Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja dzisiaj odmówiłąm przylkejenia tej naklejki ( dostałam od Pana systenta propozycję jej wzięcia )dlatego iż ta naklejka nie jest czytelna ...Pisze na niej daj mi dom i pod spodem [url]www.zoozamość[/url] ,com.pl coś takiego .Rozmiar jest mały i tak naprawdę bardzo cięzko zauważyć o co tam chodzi i co jest napisane oprócz tego WWW,ZOO
Uważam ,ze powinno być coś bardziej w stylu adoptuj mnie czekam na Ciebie w zamojskim schronisku .A nie strona ZOO .Wiele osóbom kojarzy się to z adopcja wybranego zwierzaka z ZOO ( sponsoring)Też dobrze .Ale tu chodzi o psy ze schronu .Pan asysyent powiedział ,ze taki mają zamówiony szablon ,Bardzo cieszy mnie fakt jakiejkolwiek akcji więc ta naklejkowa również .Gdy zmieni się szablon bardziej reklamujący schron bardzo chętnie ją przykleję i namówię znajomych .Teraz po prostu jest dla mnie nieczytelna i mało rzucająca się w oczy .
Nie kazdy też ma internet i komputer .
Swoją drogą sama sobie zrobię fajną naklejkę w drukarni w stylu Adoptuj mnie czekam na ciebie w schronie .Stęskniony psiak .Zajebistym kolorkiem i takie fajne psie oczka i wiszące uszka .To bedzie fajna reklama tych psiaków .
Reklama na aucie to sup[er rzecz bardzo dużo osób ją zobaczy !!!Tak zrobię :multi:

Posted

Właśnie też mi się podoba pomysł takiej reklamy na aucie. Czyli za darmo te naklejki ? One są duże, czy małe ?

Serio bardzo fajny pomysł, te naklejki, dla każdego schroniska :) Nie tylko banki i avony przecież mogą w ten sposób się reklamować. Można by też zamówić takie wlepki, małe naklejki, chociaż fakt, iż wlepia się je w miejsca, gdzie jest ... zakaz nalepiania chyba jednak eliminuje ten pomysł z realizacji :D

Posted

z CzK -

[INDENT]Ślaskie - Radzionków!

Dostałąm prośbę o sprawdzenie domu dla psa z POZNANIA, także ostarzeżenie kieruje do dogomaniaków z całej POLSKI! Kobieta szuka psa wszędzie! Rozsyłajcie gdzie się da!

Kobieta o nazwisku na G. (wiecej na PW). Mieszkanka Radzionkowa. Szuka psa. Telefonicznie mówi, że miała suczkę 10 lat, ktora zmarła 2 tygodnie temu. Znam ten dom nie od dzisiaj! PPrzypadkowo dowiedziałam się, że szuka kolejnego psa. Jej suczka - Sunia, rzeczywiście zmarła 2 tygodnie temu. Dom jest nieodpowiedzialny, kobieta jest chora psychicznie. Sunia siedziała cały czas przywiązana pod stołem, agresywna, wszytskich się bala. Rok temu suka RODZiŁA przez tydzień! Szczeniaki umarły w brzuchu i doszło do perforacji macicy! Wizytę załatwiała i opłacała fundacja. [/INDENT]

Posted

Pomysł z naklejką,czy dobry ?????????????? moim zdaniem mocno dyskusyjny. Po pierwsze w przypadku zamojskiego schroniska to nie są adopcje tylko sprzedaż psów.Nikt nie uswiadamia przyszłych właścicieli jak powinno sie utrzymywać psy,zywić itd.Nie wspomnę o sprzedawaniu niesterylizowanych suk i niekastrowanych samcow.Nalezy sobie zadac pytanie,co jest ważniejsze liość czy jakość i na czym nam zależy- działanu bez najmniejszego wysiłku,czy świadomej i odpowiedzialnej adopcji.Podam przykład Lublina gdzie miesięcznie wadoptowują ok 100 sterylizowanach psów na podstawie umowy adopcyjnej a tym samym z mozliwością sprawdzenia losu psa.
Z wymienionych wyżej powodów nie chciałabym popierać tak populistycznej akcji.Nie wpłynie ona na poprawę losu psow z zamojskiego schroniska.Anonimowość sprzedaży powoduje,że nie mamy żadnego wpływu na byt psa(przklad Łajtka).Tego typu akcje to nic innego tylko próba "wciśnięcia" nieświadomym landrynki zapakowaniej w papierek po czekoladce.
Poczytajcie jak funkcjonuje schron w Bydgoszczy
[URL]http://www.schronisko.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=68[/URL]

