Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

CoolCaty, a czy nie lepiej by było żeby do DT szły psiaki, które mają trochę mniejszą szansę na adopcję, które są wycofane i trzeba pokazać im, że człowiek nie gryzie? Tym "łatwo adopcyjnym" może lepiej szukać od razu DS. Co o tym myślisz?

Mam wiadomości o Homerze (Valentino).
Jest zdecydowanie lepiej :multi:.

-Załatwia się na spacerach normalnie.
-Więcej je, jeszcze nie normalnie, ale jest dobrze.
-Skóra jest prawie wygojona, tylko jedno miejsce ciągle rozdrapuje, jak tak dalej pójdzie będzie musiał chodzić w kołnierzu przez jakiś czas. Nadal leczone są uszy.
- Homer pięknie reaguje na swoje imię, przychodzi na zawołanie.
- Cieszy się, gdy ma iść na spacer, nadstawia szyjkę, żeby nalożyć mu obrożę i merda ogonem. Nie może chodzić w szelkach, bo ma zbyt cienką i delikatną skórkę jeszcze i powstają ranki.
- Przez ostanie dwa dni wychodził na spacery z mężem Pani Hani i załatwiał się normalnie (wcześniej nie było to możliwe, bo zapierał się, a jak wyszedł z mężczyzną, to się nie załatwiał).
- Coraz mniej boi się męża Opiekunki.
- Na spacerach nie reaguje wielkim przerażeniem na widok ludzi, kuca i czołga się tylko wtedy, gdy w jego stronę idzie grupa ludzi a panicznie boi się, gdy widzi sąsiada, który ma złamaną nogę i chodzi o kulach, wtedy szarpie się i chce uciekać.
-Nadal boi się, gdy widzi smycz w rękach męża Pani Hani, Opiekunowie wymyślają więc rozmaite sztuczki, żeby go "odczulić".
- Homer nie umie się bawić, ale przyjdzie czas, że przekroczy i tę barierę.

Moja wizyta u Homera została przełożona, bo Homer znowu jedzie w odwiedziny do rodziny Opiekunów na tydzień. Tam spotka inne czworonogi, bardzo zabawowe. Może nauczy się bawić, bo inne futrzaki pokażą mu co i jak?
Chłopak jest wyjątkowo dzielny!

I jeszcze informacja o Kurczaku. W związku z tym, że Pani chciała pozostać, wybierając imię w tematyce drobiarskiej, to suczka otrzymała imię Koko :evil_lol:.
-

Posted

[quote name='Chandler']CoolCaty, a czy nie lepiej by było żeby do DT szły psiaki, które mają trochę mniejszą szansę na adopcję, które są wycofane i trzeba pokazać im, że człowiek nie gryzie? Tym "łatwo adopcyjnym" może lepiej szukać od razu DS. Co o tym myślisz?
-[/quote]
Moim zdaniem, na te psy przyjdzie czas... Przykre to, ale ich tam jest za dużo.
Możecie być złe, że wybierając psiaki do hotelu Ani w Brodnicy, kierujemy się właśnie tym, że to miejsce nie odcisnęło na nich aż takiego piętna i ich adopcja powinna być łatwiejsza... Psiakom będzie luźniej, a jeśli będą finanse i możliwości, to i na te "cięższe" przypadki przyjdzie czas.
Wydaję mi się, że te, które mogły iść bezpośrednio do DS już poszły..

Posted

Bardzo ladne imie i bardzo ladna relacja. :-)
A ja mam prosbe od razu..Zdjecie po przemianie ( wiem,ze psina lysa jak kolano teraz ))).
Potrzebujemy tez raporty o stanie zdrowia.
Najlepiej oczywiscie od weterynarza, ale ostatecznie mozna tez wlasnymi slowami.
W tym przypadku jak wygladala skora, jakie leczenie trzeba bylo zastosowac i jak dlugo. Nie bez znaczenia jest umieszczenie kilku slow o zachowaniu psa.
Akurat na tym przykladzie widac, ze pies byl wybitnie zastraszony i zestresowany.
Bardzo nam te dane potrzebne, w weekend bedziemy rzezbic strone.
Acha, mial byc watek z danymi o psach. Taki bez gadania, same fakty. Na Miau dziewczyna zaproponowala nam, ze zrobi taka strone.
Mysle, ze to lepiej niz watek.
Sama bym nie zrobila, ale skoro jest pomoc to zabieramy sie do dziela.

