Jump to content
Dogomania

Wystawy (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

A ja was niespotkalam! :placz:,widzialam paru znajomych na ringu,ale potem w tym zamieszaniu,sie pogubilam.

Takiej ilosci tak pieknyh psow jescze niewiedzialam:loveu:

Co mi sie niepodobalo? to to ze na teran wystawy wpusczano psy niezgloszone na Wystawe! przyslowiowe kundelki! oraz czajacych sie handlarzy nierodowodowych sczeniat/Yorczki/chowane pod pazuchą.:shake:
Wydawalo mi sie ze na Swiatowej wystawie tego niebedzie,a jednak.

Filmik i fotki wstawil moj syn:razz::oops:

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='herbina']Na razie zapraszam na Yorkland, tam nieco fot wstawiłam i jeden filmik, który juz tu Mona4 pokazała, więcej fot i filmików w poniedziałem, bo na razie mam dużo pracy[/quote]

[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=purple]Tak, tak wlasnie Yorkland zdazylam juz odwiedzic, ale mam ciągły niedosyt :lol:[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

szczsliwi zdobywcy pierwszej lokaty i tytułu najładniejszego szczeniecia Swiatówki!!!!w Poznaniu Maciek i Showek
[img]http://img294.imageshack.us/img294/5608/2ab3.jpg[/img]
[img]http://img488.imageshack.us/img488/4043/1ju0.jpg[/img]

Posted

[quote name='Daga_i_Oskar'][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=purple]Tak, tak wlasnie Yorkland zdazylam juz odwiedzic, ale mam ciągły niedosyt :lol:[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]
Witam wszystkich, byłam na wystawie jako widz, łacznie mam ponad 700 fotek w tym ok.300 to yorki, sama jestem ciekawa ile będzie się nadawało do publikacji, bo wiecie jak wychodzą zdjęcia w hali sprzętem z "nie najwyzszej półki", ale musicie cierpliwie poczekać do jutra bo jeszcze goszczę z Poznaniu. Zyczę wszystkim kolorowych snów.

Pozdrawiam Beata

Posted

[quote name='Moniś']Czekam niecierpliwie na resztę fotek :roll:[/quote]

nie mam czasu, ale troszkę nowych fotek, nie tylko yorków, wstawiłam przed chwilą na forum Yorklandu

zapraszam

Posted

[QUOTE][IMG]http://img300.imageshack.us/img300/2350/9md2.jpg[/IMG][/QUOTE]
no naprawde zdjecie super i psiaczek tez super;) ;) ;) i gratulacje lokaty
a Edytce zazdroszce ze takie piekne zdjecia nam zawsze wkleja;)

Posted

Fotki piekne,ale ta babe to bym tak z leb i potrzasla.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img140.imageshack.us/img140/7567/tn1005462zf5.jpg[/IMG][/URL]

Biedna psina:placz:

Posted

Patrzyłam na tę fotkę dłuższy czas nie wiedząc właściwie o co chodzi. Jak ten babsztyl:mad: złapał tą biedną psinę. Normalnie nie wierzę własnym oczom!!! :crazyeye:

Posted

[quote name='chilijka']Patrzyłam na tę fotkę dłuższy czas nie wiedząc właściwie o co chodzi. Jak ten babsztyl:mad: złapał tą biedną psinę. Normalnie nie wierzę własnym oczom!!! :crazyeye:[/quote]
to jeszcze nic, co poniektórzy wnoszą psa na ring trzymając tylko za głowę:mad:

Posted

[quote name='małyskrzat']to jeszcze nic, co poniektórzy wnoszą psa na ring trzymając tylko za głowę:mad:[/quote]

Jezu.... to jest okropne!! Podnoszenie za głowe i ogon widzialam nie raz (tylko dlatego, zeby nie zepsuc fryzury:shake:), ale zeby wniesc psa na ring trzymajac za glowe?:crazyeye: I nikt na to nie reaguje?

Zdazylam sie juz przekonac, ze niktorzy traktuja swoje psy jak towar, dzieki ktoremu zdobywa sie tytuly.... A tu jest oceniany pies, a nie wlasciciel!! Te biedne psy szarpane, zeby sie nie kladly...grr...... Kiedys nie wyrobie!!:angryy:

Posted

[quote name='Magda_Miki']Jezu.... to jest okropne!! Podnoszenie za głowe i ogon widzialam nie raz (tylko dlatego, zeby nie zepsuc fryzury:shake:), ale zeby wniesc psa na ring trzymajac za glowe?:crazyeye: I nikt na to nie reaguje?

Zdazylam sie juz przekonac, ze niktorzy traktuja swoje psy jak towar, dzieki ktoremu zdobywa sie tytuly.... A tu jest oceniany pies, a nie wlasciciel!! Te biedne psy szarpane, zeby sie nie kladly...grr...... Kiedys nie wyrobie!!:angryy:[/quote]

ja pierwszy raz widziałam jak ktoś tak wnosił psa na ring (i akurat przypadkowo znalazło się to na fotce), choc nieraz widziałam jak w podobny sposób wystawca poprawiał już stojącego psa. Najbardziej jednak podziwiam cierpliwośc psów do tak długiego stania w pięknej pozycji czekając na ocene (teraz przy dużej ilości zgłaszanych yorków na wystawy,nieraz trwa to po 30 minut i więcej), moja ma za "bardzo terierowy" charakterek i długie stanie nie dla niej, poprostu nie miala czasu na stanie gdy w koło było tyle psów do obwąchiwania i do wspólnej zabawy, dlatego zrobiliśmy "hodowlankę" (w razie decyzji o ewentualnym kryciu) i teraz sucz szcześliwa bo nie musi stac jak posąg.

