ewatonieja Posted April 17, 2009 Author Posted April 17, 2009 sunia juz na stole, usypianie powiodło sie Quote
sacred PIRANHA Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 ja sie usypianie nie boje...tylko wybudzania...ale trzymajmy kciuki zeby wszytsko przebieglo ok i zeby to badanie dalo nam jak najwiecej info o jej zdrowiu:lol: Quote
rufusowa Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 dzieki za wieści pewnie będziesz szybciej wiedziala co i jak ja bede po 14 w pracy i sie odezwe Quote
betka-sp Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='ewatonieja']sunia juz na stole, usypianie powiodło sie[/quote] sprawdżcie koniecznie czy nie ma gdzieś tatuażu............bo mam dziwne przeczucie, że może mieć :cool3: Quote
betka-sp Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 korekta powiek kosztuje /we wrocku przynajmniej/ koło 400zł... tylko teraz kwestia co z rogówką...jakiego rodzaju to zmetnienie.....czy da sie jeszcze wzrok uratować....bo nie wiemy on jakiego czasu ma je w takim stanie:mad: Quote
Ewusek Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 o ja pierdziele...oczy wygladaja nieciekawie... wydaje mi sie, ze moze to byc gardzo glebokie zapalenie rogowki... tak sie dzieiej i oczy sa zmetnione, odklada sie tam wapno... wtedy dwa razy dziennie trzeba podawac cyclosporyne, przemywac oczy, nawadniac sztucznymi łzami i podawac antybiotyk. Na 99 % sunia reaguje agresja, bo nie widzi, albo widzi tylko zamazane obrazy zblizajhace sie do niej i nie wie co bedzie dalej. Najwazniejsze w tego typu przypadkach jest poinformowanie psa głosem, ze sie do niego idzie, np "niunia, dzien dobry, jak sie dzisiaj sunia czuje..., no chodz malenka..." takie pitu pitu, łagodnym głosem, żeby sie nie bała... Trzeba tak mowic, ale nie podchodzic... jezeli po jakims czasie nie bedzie szczerzyla zebow, mozna powoli zaczac podchodzic z jakims smakołykiem. Niestety takie zachowanie bylo u Fałdki, mastinki, ktora wyciagnelam ze schronu i na SGGW nie byli w stanie zrozumiec, zeby do niej nie podchodzic, nie ostrzegajac jej wczesniej. Pies musi wiedziec, ze zaraz cos sie bedzie dzialo... nie moze tak byc, ze pies sobie siedzi i nagle czuje, jak ktos go łapie... wtedy on sie probuje bronic... to jest normalny odruch... i zawsze trzeba najpierw psa poinformowac glosem... To jest tez bardzo wazne np. u masifow, kiedy spia... zawsze powinno sie je wybudzac glosem a nie pykaniem albo tracaniem... Pomyslcie sobie, jakbyscie sie czuli, gdyby nagle ktos zaczal was szarpac podczas gdy Wy byscie ucinali sobie drzemke ? Mysle, ze niezbyt komfortowo... i jeszcze przez dlugi czas pozostaje podniesiona adrenalina... u psa jest tak samo, tylko akurat ten pies moze byc caly czas podminowany,. bo nie widzi dobrze, dlatego GLOS, GLOS, GLOS... Po dwoch dniach pies bedzie reagowal bez problemu, nawet niewidzac, bedzie sie cieszyl na głos osoby, ktora go woła, bo bedzie wiedzial, ze nic zlego mu sie nie przytrafi i dostanie smakołyka :-) Zastrzyki najlepiej podawac po powrocie ze spaceru... a oczy przemywac na spacerze podczas miziania, zeby pies nie czuł sie napastowany... Ja niestety do mojej mastiny Faldki musialam codziennie dojezdzac 17 km w jedna strone, zeby chociaz raz dziennie przemyc jej oczy i zakroplic, bo wszyscy sie bali, bo sie rzucala... a rzucala sie wlasnie ze strachu... I jak ja przyjezdzalam, to tez moglam podawac jej antybiotyki i inne zastrzyki... lekarze nawet jej nie badali bo sie bali... bali sie nawet sprzatac jej pokoj... ale moje uwagi mieli gdzies... a ja pewnego dnia specjalnie weszlam do pokoju nie ostrzegajac jej głosem i by sie na mnie rzuciła... byłam w szoku, wiec szybko zaczełam mówic do niej "dzien dobry dziewczyna, moja suczka, dzien dobry" i wtedy zaczal kuper chodzić.... To byl stres... Quote
sacred PIRANHA Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 sunia wygląda wyjatkowo ładnie mimo zaniedbania...no ale coż rodowodowe tez potrafia zaniedbane trafic do schroniska (przykład Norda)...czekamy na wieści... Quote
jaanna019 Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 Ależ ona jest piękna:crazyeye: cudna normalnie. Zaznaczam i czekam na wieści. Quote
