Jump to content
Dogomania

OLKUSZ-obóz zagłady zwierząt-WYSLIJ LIST!!!!!

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kolejny artykuł z Gazety Krakowskiej.

[B]Wójtowie szukają miejsc dla psów [/B]

Co zrobić z bezpańskimi psami - zastanawiają się władze gmin w powiecie krakowskim (© Barbara Ciryt)

Barbara Ciryt, Powiat krakowski

2009-02-18 08:17:03, aktualizacja: 2009-02-18 08:18:12

W powiecie krakowskim brakuje schronisk. Zwierzęta są podrzucane do Urzędu Gminy.
- Dwa psy mieszkańcy przynieśli mi już do Urzędu Gminy - mówi burmistrz Skały Robert Jakubek. Takie problemy zaczynają doskwierać władzom podkrakowskich gmin. Wszystko dlatego, że w styczniu schronisko w Olkuszu przestało przyjmować zwierzęta z powiatu krakowskiego. Wójtowie
i burmistrzowie liczą na pomoc starostwa krakowskiego i Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami
w Krakowie.

Władze podkrakowskich gmin dotychczas podpisywały umowy z olkuskim schroniskiem, płaciły za bezpańskie czworonogi wyłapywane w ich gminach. Teraz każdy wójt i burmistrz zastanawia się, jak rozwiązać problem u siebie. W Krakowie nie chcą przyjmować zwierząt spoza miasta.

Wczoraj starosta Józef Krzyworzeka proponował, żeby w jednej z siedemnastu gmin powiatu krakowskiego zorganizować schronisko. - Jeśli będzie zgodna na zlokalizowanie takiego ośrodka, to postaram się, jako dysponent terenów skarbu państwa, prze- kazać grunty na rzecz schroniska - zapewniał wójtów i burmistrzów Krzyworzeka.

Samorządowcy mają różne pomysły. Jedni chcieliby, żeby takie schronisko powstało dla wszystkich gmin powiatu krakowskiego. Inni proponują, żeby tworzyć małe ośrodki, które będą skupiały zwierzęta z trzech czy czterech gmin.

- Mam obecnie ofertę na wyłapywanie bezpańskich psów z Tarnowa. Ale co z tego? Stamtąd mogą przyjechać do mnie po trzech godzinach, przecież pies nie będzie tyle czekał - tłumaczy burmistrz Skały Robert Jakubek.

Inni gospodarze gmin są gotowi tworzyć jeden wspólny ośrodek. - Pracownicy olkuskiego schroniska jeździli po kilku powiatach i też nie mieli blisko - mówią wójtowie. - Małe schroniska będą zbyt kosztowne - twierdzi wójt Czernichowa Szymon Łytek. Wylicza, że obok kojców i bud dla psów, trzeba zatrudnić weterynarzy, zapewnić zwierzętom badania i leczenie.

Wiceburmistrz Skawiny Stanisław Żak zaznacza, że w jego gminie działa hotelik dla bezdomnych zwierząt. - Problemów jest moc - przyznaje. - Są tam kontrole za kontrolami, skargi, że pies szczeka lub nie szczeka, więc sprawdzają co się z nim dzieje. Niełatwo prowadzić taki ośrodek. - zapewnia.

Ostatecznie wójtowie zdeklarowali, że są gotowi przystąpić do tworzenia jednego schroniska. Wacław Kula, wójt Liszek mówi, że znalazłby na nie miejsce.

- Mogłoby być na pograniczu gmin Liszki i Czernichów - mówi Kula.

Pomoc prawną i ewentualne leczenie psów oferowała Jadwiga Osuchowa, prezes Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.

Podpowiadała jednocześnie jak zdobyć pieniądze na utrzymanie schroniska. - Mogłoby powstać wraz z cmentarzyskiem dla zwierząt, bo ani w Krakowie, ani w okolicy nie ma takiego miejsca - mówiła Jadwiga Osuchowa. - Osoby pragnące pochować tam swojego psa czy kota ponosiłyby opłaty. Zainteresowanych jest bardzo wielu. Dzięki temu cmentarzysko mogłoby w 70 proc. stanowić finansowanie schroniska - zaznacza pani prezes.

