Jump to content
Dogomania

Galeria psów z Grupy 3 (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Flaire,

Wszystko ok, ale przy trybie sportowym nie mam mozliwosci zapanowania nad glebia ostrosci. Co wiecej, kto powiedzial ze fotka ma odwzorowywac rzeczywistosc. Fotka ma odwozorowac moje wizje i postrzegania danej chwili, wiec chce decydowac rowniez o ekspozycji i balansie bieli.

Dlatego w pelni zgadzam sie z Toba, ze ten tryb jest bardzo fajny i bardzo uzyteczny, ale gdy chce sie dodac wiecej finezji i eksperymentow do fotek, to tylko porzez ciezka prace na ustawieniech manualnych, cale mnostwo cwiczen i jeszcze wieksza liczbe frustracji ;)

No to zmykam na cwiczenia do studia 8)

BTW link, ktory podalas to z jednej strony "tryb sportowy" ale z drugiej doskonale obiektywy, ktorych cena czesto przekracza zakup samochodu z wyzszej polki cenowej. A wiec nie ma mowy aby kompaktem zrobic takie fotki ... co najwyzej mozna sie oblizac i juz od teraz zbierac na lens'y do dobrego body ;)

pozdrawiam,

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Flaire - my tu mówimy o aparatach w miarę dostępnych dla średniej klasy w Polsce. Miałem w ręce Fuji S 7000 i tą maszyną można już robić b. dobre technicznie zdjęcia, ale trzeba dać 4000 PLN.

nitencja -czy chodzi Ci o ostatnie kadry "Seksmisjii", pewnie tak.

Posted
Wszystko ok, ale przy trybie sportowym nie mam mozliwosci zapanowania nad glebia ostrosci.
:o Dlaczego nie??? Do pewnego stopnia jak najbardziej masz - porównaj na podanej przeze mnie stronie głębię ostrości na zdjęciu drugim (Grieshopa) z tą na przedostatnim (Chana)... Temat bardzo podobny, efekt zupełnie inny, właśnie przez różnicę w głębii ostrości!

No i oczywiście sprzęt ma też ogromne znaczenie, chociaż w przypadku zdjęć na podanej stronce głównie dlatego, że większość z nich pochodzi z zawodów czy też meczów, na których fotograf nie może się zbliżyć do akcji, więc długi obiektyw jest konieczny.

Ale wracając do tematu, to mnie nie o to chodzi... Chodzi mi o tylko i wyłącznie o to, że oczywiście wkład techniczny w te zdjęcia jest ogromny, ale małpa z najlepszym aparatem i najdroższym objektywem by ich nie wykonała. Więc tryb sportowy czy nie to nie całkiem, moim zdaniem, różnica pomiędzy rambo z karabinem maszynowym a umiejętnościami celnego snajpera. Te umiejętności są ważne w każdym przypadku. I tylko o to mi chodzi. Umiejętności fotografa sportowego są inne od fotografa tematów bardziej statycznych, ale nie mniejsze...

Posted
Flaire - my tu mówimy o aparatach w miarę dostępnych dla średniej klasy w Polsce.
I rewelacyjne, moim zdaniem, zdjęcie nitencji, gdzie jedenpies przeskakuje nad drugim, było robione właśnie takim aparatem... Jeszcze kilka kapitalnych zdjęć psów w ruchu, również robionych "normalnymi" aparatami jest na stronce Cavano. Jak będę miała chwilkę czasu, to tu wstawię.
Posted

No to akurat dzisiaj role sie odwróciły. Ja myślę i mówię o odczuciach, satysfakcji i zadowoleniu z dobrze "upolowanego" zdjęcia jakie przeżywa prawdziwy myśliwy, a właśnie Panie durch i ciurkiem o technice.

Posted
No to akurat dzisiaj role sie odwróciły. Ja myślę i mówię o odczuciach, satysfakcji i zadowoleniu z dobrze "upolowanego" zdjęcia jakie przeżywa prawdziwy myśliwy, a właśnie Panie durch i ciurkiem o technice.
jborowy, ja jestem z wykształcenia informatykiem, więc ciut nietypową "panią". :wink:
Posted
jborowy, ja jestem z wykształcenia informatykiem, więc ciut nietypową "panią". :wink:

Flaire, podziwiam... :)

Przetestowałam tryb makro... Wprawdzie żadnych biedroneczek i pchełek nie znalazłam, ale za to znalazłam... Drakulę! :P

IMG_0090.JPG

IMG_0092.JPG

Posted

OK, zdjęcia w ruchu przetestowane. Faktycznie ciężko mi jest (przynajmniej na razie) wstrzelić się w ten odpowiedni moment, żeby uchwycić to, co chcę. Tak że to opóźnienie nieco przeszkadza, ale myślę, że to w dużej mierze kwestia przyzwyczajenia albo ustawienia aparatu np. na najkrótszy czas naświetlania, jak pisała Wind. Mimo wszystko uważam że jak na pierwszą sesję zdjęciową ;) jest całkiem nienajgorzej :)

IMG_0111.JPG

IMG_0116.JPG

IMG_0129.JPG

Posted

Cieszę się, że fotki się podobają, zwłaszcza że dopiero uczę się robić zdjęcia tym aparatem (nigdy wcześniej nie miałam w rękach cyfrówki... ;)) Wszelkich operacji na zdjęciach dokonuję w moim ukochanym Adobe Photoshop-w tym programie można chyba zrobić wszystko... :)

Posted

chodzi mi o to, że nie widziałam Misi tak ładnie wyglądającej, dostojnej

rozmarzonej, przede wszystkim stojącej :wink:

Jak wpadałam i wypadałam na dog. i galerie to zawsze Misia siedziała albo

spała albo lezała u pani na łóżeczku :wink:

Posted

jborowy,

To moze ja sie dopisze ;) No wiec tak: plaza jest prawdziwa, morze jest prawdziwe, Misia jest prawdziwa ...

Qrcze tylko cien Misi jest dorobiony :oops: Wybacz, ale cien to my pierwszy raz w zyciu robilysmy ;)

pozdrawiam,

Posted

jborowy,

Jesli jeszcze przyjda nam do glowy pomysly na wstawianie psa w jakis mily krajobraz, to o cieniu we wlasciwym kierunku obiecujemy pamietac :D

pozdrawiam,

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...