Alaskan malamutte Posted April 23, 2021 Author Posted April 23, 2021 Dostałam wyniki Runo. Jutro Dexterka będzie konsultować z wetem Quote
mari23 Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 Trochę trzustka, niepokoi małopłytkowość, krwinki czerwone i chlorki mogą być skutkiem odwodnienia i karmienia słonymi resztkami wędlin...raczej nie jest źle, ale to już profesjonalnie lekarz prześledzi :) :) Nie są złe te wyniki, to oczywiście moje zdanie tylko, wet oceni, jak jest. Myślę, że wszystko wróci do normy przy dobrej opiece, jaką teraz ma Runo. Quote
Alaskan malamutte Posted April 24, 2021 Author Posted April 24, 2021 2 godziny temu, Aska7 napisał: Nie jest źle. Za to wynik kału...Jakaś przywra...Wstawię wynik jak wrocę do domu... Quote
Alaskan malamutte Posted April 24, 2021 Author Posted April 24, 2021 Dostałam od Dexterki...Chyba nic mnie już nie zdziwi..... Quote
kado Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 4 minuty temu, Alaskan malamutte napisał: Dostałam od Dexterki...Chyba nic mnie już nie zdziwi..... A to jakaś pomyłka czy to nasz opolski piesek???? Quote
Alaskan malamutte Posted April 24, 2021 Author Posted April 24, 2021 2 minuty temu, kado napisał: A to jakaś pomyłka czy to nasz opolski piesek???? Czemu pomyłka? Runo jest w hoteliku u Dexterki, okolice Opola Quote
kado Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 1 minutę temu, Alaskan malamutte napisał: Czemu pomyłka? Runo jest w hoteliku u Dexterki, okolice Opola A bo ja sobie myślałam, że on tak zczytany został. Quote
Alaskan malamutte Posted April 24, 2021 Author Posted April 24, 2021 2 minuty temu, kado napisał: A bo ja sobie myślałam, że on tak zczytany został. Runo z Zamościa razem z Makarym od agat21 są w hoteliku u Dexterki. Badania kału u psiaków wykazują...hmmmm....parazytolog miałby niezłą praktykę .... 1 Quote
Alaskan malamutte Posted April 24, 2021 Author Posted April 24, 2021 Dnia 24.04.2021 o 19:17, Aska7 napisał: Motyliczka mięśniowa ? Nie mam zielonego pojęcia gdzie on to zalapał...Może wejdzie tu konfirm31 i napisze nam więcej o tym...dziadostwie... Quote
konfirm31 Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 No cóż. To PRZYWRA. Bytuje w pp zwierząt mięsożernych dzikich i udomowionych. Mięsożerne ( żywiciel ostateczny, bo u niego pasożyt rozmnaża się płciowo, wytwarzając jaja) , które zarażają się zjadając żaby, kijanki, ślimaki (żywiciele pośredni), lub mięso żywiciela przypadkowego ( dzik, szczur, mysz, dzika kaczka). U mięsożerców, pasożyt rozmnaża się płciowo, wydalając jaja do światła jelita, które są zadane przez żywicieli pośrednich/przypadkowych. Najwięcej zakażonych żywicieli ostatecznych, to wilki, przypadkowi, to dziki. Człowiek może być żywicielem przypadkowym, jeśli zje zarażonego ślimaka, żabie udka, dzika, czy dziką kaczkę. To tyle w skrócie :) 1 1 Quote
mari23 Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 Jak wyniki dobre wyszły, to w kale pasożyty :( biedny Runo :( Nie tylko parazytolog, jeszcze i my się wyedukujemy.... Quote
Alaskan malamutte Posted April 25, 2021 Author Posted April 25, 2021 Na dzień dobry dostałam dzisiaj super wieści o Runo Na widok zbliżającej się Dexterki wyraźnie się ucieszył, machał ogonkiem i wcale nie uciekał do budy!!! Czekamy na ostateczne wyniki kału i zalecenia weta co do leczenia.... 2 Quote
Jo37 Posted April 25, 2021 Posted April 25, 2021 Asiu - wszystkie psy, które wyjechały mają niestety bardzo bogate życie wewnętrzne. Boksy psów muszą być bardzo zakażone pasożytami. Quote
mari23 Posted April 25, 2021 Posted April 25, 2021 10 godzin temu, Jo37 napisał: Asiu - wszystkie psy, które wyjechały mają niestety bardzo bogate życie wewnętrzne. Boksy psów muszą być bardzo zakażone pasożytami. Też tak właśnie pomyślałam, boksy psów są przepełnione, pewnie nigdy nie były dezynfekowane, a psy odrobaczane :( :( Feniks po 13 latach życia w takich warunkach miał w jelitach pewnie "komplet" wszelkich możliwych pasożytów :( :( Bardzo cieszy wiadomość, że Runo już wita się i macha ogonkiem jak "normalny", radosny pies, a nie schroniskowy smutasek. Quote
Alaskan malamutte Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 Runo nie ma lamblii!!! Hip hip hura!!! Quote
Alaskan malamutte Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 Dopytamy weta, czy przez kał inne psiaki mogą się zarazić tą przywrą...Jeśli nie, to słodziak będzie mógł powoli poznawać inne pieski Quote
konfirm31 Posted April 26, 2021 Posted April 26, 2021 45 minut temu, Alaskan malamutte napisał: Dopytamy weta, czy przez kał inne psiaki mogą się zarazić tą przywrą...Jeśli nie, to słodziak będzie mógł powoli poznawać inne pieski Wg mojej wiedzy, nie jest groźny dla innych psów, tylko trzeba zbierać po nim dobrze kupy, żeby ich resztkami nie pożywiły się ślimaki, bo kołowrotek, znowu zacznie się kręcić.... 1 Quote
Alaskan malamutte Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 12 minut temu, konfirm31 napisał: Wg mojej wiedzy, nie jest groźny dla innych psów, tylko trzeba zbierać po nim dobrze kupy, żeby ich resztkami nie pożywiły się ślimaki, bo kołowrotek, znowu zacznie się kręcić.... Przekazałam info specjalisty Dexterce, bardzo się ucieszyła, ponieważ Runo merda ogonkiem na widok innych psiaków i pewnie już za nimi tęskni... Z tego co mi przekazała Dexterka to wet chce podać Runo Dehinel plus, tedy wyjdzie tylko trzy tabletki dziennie. Koszt to ok 45 zł dziennie.... Poprosiłam, aby skonsultowała, czy nie potrzeba wesprzeć wątroby.... Quote
Aska7 Posted April 26, 2021 Posted April 26, 2021 On na razie miał po dostatkiem innych psów. Jak nacieszy się spokojem to niech poznaje : ) Quote
Alaskan malamutte Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 1 minutę temu, Aska7 napisał: On na razie miał po dostatkiem innych psów. Jak nacieszy się spokojem to niech poznaje : ) On chyba raczej z tych "towarzyskich"....w kojcu biegał, merdał ogonem, podszczekiwał.... No nic, zobaczymy.... Quote
konfirm31 Posted April 26, 2021 Posted April 26, 2021 Ile waży Runo? Niestety, dehinel plus, podaje się 1 tab na 10 kg psa, a obecny tam prazikwantel, skutecznie działa na przywry. Quote
Alaskan malamutte Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 8 minut temu, konfirm31 napisał: Ile waży Runo? Niestety, dehinel plus, podaje się 1 tab na 10 kg psa, a obecny tam prazikwantel, skutecznie działa na przywry. Runo waży 20 kg. to dwie tabletki? Quote
Recommended Posts