Jump to content
Dogomania

Galeria psów z Grupy 3 (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

sortis - również witam.

Pytanie do wszystkich, którzy przeglądają ten topic: jak się kalibruje skaner, porady ew. gdzie znaleść wskazówki? Tzw. HELP z programu skanera jest zbyt lakoniczny.

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wind - dzięki za link do http://www.scarse.org/ Jest tam b. dużo profili kalibrowania skanerów dla poprawy współpracy z monitorami i drukarkami. Piszę wyraźnie adres strony bo może się komuś przydać. Mnie zaś nie o to chodziło.Pewnie zadałem zbyt ogólne pytanie.

A teraz szczegóły (nudne):

Generalnie, profile zawarte w scarse są zapisane w plikach *.imc. Te pliki występują w systemach operacyjnych komputerów i są odpowiedzialne własnie za wygląd obrazu na monitorze i w druku. Czyli dla każdego skanera można dobrać takie pliki *.imc (profile) aby obraz na posiadanym monitorze ( i/lub drukarce) był optymalny.

Mnie zaś chodzi o kalibrację skanera pod kątem przedmiotu skanowanego, ta kalibracja jest zapisywana jako *.map (mapa tonowa).

Już wyjaśniam o co konkretnie chodzi. Głównie używam aparatów fotograficznych analogowych. Daję film do wywołania. Skanuję byle jak negatyw. Na podstawie tych, byle jakich skanów wybieram klatki do zrobienia "odbitek" i potem, jeżeli jest potrzeba uzyskania zapisu cyfrowego, skanuję już dużą odbitkę.

Często jednak już od razu wiem, że nie ma potrzeby uzyskiwania wysokiej jakosci skanu i wtedy skanuję negatyw bezpośrednio. Jeżeli negatyw jest naświetlony idealnie, to taki skan jest do przyjecia. Przeważnie tak nie jest i wtedy trzeba ręcznie mozolnie, metodą prób i błędów, robić poprawki.

Szukam wiedzy właśnie na ten temat: jak sprawnie kalibrować skaner przy pracy z negatywami lub gdzie znaleźć gotowe pliki *.map z poprawkami do negatywów.

Przyznam się, że trochę zaniepokoił mnie zapis na stronie scarse:

"Printing negatives is more of a subjective thing, and some decisions are better left to a human."

Posted

jborowy,

Hmmm ... chyba Ci nie pomoge :( I nie dlatego, ze nie chce tylko dlatego, ze skaner uzywam okazjonalnie do skanu np. prac plastycznych a nigdy do zdjec/negatywow.

W najblizszych dniach powinnam sie kontnaktowac z kims z zaprzyjaznionej redakcji to podpytam, moze tam pomoga. Poki co nic nie obiecuje, ale gdybym cos miala to dam znac.

pozdrawiam,

Posted

Nie wiem czy będe w piątek.

Więc juz dziś chciałabym wkleić zdjęcie upamietniające mojego skarba.

25.06 o godz 11. 15 minie 2 miesiące jak odszedł od nas, nasz

największy SKARB.

XENDO DZIĘKUJE, ŻE BYŁEŚ...NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W NASZYM SERCU...

19253412067.jpg

Posted

Witam wszystkich forumowiczów. Oto zdjęcia mojego foksa. To wspaniały towarzysz zabaw. Ma niespożytą energię i mnóstwo szalonych pomysłów.

72119.jpg

72120.jpg

72121.jpg

Pozdrawiamy

Posted

A ja znow opuszczam sie w zdjeciach galeriowych... :oops: Brak cyfrowki, fantastycznych wypadow na lake i do lasu... Ale dosc tego tlumaczenia! Czas na pochwaly dla WAS!

czapla: Chcemy wiecej takich kerakow! Im wiecej zdjec ogladam, tym bardziej mi sie podobaja...

Pani Bosmanka: West? Nie! To jakis maly szczurek...

Posted

pleq , czapla , Pani Bosmanka :D ------więcej, więcej, więcej!!!

Pozdrawiam!

aga_ :D ------podzielam Twój los...mało czasu ,brak porządnego aparatu.....ech!

Posted

proszę bardzo:72585.jpg

mój urwis czasem potrafi nawet postać chwilę spokojnie do zdjęcia - pod warunkiem że mu się to opłaci - nic za darmo na ty świecie...

Posted

Pani Bosmanka :D koleżanka ma świetne pomysły na ujęcia :D

Czapla :D widzę, że ktoś trzyma formę przy tak pięknych psach

pleg :D dobre, dobre - ale przez przekupstwo można dużo zyskać :wink:

A teraz zainspirowały mnie Yorki - hm te kodardki.

Jak kiedyś spacerowałam z Niką, bardzo mi się podobało jak opowiadała o swoim yorku. Pozdrowienia dla koleżanki.

Oto KIRIYORCZKA :wink:

kiriyork2.jpgkyork.jpg

Posted

Pani Bosmanka :D Koleżanka ma rację - ale jak tu utrzymać terierka w pozycji siedzącej, stojącej :lol: tylko przekupstwem, jak napisał nam w tajemnicy PLEG :wink: tego ciasteczka to nie widać na fotce 8) :lol: 8)

Wind :D no ba :wink: dzięki :D podglądam Wasze maleństwa na fotkach :P

Najśmieszniejsze było jak biegała w tym czymś :D potem - chyba jej to nie przeszkadzało.

Posted

Witam ponownie :-)

Parę plażowych igraszek.

Mój pies bardzo nie lubi dzielić się patykiem..

73180.jpg

a pobyt na plaży to jest coś co go uszczęśliwia wręcz niewymownie

73181.jpg

73182.jpg

Niestety... teraz przez dłuższy czas ma mocno ograniczone przebywanie w takim szczęśliwym miejscu - dopadło go zapalenie oskrzeli.. leczymy powolutku..

Pozdrawiamy

Posted

Kiri :D -----ta kokarda to mucha pana domu czy przyjaciela rodziny? 8) , psiura podobna w niej do narzeczonej Donalda - Deisy...?

Kiri, jesteś niespożyta w zabawie!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...