIZE]

Posted

[COLOR=Blue]Z tym przygotowaniem do adopcji to wspaniały pomysł. Tylko na czym dokładnie te przygotowanie osób mających z tymi psiakami kontakt miałoby polegac?
[COLOR=Black]Na stworzeniu programu dzieki ktoremu bedzie mozliwe regularne organizowanie spotkan z wolontariuszami ktorzy sa chetni do pracy z psami. Wolontariusz bedzie opiekowc sie psiakiem az zostanie on przygotowany do adopcji . Jesli nazbiera sie kilka psow wtedy organizuje sie spotkania z mieszkancami miasta ktorzy sa chetni do posiadania psa ze schroniska . Jesli ktos przychodzi po psa do schroniska to jest pies dobierany do przyszlego wlasciciela.Musza do siebie pasowac by pies nie trafil wiecej do schroniska . Na calym swiecie tak sa przygotowywane psy by byly wspanialymi towarzyszami a nie przerazonymi zwierzatkami z bagarzem zlych doswiadczen . W Polsce wiele schronisk prowadzi programy adopcyjne i wlasnie wolontariusze przygotowuja psy . Juz pisalam jestem zainteresowana pomoca w nauce wolontariuszy i psow do adopcji ale nie ja mam to zorganiaowac a wypadalo by by wladze schroniska okazaly zainteresowanie przygotowaniem psow [/COLOR] :multi:
[/COLOR]

Posted

Iwona&Wiki:
Byłabym zainteresowana tym kursem, ale mogłabyś mi przybliżyć jego najważniejsze założenia? Czego na tym kursie można się nauczyć i czy jest szansa po nim na zostanie członkiem TOZU

Posted

[quote name='Dada']
daje korki do 18, później lece do Was, będę pewnie gdzieć 18.30, 18.35[/quote]
Z czego te korki to może mi się przyda? :evil_lol:

Jak uda mi się zerwać z lekcji to tez wpadne do tozu.

[B]Bobek[/B]
Wszystko byłoby pięknie ładnie, gdyby schronisko wykazało chociaż cień zainteresowania psami. Wolontariusze chętni do pracy są (no nie dziewczyny? :razz:), ale tylko wolontariusze... :cool1: Nikt inny jak na razie zainteresowania psami nie okazuje (a władze schroniska przecież powinny tym się zajmować!!).
Zapychają tylko boksy psami i nic poza tym. :angryy:
Kierownik (jak i większość pracowników) nie ma zielonego pojęcia o zwierzętach.
Skoro sterylizacja jego zdaniem to "kaleczenie zwierząt" to niech rzuci inny pomysł zapobiegania bezdomności. Chociaż ostatnio chyba zmienił zdanie, bo podobno parę psów ciachnęli :diabloti:

Posted

[quote name='plinka']
[B]Bobek[/B]
Wszystko byłoby pięknie ładnie, gdyby schronisko wykazało chociaż cień zainteresowania psami. Wolontariusze chętni do pracy są (no nie dziewczyny? :razz:), ale tylko wolontariusze... :cool1: Nikt inny jak na razie zainteresowania psami nie okazuje (a władze schroniska przecież powinny tym się zajmować!!).
Zapychają tylko boksy psami i nic poza tym. :angryy:
Kierownik (jak i większość pracowników) nie ma zielonego pojęcia o zwierzętach.
Skoro sterylizacja jego zdaniem to "kaleczenie zwierząt" to niech rzuci inny pomysł zapobiegania bezdomności. Chociaż ostatnio chyba zmienił zdanie, bo podobno parę psów ciachnęli :diabloti:[/quote]

Jasne, że chętni! :cool3:

Psów ciachnęli i to nawe nie kilka, a kilkanaście :eviltong: :diabloti:

Bardzo mi się podoba ten pomysł. Chętnie bym w czymś takim wzięła udział (o ile osoby niepełnoletnie mogą...:roll: :lol:). Tylko właśnie, czy w schronisku będą otwarci na propozycję... :-(?

Posted

Myślę, że jakby pogadać z tą panią od wolontariatu albo z panią Moniką, to może nawet coś udałoby się załatwić. Z innymi nie ma co gadać. No i taką rozmowę powinien przeprowadzić organizator takiej 'akcji'.

Jestem wolontariuszką w schronisku i jeżeli pomysł przeobrazi się w rzeczywistość to się na to piszę ;]

Posted

A ja mam takie pytanie. Gdzie dzwonić, jeśli znajdziemy rannego/chorego psa?
Ostatnio zadzwoniła do mnie koleżanka z pytaniem co ma zrobić, bo akurat stała na przystanku i zauważyła leżącego tam psa, który sprawiał wrażenie nieprzytomnego. Na szczęście pies tylko spał, bo jak odezwała się do niego głośniej to wstał i poszedł sobie. Ale ta sytuacja dała mi do myślenia.
Jeśli ma się samochód to sytuacja jest prostsza - pakujemy psa i jedziemy do weta. Ale ja np. nie jestem zmotoryzowana i nie miałabym jak takiego psa przetransportować.
Gdzie dzwonić w takiej sytuacji: do Straży Miejskiej? (jakoś nie wierze że przyjadą), Schroniska? (podobno pracują tylko do 15), do TOZu? Czy w ogóle jest jakaś szansa, że ktoś z tych instytucji przyjedzie do takiego zgłoszenia?

