Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy wiecie coś o hodowli z pieskami rasy Cavalier King Charles Spaniel o nazwie "kolorowe psiaki"? Oferta na olx jest po 1000 zł. Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ zastanawiam się nad kupnem.

Posted

No i zastanów się - nie zrzeszona w ZKwP, tylko w jakimś "PSPP". Mają kilka ras, same popularne. Zdjęcia tylko na kocyku, statycznie, nie pokazane faktyczne warunki.

Jeśli mimo wszystko się zdecydujesz, to nie bierz psa pod wpływem emocji - porozmawiaj z tymi ludźmi, domagaj się okazania rodziców i innych psów w hodowli, miejsca w którym są trzymane, karmy, którą są karmione, dokumentów rodziców, wzoru umowy itp. itp.

Pies to mimo wszystko inwestycja. A przy złym wyborze straty - finansowe i emocjonalne - mogą być ogromne.

Posted

Przy wyborze cavaliera to trzeba bardzo uważać, rasa jest podatna na choroby serca (+ inne), problem jest poważny. Jeżeli chcesz kupić psa tej rasy - zdrowego, to czeka cie pewnie niezła lektura, najlepiej zapoznać się z dobrym hodowcą, który podpowie ci na co zwracać uwagę, przede wszystkim jakie badania genetyczne powinni mieć rodzice szczeniąt. 

Posted

Nie mam zaufania do jakiś takich stowarzyszeń, czy innych zrzeszeń i na pewno stamtąd psa bym nie wzięła. Hodowla zarejestrowana w ZKwP to rozsądna decyzja, ale i tak warto zasięgnąć informacji o niej. Też czytałam, że rasa ta podatna jest na choroby serca, więc jeszcze dodatkowe ryzyko.

Posted
2 godziny temu, IlonaS napisał:

Też czytałam, że rasa ta podatna jest na choroby serca, więc jeszcze dodatkowe ryzyko.

Tak, ale przecież każda rasa psa jest podatna na jakąś chorobę ;) U każdego psa jest jakieś ryzyko.

Posted

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Nie będę kupować pieska stamtąd, bo rzeczywiście podejrzliwa ta hodowla (jeśli hodowlą można to nazwać!).

Posted
O 2.05.2016o00:24, zuziaxxx napisał:

Tak, ale przecież każda rasa psa jest podatna na jakąś chorobę ;) U każdego psa jest jakieś ryzyko.

Tak, ale jeżeli statystycznie ryzyko wystąpienia choroby serca (mitral valve disease - możesz sobie wygooglować)  u cavalierów jest bardzo wysokie, to chyba warto o tym poczytać przed zakupem psa. Z tego co pamiętam, kiedyś tam zrobiono badania z których wynikało, że u 50%! populacji psów tej rasy w wieku ok. 5 lat stwierdzono zmiany na sercu.  

Posted

tak, czytałam naprawdę dużo o tej rasie i wiem na jakie choroby są narażone ;) Teraz mam zamówionego psiaka z zaufanej hodowli i już pod koniec maja będzie z nami :) Pozdrawiam