Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie wiem, może się ich bać, ale babka mówiła, że już raz go oddała i następnego dnia wrócił, bo ugryzł dziecko

mój Lemi[*] bal się dzieci, choć znalazłam o maleńkiego - nieudany prezent świąteczny, pewnie dziecko się nim bawiło, może właśnie ugryzł

Właścicielka Numira jako powód podała agresję, że boi się, że jej syna pogryzie. nie ryzykowałabym z dziećmi. Mi się on wydaje delikatny i wobec człowieka, i sam jako stworzenie

pomierzę go jutro, bo muszę jakąś miarkę kupić :)

Posted
O 26.02.2016o01:12, Poker napisał:

Fajnie ,że wyjaśniłaś  dlaczego  nie miał zrobionych ząbków.

bo ja czasem, o czymś nie pomyślę, żeby napisać, czy sprawdzić itd, więc trzeba mnie pilnować i pytać, ja się absolutnie nie obrażam, a czasem po prostu gdzieś mi umyka i nie podaję jakiś informacji czy nawet spostrzeżeń, staram się, ale nie zawsze mi wychodzi :)

no i mam miarkę, ale teraz poszedł spać, trochę ze mną Numir pojeździł, ze mną i z Rafikiem

jakby go ktoś zobaczył, jak bryka, w życiu by nie powiedział, ze to stateczny pan. Słucha się, przychodzi na wołanie, skacze bardziej jak kózka, niż owieczka ;)

z reguły nie puszczam psów bez smyczy, szczególnie nie moich, ale Rafik jest bardzo taki stabilny, i pozwoliłam sobie raz z Sheldonem, i teraz z Numirem - na bezpiecznym terenie, gotowa łapać w każdej chwili

Posted
14 minut temu, Poker napisał:

A ile lat ma syn byłej właścicielki ?

12..

ale Numir jego nie pogryzł, tylko podobno tą panią i ona się potem cały czas bała, że pogryzie tego syna

no i nie wiem, ile to dziecko, które podobno ugryzł, jak oddała Numira i po dniu wrócił

moim zdaniem, on jest fajny, choć wyobrażam sobie, że może nie mieć cierpliwości do dzieci, i na pewno jest lękliwy, jak ma zaufanie do człowieka i czuje się bezpiecznie, to ładnie się zachowuje, ale ewidentnie patrzy  na człowieka, czy jest przy nim, czy obroni.. chyba, może to nadinterpretacja

i faktycznie z pyszczka czuć mu brzydko, ja dopiero czuję, chyba zdrowieję ;)

badania miał niezłe, więc to pewnie kamień

Posted

Trzeba go odpicować i poszukać domu bez dzieci. Najlepsze by było małżeństwo 50+ z dorosłymi dziećmi ,a jeszcze bez wnuków. Pomarzyć można.

Posted

zaszczepiłam Numira na wirusówki

nie wiem, czy pisałam, ze te 2kg energy zjadł'

waży 9,4 kg, wygląda dobrze

i jest grzeczny, w porównaniu z Sheldonem - nie mam do czego się przyczepić ;)

• Upvote 1
Posted

12804901_1132294070123557_62754994155924

książątko ;)

generalnie tak:

nie ma żadnych oznak agresji

ok do psów, do ludzi bardzo ok, do kotów w domu ok, ale na dworze, jak kot biegnie, to by gonił natychmiast

zresztą, jak pies go zaczepi, to odpowie, ale raczej jest bojaźliwy, taki delikatny

nie niszczy w domu, nie załatwia się, ale.. trzeba dopilnować, żeby na spacerze się załatwił, bo się rozprasza i zapomina o potrzebach fizjologicznych

niebywały przytulak

edit:

ach, i jest bardzo energiczny, pisałam kiedyś, że skacze jak kózka. Bardzo lubi się bawić, skakać, biegać, całkiem nie jak starszy piesek

Posted

Czyli bez 2zdań - nic tylko brać! :)

a może z Numirem podobnie jak ze mną - żadnych oznak agresji póki nie wlezie mi za pazury głupota, arogancja, bezmyślność totalna, prostactwo(!) ? wtedy mogę aortę przegryźć ;) no, ale poważnie - prawdopodobnie "pańcia" pewne zachowania Numira podyktowane sytuacją właśnie tak odbierała, bo komu chciałoby się zastanawiać, co pies chce nam powiedzieć i dlaczego :(

• Upvote 1
Posted

pięknie dziękujemy z Numirem :)

on bardzo jest rozbrykany, i teraz chętny do zabaw z psami, których się bał wcześniej - wszystkich bez wyjątku

niestety, nie mogę go puszczać bez smyczy na ogródku, bo jest tak podekscytowany, że by koty gonił

za to spokojnie na spacerach na zewnątrz - nad Wisłą, sady, las, bo w mieście to jednak nie, może biegać luzem, bo przychodzi na wołanie i w ogóle się pilnuje

strasznie fajny z niego psiak :) dla mnie to niezwykłe doświadczenie, że jego, Zeldę, Sheldona - mogę  na takim spacerze puścić i nie pognają w siną dal ;)