Posted

Moim zdaniem jeśli pies wyjdzie ze schroniska do DS - niezależnie od tego przez czyje ręce - to już tylko ten fakt "wpłynie na poprawę losu" tego psa.
Wyjąwszy przypadki patologiczne - ale tu historia Bursztyna się też kłania.
Sporo schronisk pobiera opłaty za adopcję psa, czyli je "sprzedaje" w/g obowiązującej na tym wątku nomenklatury. Krzesimów też tak robi. I o ile wiem Lublin również. Emir też pobierał opłaty za adopcje, chyba 100 zł, tak ? W przypadku dorosłych, wysterylizowanych zwierząt traktowane to było jako ryczałtowy zwrot części kosztów sterylki/kastracji, w przypadku szczeniaków jak to było motywowane - nie mam pojęcia :D też nie moja piaskownica. Na szczęście :D

Posted

E-S, wiesz co, ja Ciebie naprawdę nie poznaję. Mam coraz częściej wrażenie, że piszesz różne rzeczy tylko po to, żeby przytrzeć nosa. Mam nadzieję, że mi się tylko wydaje i że to moje mylne wrażenie. Nie rozumiem kompletnie co znaczy Twój powyższy post. Przecież wcale nie chodzi o kwestie pobierania pieniędzy, bo wiadomo, że schronisko musi się wspomagać, zresztą pies za któego się zapłaci może będzie lepiej doceniony, ale wiadomo, że chodzi o całokształt tego że schron zamojski jest prowadzony jak wolna amerykanka.
I Ty doskonale o tym wiesz.
Ja rozumiem że może masz jakiś konflikt z dogomaniaczkami zamojskimi, ale na boga, nie dolewaj wody na młyn kierownika i jego pobratymców tylko przez jakieś swoje porachunki.

Co to znaczy, że dobrze że wyjdzie do DS, nieważne przez jakie ręce? Przecież to absurd. W złym DS, może mu być jeszcze gorzej niz w schronie. Czasem miłosierne zagryzienie, albo śmierć z głodu lepsza od wielomiesięcznego dogorywania na łańcuchu i bycia lanym przez jakiegoś rolnika ze sznurkiem.

Jeśli opacznie Cię zrozumiałam to sorki i zapomnij. Jeśli nie, to przykro mi, żę coś się stało z Tobą :(

Posted

To prawda,że większość schronisk i fundacji (m.in. Medor, Koci Swiat) pobiera opłaty adopcyjne, z tego się utrzymują, więc Zamość nie jest wyjątkiem. Jest to fair, jeśli pies został zaszczepiony, wysterylizowany, ma czip. Mnie się akcja z naklejkami podoba, ale lepszy byłby tekst w stylu 'adoptuj mnie, czekam w zamojskim schronisku' to zoo jest mylące.[quote name='E-S']Moim zdaniem jeśli pies wyjdzie ze schroniska do DS - niezależnie od tego przez czyje ręce - to już tylko ten fakt "wpłynie na poprawę losu" tego psa.
Wyjąwszy przypadki patologiczne - ale tu historia Bursztyna się też kłania.
Sporo schronisk pobiera opłaty za adopcję psa, czyli je "sprzedaje" w/g obowiązującej na tym wątku nomenklatury. Krzesimów też tak robi. I o ile wiem Lublin również. Emir też pobierał opłaty za adopcje, chyba 100 zł, tak ? W przypadku dorosłych, wysterylizowanych zwierząt traktowane to było jako ryczałtowy zwrot części kosztów sterylki/kastracji, w przypadku szczeniaków jak to było motywowane - nie mam pojęcia :D też nie moja piaskownica. Na szczęście :D[/QUOTE]

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']E-S, wiesz co, ja Ciebie naprawdę nie poznaję. Mam coraz częściej wrażenie, że piszesz różne rzeczy tylko po to, żeby przytrzeć nosa. Mam nadzieję, że mi się tylko wydaje i że to moje mylne wrażenie. Nie rozumiem kompletnie co znaczy Twój powyższy post. Przecież wcale nie chodzi o kwestie pobierania pieniędzy, bo wiadomo, że schronisko musi się wspomagać, zresztą pies za któego się zapłaci może będzie lepiej doceniony, ale wiadomo, że chodzi o całokształt tego że schron zamojski jest prowadzony jak wolna amerykanka.
I Ty doskonale o tym wiesz.
Ja rozumiem że może masz jakiś konflikt z dogomaniaczkami zamojskimi, ale na boga, nie dolewaj wody na młyn kierownika i jego pobratymców tylko przez jakieś swoje porachunki.

