Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 months later...
Posted

[quote name='Saccus'][B]a co to jest nostryfikacja[/B][/quote]

Uznanie dokumentu( rodowodu) przez ZK na terenie kraju w którym chcesz prowadzić np hodowle .

Posted

Co daje neostyfikacja rodowodu?
Chodzi mi tutaj o sytulacje gdy mam rodowod eksportowy psa-przeciez moge zapisywac na jego podstawie psa na wystawy-to po co tak naprawde przeprowadza neostyfikacje?
Czy mozna na podstawie rod eks dostac uprawnienia np suki hodowlanej czy reproduktora?

Posted

[quote] Co daje neostyfikacja rodowodu?[/quote]Daje to że rodowód zostaje zakceptowany przez ZK w Polsce.Nadaje numer PKR a oddział numer rejestracji.

[quote]Chodzi mi tutaj o sytulacje gdy mam rodowod eksportowy psa-przeciez moge zapisywac na jego podstawie psa na wystawy-to po co tak naprawde przeprowadza neostyfikacje?[/quote]Z takim rodowodem owszem możesz zgłosić ale tylko do klasy szczeniąt i młodzieży(tam przyjmują z wpisem,R w nostryfikacji).
Wtedy zazwyczaj wpisuje się w pole"Imię i nazwisko"dane hodowcy + np:numer tatuażu(z Kendra tak zrobiłam)
Moja suka była na takiej podstawie wystawiana w Katowicach 2008 bo jej rodowód długo szedł.

[quote] Czy mozna na podstawie rod eks dostac uprawnienia np suki hodowlanej czy reproduktora? [/quote] __________________
Można bo rodowód z nostryfikacji wraca taki sam jak poszedł,tylko że ma odpowiednie pieczątki i podpisy :p

Posted

[quote name='Mona']
Z takim rodowodem owszem możesz zgłosić ale tylko do klasy szczeniąt i młodzieży(tam przyjmują z wpisem,R w nostryfikacji).
Wtedy zazwyczaj wpisuje się w pole"Imię i nazwisko"dane hodowcy + np:numer tatuażu(z Kendra tak zrobiłam)
Moja suka była na takiej podstawie wystawiana w Katowicach 2008 bo jej rodowód długo szedł.
[/quote]

Z takim rodowodem można zgłosić psa do każdej klasy, ale bez nr rejestracji w ZKwP płaci się jak za psa zagranicznego :p

Posted

[quote]ale bez nr rejestracji w ZKwP płaci się jak za psa zagranicznego :p[/quote]Fakt,zapomniałam :oops:

Chyba zbyt szybko wymazałam z pamięci konieczność zapłacenia stówki za klasę szczeniąt :evil_lol:

Posted

[quote] Ja na nostryfikację czekałam 1,5 miesiąca. [/quote]My krócej,ok.miesiąca.
Ale na sam rodowód to czekałam ok 5-6 miesięcy,bo ZK w Chorwacji błędnie wpisał kolor-zamiast śniady z białym dali żółty z czarną maską :p

Posted

Sluchajcie,mam prosbe-powiedzcie mi czy dobrze chce zrobic,otoz chce pojsc do ZK po nr rodowodu (PKR) i wyslac zgloszenie na wystwe (sierpien)+kopia rod eks[zaznaczam,ze bede wystawiac psa w kl szczeniat]. W tym samym czasie dam oryginal do ZK do nostryfikacji. Da sie tak? :cool3:;)

Posted

Nr PKR i Nr.Rej. oddziałowej otrzymuje się po powrocie rodowodu z nostryfikacji, czyli Zarządu Głównego. Do tego czasu można zgłaszać psa na wystawę na podstawie dotychczasowego nr rodowodu, ale w większości wypadków traktowane są jako psy zagraniczne w związku z czym opłata jest jak za psy nie z Polski.

Posted

Problem w tym ,ze jedyne nr ktore widze na tym rodowodzie to:
Reg.Nr: CMKU/SIP/[B]152[/B]/09 (liczba 152 jest na rodowodzie pogrubiona)
Tatoo/Chip: 152 (a nad ta liczba jest napisany normalnie nr chipa,sek w tym ,ze nie wiem czym jest ta liczba "152" bo suka ani zadne szczenie z tego miotu nie ma tatuazu)

W takim razie numerem rodowodu jest ta liczba 152 czy caly Reg.Nr?
[U]edit:na innym forum otrzymalam taka odp:[/U]
[U][QUOTE][U]Nr rejestracyjny dostaniesz jak pójdziesz z rodowodem do związku. nowy nr rodowodu po nostryfikacji.[/U][/QUOTE][/U]

Posted

[SIZE=2][COLOR=#666666]02.06.2004 [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=#666666]ZG przypomina, że zgodnie z par. 21 Regulaminu Hodowli Psów Rasowych [B]rodowody eksportowe [/B]wystawione przez zagraniczną organizację kynologiczną, przesyłane są za pośrednictwem biura Oddziału do biura Zarządu Głównego w celu nostryfikacji. [U]Rejestracja psa/suki w Oddziale następuje po nostryfikacji rodowodu.[/U] [/COLOR][/SIZE]

Posted

[QUOTE]
Problem w tym ,ze jedyne nr ktore widze na tym rodowodzie to:
Reg.Nr: CMKU/SIP/[B]152[/B]/09 (liczba 152 jest na rodowodzie pogrubiona)
Tatoo/Chip: 152 (a nad ta liczba jest napisany normalnie nr chipa,sek w tym ,ze nie wiem czym jest ta liczba "152" bo suka ani zadne szczenie z tego miotu nie ma tatuazu)

W takim razie numerem rodowodu jest ta liczba 152 czy caly Reg.Nr?
[/QUOTE]
To co mam w takim razie wpisac w zgloszeniu na wystwe? :)

Posted

Wiska, idziesz do oddziału, rejestrujesz sukę, dostajesz numer rejestracji oddziałowej i ten wpisujesz na zgłoszeniu, a w rubryce nr PKR w przygotowaniu albo w nostryfikacji, spokojnie do klasy szczeniąt w ten sposób zgłaszasz już jako polskiego psa, bo jest zarejestrowany w oddziale.

Nostryfikacje rodowodu i tak musisz załatwiać przed oddział, tzn. zostawiasz u nich rodowód, oni wysyłają do ZG, potem jak rodowód przychodzi to razem z psem meldujesz się po odbiór w dniu dyżuru sekcji i po sprawie.

Zgłoszenie na wystawę nota bene też możesz od ręki załatwić w oddziale i wtedy nie ma w ogóle żadnego problemu, zgłosiłam w ten sposób dwie suki na pastuchy dopiero co, jedna ma rodowód w przygotowaniu, druga w nostryfikacji.