[url]http://polskatimes.pl/gazetakrakowska/wokolkrakowa/86430,wojtowie-szukaja-miejsc-dla-psow,id,t.html[/url]

Posted

Pani prezes Osuchowa na spotkaniu w dniu 23.stycznia w Olkuszu, podala rowniez sposob rozwiazania na chwile obecna dla malch gmin. W gminach w ktorych w ciagu calego roku jest zaledwie kilka psow, moga soltysowie pomyslec o DT u osob prywatnych i skontaktowac sie z org. ktora dziala najblizej zeby oglaszac takiego psa i szukac mu noweo DS. Jestem mile zaskoczona wiadomoscia ze w miejscowosci Zagorze pani slotys na ten rok wygospodarowala 750 zl. z przeznaczeniem do walki z bezdomnoscia zwierzat.
Pomysl godny do nasladowania.

Posted

moim zdaniem co się tyczy porzuconych zwierząt to państwo powinno prowadzić rejestr właścicieli i jak ktoś wyrzuca psa to powinien płacić za utrzymanie dopóki nie znajdszie się nowy właściciel. wtedy ludzie by się zastanowili zanim by wzieli jakieś zwierzę do domu. i zastanawiali by się też nad ich rozmnażaniem. Przecież mamy podatek od psów więc myślę że byłoby to możliwe. no ale ludzie nawet swoim dzieciom często nie potrafią okazać miłości a co dopiero mówić o zwierzakach :-(

Posted

[quote name='Asior']nieee, toz wziął w sumie tylko 30 psów... kilka wzięła misieeek, ale niewiem dokładnie ile...[/quote]

KTOZ wziął psy w 3 rzutach: 20-kilka (o ile się nie mylę - 28), 4 i 12.

Posted

Mam pytanie do Fundacji Pro Animals, czy moglaby oplacic kastracje 4 suczek u Missieek wzietych z OL, te jeszcze nie mialy zabiegow, koszt kastracji jednej suczki to 150 złotych.

Posted

Sprostowanie mojego tonu jezeli tak go odebralas, przepraszam, a na dowd ze tak jest jak napisalam w poprzednim poscie zapraszam do wgladu pierwszego postu, watku ofiary Olkusza, gdzie podajemy wplywy i wydatki.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Sprostowanie mojego tonu jezeli tak go odebralas, przepraszam, a na dowd ze tak jest jak napisalam w poprzednim poscie zapraszam do wgladu pierwszego postu, watku ofiary Olkusza, gdzie podajemy wplywy i wydatki.[/quote]
:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Nie wczytałam się w cały wątek jest dość długi na zdjęciach widziałam również koty w tej mordowni - ile ich jest? czy udało się kilka wyciągnąć? Na DT mam w tej chwili 2 psy ale może jakiegoś kota dałoby się upchnąć?

Posted

[quote name='AlinaS']Nie wczytałam się w cały wątek jest dość długi na zdjęciach widziałam również koty w tej mordowni - ile ich jest? czy udało się kilka wyciągnąć? Na DT mam w tej chwili 2 psy ale może jakiegoś kota dałoby się upchnąć?[/quote]

Może od Missieek wzięłabyś kociaka? Wiem, że dużo jest ich u niej.

Posted

hej jestem nowa na forum bardzo wstrzasneło mną istnienie czegos takiego jak to "schronisko" nie przeczytałam jednak wszytskich postów tylko kilka poczatkowych i chciałam sie dowiedziec jak w tej w chwili wyglada sprawa tej mordowni?? czy cos sie zmieniło ktos zrobił cos w tej sprawie?? czy nadal jest tak ajk na poczatku??