Co to znaczy, że dobrze że wyjdzie do DS, nieważne przez jakie ręce? Przecież to absurd. W złym DS, może mu być jeszcze gorzej niz w schronie. Czasem miłosierne zagryzienie, albo śmierć z głodu lepsza od wielomiesięcznego dogorywania na łańcuchu i bycia lanym przez jakiegoś rolnika ze sznurkiem.

Jeśli opacznie Cię zrozumiałam to sorki i zapomnij. Jeśli nie, to przykro mi, żę coś się stało z Tobą :([/QUOTE]

To ja chyba Was opacznie ostatnio rozumiem
Mówisz, [B]żeby nie było schroniskowych adopcji [/B]? Tak mamy to rozumieć ? To stąd ten dziki wścik i atak na każdego kto nie "broni krzyża" ?
Chcecie mieć monopol na adopcje psów z tego schroniska, tak ?
Bo skoro adopcja schroniskowa jest ZŁA i piszesz, że już psom lepiej w tym schronisku, niech siedzą lepiej w tym piekle skoro mogą trafić na rolnika, który je będzie bić - to co ? wynika, że nie jest takie złe to schronisko ? Na pewno lepsze, niż ten rolnik ? :D
Bo ja Ciebie też nie poznaję. Przeczytaj jeszcze raz co piszesz. I zdecyduj się wreszcie - maja tam psy siedzieć i tylko Ty, Zadra i Tola macie mieć prawo je wyadaptowywać (przy takim "zbiorze" do działania jak w przypadku rudo-białej suni Lidki, na która od 2 mies czeka darmowy DT u Madalleny - dobrze to nie rokuje), czy lepiej, żeby znalazły jednak domy ? Nawet jeśli jakiś ich procent trafi źle.
Te 6 psów u mojej matki i siostry też nie wzięło się znikąd, wiesz ? Ani wcześniejszych, które odeszły za TM w wieku lat ... 19, wyobraź sobie.
A jakoś kurna ani Ty, ani Zadra, ani Tola palców w tym nie maczały. Nawet nie kojarzycie co to za psy, oprócz Poli może. Funia niech powie, czy dobrze te psy mają.

Posted

?Jak się domyślam, również bardzo źle się stało, że zamojskie schronisko wygrało konkurs Tesco i dostało 7000 na budy :D czy ileś tam, mogę się mylić, bo to z miesiąc temu było.
Ale skoro żadna z Was - miejscowych, z układami, bo możecie rezerwować psy - nic o tym nie piszecie, podobnie jak o naklejkach - to znaczy, że źle się stało, tak ?
Wszystkie pomysły i wszystko, co dobre spotyka psy w tym schronisku (będą mieć nowe budy) - jest z założenia złe, bo prowadzą schronisko ci sami ludzie, tak?
To je w końcu przejmijcie i róbcie dobrze !
Bo tyle gadania ile tu jest na temat pracowników schroniska, "znikających" psów, to rzygać się już chce.
I tak Tolu, skoro to piszę, to "nie mam serca dla zwierząt", logiczne, gdzieś wyżej taki wywód palnęłaś, kto nie z Wami przeciw "ludziom schroniska i weterynarzowi Kulikowi - to nie kocha zwierząt, wiemy, wiemy. I tak, wiem, piaskownicę robię, to Twój koronny argument, który ma mnie skłonić do tego, żebym się zamknęła :D
Co zrobiłaś dla suczki Lidki Madallena od 2 miesięcy pyta ?
Pochwal się. Kochasz zwierzęta NAPRAWDĘ. To napisz, niech wszyscy przeczytamy.