Posted

oczysiecie nikt tego psa za głowe nie trzyma,uwierzcie mi.Piesek jest trzymany za żóchwe czy jak to tam sie nazywa i jest to dla niego bezbolesne.Ja zawsze tak ustawiam spa,nie wnosze tylko za ogon,ale podkładam ręke pod brzuszek.Pozatym oczywiscie posągowa postawa jest tez kwestia wyuczenia i jesli piesek traktuje to w formie zabawy to jest to dla Niego czysta przyjemnosc.Zapominamy ze dla psa najwieksza nagroda jest zadowolenie włąsciciela,oczywiscie dla psa który ma bardzo dobry kontakt z włascicielem i woli "pracowac "z nim niz latac po ringu szukajac zabawy z innym psem.To jest oczywiscie trudna sztuka tak psa nauczyc,ale naprawde mozna.Sama obserwuje swojego Hattiego,jak go ustawiam i mówie :"jaki piekny,jaki cudowny,boski mój Hatti"to on nawet nie drgnie i stoi tak 15 minut tylko po to zeby słyszec te słowa,by czuc ze jectem z nigo zadowolona.To radosc dla psa a nie kara,jesli sie w ten sposób do tego podejdzie.

Posted

Hm, co do tego, czy to sprawia psu przyjemność, czy przykrość - to pozwolę sobie polemizować.
:-(

Po Poznaniu mam sporego kaca, widząc, jak wielu hodowców i osób zwących siebie "miłośnikami psów" nie ma bladego pojęcia o psiej psychice, ale i anatomii.

Już sam konkurs Młodego Prezentera budzi moje dzikie uczucia (chęc podłożenia bomby itd).

Ilość psów ciągniętych, duszonych, zamierających w beznadziei była porażająca.

Moja prywatna Nagroda Zgniłego Pomidora dla wystawców z Rosji i Włoch - bo u tych widziałam to najczęściej - wystawiających psy na cieniutkich łańcuszkach zaciskowych nie z ogniwek, tylko plecionych jak linka - śliskich i łatwo zaciskających się, ale za to nie do poluzowania.
:diabloti: :mad:
Potem idzie taki pacan po ringu i fuka na swojego sznaucera ktoremu gały już wyszły na wierzch - że ten "nie chodzi odpowiednio energicznie". :p

Jedyny pozytyw - z całej wystawy - dużo bardzo świadomych i rozsądnych zachodnich hodowców chihuahua.
:lol:
Z zadowoleniem można było odnotować duża ilość psów nie podwieszanych na ringówkach, psów współpracujących świadomie na ringu z przewodnikiem, skręcających na ruch dłoni, palca lub głos - przy ZEROWYM napięciu ringówki - a już ilość sera żółtego i parówek (a tak! :lol: :evil_lol: ) będących w użyciu na ich ringach równała się chyba ogólnej ilości parowek i sera na calej tej, pożal się Boże, wystawie.
:lol:

Posted

Zgadzam się co do wypowiedzi Edytki, żadna krzywda psu się nie dzieje i większość doświadczonych wystawców dobrze o tym wie i tak przenosi psy. Ja również na początku panikowałem," co też Ci ludzie robią, przecież urwą mu głowę" jednak poinformowano mnie, że kręgosłup psa jest bardzo dobrze połączony z głową i naprawdę trzeba by nie wiem co robić, żeby uszkodzić psa nosząc go w taki sposób. Niektórzy noszą psy trzymając je za żuchwę i pod ogonem lub podnosząc na ringówce (wtedy ringówka spełnia rolę tej ręki) i druga ręką podtrzymując psa pod ogonem, Ja wystawiając psa praktycznie zawsze go tak noszę, a przecież każde ustawienie psa w pozycji wystawowej wiąże się z takim podnoszeniem psa ;)

[b]małyskrzat[/b] nie przesadziłaś/eś z twórczością? powiedz mi jak miało by wyglądać niesienie psa na ring gdy jest on trzymany TYLKO za głowę? Jest to w ogóle możliwe? Bo troszkę wystaw już odwiedziłem, kilka razy psa wystawiłem i jakoś nie mogę wyobrazić sobie takiego sposobu trzymania psa...
pozdrawiam
Maciek

Posted

"Ja wystawiając psa praktycznie zawsze go tak noszę, a przecież każde ustawienie psa w pozycji wystawowej wiąże się z takim podnoszeniem psa "

No właśnie tak być nie musi... :shake:
Tyle, że niestety taki jest "trynd".
Pozostaje miec nadzieję że to się będzie zmieniać, zgodnie z pojawiającą się moda na "naturalność i ekologię" ;) :lol: (rezygnacja ze skrzynek - postumencików itd).

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...