myriad Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Alez to jest u Krzyska na podworku zrobione!? Zaraz go wypytam o konszachty z Toba ;-) Quote
PUENTA imszar Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 Witam! Jakoś trafiłam wreszcie na topic poświęcony Tym wspaniałym psom. Grono wielbicieli Tych psów stale się powiększa i teraz już wiem czemu, bo sama się w nich zakochałam :loveu: Mam pytanie. Gdzie można znaleść jakąś fachową lekturę o tych psach (może coś w internecie), tylko byle by nie po angielsku. Narazie man tylko kontakt z panią Gosią, ponieważ ćwicze u niej w klubie (Baritus) i mam meila do Uli Charytonik, ale niestety nie mam czasu napisać a chętnie bym porozmawiała z osobą tak bardzo doświadczoną z tymi psami. Widziałam tylko dwa psy tej rasy: Kea suczka pani Małgosi Kędziorek i Francuz pana Kamila Kędziorek. Jestem o tyle w dobrej sytuacji, że na treningach agility mam przyjemnośc oglądać piękną marmurkową Keę w akcji ;) Jeżel ktoś chce mnie trochę poinformować o tej rasie chętnie posłucham. Mój email [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] Gdyby co nei jestem osobą, która zakochała się tlyko dla poglądu. Poprostu aussie są takimi psami jakie chciałabym mieć. Potrzebują dużo i zajęcia. Sprawdzają się świetnie w psich sportach (agility, freesbe) a także można z nimi ćwiczyć posłuszeństwo (obedience, PT) i nie są rasą strasnzie popularną.I za to je kocham ;) Quote
Aussie Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 Hej :) Jesli bedziesz na IAL-u w Pecicach, to bedziesz miala okazje spotkac tam wiecej aussie (napewno rodzinke Kei) :-) i porozmawiac osobiscie ze mna i Justyna (Myriad). Nie wiem niestety jak z Choco, bo w tej chwili choruje. Dostala infekcji w tylnej lapce i nie jest dobrze.... Strasznie sie o nia martwie. Jeden palec w przedniej lapie juz przez to stracila... :-( :-( :-( Co do literatury po polsku, to jest b. malo. Troszke jest na mojej stronie. Ciagle mam zamiar napisac wiecej, ale ciagle na to nie mam czasu. Quote
wendka Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 [quote name='PUENTA imszar']Widziałam tylko dwa psy tej rasy: Kea suczka pani Małgosi Kędziorek i Francuz pana Kamila Kędziorek. [/quote] Jestem prawie na 100% pewna, ze Jinx tez widzialas (siostre Keaczka), choc moglas pomyslec, ze to inna rasa :evil_lol: Quote
PUENTA imszar Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='wendka']Jestem prawie na 100% pewna, ze Jinx tez widzialas (siostre Keaczka), choc moglas pomyslec, ze to inna rasa :evil_lol:[/quote]Poczekaj, poczekaj.. Czy to czasem Ty raz, czy dwa nie odwiedzałaś p. Gosi przed zajęciami Agility,bo wtedy to jedyna szansa, że mogłaś mnie zobaczyć. Ja chodzę z tam z miniaturą czarno-srebrną. Quote
PUENTA imszar Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Aussie']Hej :) Jesli bedziesz na IAL-u w Pecicach, to bedziesz miala okazje spotkac tam wiecej aussie (napewno rodzinke Kei) :-) i porozmawiac osobiscie ze mna i Justyna (Myriad) Ne wiem niestety jak z Choco, bo w tej chwili choruje. Dostala infekcji w tylnej lapce i nie jest dobrze.... Strasznie sie o nia martwie. Jeden palec w przedniej lapie juz przez to stracila... :-( :-( :-( [/quote] Będę, będę z Pęcicach. wystepuję z małą w debiutach w smallach. Pewnie dostaniemy dętkę, ale liczy się zabawa :diabloti: Przykro mi z powody Choco tym bardziej, że to nie pierwszy raz. Niech szybko wraa do zdrowia i do agility :lol: Pozatym widziałyśmy się kiedys na treningu "przygotowanie do wystawy". To był chyba koniec wrzesnia i spotkałyśmy się w p.skaryszewskim. Miałam taką miniaturkę, która pamiętam, że nagle dostała takiego olśniennia i uciekła. Od tego czasu dużo się zmieniło. Ach..zaczełam bardziej rozumieć psy. Zrozumiałam, że do tej pory postepowałam źle, malo konsekwentnie i sama wszystko psułam. Pies pewnie nie czuł się dobrze, ale lepiej późno niż wcale. Zaczełam od socjalizacji, nie bylo łatwo, ale teraz daje się czasami komus pogłaskać i chętnie biega z malym, średnimi czasami dużymi psami!! nie lubi tylko biegac w kilka, najchętniej tylko w jednym psem. Pozatym zrozumiałam wreszcie, że mój pies wręcz "prosi" o większy kontakt z nim. Dlatego zaczełam na spacerach oprucz ruchu fizycznego robić dużo zabaw psychicznych. Zawsze uczyłam pozytywnie.Pozatym zrozumialam, że ruch fizyczny składający się z samych aportów to dla psa koszmar psychiczny. Dlatego zaczełam rozwijać bardziej zabawy, szukanie, ciąganie, bardzo dużo kontaktu z psami i dużo duzo innych. Najważniejszym postępem było chyba zaczęcie treningów kiedy to mój pies zaczął się socjalizować i najważniejsze poprowiły nam się stosunki. Oj propraszam, że się tak rozpisałam, ale kiedy po tylu miesiącach pracy widzisz psa, który szczęśliwie biegnie do ciebie na wołania, zatrzymuje się przed tobą, patrzy głęboko w oczy i czeka na pochwałę, to jest coś pięknego. Quote
Musiałek Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='wendka']Jestem prawie na 100% pewna, ze Jinx tez widzialas (siostre Keaczka), choc moglas pomyslec, ze to inna rasa :evil_lol:[/quote] Witam, możesz mi przesłać zdjęcia Blusika z urodzin i Łodzi jeśli masz takowe ??? z góry dzieki Quote
Aussie Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='PUENTA imszar']Będę, będę z Pęcicach. wystepuję z małą w debiutach w smallach. Pewnie dostaniemy dętkę, ale liczy się zabawa :diabloti: .[/quote] I to jest prawidlowe podejscie :lol: [quote name='PUENTA imszar']Przykro mi z powody Choco tym bardziej, że to nie pierwszy raz. Niech szybko wraa do zdrowia i do agility :lol: .[/quote] Dzieki, przekaze jej zyczenia :) [quote name='PUENTA imszar']Pozatym widziałyśmy się kiedys na treningu "przygotowanie do wystawy". To był chyba koniec wrzesnia i spotkałyśmy się w p.skaryszewskim. Miałam taką miniaturkę, która pamiętam, że nagle dostała takiego olśniennia i uciekła. Od tego czasu dużo się zmieniło. Ach..zaczełam bardziej rozumieć psy. [/quote] Pamietam! Bardzo sie ciesze, ze udalo Ci sie lepiej porozumiewac z suczka! Quote
PUENTA imszar Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 A pani będzie chyba sędziować w Pęcicach? Ja chętnie bym zaczepiła, ale nawet jeżeli to zabawa to i tak nerwy będę miała na maximum. Chętnie poznam rodzeństwo tego brzdąca, tym bardziej, ze jak widziałam zdjęcia na stronie Jinx to wszystkie siostrzyczki były piękne ;) Quote
Aussie Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Tak, ale nie debiuty, tylko klasy zaawansowane. Napewno bedzie w Pecicach Uma, Malcolm i Asti (Astik nie startuje, ale bedzie towarzysko). Quote
PUENTA imszar Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Jeżeli chodzi o Keę to wiem, bo pani Gosia mi mówiła, że ją zgłaszam :D Ogólnie z "naszego" klubu jadę chyba cztery psy. Moja Sonia (PUENTA Imszar), Jeden Border collie, Kea i Maniek (whippet) A gdzie będę mogła zobaczysz Asti w najbliższym czasie na wystawie?? Quote
Aussie Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='PUENTA imszar']A gdzie będę mogła zobaczyc Asti w najbliższym czasie na wystawie??[/quote] We Wroclawiu 10 czerwca i w Lublinie 11 czerwca. Quote
PUENTA imszar Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 To może wpadniemy na którąś specjalnie dla Asti :) Quote
Aussie Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 To polecam Lublin - blizej od Warszawy i ma byc sporo aussikow (jak na polskie warunki ;-) ) Quote
anabelka Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Aussie']To polecam Lublin - blizej od Warszawy i ma byc sporo aussikow (jak na polskie warunki ;-) )[/quote] Naprawde?? A kto bedzie??? Ty Ula, Wanda?? Moze Justyna? Ja bede na pewno choc Ayany chyba nie bede wystawiac. Quote
Aussie Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Wanda i Justyna nie. Moze Gosia? Poza tym maja byc aussie spod Rzeszowa (Sakuro i Paracortus i chyba EwBor) i z Czech (Bohemia Acro). Tyle mi wiadomo. Quote
Musiałek Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='anabelka']Naprawde?? A kto bedzie??? Ty Ula, Wanda?? Moze Justyna? Ja bede na pewno choc Ayany chyba nie bede wystawiac.[/quote] a Ayany to aussie ?? Quote
betty_labrador Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Ula fajnie, to spotkamy sie w Lublinie 11 :) Quote
betty_labrador Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Aussie']Bedziesz mlodym wystawca? ;-)[/QUOTE] bede wystawiac Tosce. Quote
Musiałek Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 no to ładne grono sie robi, aż żałuję że mnie tam nie będzie :) Quote
Recommended Posts