iza121 Posted June 14, 2020 Posted June 14, 2020 Hej,聽 Ju偶 kilka razy pr贸bowa艂am zacz膮膰 z psami nosework udawa艂o mi si臋 to r贸偶nie, generalnie 膰wiczymy tak, 偶e wystawiam przed psem kilka plastikowych kubk贸w, pod jeden chowam przysmak, potem je mieszam i wydaje komend臋 szukaj... z tym, 偶e wed艂ug tego artyku艂u ja 藕le zacz臋艂am, dobrze rozumiem, 偶e na pocz膮tku psu wk艂adamy smaczki pod ka偶dy kubek? https://nosem.pl/sport-dla-psa/nosework/nosework-dla-poczatkujacych-praca-nosem/ z tego co rozumiem z tego artyku艂u kolejnym etapem powinno by膰 wk艂adanie pod jeden kubek, nast臋pnie? Mo偶e w艂a艣nie mieszanie kubk贸w? A co potem?聽 Quote
uxmal Posted June 14, 2020 Posted June 14, 2020 21 minut temu, iza121 napisa艂: Hej,聽 Ju偶 kilka razy pr贸bowa艂am zacz膮膰 z psami nosework udawa艂o mi si臋 to r贸偶nie, generalnie 膰wiczymy tak, 偶e wystawiam przed psem kilka plastikowych kubk贸w, pod jeden chowam przysmak, potem je mieszam i wydaje komend臋 szukaj... z tym, 偶e wed艂ug tego artyku艂u ja 藕le zacz臋艂am, dobrze rozumiem, 偶e na pocz膮tku psu wk艂adamy smaczki pod ka偶dy kubek? https://nosem.pl/sport-dla-psa/nosework/nosework-dla-poczatkujacych-praca-nosem/ z tego co rozumiem z tego artyku艂u kolejnym etapem powinno by膰 wk艂adanie pod jeden kubek, nast臋pnie? Mo偶e w艂a艣nie mieszanie kubk贸w? A co potem?聽 Mo偶e nie na temat. Pr贸bowa艂a艣 zabawy w szukanie zabawki?聽 Zamiast szukania po kubkach聽bawi臋 si臋 w " kt贸rej r臋ce " . Kubki wg mnie s膮 bezsensu.聽 Quote
iza121 Posted June 14, 2020 Author Posted June 14, 2020 4 minuty temu, uxmal napisa艂: Mo偶e nie na temat. Pr贸bowa艂a艣 zabawy w szukanie zabawki?聽 Zamiast szukania po kubkach聽bawi臋 si臋 w " kt贸rej r臋ce " . Kubki wg mnie s膮 bezsensu.聽 Nie, ale oni maj膮 do艣膰 du偶e zabawki, nie dam rady schowa膰 ich w r臋ce, z kolei jakbym mia艂a im ja schowa膰, to ja nie wiem jak mam wyt艂umaczy膰 psu, 偶e ma szuka膰 akurat tej konkretnej rzeczy. Te偶 wiele razy czyta艂am, 偶e kto艣 gubi r臋kawiczk臋 na spacerze, a potem wraca ta sama drog膮 aby pies ja znalaz艂, ok, ale sk膮d pies ma w艂a艣ciwie wiedzie膰, 偶e szuka tej r臋kawiczki, zabawki etc?聽 Quote
uxmal Posted June 14, 2020 Posted June 14, 2020 4 minuty temu, iza121 napisa艂: Nie, ale oni maj膮 do艣膰 du偶e zabawki, nie dam rady schowa膰 ich w r臋ce, z kolei jakbym mia艂a im ja schowa膰, to ja nie wiem jak mam wyt艂umaczy膰 psu, 偶e ma szuka膰 akurat tej konkretnej rzeczy. Te偶 wiele razy czyta艂am, 偶e kto艣 gubi r臋kawiczk臋 na spacerze, a potem wraca ta sama drog膮 aby pies ja znalaz艂, ok, ale sk膮d pies ma w艂a艣ciwie wiedzie膰, 偶e szuka tej r臋kawiczki, zabawki etc?聽 To dwie r贸偶ne rzeczy : 1. W kt贸rej r臋ce to zabawa w chowanie smaczka.聽 2. Szukanie zabawki uczy si臋 etapami.聽 Tu jest co nieco opisane聽https://nosem.pl/szkolenie-psa/w-czasie-deszczu-dzieci-sie-nudza/聽o kubeczkach /pojemnikach po jajkach.聽 A tu o szukaniu zabawki聽 https://bialyjack.pl/zabawa-w-szukanie/ 聽 1 Quote
