aantibaa Posted October 23, 2016 Share Posted October 23, 2016 Witajcie, przygarnęliśmy niedawno wyrzuconego z domu, 1,5 rocznego cocker spaniela. Pies wymaga wizyty u psiego fryzjera, ale jest problem z agresją w stosunku do obcych plus lęk przed maszynką. Czy miał ktoś z Was podobny problem? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beatrx Posted October 24, 2016 Share Posted October 24, 2016 a byliście z nim u fryzjera i fryzjer odmówił zabiegu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aantibaa Posted October 27, 2016 Author Share Posted October 27, 2016 Nie, rozmawialiśmy póki co z weterynarzem, robiliśmy badania krwi (chciał podgolić łapkę maszynką pies zareagował agresją lękową). Nigdy nie korzystałam z tego typu usług i chciałam się dowiedzieć jak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beatrx Posted October 28, 2016 Share Posted October 28, 2016 to często wygląda tak, że fryzjer sobie z psem po prostu radzi;) pies zostaje sam, bez właściciela i często zdarza się, ze potulnieje i daje się spokojnie ostrzyc. więc lepiej poszukaj dobrego fryzjera i dopiero jak któryś z rzędu "od trudnych przypadków" Ci odmówi to wtedy coś się pomyśli, bo takto może się okazać, ze w ogóle problemu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anula Posted October 28, 2016 Share Posted October 28, 2016 Ja miałam problem z obcinaniem psiaka też szczerzył zęby,zmieniłam fryzjera i jest super.Pani,która go obcina przemawia do niego bardzo łagodnie,uspokaja i pies daje się obciąć.Robi to bardzo delikatnie,daje odpocząć mu,nie strzyże w jednym miejscu,jak widzi,że zaczyna się kręcić,przestaje i strzyże w następnym miejscu.Pies jest tylko przywiązany za obrożę,nie jest podwieszany czy coś takiego.Jestem bardzo zadowolona,jestem przy psie aby widzieć zachowanie fryzjera wobec mojego psa.Nie zostawiam go samego,ponieważ nie mam pewności jak postępuje fryzjer w stosunku do mojego psa.W poprzednim przypadku pies był podwieszany w okolicach brzucha i przypięty dość wysoko do obroży.Dobry,spokojny,łagodny fryzjer to podstawa aby pies dawał się obcinać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aantibaa Posted October 28, 2016 Author Share Posted October 28, 2016 Nie wiedziałam, że fryzjerzy stosują coś takiego jak podwieszanie, nie brzmi to zbyt miło :/ Z tego co czytałam na stronach to większość fryzjerów "wyprasza" właścicieli, bo ponoć łatwiej się im pracuje z psem. Z drugiej strony nie wiadomo jak wtedy traktują psiaka... Mój warczy i jak ktoś dalej nie ustępuje to atakuje, więc kaganiec obowiązkowo... A do tego wiercidupa straszna :P No nic zrobimy podejście w przyszłym mscu, po pinądzach, zobaczymy jak to będzie, może faktycznie okaże się, że niepotrzebnie panikuję, chociaż na tyle go już znam i wiem, że potrafi pokazać różki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magdalena Posted October 28, 2016 Share Posted October 28, 2016 "Podwieszanie" to nie jest odpowiednie słowo. Jest tutaj określeniem na założenie psu smyczy groomerskiej pod tułowiem, w okolicy brzucha (druga smycz na szyi, bądź przyczepiona do obroży). Pies nie wisi w powietrzu, tylko normalnie stoi na stole. Założenie tej smyczy ma zapobiec spadnięciu psa ze stołu, ewentualnie podtrzymać psa, który non stop siada. Jeśli jakiś fryzjer "podwiesiłby" psa (czyli utrzymywałby psa w powietrzu) to znak, że trzeba od owego fryzjera jak najszybciej uciekać. Bardzo często strzygłam psy w obecności właściciela (to nie jest reguła, że psa strzyże się gorzej w obecności właściciela) i tylko w nielicznych przypadkach zdarzało mi się poprosić o poczekanie poza salonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalinowska Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Dobry fryzjer dla psów ma odpowiednie podejście do psów i powinien sobie poradzić z psem, który odczuwa dyskomfort. Co do obecności właściciela, to często pies denerwuję się dlatego że właściciel odczuwa stres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam1999 Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 Często psi fryzjerzy mają adnotację, że nie strzygą psów agresywnych, ale na ile jest to agresja sama w sobie a na ile lęk i obrona własna to już kwestia poznania psiaka. Musisz spróbować, może akurat dany fryzjer będzie miał odpowiednie podejście 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsigroomer Posted October 20, 2023 Share Posted October 20, 2023 Dużo też w podejściu psa zależy od wychowania. Warto pracować nad agresją i oswajać czworonoga. Bardzo wiele zmienia samo podejście samego groomera. Niewielu fryzjerów oferuje również kompleksową usługę empressiowy oomergr, który jest alternatywą w podejściu do strzyżenia psa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts