Dzidtka_Gl Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 jak długo teraz ( ostatnie pół roku ) czekaliście na nostryfikacje rodowodu w ZG ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonia Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ja dostałam po 2 miesiącach:loveu: Złożyłam komplet,czyli rodowód+certyfikat z klubu rasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ja 3 miesiące. Złożyłam w oddziale 25 września - odebrałam początkiem stycznia. Już myślałam, że mi wystawa w Rzeszowie przepadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzidtka_Gl Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 nie straszcie bo za Opole zapłace jak za zborze :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewtos Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 [quote name='Saccus'][B]a co to jest nostryfikacja[/B][/quote] Uznanie dokumentu( rodowodu) przez ZK na terenie kraju w którym chcesz prowadzić np hodowle . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saccus Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 [B]a co to jest nostryfikacja[/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzidtka_Gl Posted June 7, 2009 Author Share Posted June 7, 2009 przerejestrowanie oraz wprowadzenie do Polskiej Księgi Rodowodowej ( PKR ) zagranicznego rodowodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saccus Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 aha dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Co daje neostyfikacja rodowodu? Chodzi mi tutaj o sytulacje gdy mam rodowod eksportowy psa-przeciez moge zapisywac na jego podstawie psa na wystawy-to po co tak naprawde przeprowadza neostyfikacje? Czy mozna na podstawie rod eks dostac uprawnienia np suki hodowlanej czy reproduktora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mona Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 [quote] Co daje neostyfikacja rodowodu?[/quote]Daje to że rodowód zostaje zakceptowany przez ZK w Polsce.Nadaje numer PKR a oddział numer rejestracji. [quote]Chodzi mi tutaj o sytulacje gdy mam rodowod eksportowy psa-przeciez moge zapisywac na jego podstawie psa na wystawy-to po co tak naprawde przeprowadza neostyfikacje?[/quote]Z takim rodowodem owszem możesz zgłosić ale tylko do klasy szczeniąt i młodzieży(tam przyjmują z wpisem,R w nostryfikacji). Wtedy zazwyczaj wpisuje się w pole"Imię i nazwisko"dane hodowcy + np:numer tatuażu(z Kendra tak zrobiłam) Moja suka była na takiej podstawie wystawiana w Katowicach 2008 bo jej rodowód długo szedł. [quote] Czy mozna na podstawie rod eks dostac uprawnienia np suki hodowlanej czy reproduktora? [/quote] __________________ Można bo rodowód z nostryfikacji wraca taki sam jak poszedł,tylko że ma odpowiednie pieczątki i podpisy :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 [quote name='Mona'] Z takim rodowodem owszem możesz zgłosić ale tylko do klasy szczeniąt i młodzieży(tam przyjmują z wpisem,R w nostryfikacji). Wtedy zazwyczaj wpisuje się w pole"Imię i nazwisko"dane hodowcy + np:numer tatuażu(z Kendra tak zrobiłam) Moja suka była na takiej podstawie wystawiana w Katowicach 2008 bo jej rodowód długo szedł. [/quote] Z takim rodowodem można zgłosić psa do każdej klasy, ale bez nr rejestracji w ZKwP płaci się jak za psa zagranicznego :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mona Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 [quote]ale bez nr rejestracji w ZKwP płaci się jak za psa zagranicznego :p[/quote]Fakt,zapomniałam :oops: Chyba zbyt szybko wymazałam z pamięci konieczność zapłacenia stówki za klasę szczeniąt :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Wielkie dzieki za odpowiedzi ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Błyskotka Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Ja na nostryfikację czekałam 1,5 miesiąca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mona Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 [quote] Ja na nostryfikację czekałam 1,5 miesiąca. [/quote]My krócej,ok.miesiąca. Ale na sam rodowód to czekałam ok 5-6 miesięcy,bo ZK w Chorwacji błędnie wpisał kolor-zamiast śniady z białym dali żółty z czarną maską :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Ja 4 miesiące :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 Sluchajcie,mam prosbe-powiedzcie mi czy dobrze chce zrobic,otoz chce pojsc do ZK po nr rodowodu (PKR) i wyslac zgloszenie na wystwe (sierpien)+kopia rod eks[zaznaczam,ze bede wystawiac psa w kl szczeniat]. W tym samym czasie dam oryginal do ZK do nostryfikacji. Da sie tak? :cool3:;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 Nr PKR i Nr.Rej. oddziałowej otrzymuje się po powrocie rodowodu z nostryfikacji, czyli Zarządu Głównego. Do tego czasu można zgłaszać psa na wystawę na podstawie dotychczasowego nr rodowodu, ale w większości wypadków traktowane są jako psy zagraniczne w związku z czym opłata jest jak za psy nie z Polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 Problem w tym ,ze jedyne nr ktore widze na tym rodowodzie to: Reg.Nr: CMKU/SIP/[B]152[/B]/09 (liczba 152 jest na rodowodzie pogrubiona) Tatoo/Chip: 152 (a nad ta liczba jest napisany normalnie nr chipa,sek w tym ,ze nie wiem czym jest ta liczba "152" bo suka ani zadne szczenie z tego miotu nie ma tatuazu) W takim razie numerem rodowodu jest ta liczba 152 czy caly Reg.Nr? [U]edit:na innym forum otrzymalam taka odp:[/U] [U][QUOTE][U]Nr rejestracyjny dostaniesz jak pójdziesz z rodowodem do związku. nowy nr rodowodu po nostryfikacji.[/U][/QUOTE][/U] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 [SIZE=2][COLOR=#666666]02.06.2004 [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=#666666]ZG przypomina, że zgodnie z par. 21 Regulaminu Hodowli Psów Rasowych [B]rodowody eksportowe [/B]wystawione przez zagraniczną organizację kynologiczną, przesyłane są za pośrednictwem biura Oddziału do biura Zarządu Głównego w celu nostryfikacji. [U]Rejestracja psa/suki w Oddziale następuje po nostryfikacji rodowodu.[/U] [/COLOR][/SIZE] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 [QUOTE] Problem w tym ,ze jedyne nr ktore widze na tym rodowodzie to: Reg.Nr: CMKU/SIP/[B]152[/B]/09 (liczba 152 jest na rodowodzie pogrubiona) Tatoo/Chip: 152 (a nad ta liczba jest napisany normalnie nr chipa,sek w tym ,ze nie wiem czym jest ta liczba "152" bo suka ani zadne szczenie z tego miotu nie ma tatuazu) W takim razie numerem rodowodu jest ta liczba 152 czy caly Reg.Nr? [/QUOTE] To co mam w takim razie wpisac w zgloszeniu na wystwe? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bachar Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 Nr rod to: CMKU/SIP/[B]152[/B]/09 a można też wpisać "w nostryfikacji" i załączyć ksero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiska Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 bardzo dziekuje za odpowiedz :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rauni Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Wiska, idziesz do oddziału, rejestrujesz sukę, dostajesz numer rejestracji oddziałowej i ten wpisujesz na zgłoszeniu, a w rubryce nr PKR w przygotowaniu albo w nostryfikacji, spokojnie do klasy szczeniąt w ten sposób zgłaszasz już jako polskiego psa, bo jest zarejestrowany w oddziale. Nostryfikacje rodowodu i tak musisz załatwiać przed oddział, tzn. zostawiasz u nich rodowód, oni wysyłają do ZG, potem jak rodowód przychodzi to razem z psem meldujesz się po odbiór w dniu dyżuru sekcji i po sprawie. Zgłoszenie na wystawę nota bene też możesz od ręki załatwić w oddziale i wtedy nie ma w ogóle żadnego problemu, zgłosiłam w ten sposób dwie suki na pastuchy dopiero co, jedna ma rodowód w przygotowaniu, druga w nostryfikacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzidtka_Gl Posted June 19, 2009 Author Share Posted June 19, 2009 Rauni NIE WPROWADZAJ W BŁĄD nie otrzyma numeru rejestracyjnego bez nr PKR , jak chce zgłosić podaje numer zagraniczny rodowodu przy zgłoszeniu do póki nie otrzyma nr PKR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts