Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rzeczywiście, jak leżała w boksie taka zarośnięta to wyglądała, jakby nie żyła, ruszyła trochę łebkiem jak poczuła parówkę. A po obcięciu - zupełnie inny pies ; )

Posted

Dzisiaj w DG znalazłam na przystanku autobusowym koło salonu Hundaya psa. Leżał jak nieżywy, podobno od dłuższego czasu się poniewiera w Gołonogu.Zawiozłam na Brynów, tam wszystkie badania pod ręką.Jest odwodniony, ma szmery w płucu, ale rtg nie wykazał żadnych zmian. Jak dojdzie do siebie, zostanie wykastrowany. Tylko, że nie ma dla niego żadnego tymczasu. Pies jest spokojny, łagodny, przymilny. Ma ok. 3 lat. Musiał być na dworze, bo ma futerko. Jutro będę wiedziała więcej o jego stanie. Nikt go raczej nie szuka,ale pokazuję jego zdjęcie - może ktoś go rozpozna?
Bardzo potrzebny tymczas na szukanie domu!

Posted

DZIEWCZYNY POMÓZCIE

Jaga była u weterynarza - nie jest w ciąży, w obrazie USG narządy wewnętrzne są prawidłowe. Miała też zbadaną krew - nerki w porząku, ale próby wątrobowe są podniesione. Wskazane byłoby przestawienie jej na dietę wątrobową co w schronisku jest niewykonalne :( Sunia ma początki zaćmy.
BARDZO POTRZEBNY JEJ DOM!!!!!

[quote name='zapka']Szukamy DT dla pudlicy, sunia jest strasznie zaniedbana, po obcięciu trochę odżyła, ale DT pilnie poszukiwany.
Bida leżała w kącie boksu, wygladała na martwą.
http://www.dogomania.pl/threads/209048-Pudlowata-sunia-PILNIE-potrzebny-DT-lub-DS

Posted

Witam,mogę tu na chwilę??
W zeszłą niedzielę, 05.06 wyszłam z psem na ostatni wieczorny spacer( dokładnie o 22-ej),o 22.10.zaczęli strzelać petardami w parku na zakończenie Dni Sosnowca.Byliśmy jakieś 20 m od domu, na Wawelu,gdy wyjątkowo głośna petarda wystraszyła mojego psa tak bardzo,ze w sekundzie wyrwał się z obroży i pognał w siną dal...Widziałam tylko,ze skręcił w stronę Barbary,zanim tam dobiegłam,nie było śladu po psie..
Myślałam,ze przeczeka gdzieś huki,uspokoi i się i wróci.Poszłam go szukać ,ale ani śladu..
Do dzisiaj...:-(
On zna miasto dosyć dobrze, ale ma już skończone 11 lat i lekko niedowidzi..
Nie mam pojęcia dokąd w panice mól zalecieć...

Oto jego fotki:

Uploaded with ImageShack.us

Pies wabi się AMOS, jest czarny podpalany, ma dosyć posiwiały pysk,trochę siwe łapki.
Jakbyście go widziały w schronie ,albo słyszały,ze taki przybyl( kilka dni temu go tam nie było),to bardzo proszę o kontakt:
503-582-532

Dziękuję

Posted

Tak,Świętej Barbary,ale to uliczka kilkumetrowa,potem jest skrzyżowanie-Kaliska,osiedle Stulecia.Z Kaliskiej mógł pobiec prosto na Klimontowską, na tzw.Cegielnię,stamtąd do Zagórza.
Z Barbary na Osiedle Stulecia, a stamtąd na Niwkę ,do Mysłowic.Po drodze miał przystanek tramwajowy i autobusowy i chociaż nie lubił jady żadnymi środkami lokomocji kto wie co mógł zrobić w wielkim szoku...
Dzięki,ja wysylalam do Milowic i Mysłowic chyba,mailem ogłoszenie,do Katowic jakos nie umialam znalezc info jak to zrobić..
Ja rozwieszam takie plakaty:

Posted

Witam, przepraszam, że tak naglę zmieniam temat, ale chciałabym się dowiedzieć o wolontariacie w Sosnowcu. Dalej potrzebujecie osób chętnych do wolontariatu?
Mógłby mi ktoś opisać mniej więcej jak to wygląda? :lol: I co najważniejsze, mogę jedynie w czasie wakacji. Jest taka możliwość?
Mam troszkę doświadczenia z psiakami. ;)

Posted

JASNE, że TAK !!!
Ciągle są potrzebni nowi wolontariusze !

Wolontariat jest w soboty na dwie tury ( I -10:00-11:45 II - 12:00-14:00)
i w środy w godzinach od 10:30 - 12:00

Wolontariusze wyprowadzają psy na spacery, uczą komend, czeszą itp.

Jak będziesz przyjeżdżała regularnie to dostaniesz psa na stałe. Tzn. że zawsze będziesz wyprowadzała tego samego psa.

Możesz wyprowadzać 1 psa na jedną turę (I lub II-gą) lub na obie tury dwa psy.

Podpisujesz umowę o wolontariacie, coś o ubezpieczeniu i szczepieniu i regulamin. Dajesz zdjęcie na identyfikator.

Oprócz wyprowadzania psa, robisz mu ogłoszenia w necie, firmówkę, którą można poroznosić po sklepach i różnych miejscach, gdzie ludzie mogą psiaka wypatrzeć.

Nabory są w pierwsze soboty miesiąca o 11.

Więc najbliższy termin to 2 lipca. Wszystko na miejscu wyjaśni Ci Kasia ; -)

Chociaż może jak przyjedziesz w tą sobotę to Emilka Cię "oprowadzi" i będziesz w przyspieszonym tempie wolontariuszką :))

Jak jeszcze nie będziesz czegoś wiedziała to pisz :)

Posted

O to świetnie. :multi:
Możliwe że przyjadę w tą sobotę, ale nie mówię na 100%. :lol:
Czyli to wygląda tak, że przyjeżdżam podpisuję wszystkie formalności itp. I mogę wziąć jakiego psiaka na spacer, tak ?:lol:
Jeżeli pójdę pierwszy raz, to dostaję psiaka przydzielonego czy sama mam wybrać?;)

Posted

Dostajesz psa przydzielonego, bo na 90% będzie tak, że do jakiegoś boksu będzie brakowało jakiejś osoby i wtedy ty weźmiesz psa wolontariusza, którego nie będzie.

Wydaje mi się, że tak. Tylko nie wiem czy Emilka będzie miała wzory umowy, ale napiszę do niej, żeby wzięła jak będzie miała.

Posted

Pewnie niektóre z was pamiętają jeszcze Agrę którą zabrałam na dt w grudniu. Wstępnie zarzuciłam że może być 2 tygodnie jest już ponad pół roku, niestety mimo ogłoszeń nikt nie dzwoni a jak już zadzwonił rezygnował nawet nas nieinformując.

Niestety sytuacja jaka u mnie jest od jakiegoś czasu zmusiła mnie do podjęcia decyzji o płatny dt dla Agry gdyż w tej chwili nie dam inaczej rady. Możecie mieć inne zdanie i to rozumiem, a może ktoś chce wziąć Agrę na bezpłatny tymczas bo ja niestety dalej tak nie mogę. Więcej napisałam w jej wątku zapraszam i proszę o wsparcie:
http://www.dogomania.pl/threads/197902-Wszystko-si%C4%99-sypie...Agra-szuka-domu!!!Potrzebne-wsparcie-inaczej-wr%C3%B3ci-do-schronu!!!?p=17057332&viewfull=1#post17057332

Posted

Witam to znowu ja. :lol: Nie orientuje się ktoś może, czy w schronisku w Sosnowcu, nie ma szczeniaka (samczyka) mieszanego z owczarkiem niemieckim ? Moja ciocia chciała sobie najpierw rasowego sprawić, ale przekonałam ją na adopcje. :D Pomożecie znaleźć jakiegoś maluszka:oops:?

Posted

Z ciocią raczej nie ma szans, ona nie chce iść do schroniska, robi jej się żal tych wszystkich psiaków i płakać jej się chce.. Dlatego ja to miałam załatwić.
W 80% przyjadę w tą sobotę ;)i mam jeszcze takie pytanie co muszę wziąć jak idę 1 raz i będę chciała uczestniczyć w wolontariacie?

Posted

Wziąć to przede wszystkim S M Y C Z ! I jakieś smakołyki dla psów - parówki pokrojone w mniejsze kawałki czy jakieś inne "ciastka" :) Jak masz to weź sobie jeszcze taką saszetkę, którą przypina się w pasie wtedy jak włożysz tam karmę to lepiej się wyjmuje niż np. z kieszeni czy worka no i masz wolne ręce.