Posted

Absolutnie nie jestem zła Soemo. Psy adopcyjne "od razu" jeszcze są w Boguszycach, np. Nugacik.

Myślę sobie tylko np. o Gwieździe, która tkwi w ogłoszeniach od stycznia, nie jest długo w Boguszycach i wycofuje się coraz bardziej. Za chwilę może nie będzie już miała szansy. Dlatego zapytałam.

[B]EDIT[/B]

Postaram się zdobyć informacje, o które prosisz Anno.

Posted

Hotelik, to troche inna sprawa. Z zalozenia jest platny i sensowne jest umieszczanie tam psow, ktore nie spedza w nim pol roku.
Nie chce byc brutalna, ale jesli przez te pol roku z hoteliku wyjedzie 6 psow, to szanse na pomoc tym slabszym, chorym, czy mniej adopcyjnym jednak wzrosna.

A Gwiazda, to juz osobny temat.:shake: Nie moge zrozumiec, czemu ten pies ma takiego pecha, tu faktycznie potrzebny jest jakis sensowny dt, ktory sie nia zajmie.

Posted

O Gwieździe są dyskusję.. nie chcemy się Wam wcinać, bo padła jej propozycja na wątku 'szansy'.. Na razie pojechały szczeniaki i mama Muszka. Pszczółka w domu, Szerszeń czeka. Jak znajdą szybko domy, weźmiemy kolejne - póki nam starczy funduszy, będziemy wyciągać te psiaki.
Gdzie przebywa teraz Gwiazda?
Proszę, pomóżcie nam w ogłaszaniu i szukaniu domów dla psiaków w hoteliku, wtedy będziemy mogły wyciągnąć kolejne...:oops:

Posted

Ja tez uważam, ze w pierwszej kolejności powinny wychodzić z Boguszyc psy łatwo adopcyjne. W czasie potrzebnym na zsocjalizowanie i doprowadzenia do normalnego życia jednego nieadopcyjnego psa, mozna znaleźć dom kilku łatwo adopcyjnym. To okropne, ale niestety musimy wyrwać z Boguszyc jak najwięcej psów. Na psy do zsocjalizowania jeszcze nie teraz jest moment.
Gwiazda nie ma szczęścia, ale ona tez wymaga sporej pracy. No i nalezy pamiętać o jej epizodach cieczkowych.

Posted

Nic nie rozumiem. Kto się nie chce i w co wcinać? Jakie dyskusje Soemo?

Zapytałam tylko CoolCaty, ale już się wycofuję, rozumiem strategię.

Co do ogłoszeń, to mgie robi takowe na bardzo wielu portalach.
Mgie :cool3:.
:buzi:

Posted

Bo ja piszę jak połamana..:oops:
Mgie rzuciła kiedyś propozycję Gwiazdy żeby pojechała do hotelu, ale wiem że wątek był i ktoś już teoretycznie się nią 'zajmuje'..
A jest trochę psiaków, które nie mają wątków, o których nikt nie wie, a są kochane i potrzebują domów już, na wczoraj.
Mgie, robiła naszym szorściakom mnóstwo ogłoszeń :loveu:
musimy się postarać, bo idzie zima.. a dużo psiaków powinno mieć swoje osobiste kanapy, a nie tkwić w tym ...... :-(

Posted

To z bardziej optymistycznych akcentow. Dobre dusze pomogly zorganizowac dzisiejszy transport Pieknej do kliniki.
Ma zbadane serducho i wszystko z nim jest ok.
Teraz prawdopodobnie juz jedzie do Serocka po operacji oczu, ktore podobno nie byly w zbyt dobrym stanie. Tyle wiem. Wiecej napisze Agnieszka, jak wroci z Serocka.Czyli pewnie dosc pozno..