ewatonieja Posted April 17, 2009 Author Posted April 17, 2009 sunia ma ropomacicze :placz: zabieg czyszenia i sterylizacji w toku Quote
furciaczek Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 Nie dziwcie sie ze suka wykazuje zachowania agresywne, Ci ktorzy choc troche zanaj sie na psach powinni wiedziec ze takie rakcje sa calkowicie normalne. Pies nie jest zimna rzecza ktora nie czuje, psy tak samo jak ludzie odczuwaja emocje choc nie sa swiadome tego w takim stopniu jak ludzie. Poczytajcie troche o mechanizmach reagowania psa w sytuacjiach stresowych, takie 5f (flight,freeze,fiddle about (flirt),faint, fight) to ktory z tych 5 mechanizmow pies wybierze zalezy glownie od cech osobniczych i predyspozycji rasy. No nie spodziewjacie sie ze sharpek bedzie rozladowywal sytuacje stresowe jak lab, udajac glupka. Tymbardziej ze pies ma klopoty ze wzrokiem ale ewusek juz o tym pisala. Quote
betka-sp Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='ewatonieja']sunia ma ropomacicze :placz: zabieg czyszenia i sterylizacji w toku[/quote] cholera..jeszcze tego brakowało :angryy::angryy::angryy: daj znać co wet o oczach powiedział......... Quote
rufusowa Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 co do oczu i tatuażu poki co nie wiemy... mysle ze po zabiegu cos się wyjaśni z ciotkami wszystkimi sie zgadzam...bo po pierwsze to molos, po drugie shar-pei Ewusku czy Ty nie masz przypadkiem miejsca w razie gdyby...wiem, że nie to Ci teraz w głowie i masz jeszcze inne psy na dt ale tak sobie mysle ze jak sie zacznie leczenie, to moze z kasą byc krucho na hotel i na leczenie jednocześnie... Quote
sacred PIRANHA Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 czyli generalnie jest nieciekawie... sluchajcie prawda jest taka ze to shar-pei...a co to oznacza? ze nawet gdyby był super zdrowy, zadbany i zgubił sie z super warunków od super kochającego właściciela to w warunkach mu obcych, wsród obcych ludzi, prowadzony na chwytaku jako szarpek będzie trzymał sie z daleka od człowieka, będzie powarkiwał, obszczekiwał ostrzegawczo a w sytuacji zmuszenia go do kontaktu zaatakuje...bo to shar-pei... owszem zdarzają się wyjątki ale one jak to wyjątki tylko potwierdzają regułę... teraz dodajmy do tego problemy ze wzrokiem, ogólnie złe zdrowie i ciągle zmieniających sie wokół naszej suni ludzi i właśnie mamy tą sunie którą chcą uśpić z powodu agresji...bo przecież mogłaby merdać ogonem jak labek...nie myśleliby wtedy o eutanazji...tylko ze szarpkiem by nie była;) Quote
betka-sp Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 :wallbash::wallbash: no ale za tą włąśnie niezależność tak kochamy sharpki...i za rezerwę do obcych i bezgraniczną miłość do swoich .............. Quote
Ewusek Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 no nie mam... moj TZ powiedział, że kolejny tymczas mozemy przyjac dopiero jak cos wydamy... Horke ma dom, ale czekamy do zakonczenia leczenia... Szukam domu dla Łatki... Quote
rufusowa Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='Ewusek']no nie mam... moj TZ powiedział, że kolejny tymczas mozemy przyjac dopiero jak cos wydamy... Horke ma dom, ale czekamy do zakonczenia leczenia... Szukam domu dla Łatki...[/quote] rozumiem Ciotka co powiecie na imię Telimena? :razz: Quote
rekus Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 Oczy moga byc zaropiale na skutek goraczki jaka moze miec przy ropomaciczu. Quote
rufusowa Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 to by było pewne pocieszenie... nie jestem dobra w te klocki ale jakis tam banerek na szybko wklejam edit: banerek za duzy wiec wycinam - moze ktos inny zrobi :razz: Quote
Isadora7 Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='rufusowa']to by było pewne pocieszenie... nie jestem dobra w te klocki ale jakis tam banerek na szybko wklejam [IMG]http://img66.imageshack.us/img66/2594/widze.png[/IMG][/quote] [B]Rufusowa za ten banerek to zaraz modzi ci klabzdre w podpis wsadzą. Jest za duży, za wysoki.[/B] Quote
betka-sp Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [B]rufusowa[/B] dla mnie super :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Recommended Posts