Posted

A propo ludzi, ktorzy kochają zwierzęta i coś robią dla bezdomnych psów, bez zbędnej zwłoki nie czekając na niewiadomo co: Pipi, zapraszam do głosowania:
[URL="http://www.schroniskozamosc.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=94"]http://www.dogomania.pl/threads/203725-KrakVet-wybieramy-kandydata-na-marzec!/page3
[/URL]

Posted

[quote name='E-S']?Jak się domyślam, również bardzo źle się stało, że zamojskie schronisko wygrało konkurs Tesco i dostało 7000 na budy :D czy ileś tam, mogę się mylić, bo to z miesiąc temu było.
Ale skoro żadna z Was - miejscowych, z układami, bo możecie rezerwować psy - nic o tym nie piszecie, podobnie jak o naklejkach - to znaczy, że źle się stało, tak ?
Wszystkie pomysły i wszystko, co dobre spotyka psy w tym schronisku (będą mieć nowe budy) - jest z założenia złe, bo prowadzą schronisko ci sami ludzie, tak?
To je w końcu przejmijcie i róbcie dobrze !
Bo tyle gadania ile tu jest na temat pracowników schroniska, "znikających" psów, to rzygać się już chce.
I tak Tolu, skoro to piszę, to "nie mam serca dla zwierząt", logiczne, gdzieś wyżej taki wywód palnęłaś, kto nie z Wami przeciw "ludziom schroniska i weterynarzowi Kulikowi - to nie kocha zwierząt, wiemy, wiemy. I tak, wiem, piaskownicę robię, to Twój koronny argument, który ma mnie skłonić do tego, żebym się zamknęła :D
Co zrobiłaś dla suczki Lidki Madallena od 2 miesięcy pyta ?
Pochwal się. Kochasz zwierzęta NAPRAWDĘ. To napisz, niech wszyscy przeczytamy.[/QUOTE]
Po raz kolejny niczego nie zrozumiałaś.Nie chodzi o ludzi tylko sposob w jaki jest prowadzone schronisko.Nie chodzi o opłaty,tylko o adopcje zgodna z zasadami i stanem naszej wiedzy.Nie ma znaczenia kto się angażuje w pomoc,nie jestem o ten fakt zazdrosna.Tez się cieszę,że "troszkę: poprawiło się w schronie,ale to jeszcze za mało żeby skakć i klaskać,przynajmniej dla mnie.Podaje przklady schronisk tj.Bydgoszcz,Wrocław,Lublin,Rzeszów-to jest dla mnie przykład fachowej opieki nad zwięrzetami.Tylko obawiam się,że TY zatrzymałaś się poglądowo w średniowieczu
a takie poglądy,czy to Twoje,czy innych nie są w stanie wpłynąć na poprawe losu psów w Polsce.
Spróbój mnie przekonać,że NIE TRZEBA uswiadamić ludzi adoptujacych psy,sterylizować suk,kastrować samców,przyzwoicie żywić.Sprytnie pominełąś przykład adopcji w lubelskim schronie,a on doskonale obrazuje fakt,że można dużo i dobrze.
I jeszcze jedno zostaw w końcu Tolę i inych w spokoju- nie punktuj,nie rozliczaj nie wymagaj tylko sama pokornie pomagaj.To nie my mamy problem z akceptacją tych z "piaskownicy obok" Gdzie się nie pojawisz tak konflikt- dziewczyno chyba masz jakieś problemy!!! Dogo to nie miejsce na kłótnie tylko konstruktywne działanie-pytanie czy tak potrafisz .:diabloti:

Posted

Zapomniałyście o fakcie, że wszystkie psy z zamojskiego schronu mogą być kastrowane ( sterylizowane ), jeżeli przyszły właściciel zwróci się z tego typu prośbą do pracowników schronu.
E-S ma rację, kto nie jest z Wami w nieustannej walce z pracownikiem schronu, ten zasługuje na potępienie i jest na tym forum w niewybredny sposób gaszony.
Nie zauważacie niczego dobrego , co dotyczy schroniska.
Wszelkie akcje prowadzone przez schron są przemilczane, a jeżeli ktoś o nich tu napisze, spotyka się z druzgocącą krytyką.
Nie cieszy Was to, że schron znalazł się w pierwszej piątce w akcji Tesco, ani to, że powstała nowa strona schroniska ( która, mam nadzieję stworzy konkretny wątek o psiakach szukających domów ).
W każdej adopcji , która nie została przeprowadzona przez Was ( czyli bez uprzedniego wielotygodniowego namawiania się i spiskowania ) doszukujecie się złych stron.Tak jakby nie los psiaka był dla Was najważniejszy, tylko to w jaki sposób i przez kogo został wykupiony ze schroniska.
Smutne to jest- niestety.

Posted

Faktem jest, że schronisko powinno sterylizować i kastrować, a przynajmniej sterylizować suki bez pytania włascicieli. Bo ktoś z pseudo powie, że nie trzeba i to nie zatrzymuje bezdomności - to jest fakt.
Natomiast nie zgodzę się, że schronisko w Lublinie jest takie cacy. Jak dla mnie, jest mniej cacy od tego w Zamościu.

Posted

Schronisko kastruje wszystkie rasowe ( w typie ) psy, a przecież raczej tymi są zainteresowani pseudohodowcy ( adoptowałam chowka i warunkiem adopcji była kastracja ).

Posted

[quote name='Żunia']Schronisko kastruje wszystkie rasowe ( w typie ) psy, a przecież raczej tymi są zainteresowani pseudohodowcy ( adoptowałam chowka i warunkiem adopcji była kastracja ).[/QUOTE]

Wiesz, można by dyskutować - przy obecnej skali bezdomności każda suka powinna być sterylizowana, żeby nie wydawała na świat kolejnych kundelków, "bo sunia taka ładna i mądra". Tak przynajmniej uważam. Nie wiem, jak w przypadku suk w typie rasy, bo nie miałam bezpośrednio stycznosci z taką sprawą. Nie da się jednak ukryć, że sterylizacja wszystkich samic to element zapobiegania ciążom na największą skalę.

Posted

Też tak uważam i podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami.
Niestety, świadomość wśród właścicieli psów jest.... byle jaka.
Często spotykam na spacerach panią ciągniętą przez pięknego spaniela.Kobieta po sześćdziesiątce nie daje rady zapanować nad swoim Maksiem, narzeka na wszystkich właścicieli suk ( bo zawsze któraś ma cieczkę ).
Kiedy powiedziałam jej, że może powinna wykastrować swojego pupilka, stwierdziła, że jeden z zamojskich weterynarzy odradził jej to stanowczo, bo Maks spółkował już z suczkami ( bierze za to pieniądze ) swojej rasy.
U nas wykastrowanie psa postrzegane jest jako okaleczenie zwierzęcia- "bo pies bezjajeczny jest bardzo nieszczęśliwy" ( suka bezpłodna też ).

Jedna sunia husky w 100% poszła do ludzi wysterylizowana.

I już domyślam się skąd ten sznurek.
Facet upatrzył sobie Kikę i po nią przyjechał do schronu.
Zabrał inną sunię, a że gabarytowo sunieczki były zdecydowanie różne, to obróżka jaką sobie przygotował, była zdecydowanie zbyt mała

Posted

Wielokrotnie byłam świadkiem prowadzenia świeżo kupionego psa na sznurku.Twierdzenie,że był to przypadek jednostkowy nie jest zgodne ze stanem faktycznym.

Posted

cioteczki, bylyscie juz na watku Lajtka na FB? zapraszam ! nie zapomnimy!
[URL="http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#%21/event.php?eid=175806792454906"]http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/event.php?eid=175806792454906[/URL]

Posted

[quote name='Cleo2008']cioteczki, bylyscie juz na watku Lajtka na FB? zapraszam ! nie zapomnimy!
[URL="http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#%21/event.php?eid=175806792454906"]http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/event.php?eid=175806792454906[/URL][/QUOTE]

Dziewczyny, zdajecie sobie sprawę, że to już farsa? Że tutaj dawno zginęły psy, w tych Waszych działaniach? Szkoda, bo kilka psów z Zamościa ma szansę na wyjście ze schroniska i gdyby tyle osób, ile na FB, było z propozycją pomocy na wątkach, to byłoby super.

Posted

[quote name='ladySwallow']Dziewczyny, zdajecie sobie sprawę, że to już farsa? Że tutaj dawno zginęły psy, w tych Waszych działaniach? Szkoda, bo kilka psów z Zamościa ma szansę na wyjście ze schroniska i gdyby tyle osób, ile na FB, było z propozycją pomocy na wątkach, to byłoby super.[/QUOTE]

a tobie o co chodzi? masz cos do mnie? wiesz cokolwiek o mnie?

Posted

[quote name='Cleo2008']a tobie o co chodzi? masz cos do mnie? wiesz cokolwiek o mnie?[/QUOTE]

A czy ja napisałam cokolwiek PRYWATNIE pod Twoim adresem? Skomentowałam wydarzenia publiczne. Jeśli nie chcecie, aby ktokolwiek wyrażał opinię niezgodną z Waszymi przekonaniami, to nie ujawniajcie takich działań.

Posted

przeczytaj swoj post. jak uzywasz mojej wypowiedzi z komentarzem to piszesz do mnie. jestes tu od wczoraj? odebralam to jako krytyke w moim kierunku. ja ciebie nie znam wiec nie oceniam. nie wiem o co ci chodzi. napisz mi na pw, nie ma co zaklocac tego watku.