Posted

[quote name='Anna_33']To z bardziej optymistycznych akcentow. Dobre dusze pomogly zorganizowac dzisiejszy transport Pieknej do kliniki.
Ma zbadane serducho i wszystko z nim jest ok.[/quote]

W końcu jakaś dobra wiadomość dzisiaj :-)

Posted

[quote name='sonikowa']W końcu jakaś dobra wiadomość dzisiaj :-)[/quote]

No sorki, ale jak to "w końcu" ;). A wiadomości o Homerze?

CoolCaty - wracam do Gwiazdy. Czy jest szansa, żeby jej zrobić usg, żeby zobaczyć czy coś zostało w środku?
Czy Gwiazda krwawiła?

Posted

[quote name='Chandler']
Co do ogłoszeń, to mgie robi takowe na bardzo wielu portalach.
Mgie :cool3:.
:buzi:[/quote]

Ktoś mnie wołał,czegoś chciał?:razz:
Chandler bardzo ucieszyła mnie wiadomość o Homerze.Widać,że chłopak wychodzi na prostą!

Koko tez już pewnie przyzwyczajona do salonów. ;)

Posted

Liczyłam, że może jest "zbabrana" sterylka i coś ewidentnie zostało w środku, a to by była dobra wiadomość. Tak bywa. A jak to będą rozsiane komórki, to kicha. Hormony szaleją i są problemy. Mam to na codzień, bo moja suczka też ma pseudocieczki, czasem co dwa miesiące.

No nic..., może się Gwieździe uda znaleźć dobry dom.

Posted

Chandler, może tak być - oczywiście, że tak. Jednak uważam, ze w Boguszycach nie ma warunków na takie reoperacje. Cięcie przy takich będzie duuuże i potrzeba dobrych warunków na wygojenie. Jesli się coś uda usunąc, to potem i tak trzeba poczekać z 6-7 miesięcy co najmniej, czy znowu pojawią się pseudocieczki. Suk z takimi problemami jest niestety więcej. Narazie będa blokowane hormonalnie, bo takie suki jak mają objawy cieczki w tych stadach, to sa poprostu gwałcone. Ostatni suka z takimi problemami była tak gwałcona, że aż miała rany pochwy. Udało mi się ją odizolować.

Posted

ten post będzie częsciowo polemiczny. zaznaczam, bo chcę uniknąć podejrzeń o wcinanie się i kłótnie. mam inne zdanie i uważam, ze powinnismy dyskutować. nie chodzi mi o afere. zaznaczam to, bo czuję, ze atmosfera się zagęszcza :cool1:.

jakiś czas temu wszyscy doszli do wniosku, ze priorytetem jest wyrzucanie do dt i dobrych hotelików tych psów, które nie nadają sie do adopcji bez "psychoterapii". teraz znów zmiana. dlaczego?? przykładowo gwiazda. jest w boguszycach krótko, nadawałaby się do adopcji po raczej krótkiej z nią pracy, ale cofa się i [U]z każdym dniem[/U] jej szanse maleją w tempie geometrycznym. jak adopcyjne psy wyjdą, za kilka miesięcy,za rok - [U]gwiazda będzie już stracona z kretesem[/U]. i tak jest z innymi psami też. one będa stracone. zaprzepaścimy ich szansę. moim zdaniem to nielogiczne.

a te adopcyjne? jeśli są adopcyjne, to [U]co stoi na przeszkodzie robic ogłoszenia, szukac domów?[/U] pobyt w dt czy hoteliku nie jest poszukiwaniem domu, nie wpływa z definicji na adopcję (czasem owszem, ale one nie potzrebuja aż tak pomocy. [U]potrzebuja ogłoszeń i to one sa najważniesze- niezależnie, czy siedza w boguszycach, czy na dt[/U] .
zacznijmy ogłaszac te adopcyjne po prostu. wyjdą bezpośrednio z boguszyc, da to szansę tym, które bez terapeutycznej interwencji nie mają szans na nic (a niektórym tre szanse maleją z każdym dniem).

a teraz co do gwiazdy i gwałconych suk.
nie ma wyjścia, trzeba je blokowac hormonalnie, jednak wiadomo, ze jest to proszenie sie o duuże kłopoty zdrowotne. wiadomo, ze nie ma możliwości zrobienia usg tym sukom i sprawdzenia, czy nadaja sie do reoperacji. dlatego być moze warto pokusić się o wątek, a zwłaszcza ogłoszenia zbiorowe. z takim dramatycznym apelem - "prosimy o ratunek dla gwałconych suk!" czy coś w ten deseń. przedstawić tą gwałconą grupę (zdjęcia, opisy), przedstawić problem medyczny i możliwości rozwiązania, przedstawić psychiczną i fizyczną gehennę. dramat i krew są "poczytne". moze choc którejs się uda dostać dt lub dom? moze ktoś dosponsoruje i będzie można po kolei wozic suki na usg i ew. operacje we właściwych warunkach?
coś trzeba zrobić.
najpierw są gwałcone (i to przeciez dosłownie, bo nie mają rui w pseudocieczce), a potem, żeby tego nie przechodziły, cc jest zmuszona do działań, które przeciez sa bardzo niebezpieczne dla zdrowia. tak czy siak ponoszą konsekwencję bycia samicami. budzi to mój głeboki sprzeciw - musimy im pomóc jak się da!

Posted

No i ja się tu zgadzam z SBD w całej rozciąglości i w sczegole też ;-)
I mam taką propozycję - ja mam wpisanego w kolejkę do Ani Hipcia, ale jak wszyscy tu wiemy on jest wielką zagadka adopcyjna i pewnie powinnien wyjść z Boguszyc w ostatniej grupie..Choć cięzko mi to przyjąć. Jak kolejka się przesunie, a Gwiazda dalej będzie w takiej sytuacji, to spróbuję zebrać deklaracje na Gwiazdę... To nigdy nie jets łatwe, ale czasem się udaje. Z tym, że to oczywiście kwestia pewnie miesięcy.. a ona powinna wyjść już.

Może zbierzmy kase na ogłoszenie w Moim Psie? Ze zdjęciem? To kosztuje ponad 100 zł.

Posted

A sa, sa. Ewa z Zarzadu mi opowiadala, jak jedna bylo ciezko oddzielic.
Wyobrazam sobie, suka z cieczka kontra stado..Ja bym sie chyba bala w to wejsc.Pracownicy tez sie dlugo przymierzali. Ewa dorwala p. Marzene i ta dopiero wytaszczyla ciezka, tlusta suke z tego balaganu.
To sa takie kwiatki i uroki tam na miejscu.Szkoda, ze nie mozna po prostu poprawic sterylki.Z miejscami na izolacje tez krucho.
Pracownicy zrobili sie bardziej czujni i dbali.Ale tez jeszcze nie jest rozowo.
O tym sie nie pisze, ale to jest jak czyszczenie stajni Augiasza, normalna orka u podstaw.Nie zazdroszcze dziewczynom.

Posted

jeszcze jedno. zaproponowałam kaje do pracy w firmie, z psem rezydentem, camara rozmawiała z łodzian i dosżły do wniosku, ze to nie dla kaji. w związku z tym - może jest jakas suka do 4 lat w typie onka, która by się nadawała? brzmi jak brzmi, ale camara dobrze ocenia to miejsce. firma, kojec, buda, pies rezydent, jego kolega przezył tam kilkanaście lat. oczywiście do sprawdzenia.
jest taka kandydatka w stajni augiasza?

dokładnie anna, ja to tak widze, ze tam jest taki nawał zalezności, spiętrzeń różnych, ze myślenie, iż zmieni sie to w pół roku radykalnie jest totalnie bezpodstawne.