Jaaga Posted September 5, 2023 Posted September 5, 2023 Dnia 5.09.2023 o 12:30, agat21 napisał: Musi być dobrze! 🙂 👍 Juz wiem, ze wszystko jest ok, bo dostałam telefon, ze jest do odbioru. Teraz tylko musi się zagoić i zregenerować, bo przed nią kolejna operacja. 3 1 Quote
Jaaga Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Koda jest niezniszczalna. Normalnie chodzi i funkcjonuje, rzuca się na Andżelę po drugiej stronie ogrodzenia. Tyle że przeszkadza jej ubranko. Andżela przychodziła ta operację znacznie gorzej, do dziś zresztą ma problem z elastycznością skóry i ma nadwrażliwość na dotyk w miejscach koło blizn. Nie zaglądałam Kodzie, co ma zrobione, bo ona nigdy brzucha nie pokazuje. Widziałam tylko odstające dwa "dziubki" ze skóry, ale to pewnie rzadziej szyte miejsca, żeby płyn miał którędy odchodzić. Mam gorąca nadzieję, że będzie się szybko i dobrze goić i ktoś ją wypatrzy do adopcji. To prawdziwa tykająca bomba wśród reszty zwierząt. 2 Quote
Jaaga Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Przyszła faktura za Kodę. Nie brałam ubranka, bo miałam od Andżeli. Za to dziś p doktor dowiezie wcierkę Advantix, bo pojawił się teraz pierwszy raz u nas gatunek much, które siadają psom na uszach, robią im rany wydzieliną z enzymami rozpuszczającymi skórę i żywią się krwią. Nie działa na to Fiprex, biegam ze sprayem Brosa i po kilka razy dziennie psikam uszy, ale już nie wyrabiam, a psy przede mną i sprajem uciekają. Dlatego musimy zabezpieczyć psy które przebywają na zewnątrz na stałe lub dłuższy czas. Te krople doradzili nam w przychodni, bo ja się z tym wczesniej nie spotkałam i zupełnie jestem zielona. Czytałam niedawno na grupie hodowców, ze stosują jakiś oprysk dla koni jako najskuteczniejszy, ale wtedy nie było u nas tych paskud, więc nie zapisałam sobie nazwy. Quote
rozi Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Dnia 6.09.2023 o 12:38, Jaaga napisał: Przyszła faktura za Kodę. Nie brałam ubranka, bo miałam od Andżeli. Za to dziś p doktor dowiezie wcierkę Advantix, bo pojawił się teraz pierwszy raz u nas gatunek much, które siadają psom na uszach, robią im rany wydzieliną z enzymami rozpuszczającymi skórę i żywią się krwią. Nie działa na to Fiprex, biegam ze sprayem Brosa i po kilka razy dziennie psikam uszy, ale już nie wyrabiam, a psy przede mną i sprajem uciekają. Dlatego musimy zabezpieczyć psy które przebywają na zewnątrz na stałe lub dłuższy czas. Te krople doradzili nam w przychodni, bo ja się z tym wczesniej nie spotkałam i zupełnie jestem zielona. Czytałam niedawno na grupie hodowców, ze stosują jakiś oprysk dla koni jako najskuteczniejszy, ale wtedy nie było u nas tych paskud, więc nie zapisałam sobie nazwy. Podobno Advocat, normalnie na kark, działa. Ludzie mówią, że wazelina na uszy. Wiele osób ma ten problem. Już dawno temu Murka pisała o tych muchach. Quote
rozi Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Dnia 6.09.2023 o 13:17, Aska7 napisał: A cóż to za cholerstwo ? Uszy zjedzone do krwi. Quote
Jaaga Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Już podalismy Advantix Kodzie. Niestety, lekarz żle zrozumiał, że chcieliśmy 3 pipety w opakowaniu i zamówił opakowanie z 1 sztuką, wiec reszta musi czekac do jutra. Psy często przyjeżdżały ze schronisk z takimi uszami, nawet tu z Jastrzębia mieliśmy lata temu psa z obrzekniętymi końcami uszu pokrytymi krwawymi strupami, ale u nas dotad tego gatunku much nie było. Są bardzo namolne, nie da się odgonić i od razu tną szczypiąco. W domu mamy siatki na oknach, wiec u domowych nie problem, ale w ogrodzie czatują na psy. Dzis podam Advocate Drugiemu, bo kupiłam mu na larwy glist, żeby dalej nie schodziły, to zobaczę czy działa tez na te muchy. Quote
Jo37 Posted September 6, 2023 Author Posted September 6, 2023 Jagna - pieniądze na operację są w ZEA. Quote
Jaaga Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Dnia 6.09.2023 o 15:48, Jo37 napisał: Jagna - pieniądze na operację są w ZEA. Wiem, lekarz wystawił fakturę na Zea. 1 Quote
Tola Posted September 6, 2023 Posted September 6, 2023 Dnia 6.09.2023 o 18:23, Jaaga napisał: Wiem, lekarz wystawił fakturę na Zea. Jest faktura, wstawię, jak będzie opłacona. 1 Quote
Tianku Posted September 7, 2023 Posted September 7, 2023 posłałam moje alimenty dla Kodzika fajnie że tak się dobrze czuje 🙂 Quote
Tola Posted September 16, 2023 Posted September 16, 2023 Opłacona faktura Kody - 630 zł KODA OPERACJA.pdf Quote
Jaaga Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 Rozliczenie Kody za wrzesień : rozbite na - 400 zł bedzie na fakturę ZEA + 50 zł paragon. Odrobaczenie na koszt ZEA. Quote
Tola Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 Na koncie ZEA jest wpłata 400 zł (19.09.) od Jo37 na hotelowanie Kody Quote
Jaaga Posted October 1, 2023 Posted October 1, 2023 Jak tylko wroci auto z warsztatu, to będziemy chcieli umówić Kodę na drugą operację, żeby zdążyć przed zimą. Zadzwonię jutro umówić termin na przyszły tydzień. Mam nadzieję, że już w tym tygodniu uda się wszystko w aucie naprawić, bo życie ze stadem zwierząt na zadupiu bez auta to męką. O ile przy innych okazjach korzystamy z taksówek czy prosimy o wizyty domowe wetów, to przy hiperaktywnej Kodzie to nie wchodzi w grę. Quote
Jo37 Posted October 1, 2023 Author Posted October 1, 2023 A czy nie za wcześnie na drugą operację? Quote
Jaaga Posted October 4, 2023 Posted October 4, 2023 Dnia 1.10.2023 o 20:23, Jo37 napisał: A czy nie za wcześnie na drugą operację? Może dostać kolejną narkoze po miesiącu. Quote
Tola Posted October 4, 2023 Posted October 4, 2023 Pani Joanna, właścicielka malutkiej zamojskiej Myszki, wpłaciła 300 zł na konto fundacji na cele statutowe. Ponieważ Myszka była pod opieką Jo37, przeznaczam te pieniądze na karmę dla Kody i Luny, będzie dziewczynom lżej w tym miesiącu z opłatami za hotelowanie. Myszka pozdrawia jesienne🍂 2 2 Quote
Tola Posted October 6, 2023 Posted October 6, 2023 Skarbonka na zamojskie psie staruszki w ramach akcji "Otul ciepłem zwierzaki", bardzo proszę o rozsyłanie, szczególnie do znajomych https://www.ratujemyzwierzaki.pl/chorepsiestaruszki 1 Quote
Jo37 Posted October 6, 2023 Author Posted October 6, 2023 Bardzo dziękuję za ujęcie Kody i Pikselka. Quote
Recommended Posts