Posted

Torpi, to dobrze, że zastanawiasz się nad tym i zadajesz takie pytania.
Jeśli wiecej osób w naszym mieście zacznie sie zastanawiać i poszukiwać na nie odpowiedzi, to z pewnością coś w końcu da się zmienić.
Zobacz, jak to jest w [URL="http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&strona=aktualnosci_archiwum&poczatek=2006-08&ak_id=8240&kat=3"][B]Wawie[/B][/URL] i jeszcze [URL="http://warszawa.um.gov.pl/v_syrenka/adresy/index_karta.php?grupa=13&adres=2927&kat=34"][B]tu[/B][/URL] i [URL="http://warszawa.um.gov.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&strona=aktualnosci_archiwum&poczatek=2005-01&ak_id=2321&kat=2"][B]tu[/B][/URL]. Jeśli to działa, a pewnie działa, to Warszawiacy już nie mają takich problemów.:p

Dlatego ważne, by inni w B-stoku również dostrzegli ten problem i zaczeli szukac odpowiedzi m.in. na Twoje pytanie. A zaczną sie zastanawiać, jesli w końcu zobaczą potrzebujące zwierzaki wokół siebie i nie będa zostawiac ich bez pomocy. Chcemy ich skłonic do tego nasza tozowa akcją. Juz jest o niej info w necie - zobacz [URL="http://www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=25045"][B]tu[/B][/URL] i [URL="http://www.bialystokonline.pl/imprezy.php?catid=4&idi=34878"][B]tu[/B][/URL].
Jesli chcesz zmian, to po prostu pomóż nam w niej.

Juz dziś zaczęła się edukacja (jest na ulotce), a przy okazji była pierwsza zbiórka. A ponieważ własnie dziś Białystok zyskiwał 12 nowych TOZ-owych inspektorów, wszystko spadło na barki małej dzielnej Kluseczki.
Ale spisała sie doskonale, jak zawsze.:cool3:
Uwrażliwiła sporą gromadkę Białostoczan, a przy okazji zebrała dwa kosze karmy i jedzenia na zimę dla bezdomnych i wolnobytujących.
Kluseczko, jesteś WIELKA!:loveu::loveu::loveu:
Na Ciebie zawsze mozna liczyć. Wielkie, wielkie dzięki!!!!
ulotka ---->[URL="http://img81.imageshack.us/my.php?image=ulotka01150dpicd9.jpg"][IMG]http://img81.imageshack.us/img81/7844/ulotka01150dpicd9.th.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://img81.imageshack.us/my.php?image=ulotka02150dpinp1.jpg][IMG]http://img81.imageshack.us/img81/5840/ulotka02150dpinp1.th.jpg[/IMG][/URL]

PS. Oczywiście nie ma jednej odpowiedzi, ale generalnie w takiej sytuacji powinno sie zawiadomić straz miejską i postarać sie, by ta wezwała weterynarza

Posted

Na pewno wyslę jeszcze PW do zainteresowanych,
ale może ktoś jeszcze będzie chetny.
W tym tygodniu edukujemy i zbieramy [B]w Auchanie[/B].
W [B]piatek od 14 do 18[/B]
i w [B]sobotę od 10 do 15[/B].

[B]Spotkanie[/B] w sprawie akcji w [B]piatek o godzinie 11[/B]
[B]w TOZ-ie ul Świętojańska 24/7[/B]
[B]albo[/B] (jeśli przyjdzie więcej niż 10 osób)
[B]w Centrum Współpracy OPP[/B] - budynek obok TOZ-u na parterze,
bo tam więcej miejsca.:p

Posted

Będziemy w piątek, tylko od mniej więcej 14:30. OK :lol: ?

I gdzie konkretnie będzie ta zbiórka? Przy kasach, przy wejściu? Niestety nie możemy przyjechac na 11 do TOZ-u żeby wszystko uzgodnic, więc proszę o kontakt na PW albo GG :razz: ;)

Posted

[COLOR=yellowgreen]Myślę, że jakby pogadać z tą panią od wolontariatu albo z panią Moniką, to może nawet coś udałoby się załatwić. Z innymi nie ma co gadać. No i taką rozmowę powinien przeprowadzić organizator takiej 'akcji'.[/COLOR]

[COLOR=#9acd32][COLOR=black]Organizatorem akcji , przynajmniej wyrazic chec powinno schronisko[/COLOR] :razz:[/COLOR]

[COLOR=yellowgreen]Bardzo mi się podoba ten pomysł. Chętnie bym w czymś takim wzięła udział (o ile osoby niepełnoletnie mogą...:roll: :lol:). Tylko właśnie, czy w schronisku będą otwarci na propozycję..:-(. ? [/COLOR]

No wiec dziewczyny do dziela :mad:Jesli bedziecie rozmawialy i rozmawialy i rozmawialy i rozwiniecie temat to zapewne cos zakielkuje . Ja jestem chetna do nauczenia was jak pracowac z psami trudnymi :crazyeye:i jak przygotowac psa do adopcji :multi:.Szczegoly mozna domowic :evil_lol: