Jump to content
Dogomania

Albinka zmieniła hotelik, Cudka zamieszkała w Warszawie. Przeszły długą drogę, by móc mieć nadzieję na życie. Proszą o życzliwość, zrozumienie i wsparcie, którego bardzo potrzebują.

Recommended Posts

Posted

U Albinki dobrze. Najlepiej sprawdza się kong, bo mimo okropnych rzeczy jakie z nim sunia wyprawia pozostaje niewzruszony. Ta niebieska kolczatka (zabawka) zaraz po wrzuceniu do niej smaczków straciła połowę swoich "kolców" i wygląda jak ser szwajcarski ;) A wydawała się solidna guma :)

Albinka robi bałagan, ale nie niszczy. Lubi memłać coś. Jest to też widoczne na spacerach, gdzie jak kosiarka cały czas zatrzymuje się, aby jeść trawę. Było tak od początku i myślałam, że jej to paru dniach przejdzie, ale gdzie tam. Żre jak krowa dosłownie, ale ani razu nie wymiotowała. Pierwszy raz coś takiego widzę :)

Jedyny problem to sprawy koopkowe. Na początku Albinka nie zachowywała czystości i robiła pół miękkie koopy. Po odrobaczeniu trzydniowym przeszło jej jak ręką odjął, ale po niedługim czasie był nawrót. W dodatku drugi psiak, który z nią jest w pokoju (staruszek Brego) się do tego dołączył, przy czym u niego pojawiła się też krew w kale. Odrobaczyłam ponownie towarzystwo i od razu była poprawa, koopy super i czystość zachowywana. Ale ledwo minął tydzień i znów się coś dzieje :( Albinka znów robi częściej koopy i coraz gorszej jakości, a dziś u Brego pojawił się śluz i krew. Zbieram więc kał (trzy dni poczynając od dzisiaj) i muszę dać do badania.

• Like 1
Posted

Nie wiem czy nie należy powiązać złych koo z jedzeniem trawy. Psy jedzą trawę, gdy mają problem z przewodem pokarmowym. Może ona musi coś memłać, bo ma dyskomfort w przełyku? Może ma refluks ?

Od kilku miesięcy mam problem z moją sunią Sunią. W grudniu zaczęła robić rzadkie koo, czasem się z niej lało, od czasu do czasu z krwią. Kilka dni poprawy i znowu to samo.

Badania krwi niczego nie wniosły, koo pod kątem pasożytów czysta. W USG stan zapalny jelit. Zalecono dietę intestinal i maślan sodu. Nadal huśtawka. Była sugestia, by włączyć sterydy.

W końcu się wkurzyłam i kończę   podawanie Nifuroksazydu przez 10 dni. Koo piękne, że paluszki lizać. Odzyskała apetyt.

Niezależnie od spraw z koo od dawna ma napady refluksu i wtedy właśnie je trawę albo obżera kwiaty doniczkowe.

Podaję jej wtedy 2 leki homeopatyczne i po ok. 20 min. objawy ustępują. Kiedyś, jak jej ich nie podawałam, to męczyła się i 2 godziny.

Posted

Jakakolwiek jest przyczyna tych albinkowych problemów z załatwieniem, to na pewno trzeba to wyjaśnić do końca i  przeleczyć. Zobaczymy co badanie kału przyniesie.

Posted

Albinka ma jutro odwiedziny, co z tego dalej będzie, zobaczymy. Jakby ktoś tu do nas zajrzał do jutra, to oczywiście prosimy o kciuki. 

• Like 1
Posted

Ludzie byli, nie zrazili się słoniowatością suni. Bardzo im Albinka przypadła do serca. Zdecydowali się na adopcję. Mieli się kontaktować z Tolą odnośnie dalszych kroków (wizyta przedadopcyjna) i gdyby wszystko było ok to za dwa tygodnie mogli by po nią przyjechać.

• Like 2
Posted

No gracją i delikatnością to ona nie grzeszy :)

Dziś zawiozłam kał do badania. Koopy Albinki co prawda się poprawiły, ale po rozmowie z Tolą uznałyśmy, że lepiej ten kał zbadać i tak, choćby ze względu na to notoryczne zajadanie się trawą.

Posted
Dnia 18.05.2025 o 22:45, Poker napisał:

I co?

Dnia 19.05.2025 o 10:58, Murka napisał:

Ludzie byli, nie zrazili się słoniowatością suni. Bardzo im Albinka przypadła do serca. Zdecydowali się na adopcję. Mieli się kontaktować z Tolą odnośnie dalszych kroków (wizyta przedadopcyjna) i gdyby wszystko było ok to za dwa tygodnie mogli by po nią przyjechać.

Tak jak Murka napisała, ludzie byli na spotkaniu i są zdecydowani na adopcję. Znają historię Albinki, wiedzą o zmianie hoteliku i z jaką opinią przyjechała do Kasi. Wypełnili ankietę i teraz czekają na wizytę przedadopcyjną. Młodzi mieszkają w Rzeszowie, więc to od nas kawałek, a ja nie mam tam nikogo do wizyty, tym bardziej doceniam wcześniejszą propozycję Asi Alaskan, że jak znajdzie się dla Albinki dom z tamtych stron,  to podjedzie na wizytę, jestem bardzo wdzięczna.😘 

Ja, ze względu na całą tą historię suni, którą bardzo przeżywam, nie jestem już w stanie obiektywnie do tego wszystkiego podejść, bo w głowie mam różne scenariusze, niekoniecznie dobre. Nie chcę, aby Albinka  straciła szansę na dom, bo ja mam w głowie, że sobie nie poradzi. Z drugiej strony nie zdecydowałabym się na wizytę przedadopcyjną kogoś, kogo nie znam, bo tutaj zaufanie jest najważniejsze. 

Z Alaskan mamy za sobą wiele wspólnych wizyt PA -  albo przeprowadzonych wspólnie, albo wspólnie przegadanych;  kierujemy się podobnymi kryteriami przy adopcji zwierzaka i będzie to najlepsza w tej sytuacji decyzja. I nie chodzi tu o ewentualne problemy Albinki, ale o obiektywną ocenę przyszłego domu  przez doświadczonego wizytatora, domu dla suni z historią.  

Wiem, że  Alaskan już też rozmawiała z p. Olą, są w kontakcie, czekamy na kolejne informacje. 

• Like 3
Posted

Jeszcze tylko tak wstępnie na razie o chętnych na adopcję - to młodzi ludzie, mieszkają we własnościowym mieszkaniu, (zabudowa szeregowa, 92 m) z dwoma kotami,  w Rzeszowie. 

W domach rodzinnych były i są psy.

• Like 2
Posted
Dnia 20.05.2025 o 15:21, Poker napisał:

Brzmi bardzo obiecująco. 

Zobaczymy, czy ludzie wytrwają z postanowieniem do wizyty.

• Like 1
Posted

Albinka  otrzymała pomoc, za którą bardzo dziękujemy kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

40 zł - Magdalena K. Lublin (05.05.) 

40 zł - Krystyna J. Zamość (06.05.) 

50 zł - MikAga (09.05.) 

100 zł - Figunia (10.03.) 

100 zł - DS Stefci (19.05.)

20 zł - Iwona z Sosnowca (22.05.)

• Tola changed the title to Albinka zmieniła hotelik, Cudka zamieszkała w Warszawie. Przeszły długą drogę, by móc mieć nadzieję na życie. Proszą o życzliwość, zrozumienie i wsparcie, którego bardzo potrzebują.