LeCoyotte Posted June 14, 2020 Posted June 14, 2020 8 godzin temu, iza121 napisa艂: z kolei jakbym mia艂a im ja schowa膰, to ja nie wiem jak mam wyt艂umaczy膰 psu, 偶e ma szuka膰 akurat tej konkretnej rzeczy. Gdyby zna艂 zabawki z nazwy, to by艂o by 艂atwiej. Moja zna艂a wszystkie kilkana艣cie po imieniu ;) 艁atwiej pewnie z takimi, kt贸re maj膮 zapach (r贸偶ne tworzywa r贸偶nie pachn膮, winyl, lateks, s膮 te偶 z aromatem np wanilii), kt贸ry pies kojarzy z nazw膮. Quote
Sowa Posted June 15, 2020 Posted June 15, 2020 Pies ma nos. Odr贸偶nia zapach 艣ladu w艂a艣ciciela od zapachu innego 艣ladu, odr贸偶nia przedmioty pachn膮ce w艂a艣cicielem od innych przedmiot贸w, szukanie zguby na spacerze mo偶e by膰 na r贸偶ne sposoby - 艣ladem wstecznym lub rewirem, rodzaj pracy musi by膰 inaczej nazywany, aby pies wiedzia艂, czy ma szuka膰 np przedmiotu obcego po podanej pr贸bce zapachowej obcego cz艂owieka, czy przedmiotu w艂a艣ciciela i w jaki spos贸b. Praca w臋chowa jest najbardziej naturalnym sposobem pracy psa, my mamy "艣lepe" nosy, pies mo偶e, w膮chaj膮c r贸偶ne pojemniki z powietrzem wydychanym przez r贸偶nych ludzi wskaza膰, kt贸ry pojemnik zawiera oddech cz艂owieka chorego聽 na raka p艂uc. Z naszego cia艂a nieustannie opadaj膮, jak puszek z dmuchawca, cz膮steczki martwego nask贸rka, jest zapach potu (i cz膮steczki tego, co sk艂ada si臋 na pot, i zapach bakterii 偶eruj膮cych na tych cz膮steczkach), zapach tego, co zjedli艣my przed godzin膮, jest zapach naszych emocji - to wszystko dla psa jest tak czytelne jak - DU呕E聽 LITERY lub ma艂e litery - w ksi膮偶ce dla nas.Starczy, 偶e spojrzysz i wiesz - pies pow膮cha i wie. Zagl膮dajcie na nosem.pl, nied艂ugo b臋dzie i o zgubie i o przyniesieniu spod drzewa, spo艣r贸d dziesi膮tk贸w opad艂ych li艣ci, tego listka, kt贸ry w艂a艣ciciel przez kilkana艣cie sekund trzyma艂 w r臋ce. Najzabawniejsze w tym jest to, 偶e nam praca w臋chowa wydaje si臋 trudna - bo nie mamy nos贸w, a psa 艂atwiej nauczy膰 szukania zguby wstecznej ni偶 zmiany pozycji siad na st贸j lub waruj.聽 Bo w臋szenia psa nie trzeba uczy膰 - trzeba mu tylko wyra藕nie zasygnalizowa膰, kt贸rego zapachu ma szuka膰.聽 聽聽 Quote
Sowa Posted June 15, 2020 Posted June 15, 2020 I jeszcze jedno - jak to Was interesuje, to zorganizujcie seminarium. Teoretyczne i praktyczne - w艂a艣nie z szukaniem zguby w艂a艣ciciela 艣ladem wstecznym i rewirem, potrzebna salka z projektorem, do kt贸rego mo偶na pod艂膮czy膰 laptop, i teren do nauki聽 - czyli zielony teren wielko艣ci boiska, na kt贸rym w czasie zaj臋膰 nie b臋dzie innych ps贸w. 聽 Praca na 艣ladzie wymaga pozorant贸w - a szukania zguby mo偶emy uczy膰 sami w ka偶dej sytuacji. Ewentualny kontakt na priv. Quote
Cheveyo Posted December 5, 2022 Posted December 5, 2022 Hej 聽 Z noseworkiem to jest tak, 偶e warto od pocz膮tku uczy膰 psa poprawnie, bo inaczej mo偶e si臋 to obr贸ci膰 przeciwko nam. Pies nabierze z艂ych nawyk贸w. Warto ju偶 zacz膮膰 od poprawnego przygotowania pr贸bek zapachowych. Ja uczy艂em si臋 noseworku na kursie u Pani Magdy Pabis. Kurs prowadzony by艂 online w dogodnych godzinach a Pani Magda potrafi naprawd臋 wszystko wyt艂umaczy膰 w bardzo prosty i przejrzysty spos贸b. Kurs i kilka bezp艂atnych materia艂贸w znajdziesz tutaj: Kurs nosework i artyku艂y noseworkowe Swoj膮 drog膮, to nawet nie zdawa艂em sobie sprawy jak wiele kruczk贸w i wiedzy jeszcze przede mn膮. Powodzenia i dobrej zabawy! 聽 Quote
Recommended Posts