Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia jakiś czas temu miała dziwny kolor moczu, taki ciemno pomarańczowy, czasem czerwony. Od kilku dni bardzo rzadko robi siku. Załatwia się co drugi dzień i to w małych ilościach. Poza tym ma strasznie blade dziąsła i język.

Miała kiedyś anemie, ale jako kilku miesięczny szczeniak. Teraz ma prawie dwa lata.

Co jej jest?

Posted

Aleksandra. napisał(a):
Moja sunia jakiś czas temu miała dziwny kolor moczu, taki ciemno pomarańczowy, czasem czerwony. Od kilku dni bardzo rzadko robi siku. Załatwia się co drugi dzień i to w małych ilościach. Poza tym ma strasznie blade dziąsła i język.

Miała kiedyś anemie, ale jako kilku miesięczny szczeniak. Teraz ma prawie dwa lata.

Co jej jest?

No i na co czekasz?:crazyeye: Idź do weterynarza.

Posted

Popieram przedmówczynię - badanie moczu (kreatynina, mocznik) i siuśki też do badania oddać. Szybko! A jak pije wodę? Dużo, mało? Osowiała jest? ma apetyt? O tym czy śmierdzi jej z japki nie piszę, bo moja przy moczniku 450 w ogóle nie śmierdziała.

Posted

Oczywiście byłam u weta. Ale Pani doktor powiedziała, że musimy poczekać, bo narazie nie stwierdza niczego poważniejszego niż anemie.. Moja suńka dostała tylko jakieś witaminki w tabletkach i tyle. :(

Posted

Aleksandra. napisał(a):
Oczywiście byłam u weta. Ale Pani doktor powiedziała, że musimy poczekać, bo narazie nie stwierdza niczego poważniejszego niż anemie.. Moja suńka dostała tylko jakieś witaminki w tabletkach i tyle. :(

A skąd ta anemia?

Nie kazała zbadać krwi, moczu?:crazyeye:

Posted

Aleksandra. napisał(a):

A na co chce czekać pani doktor?? Błyskawiczna diagnoza to szansa na powodzenie leczenia choroby! Poza tym skąd wiadomo w 100% że to anemia? Robiliście morfologię? jesli nie to pani doktor dla mnie jakaś lewa, a jesli robiliście to trzeba było zrobić ten mocznik i kreatyninę. Jesli mogę coś doradzić to tylko zmianę lekarza.

Mówiłaś lekarce o kolorze moczu? W ogóle ja to nie zdziwiło?? :roll:

Posted

Aleksandra- jak czytam jesteś z Warszawy a wiec masz wetów do wyboru i do koloru i mozliwosć wykonania badań też.
Stwierdzenie "tylko anemia" u tak młodego psa (i to nawracająca !) do tego ograniczona diureza i niezlecenie podstawowych badań:shake: a jedynie witaminy - ZMIEŃ WETA !

A tak z ciekawości - czym go karmisz?

Posted

Ehh jak nie ma badań to może być wszystko, od anemii, przez ostrą niewydolność nerek, po odkleszczową babeszjozę.

Jedź do inego weterynarza, dopóki masz jeszcze z kim jechać! To poważne objawy chorobowe, czekanie co się stanie jest narażaniem życia suni :shake:

Posted

taks - karmię ją frolic'iem mini, a jak jej sie nudzi to dostaje takie małe trójkąciki dla psów z alergią, ale nie mam pojęcia jak się nazywają. Oczywiście poza suchą karmą dostaje też od czasu do czasu puszki. Lubi też marchewki, ogórki kiszone i ... śledzie. Nie wiem czy to odpowiednia dieta, ale nigdy nic jej nie było po zjedzeniu tego co teraz dostaje. Wcześniej dostawała jedną z tych lepszych [i droższych :P] karm dla szczeniąt, ale wymiotowała po niej. [a moja sunia jest uczulona na drób, słonecznik i sery] stwierdzili to w 4 łapach.

Jutro zrobię jej badania w 4 łapach, bo to jest jednak jedyna klinika do której mam zaufanie.

Poza tymi objawami które podałam moje słońce zachowuje się zupełnie normalnie. Mam nadzieję, że to nic poważnego, bo bardzo sie o nią martwie.. :( Stanowczo za długo z tym zwlekałam, nie potrzebnie poszłam do tej kobiety, która nie raz odmówiła mi pomocy .. ale to już inna sprawa. Dziękuję wam.

Posted

[quote name='Aleksandra.']taks - karmię ją frolic'iem mini
(...)
Lubi też marchewki, ogórki kiszone i ... śledzie.

Zdecydowanie zmieniłabym karmę na lepszą jakościowo.

Śledzie są zazwyczaj mocno solone i mogą bardzo źle wpływać na pracę jej nerek, jeśli to z nimi są problemy.

• 3 weeks later...
Posted

Suczka nie miała chorych nerek. Wyniki badań były prawidłowe. Weterynarz uznała, że mała mogła być przeziębiona, a kolor moczu spowodowany czymś co dałam jej wtedy do jedzenia. Dziękuję za pomoc.

• 4 months later...
Posted

Ciemny kolor moczu, pomarańczowy lub czerwony może być objawem krwiomoczu ( zrób badanie moczu), ale zauważyłam też, że po Frolic'u jeśli dostaje tylko to, też może być ciemniejszy mocz. Po prostu nerki nie filtrują barwnika który jest dodawany do karmy.