Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='dbsst']Wind opowiedzialabys mi troche o tych szumach :roll:

ostatnio gdzies czytlalam ze takowe nie istnieja

a pozniej ze ktos ma z nimi problemy

od czego zaleza w takim razie i dlaczego dla kogos nie istnieja skoro sa :roll: :-?

to wszystko mnie przerasta :-?

a zdjecia fajowe najbardziej mi sie podoba ostrosc i kolory jak Ty to robisz ze masz taka ostrosc jaka chcesz i takie kolory jakie chcesz przesycone i nie przepalone :-?[/quote]

Co do szumow to sa! Jesli mowimy o cyfrowych lustrzankach, to w jednych sa mniejsze a w innych wieksze. Moga wynikac albo z podwyzszonego ISO, albo wystepuja tzw. "gorace piksele", wynikajace z dlugiego czasu naswietlania.
Szumy (o wiele wieksze) sa tez w kompaktach cyfrowych.

Co do kolorow i ostrosci to hmmm ... jest to wypadkowa mozliwosci sprzetu (body i obiektywow), oraz praca w programie graficznym, czego wcale sie nie wstydze. Dla mnie program graficzny, jest tym czym dla fotografa analogowego ciemnia. Tak samo w ciemni pracowalam nad szumami (zwanymi tam ziarnem), kontrastem, kolorem, ostroscia, jak teraz w programie graficznym pracuje nad tymi samymi parametrami :-)

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

aha
musze sie programu naumiec ;)

a teraz sie bawie G5 i nie podoba mi sie jedna rzecz w nim

nie ma programu zdjec w ruchu :evil:
a ze aparat mam na "chwile" to w manualu pewnie nie dojde jak mam ustawic :(

qrde ja nigdy tego nie ogarne a chce jedynie zeby moje zdjecia nie byly przepalone i zeby byly ostre tylko tyle nic wiecej :(

Posted

[quote name='dbsst']qrde ja nigdy tego nie ogarne a chce jedynie zeby moje zdjecia nie byly przepalone i zeby byly ostre tylko tyle nic wiecej :([/quote]

To jest [b]AZ TYLE[/b], a nie TYLKO TYLE! Wbrew pozorom do zdjec nie przepalonych potrzebny dobry pomiar swiatla w aparcie, oraz umiejetnosc jego uzywania (wcale to nie jest takie latwe jakby moglo sie wydawac :roll: ), a do ostrosci dobry, jasny obiektyw i porzadna matryca w aparcie cyfrowym :-)

Posted

no wiem ze to AZ TYLE to podstawa dobrego zdjecia.
Wind a mozesz mi polecic jakas ksiazke co mnie z tego dola nieumiejetnosci moze troche wyciagnie 8)

ale Cie dzis katuje wiem wiem wiem ;)

Posted

dbsst,

Ksiazke? Hmmm ... nie spotkalam jeszcze wspolczesnie napisanej ksiazki, ktora bedzie opisywac wszystkie wazne zagadanienia fotografii :roll: Dlatego polecam grzebanie w internecie, fora fotograficzne, witryny zagraniczne itp.

Posted

[quote name='Wind']dbsst,

Ksiazke? Hmmm ... nie spotkalam jeszcze wspolczesnie napisanej ksiazki, ktora bedzie opisywac wszystkie wazne zagadanienia fotografii :roll: Dlatego polecam grzebanie w internecie, fora fotograficzne, witryny zagraniczne itp.[/quote]

hihihihi jak tak dalej bede grzebac to gornikiem zostane ;)

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Adda czy ty aby nie zaczniesz szukać tego klubu co by sprawdzić to ,,naocznie'' :-? [/quote] No co Ty, ja domatorka jestem 8)

Posted

[quote name='Wind']dbsst,

Ksiazke? Hmmm ... nie spotkalam jeszcze wspolczesnie napisanej ksiazki, ktora bedzie opisywac wszystkie wazne zagadanienia fotografii :roll:.[/quote]
:hmmmm: To napisz takową 8)

Posted

[quote name='PIKA'][quote name='Wind']dbsst,

Ksiazke? Hmmm ... nie spotkalam jeszcze wspolczesnie napisanej ksiazki, ktora bedzie opisywac wszystkie wazne zagadanienia fotografii :roll:.[/quote]
:hmmmm: To napisz takową 8)[/quote]

madrze gada

:D

Posted

Beatko zdjecia jak zwykle są fantastyczne! Zdecydowanie bardzo cenię w tych zdjęciach to, że "coś się na nich dzieje", niosą jakąs treść, no i są robione w ciekawych aranżacjach wnetrz! Wielki całus! :D

[quote name='ryba-pila']Mi najbardziej ze wszystki podobala sie sesja [b]agi_o[/b], ale oczywiscie [u]nie tylko [/u]ze wzgledu na jej welsho-maniactwo....[/quote]
Nie ma jak SOLIDARNOSC :lol: Dzieki!

Posted

Hej, hej :-)

We wtorek od godz. 14.00 do 18.00 mam wolne studio. Jesli jest jakas chetna, ladna, troche szalona i wyluzowana Dogomaniaczka na krociutka sesyjke to zapraszam.

Jednoczesnie przepraszam, ze nie pisze indywidualnie do kazdej Dogomaniczki, ktora zglosila wczesniej akces. Tak sie sklada, ze wiekszosc z Was pracuje do pozna, wiec wiem ze te godziny moga byc raczej niefortunne :(

Jesli jednak ktos mi znany, lub nie znany ma czas i ochote zapraszam! :D

Posted

[quote name='lothia']czy mogę czuć się zaproszona z Demonem czy raczej nie?[/quote]

Bez psow :-) Tylko osoba. Konieczne wczesniej zdjecie, najlepiej twarzy i calej sylwetki abym wszystko w glowie sobie poukladala.
Male umiejetnosci aktorskie mile widziane. Bedzie tworczo ale tez nie latwo ;)

Posted

[quote name='daga10011']Ka-Ka na sesje :P .Wind-w jej topicu-prestonek ogonek na poczatku sa jej foty :P[/quote]

Rzeczywiscie Ka-Ka to fajna dziewczyna! Znam Ja nawet osobiscie :D